Szent Jusztinusz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Jusztinusz
Justin filozof.jpg
Születése 103, Szichem (a mai Nablus)
Halála 166, Róma
Ünnepnapja Június 1.

Szent Jusztinusz (Szichem, 103[1]Róma, 166) keresztény filozófus, vértanú. Több művet is írt, de sajnos az utókor számára csak néhány maradt fenn.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jusztinusz a második évszázad legelején született egy pogány, római származású család gyermekeként a szamáriai Szichemben. Gyerekkorában pogány bölcseleti iskolákban tanult szülei szellemiségének hatása alatt. Ezekben az iskolákban tanított tanokban nem találta meg a maga igazságát, ezt kereste folyamatosan és végül a kereszténységben találta ezt meg. Saját szavaival:

Az egyedül megbízható és igaz filozófia

– Szent Jusztinusz

Rengeteget írt a keresztény vallás védelmében, azonban Jusztinusznak a műveiből sajnos csak két Apológiája és a Dialógus a zsidó Trifonnal című párbeszéde maradt fenn. Az őskeresztény szentmise folyamatát leírta egy apologetikában. Rómába költözött, ahol nyitott egy iskolát és nyilvános vitákat tartott. Apologéta (hitvédő) és filozófusi működését a rómaiak és a zsidók egyaránt rossz szemmel nézték, ezért elfogták őt és hat társát. A római Rusztikusz prefektus elévezették őket. A prefektus felszólította őt, hogy tegyen hitet a római istenekre és kövesse a császári parancsokat. Ő azonban társaival nem volt hajlandó a hitüket megtagadni, állhatatosan kitartottak hitükben és még az ítélet után is dicsőítették Istent. A tárgyalás után halálra ítélték őket, majd lefejezték Jusztinuszt és társait. A holttesteket később néhány keresztény hívő magához vette és méltó helyre temette.

További idézetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ezeket az idézeteket válaszként mondta a prefektus kérdéseire.

Bíróság elé állítani és elfogatni senkit sem lehet azért, mert engedelmeskedünk Üdvözítőnk, Jézus Krisztus parancsainak.

– Szent Jusztinusz

Iparkodtam megismerni mindenféle tant, de csak a keresztények igaz tanításához csatlakoztam: ennek igazságait csupán azok nem fogadják el, akik tévedésekben botorkálnak

– Szent Jusztinusz

Képgaléria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. www.abbamoses.com/months/june.html

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]