Mistral

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mistral
54RA-IMG 9142.jpg
Az 54. tüzérezred teherautójára telepített Mistral rakétaindító

Funkció rövid hatótávolságú hordozható légvédelmi rakéta
Gyártó MBDA
Tervező MBDA
Rendszeresítők Lásd Rendszeresítők
Szolgálatba állítás 1988

Irányítás infravörös
Robbanótöltet repesz-romboló (HE)
Méret- és tömegadatok
Hossz 1,86 m
Törzsátmérő 0,9 m
Repülési jellemzők
Max. sebesség 800 m/s, hozzávetőleg 2,6 Mach
Hatótávolság 5,3 km

A Mistral egy infravörös célkövető föld-levegő rakéta, melyet az európai multinacionális vállalat, az MBDA gyárt (korábban Matra BAe Dynamics). A francia SATCP (Sol-Air À Très Courte Portée) rakétán alapul, fejlesztését 1974-ben kezdték. Első változatát (S1) 1988-ban, majd második változatát (M2) 1997-ben rendszeresítették.

Hordozóeszközök[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az alap Mistral rakétát hordozható indítóegységgel alkalmazták. Ezt követően fejlesztettek ki különféle indítóegységeket, melyek segítségével a rakétát teherautókról, páncélozott járművekről, hajókról vagy helikopterekről (többek között az Aérospatiale Gazelle, Denel Rooivalk, vagy az Eurocopter Tiger) is lehet indítani.

A két indítóegységből álló rendszert, melyet hajókon hordoznak, a Simbad névvel látták el. A hatrakétás változata a Sadral nevet kapta. A legújabb négyrakétás változat a Tetral. A Simbad továbbfejlesztett változata a Simbad RC. Mind a Tetral, mind a Simbad RC távirányítással működtethető a hajófedélzetről.

Rendszeresítés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Mistral rakéták sorozatgyártását 1989-ben kezdték, napjainkra pedig 25 ország 37 fegyveres ereje alkalmazza (nyolc európai, nyolc ázsiai, öt dél-afrikai és három közelkeleti), többek között Ausztria, Brazília, Chile, Ciprus, Dél-Afrika, Dél-Korea, Ecuador, Észtország, Finnország, Franciaország, Indonézia, Kolumbia, Magyarország, Marokkó, Norvégia, Omán, Pakisztán, Spanyolország, Szingapúr, Új-Zéland és Venezuela.

Több, mint 16 000 rakétát értékesítettek/rendeltek. A közelmúltban ipari források szerint a Thai Királyi Haditengerészet néhány egységnyi Sadral/Mistral légvédelmi rendszert rendelt. A megrendelés leendő értéke 45,7–76,2 millió euró között lesz. A rendszerekkel a haditengerészet két Naresuan-osztályú fregattját és két új építésű Pattani-osztályú járőrhajóját kívánják felszerelni.

Harctéri alkalmazás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A fegyvert éles harci körülmények között még nem vetették be, de gyakorlatok során több, mint 2000 rakétát lőttek ki, 95%-os találati pontossággal.

Rendszeresítők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mistral rakéta indítása egy francia-román közös hadgyakorlaton (Capu Midia lőtér).

 Ausztria
 Brazília
 Brunei
 Chile
 Ciprus
 Dél-afrikai Köztársaság
 Dél-Korea
 Ecuador
 Észtország
 Finnország
 Franciaország
 Fülöp-szigetek
 Indonézia
 Irán
 Izrael
 Katar
 Kolumbia
 Magyarország
 Marokkó
 Norvégia
 Omán
 Pakisztán
 Spanyolország
 Szingapúr
 Thaiföld
 Új-Zéland
 Venezuela

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mistral (missile) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Mistral témájú médiaállományokat.