Vatikáni Pénzügyi Információs Felügyelet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Pénzügyi Információs Felügyelet szócikkből átirányítva)
Vatikáni Pénzügyi Információs Felügyelet
Típus
  • szervezet
  • Financial Intelligence Unit
Alapítva2010. december 30.
SzékhelyPalazzo San Carlo
AlapítóXVI. Benedek pápa
Vatikáni Pénzügyi Információs Felügyelet (Vatikán)
Vatikáni Pénzügyi Információs Felügyelet
Vatikáni Pénzügyi Információs Felügyelet
Pozíció Vatikán térképén
é. sz. 41° 54′ 03″, k. h. 12° 27′ 09″Koordináták: é. sz. 41° 54′ 03″, k. h. 12° 27′ 09″
A Vatikáni Pénzügyi Információs Felügyelet weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Vatikáni Pénzügyi Információs Felügyelet témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A vatikáni Pénzügyi Információs Felügyelet vagy vatikáni Pénzügyi Információs Hatóság (olaszul Autorità di Informazione Finanziaria /AIF/, angolul Financial Information Authority) a Vatikáni Központi Bank, melynek feladata, hogy ellenőrizze a Vatikánváros eddigi egyetlen bankjának, az IOR-nak és a Vatikán nemzetközi intézményeinek a pénzügyeit, tranzakcióit.

Története[szerkesztés]

A szervezetet, a „vatikáni PSZÁF-ot” 2010. december 30-án alapította XVI. Benedek pápa. A felügyelet április 1-jén kezdi meg munkáját, ekkor lépnek hatályba a rendelkezések.

Feladata[szerkesztés]

Feladatai között szerepel a vatikáni pénzintézet, az IOR tevékenységének átalakítása, működésének a nemzetközi normákhoz igazítása. A pénzügyi visszaélések megakadályozása és felderítése, valamint tartania kell a kapcsolatot az Európai Unió pénzügyi felügyeleteivel is. A felügyeletnek joga ellenőrizni minden vatikáni szervezet pénzügyi és más vagyoni tranzakcióit, és független minden más vatikáni pénzügyi intézménytől, beleértve a Vallási Művek Intézetét, a „Vatikán bankját” (IOR).

Vezetők[szerkesztés]

2011. január 19-én XVI. Benedek pápa kinevezte a vezető tanács tagjait és elnökét. Attilio Nicora bíborost nevezte ki a Vatikán pénzügyi felügyeleti szerve vezetőjének. A bíborost négy olasz szakértő, Claudio Bianchi, Marcello Condemi, Giuseppe Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto és Cesare Testa fogja segíteni munkájában. Attilio Nicora bíboros kinevezte Francesco De Pasquale ügyvédet a szerv igazgatójává. A 62 éves De Pasquale fellebbviteli ügyekben eljáró ügyvéd és több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik valutakezelési és pénzmosási ügyekben. Országos és nemzetközi szintű esetek specialistája a pénzmosás megelőzése és megakadályozása, valamint a terrorizmus pénzügyi támogatása területén. Továbbá a nemzeti rendelkezéseknek a nemzetközi pénzmosási szabályok összehangolásának szakértője. 1990 óta tagja a Nemzetközi Pénzügyi Akciócsoport (Financial Action Task Force, FATF) olasz küldöttségének. Igazgazóként feladata a Hatóság operatív tevékenységéért való felelősségvállalás. Ez a vezető tanács által hozott döntések és stratégiai irányok gyakorlatba iktatását jelenti.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]