Diophantosz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az Arithmetica hatodik könyve 1621-es latin nyelvű kiadásának címlapja

Diophantosz (3. század) görög matematikus.

Alexandriából származott, és arab források szerint Iulianus római császár idejében élt. Az ókori görög matematika utolsó nagy képviselőjeként korának híres problémamegoldója volt. Erre utal állítólagos sírfelirata is:

„Az istenek kegyelméből élete egyhatodát gyermekként töltötte. Eltelt életének még egytizenketted része, és kiserkent szakálla. További hetedrész múltán esküvői gyertyái égtek. Öt évvel a lakodalom után fia született, de ó, jaj! A későn született, gyenge gyermeket elragadta a kegyetlen sors, alighogy apja életének felét leélte. Gyászoló apja a számelméletben keresett vigaszt, ám négy év múlva az ő élete is véget ért.”

Főműve, az „Arithmetica” tizenhárom könyvéből csak hat maradt fenn Maximosz Planudész-féle scholionokkal; az első- és másodfokú egyenleteket egy ismeretlennel tárgyalja. Az olyan feladványokat kedvelte, amelyek megoldása egész szám, ezért az ilyeneket mindmáig diofantikus problémáknak nevezik. Ránk maradt tőle még egy „Peri polügónon arithmón” című mű, valamint írt egy „Poriszmata” című tanulmányt is.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]