Teeth (dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Lady Gaga
Teeth
dal a(z) The Fame Monster albumról
Megjelent 2009. november
Felvételek 2009. szeptember; Record Plant Studios, Los Angeles
Stílus R&B[1][2]
Hossz 3:41
Kiadó Streamline, Kon Live, Cherrytree, Interscope
Szerző Lady Gaga, Taja Riley, Pete Wyoming Bender, Teddy Riley
Producer Lady Gaga, Teddy Riley
A(z) The Fame Monster album dalai
So Happy I Could Die
(7)
Teeth
(8)

A Teeth Lady Gaga amerikai énekesnő dala. A szám a 2009-es The Fame Monster című kiadványán jelent meg, amely második stúdióalbuma illetve harmadik középlemeze volt. A dalt Gaga, Taja Riley, Pete Wyoming Bender és Teddy Riley szerezték, míg a produceri munkát Gaga és Teddy Riley végezték. Orális témával rendelkezik és „perverz” indulónak illetve a szadomazochizmus felé intézett ódának nevezték. A Teeth legjobb helyezése a 107. volt a brit kislemezlistán, és vegyes kritikákkal illették a zenei kritikusok. Gaga előadta a dalt a The Monster Ball Tour című második világ körüli turnéján. 2013-ban Riley büntető kártérítést indított és 500 000 dollárra perelte Gagát a dalszerzői jogokat illetően, mivel elmondása szerint az ígéretekkel szemben nem kapta meg a 25%-os jogdíjat ami illeti.

Háttér és kompozíció[szerkesztés]

Lady Gaga a Teeth előadása közben a The Monster Ball Tour-on 2010 májusában

A Teeth szövegét Lady Gaga, Taja Riley, Pete Wyoming Bender és Teddy Riley írták, míg a produceri munka Gagához és Teddy Riley-hoz köthető. „Perverz indulónak” és a szadomazochizmus felé intézett „gospel ódának” nevezték.[3][4] Bradley Stern a MuuMuse-tól úgy írta le a dalt, hogy „részben musical, részben country és helyenként kicsit törzsi elemeket is tartalmaz”.[5] A Popjustice szerint a Teeth egy „imbolygó, doboló, ütemes induló”, ami olyan dalszöveggel indít, hogy „nem akarok pénzt, csak a szexet tőled”, majd később azt ismételgeti, hogy „mutasd a fogaidat!”[6] Szövegét tekintve Gaga arra kéri kedvesét, hogy mutassa meg számára a fogait. A MusicOMH szerint „a háttérben egy másik hang furcsa üzeneteket énekel, amelyek lehet, vagy lehet hogy nem a fogászattal kapcsolatosak.”[7] A Music Times írásában azt közölte, hogy a „mocskos” hangzású kürthangok a számban jól mutatják Riley munkásságát.[8] Egy MTV-vel készített interjúban Gaga elmagyarázta a dal és szövegének jelentését: „két dolgot jelent, az egyik szerint egy fiatalos másodlagos jelentésben az orális szexről szól a dal, de ezen kívül a szörny a dalban az igazságtól való félelem. A »mutasd a fogaidat« azt jelenti, hogy »mondd el az igazat«, és azt gondolom, hogy hosszú ideje az életemben a szexet felcseréltem az igazsággal.”[9]

2013-ban Teddy Riley büntető kártérítést indított és 500 000 dollárra perelte Gagát a dalszerzői jogokat illetően, és azt nyilatkozta, hogy a lánya, Taja „csalást követett el, és megsértette a szerzői jogokat azzal, hogy egyezséget kötött az EMI-vel a dalban való szerepét illetően”.[10][8] Riley azt mondta, hogy nem kapta meg az ígért 25%-os részesedést a jogdíjakból.[11][12] A lányát is megpróbálta beperelni, és kijelentette, hogy „a részvétele a kompozíció megalkotásában, a dalszerzésben és a Teeth dallal kapcsolatos tulajdoni joga mind hamisak és valótlanok”.[13] A Music Times egyik írásában az olvasható, hogy Teddy Riley munkája a Teeth-ben az egyetlen közreműködése volt a The Fame Monster-ön, és a számot a középlemez „legjelentéktelenebbjének” nevezték.[10]

