„Wikipédia:Kocsmafal (javaslatok)” változatai közötti eltérés

Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Texaner 2 évvel ezelőtt a(z) Discord témában
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
→‎Discord: Válasz
→‎Discord: Válasz
85. sor: 85. sor:
:Igen, ezért is gondoltam a nyitását. A híd kipróbálásához elkészítettem a Discord beállításokat, szólj, ha küldhetem a szerver- és csatornaazonosítót hozzá. – [[Szerkesztő:Balint36|balint36]] <sup>[[Szerkesztővita:Balint36|utaspanasz]]</sup> 2021. december 27., 20:30 (CET)
:Igen, ezért is gondoltam a nyitását. A híd kipróbálásához elkészítettem a Discord beállításokat, szólj, ha küldhetem a szerver- és csatornaazonosítót hozzá. – [[Szerkesztő:Balint36|balint36]] <sup>[[Szerkesztővita:Balint36|utaspanasz]]</sup> 2021. december 27., 20:30 (CET)
::értem én, de ha sokfelé kell lenni az embernek, akkor még kevesebben lesznek, akik ténylegesen segíteni is tudnak az ott érdeklődőknek. Én pl. nem szeretnék 10 féle platformot nyitva tartani, csak mert ott is van egy wikipédia-szoba mondjuk. A nagyobb wikikkel ellentétben itt elég kevesen vagyunk, akik használunk ilyesfajta csatornákat. IRC-n se tobzódtak az emberek. [[Szerkesztő:Xia|<font color="#0B610B"><b>Xia</b></font>]] [[Szerkesztővita:Xia|<font color="#0B3B17"><sup>Üzenő</sup></font>]] 2021. december 27., 21:01 (CET)
::értem én, de ha sokfelé kell lenni az embernek, akkor még kevesebben lesznek, akik ténylegesen segíteni is tudnak az ott érdeklődőknek. Én pl. nem szeretnék 10 féle platformot nyitva tartani, csak mert ott is van egy wikipédia-szoba mondjuk. A nagyobb wikikkel ellentétben itt elég kevesen vagyunk, akik használunk ilyesfajta csatornákat. IRC-n se tobzódtak az emberek. [[Szerkesztő:Xia|<font color="#0B610B"><b>Xia</b></font>]] [[Szerkesztővita:Xia|<font color="#0B3B17"><sup>Üzenő</sup></font>]] 2021. december 27., 21:01 (CET)
:::Jelen állás mellett gondolom az általad említett 10 csatorna lassan pont elegendő arra, hogy minden szerkesztő saját csatornán tudjon önmagával társalogni. [[Szerkesztő:Texaner|Texaner]] <sup>[[Szerkesztővita:Texaner|vita]]</sup> 2021. december 27., 22:10 (CET)

A lap 2021. december 27., 23:10-kori változata

Kocsmafal – javaslatok és ötletek szekciója

A Javaslatok szekcióban vitathatod meg az új ötleteidet, módosítási javaslataidat. ha egy javaslat elfogadtatott és már nem aktuális, az áttekinthetőség kedvéért jelezd a róla szóló szakasz elején a {{megoldva|~~~~}} sablonnal.

  • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
  • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
  • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
  • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
  • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
  • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.

Final deployment date: Template dialog improvements for VisualEditor and new wiktext mode

/ Apologies for writing in English. It would be great if you could help translate this message. /

The extensive template dialog improvements for VisualEditor and new wiktext will finally be available from November 24th on your wiki. Deployments on more wikis are planned in the next months. If you have any feedback, please let us know on the project’s talk page. -- Timur for Wikimedia Germany’s Technical Wishes team, Timur Vorkul (WMDE) vita 2021. november 23., 14:44 (CET)Válasz

P.S.: We are still working out the final details with the new keyboard navigation which should be working smoothly soon. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Timur Vorkul (WMDE) (vitalap | szerkesztései) 2021. november 23., 14:44 (CET)Válasz

Discord

Sziasztok! Volt valahol ötletelés/projekt új szerkesztők megszerzésére, hogy érhetjük őket el. Ehhez kötődően egy ideje töprengek azon, mi lenne, ha a kommunikációs csatornák közé felvennénk a Discordot. Ezt egy helyen már fel is vetettem, utána néztem, más nyelvű Wikipédiáknál hogy csinálják a saját Discord szerverüket (mondjuk az angoloknál, de mások is csináltak már: Wikipédia:Discord (Q47303831)), a tapasztalatok alapján felvázoltam egy elképzelést, és most tőletek kérdezném meg, mit gondoltok erről, jó-e az irány, érdemes-e élesíteni, kell-e változtatás/simítás, ha igen, akkor micsodát.

