Jukhö

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
jukhö
Jukhö, a tetején tojássárgájával díszítve
Jukhö, a tetején tojássárgájával díszítve
Típus
Nemzet, országKorea
Alapanyagokmarhahús
Fűszerekszójaszósz, cukor, , szezámolaj, vöröshagyma, fokhagyma, fekete bors
A Wikimédia Commons tartalmaz jukhö témájú médiaállományokat.

A jukhö (hangul: 육회handzsa: 肉膾, RR: yukhoe?) a tatárbifsztek koreai változata. Darált, nyers marhahús fűszeres szósszal.

Elkészítési módja[szerkesztés]

A nyers marhahúsról levágják a faggyús részeket, majd ledarálják és megfűszerezik.[1] Szójaszószt, cukrot, sót, szezámolajat, vöröshagymát, fokhagymát, szezámmagot, őrölt fekete borsot és japán körtét adnak hozzá. Díszítésnek tojássárgáját használnak, amit külön tálba, vagy a marhahús tetejére helyeznek.

Marhabelsőségeket is szoktak hozzáadni, májat, vesét és szívet. A hozzávalókat alaposan megtisztítják és sózzák, majd apróra vágják.[1]

Régi receptek[szerkesztés]

Jukhö-receptek gyűjteménye található meg a koreai Siidzsonszo (시의전서) könyvben, amit a tizenkilencedik század végén írtak. Ebben a könyvben az egyik recept szerint a darált marhahúst olyan pácban kell érlelni, ami apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, őrölt fekete borsot, mézet, fenyőmagot, szezámmagot, sót és olajat tartalmaz. Ecetet is lehet hozzáadni a páchoz, kevés cukorral és csilipaprikával.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b 육회 (肉膾) (koreai nyelven). 두산백과사전. (Hozzáférés: 2007. november 24.)
  2. 육회 (肉膾) (koreai nyelven). Empas. (Hozzáférés: 2007. november 14.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Yukhoe című spanyol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]