ArtRave: The Artpop Ball

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Lady Gaga
ArtRaveː The Artpop Ball
Lady Gaga's Artrave The Artpop Ball Logo.png
Információk
Népszerűsített album Artpop
Kezdés 2014. május 4.
Befejezés 2014. november 24.
Szakaszok 5
Koncertek 79
Nézőszám 920,088
A turné egyes szakaszai
 1. Észak-Amerika (38 koncert)
 2. Ázsia (3 koncert)
 3. Ausztrália (6 koncert)
 4. Ázsia (2 koncert)
 5. Európa (30 koncert)
Lady Gaga-koncertkronológia
Lady Gaga Live at Roseland Ballroom
(2014)
ArtRaveː The Artpop Ball
(2014)
Cheek to Cheek Tour
(2014-2015)

Az ArtRave: The Artpop Ball (az énekesnő írásmódja szerint artRAVE: The ARTPOP Ball) Lady Gaga, amerikai énekesnő negyedik világ körüli turnéja, mellyel az Artpop című albumát népszerűsítette. A turné 2014. május 4-én indult az egyesült államokbeli Floridából. Elsőként Gaga azon városokat látogatta meg, melyeket korábbi turnéja során ki kellett hagynia csípőműtéte miatt.

Az ArtRave elgondolása és elnevezése a hasonló című, az Artpop album megjelenésekor adott koncertjét követi. A főszínpadon egy barlang volt látható, amelyből egy átlátszó kifutón keresztül lehetett eljutni a második, kisebb színpadig. A közönség a kifutók alatt szabadon mozoghatott és a rajongók akár onnan is élvezhették a koncertet. A világításhoz szükséges felszereléseket a Clay Paky biztosította, melyekkel az extázis állapot elérése volt a fő cél. A turnét a Live Nation koncertszervező cég támogatta, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban az Absolut vodka népszerűsítette. Számos koncertre azonnal elfogytak a jegyek, amint elérhetővé váltak, így további dátumokat kellett meghirdetni.

Több forrás is arról írt, hogy az artRave kereskedelmileg megbukott a piacon, de Arthur Fogel, a Live Nation elnöke később visszautasította a vádakat. Az ArtRave: The Artpop Ball bevétele 83 millió dollárra tehető a 920,088 jegy értékesítésével. A Billboard a 2014-es év egyik legjövedelmezőbb turnéjának nevezte meg, valamint az év kilencedik legjobb koncertsorozata címet is megkapta a magazintól. Összességében a turné pozitív visszajelzéseket kapott, azonban néhányan összefüggéstelensége miatt kritizálták. 2014. november 24-én a Yahoo élőben közvetítette a koncertet Franciaországból.

Előzmények[szerkesztés]

Az Artpop album megjelenésekor Gaga egy privát eseményt tartott New Yorkban ArtRave néven, ahol az album dalai kerültek előadásra. Később az ArtRave elgondolását megragadva, megvalósította az ArtRaveː The Artpop Ball turnét. Miután 2013-ban a Born This Way Ball keretein belül 21 koncertet le kell mondania Észak-Amerikában súlyos csípőműtéte miatt, mostani turnéjának első szakasza ott vette kezdetét 2014. május 4-én.[1] Az ArtRaveː The Artpop Ball folyamán sorra látogatta azon városokat, ahová nem tudott eljutni az előző évben, de olyan városokban is adott koncertet, ahol ezidáig még nem volt lehetősége.[2] A turné megkezdése előtt Gaga hat koncertet adott (március 28, 30, 31 és április 2, 4, 6) a New Yorkban található Roseland Ballroomban. Április 7-én egy hetedik koncertet is betűztek a szervezők; ez volt a létesítmény utolsó koncertje, mielőtt végleg bezárta kapuit.[3]

Kidolgozás[szerkesztés]