Fogadtatás[szerkesztés]

A Teeth vegyes fogadtatást kapott a kritikusoktól; voltak akik dicsérték a dalt, mások azonban az album legrosszabbjának nevezték. Gaga énekhangját Christina Aguilera hangjához hasonlították.[14] Sal Cinquemani a Slant Magazine-tól azt írta a dalról, hogy „olyan mintha Michael Jackson utolsó stúdióalbumáról lenne Christina Aguilera által énekelve… ha ezzel tud a legközelebb kerülni egy emberi lényhez, hogy kikötözi és megharapja, az sokat elmond”.[4] A Blogcritics-től Clayton Perry úgy vélte, hogy a Teeth a Monster és a Telephone számok mellett „keményebben üt, mint bármi, amit eddig kiadott”.[15] Az értékelésében, amelyet Tony Hardy a Consequence of Sound számára készített a férfi úgy írta le a dalt, hogy „egy ismétlődő ének, amely a lényegét az első verze során megérteti, amitől a többi része majdnem fölöslegessé válik”.[16] Nick Levine a Digital Spy-tól azon a véleményen volt, hogy a Teeth „hangzását tekintve GaGa eddigi legérdekesebb dala amihez a nevét adta, egy óda a durva szexhez, mindezt egy intenzív, törzsi produceri munkán végigvezetve, amely Chertől a Half Breed-et és a Fleetwood Mac-től a Tusk-ot idézi”.[17]

A MusicOMH a Teeth-et az album „legnagyobb csavartlabdájának” nevezte az értékelésében. „Nem igazán lyukad ki sehová, a refrént vegyíti a verzékkel, de még így is egy táncra késztető dal, amely talán előrevetíti, hogy merre halad majd Gaga legközelebb.”[7] A MuuMuse-tól Stern szerint a dal arra invitálja a hallgatóit, hogy „lazuljanak el, és… hát, süllyesszék a fogukat a zenébe”. Hozzátette, hogy „furcsa választás ezzel zárni az albumot, habár bizonyosan kielégíti majd a közönséget az élő koncerteken ítélve az addiktív üteme alapján”.[5] A Popjustice nyolcból hatost adott a számnak, és azt írták, hogy „behatol a Black Betty területére”.[6] Evan Sawdey a PopMatters-től úgy vélte, hogy a Teeth „hangzását tekintve Gaga eddigi legkalandosabb dala”.[18] Az Under the Rader kritikusa, Nick Hyman azt gondolta, hogy a dal a legrosszabb az albumról.[19] A New York magazinnal összefüggésbe hozható Vulture nevű online blog az énekesnő „Legjobb szövegeit” összegyűjtő oldalán a Teeth egyik dalszövegrészletét is a listára helyezte.[20]

2011-ben a Discovery Channel a Teeth-et használta, hogy népszerűsítve „Cápa hét” elnevezésű műsorfolyamát.[21] A Target Corporation egy „éneklő” fogkefét dobott piacra, amely kétperces részleteket játszik le a Born This Way-ből és a Teeth-ből.[22]

Élő előadások[szerkesztés]

Lady Gaga „vicsorogva” adja elő Teeth című dalát a Monster Ball című második világ körüli turnéján

