Starstreak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Starstreak
A rakéta vetőcső nélkül
A rakéta vetőcső nélkül

Funkciókis hatótávolságú légvédelmi rakéta
GyártóThales
Szolgálatba állítás1997

IrányításSACLOS
Robbanótöltet3 db nyíllövedék, egyenként 0,45 kg robbanóanyaggal
Gyújtócsapódó
Méret- és tömegadatok
Hossz1,4 m
Törzsátmérő0,13 m
Szerkezeti tömeg20 kg
Repülési jellemzők
Max. sebesség4 Mach
(1372 m/s)
Hatótávolság7 km
Legnagyobb repülési magasság5 km
A Wikimédia Commons tartalmaz Starstreak témájú médiaállományokat.

A Starstreak (más néven Starstreak HVM vagy ForceSHIELD) egy brit fejlesztésű, rövid hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer, amelyet a francia Thales Air Defence konszern észak-írországi részlege fejleszt és gyárt Belfastban.

A rakétarendszer úgynevezett félaktív parancsközlő rávezetést (SACLOS, Semi-automatic Command to Line of Sight) alkalmaz, vagyis a kezelőnek folyamatosan a célon kell tartania az irányzékot a becsapódásig. Ezen megoldás előnye, hogy nagy fokú zavarvédettséggel rendelkezik. Hátránya azonban az elterjedtebb fire-and-forget rendszerű infravörös rávezetésű rakétákkal szemben, hogy képzettebb kezelőkre van szükség, akik nem tudnak az indítás után fedezékbe vonulni. A rendszer másik érdekessége, hogy egységes robbanófej helyett három nyíllövedéket használ a célpont megsemmisítéséhez. Indítást követően a rakéta a hangsebesség több mint háromszorosára gyorsul, amellyel a leggyorsabb rövid hatótávolságú légvédelmi rakéta a védelmi iparban. A gyorsítórakéta kiégése és leválása után ezek a robbanóanyaggal töltött és irányított volfrám nyilak csapódnak a célpontba. A rendszer hatótávolsága mintegy 7 km.

Jelenleg 5 ország hadereje alkalmazza.[1] A orosz–ukrán háború során Ukrajna hadisegély keretében rendszeresített ilyen típusú rakétarendszert, 2022 márciusi hírek szerint.[2]A bevetésükről számos videó tanúskodik.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Starstreak Anti-Aircraft Guided Missile System, 2015. október 29. (Hozzáférés: 2022. március 14.)
  2. United Kingdom plans to send Starstreak man-portable surface-to-air missile to Ukraine, 2022. március 9. (Hozzáférés: 2022. március 14.)
  3. https://www.youtube.com/watch?v=rXnjQmoV2D8. (Hozzáférés: 2023. június 26.)