Kecske-hegy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kecske-hegy
Az Oroszlán-szikla
Az Oroszlán-szikla
Magasság384 m
Hely Magyarország,
Budapest
HegységBudai-hegység
Elhelyezkedése
Kecske-hegy (Budai-hegység)
Kecske-hegy
Kecske-hegy
Pozíció a Budai-hegység térképén
é. sz. 47° 32′ 36″, k. h. 18° 59′ 30″Koordináták: é. sz. 47° 32′ 36″, k. h. 18° 59′ 30″
Kecske-hegy (Budapest)
Kecske-hegy
Kecske-hegy
Pozíció Budapest térképén
Térkép

A Kecske-hegy a Budai Tájvédelmi Körzet területén, Budapest II. és III. kerületében található.

Leírása[szerkesztés]

A Hármashatár-hegy belső rögvonulatának főleg felső triász dolomitból felépült része az Újlaki-hegy és a Látó-hegy között. Közelelebbről a Felső-, és az Alsó-Kecske-hegyhez kapcsolódik. Legmagasabb pontja 384 méter tengerszint feletti magasságban van.

Észak-északnyugat – dél-délkelet irányú röge meredek lejtővel végződik nyugat felé, kelet felé pedig enyhén lejt a Szépvölgy irányába. A felszínét elegyes erdő fedi. Oldalában vezet a Glück Frigyesről elnevezett sétaút.

Oroszlán-szikla[szerkesztés]

Az Országos Kéktúra útvonalán ennek a szakasznak a neve Glück Frigyes út. Az út a hegy nyugati, meredek lejtője alatt vezet a Határ-nyeregtől a Látó-hegyre. A hegy fő látnivalója az ún. Oroszlán-szikla (GPS 47.542845, 18.989095). A szikla egy oroszlánra hasonlító dolomittömb, amit utánfaragtak, hogy még jobban hasonlítson az állatra. A szikla a második világháborúban megsérült.

Barlangok[szerkesztés]

A hegy oldalában a dolomitos közegben több barlang is található. A két legfontosabb a Lehelős-lyuk és az Oroszlán-barlang, de megemlítendő még az Oroszlán-szikla Északi-ürege és a Kecske-hegyi-hasadék is.

Irodalom[szerkesztés]