Sas-kői-hasadékbarlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sas-kői-hasadékbarlang
A Sas-kői-hasadékbarlang bejárata
A Sas-kői-hasadékbarlang bejárata
Hossz5,1 m
Mélység0 m
Magasság1,3 m
Függőleges kiterjedés1,3 m
Tengerszint feletti magasság? m
Ország Magyarország
TelepülésSzentendre
Földrajzi tájVisegrádi-hegység
Barlangkataszteri szám4900-31
Elhelyezkedése
Sas-kői-hasadékbarlang (Magyarország)
Sas-kői-hasadékbarlang
Sas-kői-hasadékbarlang
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 42′ 03″, k. h. 19° 03′ 60″Koordináták: é. sz. 47° 42′ 03″, k. h. 19° 03′ 60″
A Wikimédia Commons tartalmaz Sas-kői-hasadékbarlang témájú médiaállományokat.

A Sas-kői-hasadékbarlang a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban lévő Visegrádi-hegységben található egyik barlang. Szentendre területén van.

Leírás[szerkesztés]

A Sas-kői-hasadékbarlang a Sas-kői-kisbarlangtól Ny felé kb. 60 m-re, a sziklafalban található. A barlang bejárata a sziklafalban kb. 5 m relatív magasságban, egy párkányról nyílik.

A látványos, de nehezen járható, szűk hasadék a sziklafallal közel párhuzamosan alakult ki. Az üreg alatt markáns, befelé és lefelé táguló, hosszú, beláthatatlan hasadék figyelhető meg, ám oda bejutni nem lehet, az eleje nagyon szűk. A barlang hossza 5,1 m és magassága 1,3 m.

Kutatástörténet[szerkesztés]

A barlangot először Gönczöl Imréék írták le 1997-ben. A barlangtérképét is megrajzolták. A 2001. november 12-én elkészült, Magyarország nemkarsztos barlangjainak irodalomjegyzéke című kézirat barlangnévmutatójában szerepel a Sas-kői-hasadékbarlang. A barlangnévmutatóban meg van említve 1 irodalmi mű, amely foglalkozik a barlanggal. A 366. tétel nem említi, a 365. tétel említi. A 2014. évi Karsztfejlődésben megjelent tanulmányban az olvasható, hogy a Visegrádi-hegység 101 barlangjának egyike a Szentendrén található Sas-kői-hasadékbarlang, amely 5,1 m hosszú és 1,3 m magas.

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]