Santiago Ramón y Cajal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Santiago Ramón y Cajal
Cajal-Restored.jpg
Született
1852. május 1.
Elhunyt
1934. október 18. (82 évesen)
Madrid
Foglalkozása orvos
tudós
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Santiago Ramón y Cajal témájú médiaállományokat.

Santiago Ramón y Cajal (Spanyolország, Navarra, 1852. május 1. – Spanyolország, Madrid, 1934. október 17.) spanyol patológus, neurológus, hisztológiai (szövettani) szakember, kiváló kézügyességű és mérnöki pontosságú rajzos. Úttörő vizsgálatokat folytatott az agyszövet mikroszkópos elemzésével, a modern idegtudomány atyjának tartják őt. Agysejt illusztrációi a modern orvosi tankönyvekben is szerepelnek, melyekből az orvostanhallgatók még ma is tanulnak. 1906-ban osztott orvosi-élettani Nobel-díj-ban részesült Camillo Golgi olasz tudóssal együtt, idegrendszer szerkezeti kutatásaikért.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szülei aragóniaiak voltak. Apja Justo Ramón; orvos és anatómiai tanár, anyja Antonia Cajal. 1852-ben a spanyolországi Petilla de Aragón tartomány, Navarra nevű városában született. Szerette a művészeteket, festett, tornázott. Kissé lázadó természetű volt. 1873-ban orvosdoktori címet szerzett a Zaragóziai Egyetemen. 1874-75 között részt vett egy kubai expedíción, amely során közelebbről megismerkedhetett a malária és a TBC kórral.

Érdekességek, könyvek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megjelent több, mint 100 tudományos munkája több nyelvre lefordítva; angolul, franciául, spanyolul és németül . Legjelentősebb alkotásainak címei: Tanácsok a tudományos vizsgálatokhoz, Szövettan, Degeneráció és regeneráció az idegrendszerben, Kézi normális szövettani és mikrografikus technika, Elements of Histology, Kézi általános anatómiai patológia, Új ötletek a finom neuralgikus anatómiában, Tankönyv az ember és a gerincesek idegrendszerére, A gerincesek retinája.

1905-ben megjelentettet Dr. Bacterium álnéven 5 tudományos-fantasztikus történetet 1 kötetben, Vacation story címen.

A 117413 Ramonycajal nevű aszteroidát tiszteletére róla nevezték el. Cambridge, a Würzburg és a Clark Egyetem tiszteletbeli orvosi professzora volt.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]