Ugrás a tartalomhoz

Beautiful, Dirty, Rich

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lady Gaga
Beautiful, Dirty, Rich
promóciós kislemez a(z) The Fame albumról
Megjelent2008. szeptember 16.
FormátumDigitális letöltés
Felvételek2008, 150 Studios
(Parsippany-Troy Hills, New Jersey)[1]
StílusDance-pop, szintipop
Nyelvangol
Hossz2:53
KiadóStreamline, Kon Live, Interscope, Cherrytree
SzerzőLady Gaga, Rob Fusari
ProducerRob Fusari
A(z) The Fame album dalai
Paparazzi
(3)
Beautiful, Dirty, Rich
(4)
Eh, Eh (Nothing Else I Can Say)
(5)
Hangminta
Beautiful, Dirty, Rich
SablonWikidataSegítség

A Beautiful, Dirty, Rich Lady Gaga amerikai énekesnő dala, amely a The Fame című debütáló albumán szerepel. 2008. szeptember 16-án kiadásra került promóciós kislemezként.[2] Egy gyors tempójú dance-pop szám intenzív szintetizátorhasználattal. Gaga tapasztalatairól szól, amelyeket New York Lower East Side nevű részében élve szerzett, feltörekvő előadó korában. Az énekesnő elmondása szerint akkor írta a dalt, mikor még rá volt szokva a drogokra.

A dal remek visszajelzéseket kapott, a kritikusok méltatták dalszövegét és vidámságát. Kisebb slágerlistás sikereket is elért, a brit kislemezlistán például nyolcvanharmadik lett. A számot kísérő videóklipből két verzió készült el – az egyikben az ABC tévétársaság tévésorozatának, az Édes drága titkainknak jelenetei is szerepeltek, s ez a változat a sorozat népszerűsítését szolgálta, illetve a másik volt a tényleges, teljes hosszúságú zenei videó. Gaga számos alkalommal előadta a dalt, beleértve mindkét turnéját, a The Fame Ball Tourt és a The Monster Ball Tourt.

Háttér[szerkesztés]

Lady Gaga a Beautiful, Dirty, Rich előadása közben The Monster Ball című világ körüli turnéján.

Gaga azt mondta, a dalt abban az időben írta amikor próbálta „végiggondolni a dolgokat”,[3] és később elmondta hogy erre az időre tehető, hogy rá volt szokva a drogokra. A dal elmondása szerint arról szól, hogy „akárki vagy és akárhol is élj, felfedezheted magadban ezt az úgymond »belső hírnevet«, ami ott van a stílusodban és a véleményedben a művészetekről és a világról”, illetve élményeiről, melyeket feltörekvő előadóként szerzett New York Lower East Side részében. A "Daddy, I'm so sorry, I'm so s-s-sorry, yeah/We just like to party, like to pa-pa-party, yeah" ("Apu, sajnálom, úgy sajnálom, [...]/De imádunk bulizni [...]") szövegrészről azt mondta, azok a "gazdag kölykök" inspirálták, akik a környéken éltek és folyton a szüleiket hívogatták, hogy pénzt kérjenek, amit aztán drogokra költöttek. Elmondta azt is, mit szeretne üzenni a dallal az embereknek: „Nem számít ki vagy és honnan jöttél, érezheted magad gyönyörűnek, mocskosnak, és gazdagnak.”[4]

Kompozíció[szerkesztés]

A Beautiful, Dirty, Rich egy gyorstempójú dance-pop stílusú dal, és sokkal több szintis hang található benne, mint a The Fame többi elektronikus számaiban. A dal ritmusa az elektronikus/dance-pop számokra jellemző tempójú, A-moll hangnemben íródott, és 120-as percenkénti leütésszáma van.[5] Kétnegyedes ütemmel rendelkezik, Gaga hangterjedelme pedig A3-tól D5-ig terjed. A dal felvétele során az énekesnő nem szerette volna semmilyen dance-es ütemmel ellátni a számot, ragaszkodott az eredeti rockos verzió megtartásához. Később azonban a dal producere, Rob Fusari meggyőzte, hogy egy dobgép beépítése nem rontaná el a dalt. Elmondta, hogy a Queen együttes, ami Gaga zenéjének egyik nagy inspirációja, szintén gyakran használta zenéjében az eszközt. Fusari ezt követően ezt nyilatkozta: „Szerintem ez volt az, ami adott neki végül egy nagy lökést, [...] A mai napon befejeztük a Beautiful, Dirty, Rich-et. Ez lesz az egyik dal a debütáló albumáról."[6]

Fogadtatás[szerkesztés]

A kritikusok visszajelzései[szerkesztés]

A Beautiful, Dirty, Rich pozitív visszajelzéseket kapott a kritikusoktól. Matthew Chisling az AllMusic kritikusa azt mondta, ez a dal a Paparazzival együtt remek példái annak, hogy a The Fame számainak dalszövegei "hogyan fűszerezik meg az albumot [...] vidám, klubokba illő hangulattal és energiával, amivel minden dance-albumnak rendelkeznie kellene."[7] Genevieve Koski, a The A.V. Club-tól a LoveGame-et és ezt a számot igazi "klubhimnuszoknak" nevezte.[8] Sal Cinquemani, a Slant Magazine írója a The Fame album legjobb számai közt emlegette a dalt.[9]

Slágerlistás helyezések[szerkesztés]

A dal a sok internetes letöltésnek köszönhetően a brit kislemezlistán a 89. pozícióban nyitott 2009. február 21-én. A következő héten a 83. helyre lépett előre, mely a legjobb szereplése volt a listán. Ezután a 87. helyre esett vissza, ez a pozíció volt az utolsó szereplése a listán.[10][11]

Videóklip[szerkesztés]

Jelenet a klipből – Gaga egy pénzzel borított asztalon fekszik.