Színpadkép, melyen jól láthatóak az átlátszó kifutók

Gaga a Capital FM-nek elárulta, hogy most a Born This Way Ball színpadának elrendezésétől különbet akar alkotni, mivel nem szeretné azt, hogy az arénák egy kis részében kelljen énekelnie egész este. Gaga és csapata egy főszínpadot és az aréna másik felében egy második, kisebb színpadot terveztek, melyeket egy hosszú kifutó köt össze, ezáltal Gaga közvetlenebbül érintkezhet rajongóival. 2014. márciusában Gaga egy képet osztott meg közösségi oldalán, melyen jól kivehető volt a színpad elgondolása. Elárulta azt is, hogy a 34 méter hosszú kifutók átlátszó anyagból fognak készülni, így lehetővé téve, hogy akár alulról is élvezhessék a rajongók a koncertet. A főszínpadon az 1989-es A kis hableány Atlanticáját megidéző fehér barlang, mögötte egy nagy kivetítő volt látható.[4]

A zenekar a fehér építményben került elhhelyezésre. John Jurgenson, a The Wall Street Journal újságírója úgy írta le a látványt, mint a Csillagok háborúja filmek Tatuin bolygója. Az egyik kifutó legvégén egy zongora volt elrejtve a hatalmas sztalagmit-féle szerkezet alatt. A zongora környezetében egy bár is is helyet kapott, ahol a koncert közben a nézők italokat rendelhettek.[5] Carl Williot, az Idolator internetes oldalról "bogárként" írta le a színpad szerkezetét a hosszú kifutók és a kisebb színpadok látványa miatt.[6] A színpadkép közzétételekor a #LadyGagaTourStage hashtag azonnal a legnépszerűbb lett a Twitter közösségi portálon.[7] Az Out magazintól Stacy Lambe szerint a színpadot és a kifutókat összesen 21 ezer óra alatt tervezték és valósították meg. A koncert egyik szakaszában Gaga felfújható fákat használ, hogy egy kertet hozzon létre a színpadon. A teljes felszerelés lebontása három órába telt és 21 kamion szállította át az egyik helyszínről a másikra.[8] Jason "JD" Danter, produkciós vezető elárulta, hogy a színpad felállítása reggel 8ː00-kor indult, melyet hat órát igénybe vevő fény- és hangpróbák követtek.

A koncert[szerkesztés]

Lady Gaga ruhája a Bad Romance, az Applause és a Swine alatt.

A koncert egy videóval indul, majd táncosok jelennek meg a színpadon, lufikkal és kék gömbökkel a kezükben. A videó továbbra is megy a háttérben, miközben Gaga felemelkedik a színpad aljáról. Arany dresszt visel, a hátán szárnyakkal. Első dalként az Artpop-ot adja elő, majd a G.U.Y. következik. Utóbbira a videóklipben látható koreográfiára táncol. Ezután következik a Donatella, miközben a kivetítőn villogó csillagok és színes felhő alakzatok láthatóak. A dal végén Gaga végigvonul a kifutón és eltűnik a színpadról.

A koncert következő felvonása a Venus számmal kezdődik, miután óriási felfújható virágok tűnnek elő a színpadon. Gaga egy kagylókból álló bikiniben tér vissza és egy gitárt is a nyakában tart. Egy rövid beszéd után következik a Manicure. Gaga ismét eltűnik, hogy újabb ruhacserét hajtson végre. Fehér ruhában és fehér parókában tér vissza, hogy előadja a Just Dance rövidített változatát. Gaga csikóhal formájú billentyűzeten játszik mellé. Előadja a Poker Face és a Telephone rövidített változatait is, majd ismét öltözetet vált. Ezalatt a Partynauseous szól.

Az újabb felvonásban Gaga egy polipot idéző ruhában tűnik fel, hogy előadja Paparazzi című dalát. Míg ő a kifutó felé tart, táncosai már felállították neki a „Szörny Mancs Széket”. Gaga felül rá, majd mikor az emelkedni kezd, elénekli a Do What U Want-ot. Ezután a zongorához siet, hogy előadja a Born This Way akusztikus változatát, a You and I-t és a Dope-t. Gaga általában rajongók által feldobott üzeneteket is felolvas itt. A felvonás végén Gaga ismét eltűnik a színpadról, közben a rajongók egy videót láthatnak a kivetítőn, melyen épp táncol az énekesnő.

