Marshall Warren Nirenberg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Marshall W. Nirenberg
MNirenberg-NIH.jpg
Született 1927. április 10.
New York
Elhunyt 2010. április 15. (83 évesen)
New York
Ország Egyesült Államok
Foglalkozása biokémikus, genetikus
Iskolái University of Michigan
University of Florida
Díjak orvostudományi Nobel-díj (1968)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Marshall W. Nirenberg témájú médiaállományokat.

Marshall Warren Nirenberg (New York, 1927. április 10. - New York, 2010. április 15.) amerikai biokémikus és genetikus. 1968-ban Robert W. Holley-val és Har Gobind Khoranával megosztva elnyerte az orvostudományi Nobel-díjat a genetikai kód megfejtéséért.

Tanulmányai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Marshall W. Nirenberg 1927. április 10-én született New Yorkban, zsidó családban, Harry és Minerva Nirenberg gyermekeként. A család 1939-ben a floridai Orlandóba költözött. Nirenberg a Floridai Egyetemen tanult zoológiát; 1948-ban BSc, 1952-ben MSc fokozatot szerzett, szakdolgozatát a tegzesek ökológiájából és taxonómiájából írta. Érdeklődése ekkor fordult a biokémia iránt és a doktorátust már a Michigani Egyetem biokémiai tanszékén szerezte meg (témája a tumorsejtek cukorfelvétele volt).

A genetikai kód megfejtése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nirenberg a laboratóriumban (1962)

1957-ben kezdte meg posztdoktori kutatómunkáját a National Institutes of Health-nél (NIH) először ösztöndíjasként, majd 1959-ben véglegesítették. 1959-ben kezdett el foglalkozni azzal, hogy hogyan íródik át a DNS-ben tárult információ a fehérjék aminosavsorrendjévé. Akkoriban elvi alapon feltételezték, hogy a DNS láncán három egymást követő nukleotid kódolhat egy aminosavat a fehérjékben (mert csak két nukleotid nem lett volna elég a 20 aminosav kódolásához), de hogy melyik hármas (triplet) milyen aminosavnak felel meg, az ismeretlen volt. Nirenberg és egy fiatal német vendégkutató, Heinrich Matthaei csak uracilból álló RNS-láncot és radioaktívan jelölt aminosavakat adtak a sejtmentes baktériumhomogenizátumhoz és a kísérlet végén fenilalaninból álló polipeptidet kaptak, vagyis kiderült, hogy a fenilalanin kódja a három uracil (UUU). Eredménye nagy feltűnést keltett tudományos körökben. Rövidesen meghatározta a több egynemű (AAA, GGG, CCC) kódot is, majd a többi kód meghatározásához az aminosavak transzfer RNS-ekhez való kötődését használta fel (a 64 tripletből 54-et így határoztak meg). Vele párhuzamosan az Amerikában dolgozó indiai Khorana is a kód megfejtésén dolgozott, melyet 1966-re fejeztek be.

Nirenberg későbbi kutatómunkája a neurobiológiára, embrionális fejlődésre fókuszált, támogatta a embrionális őssejtek felhasználást és a terápiás célú klónozást.

Elismerései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Marshall Nirenberg 2003-ban

1968-ban Marshall Nirenberg, Har Gobind Khorana és a t-RNS-ek szerkezetét megfejtő Robert W. Holley elnyerte az orvostudományi Nobel-díjat.

Nirenberget 1962-ben kinevezték a NIH biokémiai genetikai részlegének vezetőjévé. 1965-ben Nemzeti Tudományos Éremmel, 1968-ban pedig az orvostudományi alapkutatásért adott Albert Lasker-díjjal és az Amerikai Kémiai Társaság Priestley-díjával tüntették ki.

Családja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Marshall W. Nirenberg 1961-ben házasodott össze Perola Zaltzman brazíliai vegyésszel, gyermekük nem született. Perola 2001-ben meghalt és Nirenberg 2005-ben feleségül vette Myrna Weissmannt.

Marshall W. Nirenberg 2010. január 15-én halt meg rákban, 82 éves korában.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]