A videóklip rendezője Melina Matsoukas volt, aki korábban Gaga Just Dance című számának klipjét is rendezte. Két változat készült a videóból. Az egyikben az ABC tévétársaság tévésorozatának, az Édes drága titkainknak jelenetei is szerepelnek – ez a változat a sorozat népszerűsítését szolgálta. A másik változat a tényleges, teljes hosszúságú videóklip.[12]

A videó helyszíne egy villa, ahová Gaga számos ember kíséretében érkezik meg, akik közül az egyik férfi egy csomó pénzt kezd el szórni, majd lefekszik a padlóra. Gaga és társasága ezután a villa több részén látható. Gagát láthatjuk ahogy egy pénzzel teleszórt asztalon fekszik, ahogy egy liftben vonaglik, egy szoborral táncol, vagy egy fekete zongora tetején üldögél, lábaival többször ráütve a billentyűkre. Több közeli felvétel is van róla, amelyekben elégeti vagy a szájába tömi a pénzt, és a videó vége felé szétkeni arcán a rúzsát. A videóban Gaga többféle ruhában szerepel. Néhány pillanatra DJ Space Cowboy is feltűnik.[13]

Élő előadások[szerkesztés]

Gaga előadta a dalt az AOL Sessions rendezvényen, ahol elénekelte a Just Dance-et, illetve a Poker Face, a Paparazzi, és a LoveGame akusztikus változatát is." Az MTV UK Live Sessions-ön is előadta, szintén a Just Dance, LoveGame és Poker Face dalokkal együtt. Első turnéján, a The Fame Ballon a nyitórészben énekelte el a számot a Paparazzi és a LoveGame után. Egy fekete, tütüszerű ruhát viselt, rajta ezüst színű háromszöggel.[14][15] Mielőtt elkezdte énekelni a számot, ezt mondta: „Bejártam a világot, és mikor hazaértem, még mindig éreztem a kapzsiság bűzét.” Második turnéjának, a The Monster Ballnak első változatában a Fashion előadása előtt felvett arany színű fém ruhában adta elő a dalt, a megújított turnén pedig egy egyrészes, tornadresszre emlékeztető ruhában, egy különleges dísszel a fején énekelte el.

Közreműködők[szerkesztés]

 • Dalszöveg – Lady Gaga, Rob Fusari
 • Producer – Rob Fusari
 • Hangkeverés – Robert Orton
 • Gitár – Tom Kafafian
 • Zongora – Lady Gaga
 • Szintetizátor – Lady Gaga
 • Basszusgitár – Calvin "Sci-Fidelty" Gaines
 • Dob – Dave Murga
 • Számítógéppel generált hangok – Calvin "Sci-Fidelty" Gaines

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Beautiful, Dirty, Rich című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. The Fame liner notes. Interscope Records (2008)
 2. Lady Gaga : Single : Beautiful, Dirty, Rich. 'LadyGaga.com'. (Hozzáférés: 2009. augusztus 16.)
 3. Lady Gaga : Biography. 'LadyGaga.com'. (Hozzáférés: 2009. augusztus 10.)
 4. Slomowicz, Ron: Lady Gaga Interview - Interview with Lady Gaga. 'About.com'. The New York Times Company, 2008. június 10. [2009. február 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 10.)
 5. Digital sheet music - Lady Gaga - Beautiful, Dirty, Rich. 'Musicnotes'. Sony/ATV Music Publishing. (Hozzáférés: 2009. szeptember 16.)
 6. O'Keeffe, Michael. „How Lady Gaga took Stefani Germanotta from New York's Convent of the Sacred Heart to super stardom”, Daily News New York', 2010. február 7.. [2010. február 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. február 10.) 
 7. Chisling, Matthew: allmusic ((( The Fame > Overview ))). 'AllMusic'. Rovi Corporation, 2008. október 10. (Hozzáférés: 2009. augusztus 10.)
 8. Koski, Genevieve: Lady Gaga - Music. 'The A.V. Club'. The Onion, 2009. február 23. (Hozzáférés: 2009. augusztus 10.)
 9. Cinquemani, Sal: Lady GaGa: The Fame. 'Slant Magazine', 2008. november 29. [2009. március 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 10.)
 10. Lady Gaga discography. 'The Official Charts Company'. ChartStats.com. [2012. június 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 10.)
 11. Lady Gaga - Beautiful, Dirty, Rich. 'The Official Charts Company'. ChartStats.com. [2009. augusztus 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 10.)
 12. Music video of Beautiful, Dirty, Rich. 'MSN'. Microsoft. [2009. november 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. június 17.)
 13. Beautiful, Dirty, Rich - Music Video. 'LadyGaga.com'. (Hozzáférés: 2009. december 8.)
 14. Pastorek, Whitney. „Lady GaGa live in L.A.: EW photo blog!”, Entertainment Weekly, Time Inc., 2009. március 14.. [2009. november 3-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2009. április 15.) 
 15. Abraham, Tamara. „Madonna and Cyndi Lauper take style notes as Lady Gaga parades latest leotards in concert”, Daily Mail, Associated Newspapers, 2009. május 4. (Hozzáférés: 2009. augusztus 13.) 

További információk[szerkesztés]