Sas-hegy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sas-hegy
Sashegy-csucs.PNG
A Sas-hegy csúcsa (a háttérben a Gellért-hegy)

Magasság 266 m
Hegység Budai-hegység
Elhelyezkedése
Sas-hegy (Budai-hegység)
Sas-hegy
Sas-hegy
Pozíció a Budai-hegység térképén
é. sz. 47° 28′ 52″, k. h. 19° 00′ 59″Koordináták: é. sz. 47° 28′ 52″, k. h. 19° 00′ 59″
Sas-hegy (Budapest)
Sas-hegy
Sas-hegy
Pozíció Budapest térképén

A Sas-hegy Budapesten található 266 m-es magaslat. A terület egy része Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület néven 1958-tól természetvédelem alatt áll. A tanösvény csak szakvezetéssel látogatható.

Fekvése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Budapest XI. és XII. kerület határán, a Svábhegytől keletre a Gellérthegytől délnyugatra, a Sasadnak nevezett városrész peremén található. Feltáró útja a Hegyalja út, amelyről letérve a Korompai utca - Tájék utca útvonalon gyalog lehet megközelíteni a még megmaradt beépítetlen terület egyetlen épített bejáratát.

Állat- és növényvilága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A dolomit sziklacsúcs jellegzetes társulása a dolomit-sziklagyep, amely a Budai-hegységben amúgy is gyakori, viszont a Sas-hegyen (is) ritka és védett növény- és állatfajoknak ad otthont. Állatvilágából a Pannon gyík és a bikapók, növényvilágából a nőszirom,a budai nyúlfarkfű, a magyar gurgolya, a Szent István-szegfű és a csikófark emelkedik ki.

A Medve-szikla

Geológiája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Sas-hegy dolomitos kőzetébe épült a budai márga, amelynek térfogata a vízfelvétellel együtt változik.

A hegy lassan csúszik délre a ráépített házakkal együtt, amelyeknek a falai a talaj tulajdonságai miatt gyakran megrepedeznek. A talaj mozgásához valószínűleg az is hozzájárul, hogy a természetes lefolyó árkokból az idők során feltöltéssel utak keletkeztek, ilyen például a Sasadi út egy része, vagy a sasadi határban az őszibarackos kertek egyszerű betemetésével, buldózeres talajegyengetés és feltöltés után megépített gazdagréti lakótelep.

Lakossága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az 1990. évi népszámlálás adatai szerint a Sashegy lakossága 9030 fő volt, ebből 7969 a XI., 1061 fő a XII. kerületi részen lakott.

Oktatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Sas-hegy XII. kerületi oldalán működik az Arany János Általános Iskola és Gimnázium, a XI. kerületi oldalon a Farkasréti Általános Iskola.

Obszervatórium[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A hegy a Gellért-hegy felől szemlélve

A Sas-hegy meredek lejtőjén, az Arany János iskola közelében egy föld alatti alagútban működik 1966-tól a budapesti földrengésjelző obszervatórium. Az alagutat a második világháború alatt építették katonai célokra, Budapest légvédelme irányításának részét képezte, de a polgári lakosság is használhatta légoltalmi óvóhelyként. A magasabbik csúcson légvédelmi üteg kiépített állása volt, melynek romjai még ma is látszanak.

További képek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egyéb[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Budapesten egyéb magaslatokat is Sas-hegynek neveznek. Ezek:

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Sas-hegy témájú médiaállományokat.