Mesterséges megtermékenyítés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A mesterséges megtermékenyítési eljárások olyan orvosi beavatkozások, amelyek során mesterséges úton, külső beavatkozások, technikák alkalmazásával teszik lehetővé, hogy egy terhesség létrejöjjön. A mesterséges megtermékenyítési, más néven asszisztált reprodukciós technikák (ART) alkalmazása során közösülés nélkül, külső segítséggel valósul meg a petesejt megtermékenyítése. Két alapvető formája létezik: a mesterséges ondóbevitel és a testen kívüli (in vitro) megtermékenyítés.

A mesterséges megtermékenyítési eljárások fajtái[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Inszemináció[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az inszemináció eljárása során a nőtagnál kiváltott tüszőrepedés követően a pár férfitagja által frissen leadott spermiumváladéka kerül előkészítés – preparálás – után befecskendezésre egy vékony katéteren keresztül a méh üregébe.

Donor inszemináció[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az eljárás folyamata egyezik a klasszikus inszeminációéval. Alkalmazására azon pároknál kerül sor, ahol a férfitagnál nincs felhasználható sperma anyag, illetve azon egyedülálló – gyermeket akaró – nőknél, akik a törvényi szabályozásnak megfelelnek. Az eljáráshoz szükséges donor spermaanyag beszerzése spermabankból történik.

IVF - in vitro fertilizáció[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az in vitro fertilizációs, (a szervezeten kívül, szó szerint: üvegben történő megtermékenyítés) magyarul lombik bébi eljárás során egyénre szabott kezelési protokollt alkalmazva a lehető legkisebb mértékű hormonális stimulációval késztetik a petefészkeket tüszőérésre. A petesejteket tartalmazó tüszőtartalmat rövid altatásban egy vékony tűvel, ultrahang vezérlés mellett, hüvelyen keresztül szívják le. A kinyert petesejteket laboratóriumi körülmények között speciális tápoldatba ill. szövettenyésztő edénybe helyezik. A kinyert petesejteket a pár férfitagja által leadott spermiumváladékkal egyesével termékenyítik meg. A megtermékenyítést követő napokon az embriológus ellenőrzi a sejtosztódás folyamatát, így lehetőség nyílik a legjobb osztódási tulajdonságot mutató embriók szelektálására és az ezek közül vissza nem ültetett – számfeletti – embriók lefagyasztására. A megtermékenyült és szabályosan osztódó embriók visszahelyezése (embriótranszfer) a petesejt leszívástól számított 48-72, esetleg 120 órával történik. Az embriókat először speciális embrió megtapadást elősegítő tápoldatban tárolják, majd egy vékony katéter segítségével juttatják a méh üregébe. Ezt a beavatkozást – mivel fájdalommal nem jár - altatás nélkül végezzük. A visszaültetési eljárás során igyekeznek a többes terhesség esélyét visszaszorítani.

ICSI - Intracitoplazmatikus Spermium Injektálás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az IVF kezelések egyik fajtája. Alkalmazására akkor kerül sor, ha a probléma a pár férfi tagjánál van: felismert gyenge minőségű spermakép esetén. Az eljárás során az eljáró szakember spermiumokat juttat a petesejtbe. A mikro manipulációs eljárás során a petesejtet egyik oldalon rögzítik, majd a másik oldalról egy igen vékony tűvel juttatják a spermiumot a petesejt belsejébe. Ezt a módszert nevezzük intracitoplazmatikus spermiuminjekciónak [1]

Asszisztált hatching[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ivarsejt fagyasztás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kockázatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Esetszámok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Költségek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Assisted reproductive technology című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.