Ismét felemelkedik a színpadra egy fekete latex ruhában. A főszínpadon előadja az Aura című számot. Ezután egy vörös díványt hoznak be a táncosok, melyen Gaga elénekli a Sexxx Dreams-t, majd azt egy tucat fehér székre cserélik a Mary Jane Holland előtt. A táncosok és Gaga eddig nem ismert koreográfiát adnak elő a székekkel. Az Alejandro-t már a kifutón énekli néhány táncosa kíséretében. Újabb ruhacsere következik, azonban most Gaga nem hagyja el a színpadot, a nézők előtt vetkőzik félmeztelenre. Amíg öltöztetői ráadják következő ruháját, a Ratchet című kiadatlan dal szól. Ezután előadja a Bad Romance-t a jól megszokott koreográfiával együtt. Majd következik az Applause és a Swine. Gaga ismét hátramegy a backstagebe, hogy utolsó outfitjét magára vegye. Csillogó fehér ruhában, hosszú fehér parókában tűnik fel, hogy előadja a Gypsy-t. A dal nagy részét a zongoránál énekli el, majd visszamegy a főszínpadra, hogy lezárja a koncertetː Gaga leereszkedik a színpadról.

Fogadtatása[szerkesztés]

Jegyeladás[szerkesztés]

Lady Gaga a Venus közben

Legelőször Gaga önálló közösségi portálján, a Littlemonsters.com oldalon lehetett jegyekhez jutni. 2013. december 9-én lehetett megvásárolni az első jegyeket Észak-Amerikában. A Live Nation szerint pár órán belül teltházat jelentett be Toronto, Winnipeg, Calgary, Los Angeles és Edmonton. Így további két koncertet hirdettek megː egyet Milwaukee-ba, egy másikat Atlantic City-be.[9] 2014. január 29-én Gaga közzétette a turné európai szakaszának állomásait. A Ticketmaster bejelentette, hogy az Egyesült Királyságban öt perc alatt elfogytak a jegyek, így további két koncertet kellett meghirdetni Londonban.[10][11] Áprilisban és májusban további jegyek kerültek értékesítésre, miután az állóhelyek szintjén nagyobb helyet biztosítottak a szervezők az összes egyesült királyságbeli koncerthelyszínen.[12][13] Gaga életében először adott koncertet Dubajban, azonban kivételesen nem adhatta elő a show minden elemét az ország kultúrája miatt, így egy különleges koncertet tartottak az Egyesült Arab Emírségek városában.[14]

Bevétel[szerkesztés]

Jesse Lawrence a Forbes magazintól megjegyezte, hogy a jegyárak jóval olcsóbbak voltak korábbi turnéihoz képest. Átlagosan 68 dollárba kerültek a jegyek. Többször is szóba került a médiában, hogy a turné jegyeladásai nem teljesítenek jól, de ezt Arthur Fogel, a Live Nation elnöke "nevetségesnek" nevezte. A férfi megerősítette a Billboard magazinnak, hogy a jegyek 80%-a eladásra került Észak-Amerikában és Európában, valamint több helyen is további dátumokat kellett meghirdetni. Az Észak-Amerikában tartott 29 koncert 26 millió dollár bevételt hozott, átlagosan 900,000 dollárt koncertenként. Fogel továbbá azt a vádat is visszautasította, miszerint a Live Nation 30 millió dollárt bukott Gaga turnéja miatt. Elmondása szerint ha hasonló dolog történne, a társaság már eltörölte volna a koncerteket.[15]

2014. júniusában a Billboard közzétette az első bevételi adatokat a turnét illetően, azonban csak a június 2-i dátumig bezárólag. Az ArtRave: The Artpop Ball a negyedik helyen szerepelt a listán 13,9 millió dolláros bevételével és 171,000 eladott jegyével. 2014. októberben a Billboard kiadta a következő listát, eszerint Gaga 509,741 darab jegyet adott el és 46,933,594 dollárt termelt, ezzel a második helyet elfoglalva. 2014. decemberében érkeztek meg a végleges bevételi adatok. A turné utolsó, párizsi állomása 1,2 millió dollárt hozott és 13,013 embert érdekelt.[16][17]

