Kukszu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
국수 kukszu
khalgukszu (칼국수, kalguksu), késsel vágott koreai tészta
khalgukszu, késsel vágott koreai tészta
Más néven mjon
Típustészta
Nemzet, ország Dél-Korea
A Wikimédia Commons tartalmaz 국수 kukszu témájú médiaállományokat.

A kukszu (hangul: 국수, RR: guksu?) vagy sino-koreai szóval mjon (hangul: handzsa: , RR: myeon?) a koreai tésztafélék neve. Ázsiában a tészta készítése Kínából terjedt el. Nemcsak búzalisztből készülhet, hanem például mungóbablisztből (üvegtészta), árpából, szójababból, hajdinából és tápiókából is.[1] A gabonából készült tésztafélék korábban a hosszú élet szimbólumaként ünnepi ételnek számítottak,[2] mivel a búza és hasonló gabonafélék ritkák voltak, így ezek a típusú tészták csak 1945 után váltak alapvető élelmiszerré.[3][4]

Fajtái[szerkesztés]

A nengmjon hideg tésztaételeket, az onmjon meleg tésztaételeket jelöl.[1] A khalgukszu kézzel készített és késsel vágott tésztát jelenti,[5] a tangmjon (당면) pedig az üvegtésztát, ez egyébként a csapcshe (잡채) alapanyaga is.[2] A szudzsebi kézzel tépett tésztával készül.

Források[szerkesztés]

  1. a b Korean Noodles. Korean Tourism Organization. [2012. augusztus 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. március 24.)
  2. a b Symbol of longevity, Korean Noodles. Seoul Metropolitan Government. [2011. szeptember 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. március 24.)
  3. 국수 (koreai nyelven). Doosan Encyclopedia. [2012. október 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. március 24.)
  4. 국수 (koreai nyelven). Nate / Encyclopedia of Korean Culture. [2011. június 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. október 29.)
  5. 칼국수 (koreai nyelven). Doosan Encyclopedia. (Hozzáférés: 2013. március 24.)[halott link]

További információk[szerkesztés]