Aki nem tudná, mi az a Discord, annak nagy vonalakban az IRC-hez hasonlítanám: belépsz egy szobába, és valós időben csevegsz, megbeszélsz dolgokat másokkal, annyi különbséggel, hogy itt több is van belőle, hang és szöveges egyaránt, amiket különböző tematikára lehet építeni, és érdekes funkciókkal ellátni. A Discordnak saját alkalmazása van számítógépre és okostelefonra, de aki nem akar semmit se letölteni, akkor böngészőből is használható. Használata teljesen ingyenes, de van pár fizetős prémium szolgáltatás (jobb kép- és hangminőség a szerveren), amiket ilyen közösségi finanszírozós rendszerből (Discord Nitro) lehet kiváltani. A választás ezért esett erre, mert azt tapasztaltam, hogy maga a Discord egyre népszerűbb (én is gyakran használom), és esetleg ezt felhasználva magunkhoz tudunk csábítani embereket (a szerverre), akik később kedvet kapnak arra, hogy a Wikipédiára is beregisztráljanak és szerkesszenek. No meg nem utolsó sorban a meglévő szerkesztők számára is elég jó közös kommunikációs platformot nyújt.

Mint minden más, hasonló szerver, ez is csak egy közösségi szerver lenne, független lenne a Wikimédia Alapítványtól és a magyar egyesülettől. A szerver beállítását és karbantartását vállalom. Az általam elképzelt szerver valahogy így épülne fel:

  • szövegcsatorna: A szerveren különböző tematikájú (wiki, segítség, technikai, off) szöveges csatorna lenne, ahol üzeneteken túl képeket is lehet küldeni, és a szerver botjainak funkcióit is lehet ott használni. Tervek szerint (ami igény esetén bővíthető) a járőrök és az adminisztrátorok külön csatormát kapnának a közös beszélgetéshez.
  • hangcsatorna: Mint a nevében benne van, beszélgetésekre való, de ezen kívül ezeken a csatornákon közvetíteni is lehet (kamera vagy képernyő képét), ami kisebb-nagyobb online találkozók szervezésére is alkalmasak.
  • bejelentések: Egy csatorna, ami a wikivel kapcsolatos hírek, események közzétételére van fenntartva. Egy-egy témára (mondjuk versenyek, találkozók) fel lehetne iratkozni, és ha egy ilyen témában új értesítés jön ki, akkor a rá feliratkozottakat azonnal értesíti a rendszer. Ezen kívül ezzel a csatornával azt is meg lehet csinálni, hogy akinek van saját Discord szervere, és feliratkozik a bejelentésekre, akkor a wikis szerver mellett a saját szerverén is megjelennének az események.
  • csatorna a műhelyeknek: Műhelyek kérhetnének szöveges csatornát vagy kategóriát (ami állna mondjuk egy szöveges és egy hangcsatornából), ahol a műhelyhez feltett kérdések és megbeszélések zajlanának.
  • jogosultságok: Úgy gondoltam, hogy (feljebbi csatorna hozzáférések miatt) az itteni járőrök és adminisztrátorok (igény szerint bővíthető) ott is megkapnák ugyanazt a címet, erre lenne is egy igénylő rendszer, amit nem lehetne kijátszani. Többletjogosultság annyi lenne, hogy mindenki hozzáfér a "rangjának" (rangnak van ez elnevezve a Discordon) megfelelő csatornákhoz.
  • hitelesítés: Lehetőség lenne (egy bot és az OAuth segítségével) a wikis fiókok hitelesítésére, így lehet tudni, egy-egy szerkesztő milyen névvel van jelen Discordon.

Persze egyfajta viselkedési szabályzat is szükség lesz a szerverre, aminek szerintem a CIV adná az alapját, kiegészülve pár Discord-specifikus szabállyal. Szankcionálással az adminisztrátorokat bíznám meg. A discordos szankcionálás kirúgásból, eltávolításból (valójában ez elnémítás egy időre) és kitiltásból áll.

Nagyjából erről szólna. Hogy látni lehessen, hogy is nézne ki, egy demó változatot elkészítettem, amin már működnek a funkciók is, arra ezen a meghívón keresztül lehet csatlakozni. Egy részletesebb leírást is elkészítettem, ami itt érhető el. Ha van kérdés, kérés, változtatási igény, vagy támogatod az ötletet és a szerver élesítését, megnyitását a nagyközönség számára, nyugodtan szólj hozzá. – balint36 utaspanasz 2021. december 27., 00:48 (CET)Válasz