Összességében az ArtRave: The Artpop Ball 83 millió dollár bevételt termelt a 920,088 eladott jegyből.[18] A Pollstar év végi Top 20 világkörüli turnéjának listáján Gaga a hetedik helyen végzett.[19] A Billboard a 2014-es év kilencedik legjobb turnéjának nevezte meg.[20]

Élő közvetítés[szerkesztés]

2014. november 17-én Gaga a közösségi oldalain keresztül bejelentette, hogy a turné utolsó koncertjét a Yahoo! Live-on élőben követheti bárki szerte a világon.[21] A november 24-én megrendezett párizsi fellépésen, a Bercy Arénában 13 ezer ember gyűlt össze. A koncert a Robert Wilson által Gagáról készített fotósorozat bemutatásával indult és mintegy 30 percig tartott, amit maga a két órás show követett. A képeket később a párizsi Louvre múzeumban is kiállították.[22] Az élő közvetítés rekordot hozott a Yahooǃ Live-nak és a Live Nation koncertszervezőcégnek is.[23]

Dallista[szerkesztés]

Lady Gaga a nyitódal ("Artpop") közben
 1. "Artpop"
 2. "G.U.Y."
 3. "Donatella"
 4. "Venus"
 5. "Manicure"
 6. "Just Dance"
 7. "Poker Face"
 8. "Telephone"
 9. "Partynauseous"
 10. "Paparazzi"
 11. "Do What U Want"
 12. "Dope"
 13. "Yoü and I"
 14. "Born This Way")
 15. "The Edge of Glory"
 16. "Judas"
 17. "Aura"
 18. "Sexxx Dreams"
 19. "Mary Jane Holland"
 20. "Alejandro"
 21. "Bang Bang (My Baby Shot Me Down)"
 22. "Bad Romance"
 23. "Applause"
 24. "Swine"
 25. "Gypsy"

Forrásː[24]

Egyéb információk
 • 2014. május 4. és június 3. között előadta a "Fashionǃ" és a "Cake Like Lady Gaga" dalokat.[25][26]
 • New York-i koncertje során T.I. csatlakozott Gagához a színpadon, hogy előadják a "Jewels n' Drugs" című számot.[27]
 • Calgaryban előadta a "Hair" című számot.[28]
 • Ottawában George Gershwin "I've Got a Crush on You" című dalának feldolgozását adta elő.
 • Tel-Avivi koncertje során Tony Bennett csatlakozott Gagához a színpadon, hogy előadják az "I Can't Give You Anything But Love" című számot.[29]
 • Bécsben és Barcelonában a 4 Non Blondes "What's Up?" című slágerének feldolgozását adta elő.[30][31]

Előzenekarok[szerkesztés]

A turné állomásai[szerkesztés]

