III. László magyar király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
III. László
III. László a trónon (Thuróczi-krónika)
III. László a trónon (Thuróczi-krónika)

Magyar Királyság királya
III. László
Uralkodási ideje
12041205
Koronázása Székesfehérvár
1204. augusztus 26.
Elődje Imre
Utódja II. András
Életrajzi adatok
Uralkodóház Árpád-ház
Született 1199 vagy 1201
Elhunyt 1205. május 7. (4/5 évesen)
Bécs
Nyughelye Királyi bazilika, Székesfehérvár
Édesapja Imre
Édesanyja Aragóniai Konstancia
Vallás római katolikus
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz III. László témájú médiaállományokat.

III. László (1199? – 1205. május 7.) az Árpád-házból származó Imre magyar király és Aragóniai Konstancia magyar királyné egyetlen fia, aki megkoronázását követően a középkori Magyar Királyság tizenkilencedik királya volt. A magyar történelem legfiatalabb uralkodóként tartják számon.

A fiatal királyt apja, Imre koronáztatta meg még élete során, 1204. augusztus 26-án. Ekkor a kis László három vagy öt éves lehetett. A koronázására vélhetően azért került sor, mert Imre közeledni érezte halálát, és zökkenőmentessé akarta tenni a trónöröklést. A halál végül 1204. november 30-án érte, de előbb testvérét, a későbbi II. Andrást megeskette, hogy a kis Lászlót mindenben támogatni fogja. András, mint az ország kormányzója, azonnal minden hatalmat a saját kezébe összpontosított, és lehetetlenné tette a gyermek László és anyja helyzetét. III. Ince pápa levélben figyelmeztette Andrást, hogy maradjon hű az esküjéhez, és ne engedjen egyes gonosz emberek biztatásának. Ezek alatt az András körüli előkelőket értette, akik minél előbb a trónon szerették volna őt látni, hogy aztán hasznot húzhassanak a támogatásából. A pápa Magyarország népéhez is levelet intézett, hogy maradjanak meg László hűségében. András azonban még az anyakirálynő vagyonára is rátette a kezét, így Aragóniai Konstancia kisfiával, a koronával és párthíveivel Bécsbe menekült VI. Lipót osztrák herceghez. András ezt nem nézte jó szemmel, és háborúval fenyegetőzött, ha Lipót nem adja ki a menekülteket. Mielőtt azonban tényleges háborúba sodródott volna Lipót és András, a gyermek László váratlanul elhunyt.

III. Lászlót végül Székesfehérvárott, a Nagyboldogasszony-bazilikában temették el. Királyként a magyar történelemben fiatalsága okán gyakorlatilag semmilyen szerepet nem játszott. Életében II. László néven ismerték, mivel akkoriban az 1162 és 1163 között uralkodó ellenkirályt, Lászlót nem ismerték el.

Galéria[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Imre
Magyarország uralkodója
1204 – 1205
A Szent Korona
Következő uralkodó:
II. András

Források[szerkesztés]