@Balint36:
Maga az ötlet nekem jónak és használhatónak tűnik.
Szerintem kellene rögtön az elején egy olyan lehetőség (a bejelentkezési képernyőn), hogy a WP-azonosítóval, illetve fiókkal össze lehessen kötni. Tehát megadom a WP-felhasználói azonosítómat és a Discord azzal a névvel regisztrál engem. Más nevet ne is adhassak meg.
Különben megint ki kell találni külön egy Discord-felhasználónevet, és majd utólag megmagyarázni, hogy az a WP-n melyik felhasználónak felel meg (ami vagy helytálló lesz, vagy nem), illetve az is lehetséges jelenleg, hogy valaki mondjuk a "_balint36_" felhasználónevet regisztrálja magának, amit nem tartok szerencsésnek.
misibacsi*üzenet 2021. december 27., 08:52 (CET)Válasz
Maga a Discord sajnos nem engedélyezi az összekötés lehetőségét, erre lenne a hitelesítős megoldás. A nicknek nem muszáj megegyeznie a WP-névvel, hitelesítésnek köszönhetően meg lehet tudni (ennek során WP bejelentkezés is történik, úgyhogy nem is lehet kijátszani), ki kicsoda. Amit a dupla azonosítót illeti, a Discordon egy érdekes azonosító rendszer van. Tulajdonképpen nem kapod meg azt az azonosítót, hanem azoknak számmal kiegészített változatát (mondjuk misibscsi#5846), amivel az is lehetséges, hogy két ugyanolyan név legyen a rendszerben (bejelentéséhez amúgy sem a név kell, hanem e-mail cím, vagy telefonszám, vagy egy QR-kód beolvasása). A szerveren egyébként lehetőség van a név átírására, amit csak az adott szerveren fognak látni. – balint36 utaspanasz 2021. december 27., 11:10 (CET)Válasz
A regisztráció azt írja: "felhasználói név". Ebből egy laikus nem fog email cím megadására gondolni, de én sem.
Ötlet: itt a WP-n lehetne jelezni a regisztrációs szándékot, ennek hatására létrejönne a Discord-fiók és a rendszer emailben visszaküldené a belépési kódot? Így az összerendelést az itteni fiókkal (a felhasználó szempontjából) egyszerűbb lenne megoldani. misibacsi*üzenet 2021. december 27., 11:59 (CET)Válasz

 megjegyzés A jelenlegi kocsmafalak mindenki számára olvashatóak, ráadásul visszamenőleg is olvashatóak + kereshetőek. Ha a Discordon beszélünk meg valamit, arról hogy értesül majd a többi felhasználó? B.Zsolt vita 2021. december 27., 11:02 (CET)Válasz

Sehogy. Mivel nem kötelező a csatlakozás, ezért a sokakat érintő döntéseket nem lehet ott meghozni (csakúgy, mint az IRC-n). Ettől függetlenül ötletelések még mehetnek ott. – balint36 utaspanasz 2021. december 27., 11:22 (CET)Válasz
@Balint36 Van Mátrix-csatornánk https://app.element.io/#/room/#wikipedia-hu:matrix.org. A Discord nem nyílt forráskódú, így szerintem ne legyen preferált kommunikációs eszköz. A Mátrixhoz lehet fejleszteni Wikipédiás belépést (vagy valami hasonló hitelesítést), és ez tervben is van, azért is nem reklámoztuk eddig túlságosan a lehetőséget, mert most csak manuálisan lehet ellenőrizni az adott felhasználóról, hogy valóban az a user, aki a wikin is. Megpingelem ide @Tgrt és @Grint. Xia Üzenő 2021. december 27., 18:11 (CET)Válasz
@Xia: Ácsi, mikor mondtam, hogy preferált kommunikációs eszköz legyen? A kérdés az volt, hogy számos másik wiki mintára nekünk is legyen-e egy. Továbbra is azt tudom mondani, hogy a népszerűsége miatt a Discorddal potenciálisan el tudnánk érni olyanokat, akik még nincsenek fent Wikipédián. A szorosabb kommunikációnak, barátságos légkörnek és a színes tematikának a szerveren bátorító hatása lehet. Egyszerű emberekről beszélünk, ők valószínűleg nem ismerik a Matrixot, valószínűleg azt se tudják, hogy az, vagy a nyílt forráskód mire lesz jó nekik. – balint36 utaspanasz 2021. december 27., 20:07 (CET)Válasz

A Discord a fiatalabb korosztály körében népszerű kommunikációs eszköz (eredetileg ugye ez egy videojátékokhoz használt text/audio chat eszköz volt). Egyfelől jó dolog jelen lenni a népszerű kommunikációs platformokon (ide tartozik még a Messenger és a WhatsApp, talán a Telegram is); biztos van bőven olvasó is, szerkesztő is, akiknek ezek ismertebbek, és szívesebben kommunikál rajtuk keresztül. Másrészt nem jó dolog, ha sok különböző platform között szegregálódnak a megbeszélések. Kipróbálhatnánk, mennyire életképes egy híd a Mátrix és a Discord között. --Tgrvita 2021. december 27., 20:07 (CET)Válasz

Igen, ezért is gondoltam a nyitását. A híd kipróbálásához elkészítettem a Discord beállításokat, szólj, ha küldhetem a szerver- és csatornaazonosítót hozzá. – balint36 utaspanasz 2021. december 27., 20:30 (CET)Válasz
értem én, de ha sokfelé kell lenni az embernek, akkor még kevesebben lesznek, akik ténylegesen segíteni is tudnak az ott érdeklődőknek. Én pl. nem szeretnék 10 féle platformot nyitva tartani, csak mert ott is van egy wikipédia-szoba mondjuk. A nagyobb wikikkel ellentétben itt elég kevesen vagyunk, akik használunk ilyesfajta csatornákat. IRC-n se tobzódtak az emberek. Xia Üzenő 2021. december 27., 21:01 (CET)Válasz
Jelen állás mellett gondolom az általad említett 10 csatorna lassan pont elegendő arra, hogy minden szerkesztő saját csatornán tudjon önmagával társalogni. Texaner vita 2021. december 27., 22:10 (CET)Válasz