III. László magyar király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
III. László
III. László a trónon
III. László a trónon

Magyar Királyság királya
III. László
Uralkodási ideje
1204. szeptember 30.[forrás?] – 1205. május 7.
Koronázása Székesfehérvár
1204. augusztus 26.
Elődje Imre
Utódja II. András
Életrajzi adatok
Uralkodóház Árpád-ház
Született 1199 vagy 1201
Elhunyt 1205. május 7.
Bécs
Nyughelye Királyi bazilika, Székesfehérvár
Édesapja Imre
Édesanyja Aragóniai Konstancia
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz III. László témájú médiaállományokat.

III. László (1199-ben vagy 1201-ben született – Bécs, 1205. május 7.) Árpád-házi magyar király, Imre király és Aragóniai Konstancia fia.

III. Lászlót apja, Imre koronáztatta meg 1204. augusztus 26-án. Ekkor a kis László három vagy öt éves volt. A koronázására vélhetően azért került sor, mert Imre király közeledni érezte halálát, és zökkenőmentessé akarta tenni a trónöröklést. Imre rövidesen meghalt, de előbb testvérét, Andrást megeskette, hogy a kis Lászlót mindenben támogatni fogja.

András – mint az ország kormányzója – azonnal minden hatalmat a saját kezébe összpontosított, s lehetetlenné tette a gyermek László és anyja helyzetét. III. Ince pápa levélben figyelmeztette Andrást, hogy hű maradjon esküjéhez, és ne engedjen egyes gonosz emberek biztatásának. Ezek alatt az András körüli előkelőket értette, akik minél előbb a trónon szerették volna őt látni, hogy aztán hasznot húzhassanak a támogatásából. A pápa Magyarország népéhez is levelet intézett, hogy maradjanak meg László hűségében. András azonban még az anyakirálynő vagyonára is rátette a kezét, így Aragóniai Konstancia kisfiával, a koronával és párthíveivel Bécsbe menekült VI. Lipót osztrák herceghez. András ezt nem nézte jó szemmel, és háborúval fenyegetőzött, ha Lipót nem adja ki a menekülteket. Mielőtt azonban tényleges háborúba sodródott volna Lipót és András, a gyermek László váratlanul elhunyt.

III. Lászlót Székesfehérváron temették el. Mint király, a magyar történelemben gyakorlatilag semmilyen szerepet sem játszott.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]


Előző uralkodó:
Imre
Magyarország uralkodója
1204 – 1205
A Szent Korona
Következő uralkodó:
II. András