Városmajori Gimnázium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Városmajori Gimnázium

A Városmajori Gimnázium épülete
A Városmajori Gimnázium épülete
Alapítva1989
NévadóVárosmajor (közpark)
HelyMagyarország, Budapest
Típusgimnázium
IgazgatóDr. Szebedy Tas
OM-azonosító035242
Elérhetőség
Cím1122 Budapest, Városmajor utca 71.
Elhelyezkedése
Városmajori Gimnázium (Budapest)
Városmajori Gimnázium
Városmajori Gimnázium
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 30′ 31″, k. h. 19° 00′ 41″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 31″, k. h. 19° 00′ 41″
Térkép
A Városmajori Gimnázium weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Városmajori Gimnázium témájú médiaállományokat.

A Városmajori Gimnázium (rövidítve VMG vagy Major) egy 1989-ben alapított középiskola Budapest XII. kerületében. Jelenlegi igazgatója dr. Szebedy Tas. A 2009/2010-es tanévtől tíz évig a Városmajori Kós Károly Általános Iskola – Kós Károly Ének-zene Emeltszintű Általános Iskola néven – a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola[1][2][3] tagintézménye volt. Az intézményben 7–12. évfolyamon gimnáziumi képzés folyik.

Az iskola[szerkesztés]

Elnevezés[szerkesztés]

A Városmajor, amely Budapest egyik városrésze a XII. kerületben, történelmileg kialakult földrajzi név, így az intézmény neve a helytörténeti hagyományokat követve, a főváros egyik legrégebbi, több mint kétszáz éves múltra visszatekintő parkja nevét viszi tovább.[4]

Alapítás[szerkesztés]

Az intézmény a Fővárosi Tanács Középiskolai Hálózatfejlesztési Programja keretében létesült. A beruházási program 1987. augusztus 10-én kezdődött, az épületet pedig 1990 májusában adták át. Az iskola első igazgatója a korábban a szintén XII. kerületi Táncsics Mihály Gimnáziumot (TMG) irányító Kálmán Gyula volt, akit 1993-ban váltott fel ebben a tisztségében Dr. Szebedy Tas magyar illetve latin tanár. A tanári kar kezdeti összetételében jelentékeny arányt képeztek a korábban szintén a TMG-ben tanító tanárok és a korábban ott tanuló diákok is.

Épület[szerkesztés]

Az iskola épülete eredetileg tizenhat osztály elhelyezésére volt alkalmas, az évek során azonban kibővítették (tornyok beépítése, termek összenyitása vagy éppen szétválasztása), így jelenleg további kilenc osztálynak ad helyet.

Környezet[szerkesztés]

Az intézménytől közvetlenül keleti irányban 7200 m² park található, mely nemcsak a környék lakosságának pihenését szolgálja, hanem a gimnáziumi testnevelésórák illetve az általános iskolai napközis foglalkozások egyik helyszíne is.

Az iskola működése és programjai[szerkesztés]

A középiskolában hat-, öt- és négyévfolyamos képzés egyaránt zajlik. A két hatévfolyamos osztály kerettantervi egyedi képzésében első nyelvként angolt vagy németet tanul. A négyévfolyamos képzés kiemelt tagozatai jelenleg a matematika, az informatika, az ének-zene, a magyar, a történelem, a fizika és a biológia köré szerveződnek. Az ötévfolyamos osztályok pedig német, illetve spanyol nyelvet tanulnak három évig emelt óraszámban. Az iskola hivatalos DSD nyelvvizsgaközpont, a 12. évfolyamosok térítésmentesen tehetik le a német nyelvi B2-es vagy C1-es szintű C típusú nyelvvizsgát.

Induló osztály jele Felosztás páratlan induló tanévben Felosztás páros induló tanévben Képzéshossz
A hatévfolyamos képzés, első nyelv: angol (32 fő) 6 év
B hatévfolyamos képzés, első nyelv: német (32 fő) 6 év
C ének (16 fő) - biológia (16fő) ének (12 fő) - magyar (10 fő) - történelem (10 fő) 4 év
D matematika (16 fő), informatika (16 fő) matematika (16 fő), fizika (16 fő) 4 év
E német (16 fő), spanyol (16 fő) -> nyelvi óraszámok: 15+6+6+4+4 5 év

Az első nyelv a C és D osztályokban az angol. Második nyelvként a 7-8. osztályosok latint, a nyelvi előkészítősök angolt tanulnak. Kilencedik évfolyamtól második nyelv a német, angol, francia, olasz, spanyol, orosz nyelvek közül kötelezően választható.

A gimnázium legnagyobb büszkesége a diákok tanulmányi versenyeken elért kiemelkedő teljesítményei mellett, az iskola létrejöttével egyidőben alakult Angelica Leánykar, amelynek karvezetője a kezdetektől, a 2007-ben Liszt Ferenc-díjjal, majd 2014-ben Príma-díjjal is kitüntetett Gráf Zsuzsanna. A leánykar számos jelentős versenyen nyert díjakat, és rendszeresen adnak koncerteket az iskola keretein kívül és külföldön is.

Az iskola rendszeres programjai közé tartoznak többek között a koncertek, a különböző kulturális és sportrendezvények, valamint a szaktantárgyi előadások (projektnapok). A Városmajori Gimnázium tanulóinak szórakoztatását a minden évben megrendezett (három-ötnapos) diákhét, és a szántódi nyári tábor is szolgálja. A diákhét során tanítási időben (ötödik órák), illetve délután és este vendégzenekarok, valamint sport- és színházi társulatok előadásai színesítik a programot.

Mint minden gimnázium, természetesen a VMG is megrendezi az „újoncok” beavatására szolgáló gólyatábort (Szántódon, július–augusztus) és gólyabált (október eleje), valamint az „öregeket” búcsúztató szalagavatót (november harmadik hete) és ballagást (április vége).

Rangsor[szerkesztés]

HVG országos középiskolai tanulmányi rangsorában elfoglalt helyezés
2020[5] 2021[6] 2022[7] 2023[8]
HVG 9 9 7

Híres diákok[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2014. március 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. január 21.)
  2. http://www.vmg.edu.hu/index.php?page=portal&sub=info&f=info&sessionID=&lang=hu_HU&skin=sza2010&policy=public[halott link]
  3. Városmajori Kós Károly Általános Iskola (magyar nyelven). MaYoR | MaYoR - Városmajori Gimnázium. (Hozzáférés: 2019. július 10.)[halott link]
  4. A környéket illetően lásd: Sztraka Ferenc légi fényképész felvétele a Városmajorról Archiválva 2007. február 5-i dátummal a Wayback Machine-ben
  5. Zrt, HVG Kiadó: Itt a HVG 2020-as középiskolai rangsora, újra a Fazekas vezeti (magyar nyelven). hvg.hu, 2019. október 8. (Hozzáférés: 2023. április 8.)
  6. István, Bereznay: Itt a legjobb magyar középiskolák 2021-es rangsora (magyar nyelven). index.hu, 2021. október 18. (Hozzáférés: 2023. április 8.)
  7. Zrt, HVG Kiadó: Ez Magyarország száz legjobb középiskolája 2022-ben: itt a teljes lista (magyar nyelven). eduline.hu, 2022. április 20. (Hozzáférés: 2023. április 8.)
  8. Zrt, HVG Kiadó: Itt a friss HVG-rangsor: ez az ország tíz legjobb gimnáziuma (magyar nyelven). eduline.hu, 2022. október 20. (Hozzáférés: 2023. április 15.)