Gypsy
Sexxx Dreams
Donatella
Manicure
Dátum Város Ország Helyszín Eladott jegyek Bevétel
Észak-Amerika[32][33][34][35]
2014. május 4. Sunrise Egyesült Államok BB&T Center 12,977 / 12,977 $1,173,695
2014. május 6. Atlanta Philips Arena 10,480 / 10,480 $941,142
2014. május 8. Pittsburgh Consol Energy Center 12,185 / 12,185 $961,090
2014. május 10. Uncasville Mohegan Sun Arena 7,722 / 7,722 $564,692
2014. május 12. Washington, D.C. Verizon Center 14,866 / 14,866 $1,014,800
2014. május 13. New York Madison Square Garden 14,326 / 14,326 $1,625,812
2014. május 15. Philadelphia Wells Fargo Center 15,424 / 15,424 $1,037,606
2014. május 17. Detroit Joe Louis Arena 11,971 / 11,971 $954,173
2014. május 18. Cleveland Quicken Loans Arena 12,792 / 12,792 $1,000,814
2014. május 20. St. Paul Xcel Energy Center 10,084 / 10,084 $796,395
2014. május 22. Winnipeg Kanada MTS Centre 12,507 / 12,507 $974,017
2014. május 25. Calgary Scotiabank Saddledome 12,662 / 12,662 $982,731
2014. május 26. Edmonton Rexall Place 13,855 / 13,855 $1,053,861
2014. június 2. San Diego Egyesült Államok Viejas Arena 9,332 / 9,332 $851,927
2014. június 3. San Jose SAP Center 13,622 / 13,622 $1,201,315
2014. június 26. Milwaukee Marcus Amphitheater 18,201 / 23,089 $1,169,670
2014. június 28. Atlantic City Boardwalk Hall 13,363 / 13,363 $1,366,626
2014. június 30. Boston TD Garden 13,848 / 13,848 $1,190,212
2014. július 2. Montréal Kanada Bell Centre 12,709 / 12,709 $965,286
2014. július 4. Québec Plains of Abraham n. a. n. a.
2014. július 5. Ottawa LeBreton Flats
2014. július 7. Buffalo Egyesült Államok First Niagara Center 12,076 / 12,076 $874,785
2014. július 9. Toronto Kanada Air Canada Centre 15,813 / 15,813 $1,355,260
2014. július 11. Chicago Egyesült Államok United Center 15,112 / 15,112 $1,314,360
2014. július 14. San Antonio AT&T Center 10,125 / 10,125 $888,278
2014. július 16. Houston Toyota Center 11,410 / 11,410 $967,441
2014. július 17. Dallas American Airlines Center 11,949 / 11,949 $1,006,048
2014. július 19. Las Vegas MGM Grand Garden Arena 24,948 / 24,948 $2,379,981
2014. július 21. Los Angeles Staples Center 26,923 / 26,923 $2,444,324
2014. július 22.
2014. július 25. Atlanta Centennial Olympic Park n. a. n. a.
2014. július 30. Phoenix US Airways Center 8,187 / 8,187 $670,198
2014. augusztus 1. Las Vegas MGM Grand Garden Arena A július 19-i adatokkal összesítve
2014. augusztus 2. Stateline Harveys Outdoor Arena 7,189 / 7,189 $997,536
2014. augusztus 4. Salt Lake City EnergySolutions Arena 9,359 / 9,359 $516,910
2014. augusztus 6. Denver Pepsi Center 10,660 / 10,660 $853,570
2014. augusztus 8. Seattle KeyArena 10,882 / 10,882 $874,668
2014. augusztus 9. Vancouver Kanada Rogers Arena 13,449 / 13,449 $962,524
Ázsia[34][36]
2014. augusztus 13. Csiba Japán Chiba Marine Stadium 50,453 / 50,453 $7,874,436
