Vízesés-alatti-sziklaeresz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vízesés-alatti-sziklaeresz
Hossz2,1 m
Mélység? m
Magasság? m
Függőleges kiterjedés? m
Tengerszint feletti magasság? m
Ország Magyarország
TelepülésDömös
Földrajzi tájVisegrádi-hegység
Típusvízeróziós

A Vízesés-alatti-sziklaeresz a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban lévő Visegrádi-hegységben, Dömös területén található egyik üreg.

Földrajzi helyzet[szerkesztés]

A sziklaeresz a Rám-szakadék nagy vízesése alatt, a vízfolyással szemben haladva a bal oldalon, egy markáns oldalvölgy torkolata előtt található, a jelenlegi patakszint felett egy méterrel.

Leírás[szerkesztés]

A szélessége 5,4 méter, a magassága 2,7 méter és a hossza 2,1 méter. A bejárata nyugat-délnyugat felé néz. Kataszteri jelentőségű, kis méretű üreg.

Egy régebbi patakszinten a vízfolyás oldalazó eróziója alakította ki.

Kutatástörténet[szerkesztés]

1997-ben Gönczöl Imréék térképezték fel és írták le. A 2001. november 12-én készült Magyarország nemkarsztos barlangjainak irodalomjegyzéke című kézirat barlangnévmutatójában szerepel a Vízesés-alatti-sziklaeresz. A barlangnévmutatóban meg van említve 1 irodalmi mű, amely foglalkozik az üreggel. A 366. tétel nem említi, a 365. tétel említi.

A 2014. évi Karsztfejlődésben megjelent tanulmányban az olvasható, hogy az eróziós barlangok két változata is előfordul a Visegrádi-hegységben. A Rám-szakadékban a Vízesés-alatti-sziklaereszt vízesés alatt örvénylő víz a benne lévő törmelékkel vájta ki. A hegység 101 barlangjának egyike a Dömösön található Vízesés-alatti-sziklaeresz, amely 2,2 m hosszú és 1,8 m magas.

Irodalom[szerkesztés]