III. László magyar király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(III. László szócikkből átirányítva)
III. László
III. László a trónon (Thuróczi-krónika)
III. László a trónon (Thuróczi-krónika)

Magyarország királya
Uralkodási ideje
12041205
Koronázása Székesfehérvár
1204. augusztus 26.
Elődje Imre
Utódja II. András
Életrajzi adatok
Uralkodóház Árpád-ház
Született 1199 vagy 1201
Elhunyt 1205. május 7.
(4 vagy 6 évesen)
Bécs
Nyughelye Királyi bazilika, Székesfehérvár
Édesapja Imre
Édesanyja Aragóniai Konstancia
Vallás római katolikus
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz III. László témájú médiaállományokat.

III. László (1199? – 1205. május 7.) Magyarország királya 1204 és 1205 között. Imre király és Aragóniai Konstancia királyné egyetlen fia. Mindössze öt (más források szerint három) évesen koronázták királlyá. A krónikák szerint koronázásakor a nádor tartotta feje fölött a Szent Koronát.

Élete[szerkesztés]

A fiatal királyt apja, Imre koronáztatta ifjabb királlyá még életében, 1204. augusztus 26-án. Ekkor a kis László három vagy ötéves lehetett. A koronázására vélhetően azért került sor, mert Imre közeledni érezte halálát, és zökkenőmentessé akarta tenni a trónöröklést. A halál végül 1204. november 30-án érte, de előbb testvérét, a későbbi II. Andrást megeskette, hogy a kis Lászlót mindenben támogatni fogja. András, mint az ország kormányzója, azonnal minden hatalmat saját kezébe összpontosított, és lehetetlenné tette a gyermek László és anyja helyzetét. III. Ince pápa levélben figyelmeztette Andrást, hogy maradjon hű az esküjéhez, és ne engedjen egyes gonosz emberek biztatásának. Ezek alatt az András körüli előkelőket értette, akik minél előbb a trónon szerették volna őt látni, hogy aztán hasznot húzhassanak a támogatásából. A pápa Magyarország népéhez is levelet intézett, hogy maradjanak meg László hűségében. András azonban még az anyakirálynő vagyonára is rátette a kezét, így Aragóniai Konstancia kisfiával, a koronával és párthíveivel Bécsbe menekült VI. Lipót osztrák herceghez. András ezt nem nézte jó szemmel, és háborúval fenyegetőzött, ha Lipót nem adja ki a menekülteket. Mielőtt azonban tényleges háborúba sodródott volna Lipót és András, a gyermek László váratlanul elhunyt.

III. Lászlót végül Székesfehérvárott, a Nagyboldogasszony-bazilikában temették el. Királyként a magyar történelemben fiatalsága okán gyakorlatilag semmilyen szerepet nem játszott. Életében II. László néven ismerték, mivel akkoriban az 1162 és 1163 között uralkodó ellenkirályt, Lászlót nem ismerték el.

Galéria[szerkesztés]

Előző uralkodó:
Imre
Magyarország uralkodója
1204 – 1205
A Szent Korona
Következő uralkodó:
II. András

Források[szerkesztés]