2014. augusztus 14.
2014. augusztus 16. Szöul Dél-Korea Olympic Stadium n. a. n. a.
Óceánia[34]
2014. augusztus 20. Perth Ausztrália Perth Arena 8,120 / 8,120 $744,661
2014. augusztus 23. Melbourne Rod Laver Arena 17,253 / 17,253 $1,732,910
2014. augusztus 24.
2014. augusztus 26. Brisbane Brisbane Entertainment Centre 9,249 / 9,249 $913,894
2014. augusztus 30. Sydney Allphones Arena 20,445 / 20,445 $1,818,090
2014. augusztus 31.
Ázsia[34]
2014. szeptember 10. Dubaj Egyesült Arab Emírségek Meydan Racecourse 8,365 / 8,365 $1,835,201
2014. szeptember 13. Tel-Aviv Izrael Yarkon Park 18,984 / 18,984 $1,786,945
Európa[34][37]
2014. szeptember 16. Isztambul Törökország ITU Stadium 19,157 / 19,157 $1,123,106
2014. szeptember 19. Athén Görögország Olympic Stadium 26,860 / 26,860 $941,091
2014. szeptember 23. Antwerpen Belgium Sportpaleis 15,188 / 15,188 $1,394,133
2014. szeptember 24. Amszterdam Hollandia Ziggo Dome 14,196 / 14,196 $1,273,725
2014. szeptember 27. Herning Dánia Jyske Bank Boxen 10,534 / 10,534 $916,980
2014. szeptember 29. Oslo Norvégia Telenor Arena 8,948 / 8,948 $708,509
2014. szeptember 30. Stockholm Svédország Ericsson Globe n. a. n. a.
2014. október 3. Hamburg Németország O2 World Hamburg 11,430 / 11,430 $1,094,202
2014. október 5. Prága Csehország O2 Arena 10,734 / 10,734 $776,719
2014. október 7. Köln Németország Lanxess Arena 13,189 / 13,189 $1,139,559
2014. október 9. Berlin O2 World 10,555 / 10,555 $950,331
2014. október 15. Birmingham Anglia Barclaycard Arena 12,092 / 12,092 $1,329,847
2014. október 17. Dublin Írország 3Arena 11,497 / 11,497 $1,117,109
2014. október 19. Glasgow Skócia SSE Hydro 11,554 / 11,554 $1,278,571
2014. október 21. Manchester Anglia Manchester Arena 14,719 / 14,719 $1,625,149
2014. október 23. London O2 Aréna 42,845 / 42,845 $4,631,817
2014. október 25.
2014. október 26.
2014. október 30. Párizs Franciaország Zénith de Paris 12,301 / 12,301 $1,071,553
2014. október 31.
2014. november 2. Bécs Ausztria Wiener Stadthalle 11,586 / 13,598 $1,055,678
2014. november 4. Milánó Olaszország Mediolanum Forum 10,852 / 10,852 $989,889
2014. november 6. Zürich Svájc Hallenstadion 13,259 / 13,259 $1,314,684
2014. november 8. Barcelona Spanyolország Palau Sant Jordi 17,513 / 17,513 $1,420,987
2014. november 10. Lisszabon Portugália MEO Arena 7,345 / 7,345 $365,313
2014. november 13. Birmingham Anglia Barclaycard Arena 6,129 / 6,129 $455,781
2014. november 16. Glasgow Skócia The SSE Hydro 10,403 / 10,403 $681,824
2014. november 20. Sheffield Anglia Motorpoint Arena Sheffield 11,528 / 11,528 $672,004
2014. november 22. Newcastle Metro Radio Arena 8,779 / 8,779 $824,555
2014. november 24. Párizs Franciaország Bercy Arena 13,018 / 13,018 $1,249,746
Összesen 920,088 / 926,988 $83,040,746

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Lady Gaga Cancels Rest of Tour to Have Surgery. Rolling Stone. (Hozzáférés: 2016. március 20.)
 2. Lady Gaga Taking 'ArtRave' on the Road. Rolling Stone. (Hozzáférés: 2016. március 20.)
 3. McManus, Brian: Lady Gaga Concerts to Close New York's Famed Roseland Ballroom. Village Voice. (Hozzáférés: 2016. március 20.)
 4. Lady Gaga reveals 'artRave: ARTPOP Ball' stage design, and it's epic. Music Times, 2014. március 18. (Hozzáférés: 2016. március 20.)
 5. USA, Pernod Ricard: Absolut® Goes Gaga. www.prnewswire.com. [2015. december 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 20.)
 6. Lady Gaga Unveils Stage Design For artRAVE: ARTPOP Ball Tour | Idolator. Music News, Reviews, and Gossip on Idolator.com. (Hozzáférés: 2016. március 20.)
 7. Need To Know: Miley's Bangerz Bus Goes Up In Flames. MTV News. (Hozzáférés: 2016. március 20.)
 8. By the Numbers: Lady Gaga's ArtRave: The Artpop Ball. www.out.com. (Hozzáférés: 2016. március 20.)
 9. Entertainment, Live Nation: LADY GAGA'S artRave: THE ARTPOP BALL. www.prnewswire.com. (Hozzáférés: 2016. március 20.)
 10. Lady Gaga's UK tour sells out in 5 minutes. Digital Spy, 2014. február 8. (Hozzáférés: 2016. március 20.)
 11. Lady Gaga Adds New London Date To Her 'artRave' Tour | News :: Dropout UK. Dropout UK. [2016. március 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 20.)
 12. Gaga releases more tickets for UK tour. Digital Spy, 2014. április 28. (Hozzáférés: 2016. március 20.)
 13. Lady Gaga adds four UK tour dates. Digital Spy, 2014. május 12. (Hozzáférés: 2016. március 20.)
 14. http://www.reuters.com/article/us-dubai-ladygaga-idUSKBN0DT0SA20140513
 15. Is Lady Gaga's Tour Flopping? Live Nation Slams 'Ridiculous' Reports. Billboard. (Hozzáférés: 2016. március 20.)
 16. Justin Timberlake's Spring Run Tops Hot Tours with $77.3 Million. Billboard. (Hozzáférés: 2016. március 20.)
 17. One Direction's Where We Are Tour Attended by 3.4 Million Fans. Billboard. (Hozzáférés: 2016. március 20.)
 18. Rolling Stones & Lady Gaga Wrap Up Their Tours on Top. Billboard. (Hozzáférés: 2016. március 20.)
 19. Archivált másolat. [2015. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 14.)
 20. Live Music's $20 Billion Year: Rolling Stones, One Direction, Live Nation Top Boxscore's Year-End. Billboard. (Hozzáférés: 2016. március 20.)
 21. Cue Applause! Lady Gaga to Stream Final artRAVE Concert on Yahoo Live. www.yahoo.com. (Hozzáférés: 2016. március 20.)
 22. Little Monsters rejoice! Lady Gaga's final artRAVE concert screens exclusively on Yahoo Live. sg.news.yahoo.com. (Hozzáférés: 2016. március 20.)
 23. Lady Gaga Reflects On Her Year With Tony, Taylor, and the Acid-like Effect of ArtPop. www.yahoo.com. (Hozzáférés: 2016. március 20.)
 24. Lady Gaga’s ArtRave: The Artpop Ball setlist | The National. www.thenational.ae. (Hozzáférés: 2016. március 20.)
 25. http://www.mercurynews.com/music/ci_25896459/setlist-lady-gaga-showcases-artpop-san-jose
 26. http://www.digitalspy.com/music/news/a568882/lady-gagas-artrave-tour-what-did-she-sing-and-wear/
 27. http://www.rap-up.com/2014/05/14/lady-gaga-brings-out-ti-at-madison-square-garden/
 28. http://www.cbc.ca/news/canada/manitoba/lady-gaga-reads-letter-from-manitoba-teen-on-calgary-stage-1.2656108
 29. http://www.timesofisrael.com/lady-gagas-color-drenched-love-fest-is-perfect-boost-after-summer-rocket-war/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
 30. http://www.mtv.com/news/1984417/lady-gaga-4-non-blondes-whats-up/
 31. http://ccaa.elpais.com/ccaa/2014/11/08/catalunya/1415483298_946808.html
 32. Lipshutz, Jason. „Lady Gaga Unveils ARTPOP Ball North American Tour”, Billboard, 2013. december 3. (Hozzáférés ideje: 2013. december 3.) 
 33. Billboard Boxscore :: Current Scores. Billboard, 2014. június 18. [2014. június 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. június 18.)
 34. a b c d e Billboard Boxscore :: Current Scores. Billboard, 2014. október 8. [2014. október 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 8.)
 35. Babymetal extra support act for Lady Gaga's artRAVE: the ARTPOP ball. Babymetal Official Web Site, 2014. június 17. [2014. október 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. június 18.)
 36. Lady Gaga: artRave: The ARTPOP Ball. LadyGaga.com, 2014. március 6. (Hozzáférés: 2014. március 6.)
 37. Europe boxscore:

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben az ArtRave: The Artpop Ball című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.