Gaga előadta a Teeth-et a The Monster Ball Tour-on.[23][24] A The Riverfront Times szerint a 2010 januári fellépése a dallal St. Louis-ban „fantasztikus” volt, és úgy írta le, mint „egy vad Broadway szám, tele vámpírokkal, életerővel és koreografált táncmozdulatokkal, amely a Chicagót idézte fel”.[25] Gaga egy „dühös verziót” adott elő a dalból néhány nappal később a Radio City Music Hall-ban; Gaga „állatias módon hajolt előre, körülvéve egy csapat ragadozó kinézetű táncossal”, miközben egy „kegyetlen” farkast vetítettek a háttérbe.[26] Megmarkolta az ágyékát és „vicsorgott”, ezzel nyomatékosítva a dalszöveget; Dan Aquilante a New York Post-tól úgy vélte, hogy ezek a cselekedetei „nem tűntek nem helyénvalónak”.[27] Gaga 2010 augusztusában egy „koncert változatot” adott elő a dalból a Lollapalooza fesztiválon, amely során egy gitárszóló hangzott el, ahányszor elénekelte a „Show me your teeth!” szövegrészt.[28] Néhány alkalommal mikor előadta a dalt, elmondta a koncertközönségnek, hogy ő sohasem playback-kel. Mike Lepage Gaga 2011 áprilisi, Montrealban adott koncertjéről készített beszámolójában azt írta, hogy ez az emlékeztető „szükségtelen” volt, és hozzátette: „Micsoda idióta az, aki épp ezzel vádolná meg ezt a kanárisárga hajú dinamót? Pont, hogy be sem lehetett fogni Gaga száját, és meg van hozzá a képessége és a büszkesége is, hogy élőben képes legyen kiszolgálni a közönséget.”[29] Gaga szakadó esőben előadta a dalt az NBC Today Show nevű műsorának nyári koncertsorozatában is.[30]

Közreműködők[szerkesztés]

A The Fame Monster albumban található bookletben szereplő információk alapján.

Slágerlistás helyezések[szerkesztés]

Slágerlista (2011) Legjobb
helyezés
Brit kislemezlista (Official Charts Company)[31] 107

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Wood, Mikael. „Album review: Lady Gaga's 'The Fame Monster'”, 2009. november 23. (Hozzáférés ideje: 2016. augusztus 5.) 
 2. Power, Ed. The Fame Monster (2009. december 14.). Hozzáférés ideje: 2016. augusztus 5. [halott link]
 3. Erlewine, Stephen Thomas: Lady Gaga: The Fame Monster. AllMusic. (Hozzáférés: 2015. november 6.)
 4. a b Cinquemani, Sal (2009. november 18.). „Lady Gaga: The Fame Monster”. (Hozzáférés ideje: 2015. november 6.)  
 5. a b Stern, Bradley: Lady Gaga: The Fame Monster (Album Review). MuuMuse, 2009. november 16. (Hozzáférés: 2015. november 8.)
 6. a b Lady Gaga's 'Fame Monster' – it's a proper album (and a very good one at that). Popjustice , 2009. október 26. (Hozzáférés: 2015. november 8.)
 7. a b Track-by-Track: Lady Gaga – The Fame Monster. MusicOMH, 2009. november 23. (Hozzáférés: 2015. november 16.)
 8. a b Gailbraith, Alex: Lady Gaga sued by Teddy Riley over 'Teeth' royalties. Music Times . [2015. november 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. november 8.)
 9. Anitai, Tamar: Lady Gaga On MTV's 'It's On With Alexa Chung'. MTV News, 2009. november 3. (Hozzáférés: 2016. március 3.)
 10. a b Book, Ryan: Lady Gaga sued by producer Teddy Riley for his work on 'Fame Monster' track 'Teeth'. Music Times , 2013. november 3. (Hozzáférés: 2015. november 7.)
 11. Lady Gaga sued by Teddy Riley over song fee”, Calgary Sun, 2013. november 2. (Hozzáférés ideje: 2015. december 29.) 
 12. Lady Gaga sued by Teddy Riley for 'Teeth' Movie Review”, The Times of India, 2013. november 2. (Hozzáférés ideje: 2015. november 8.) 
 13. Clements, Ashley: Lady Gaga Being Sued by Backstreet Star Over 'Teeth' Track. Giant Digital, 2013. november 2. (Hozzáférés: 2015. november 8.)
 14. Plagenhoef, Scott: Lady Gaga: The Fame Monster. Pitchfork Media, 2010. január 31. (Hozzáférés: 2015. november 6.)
 15. Perry, Clayton: Music Review: Lady GaGa – The Fame Monster. Blogcritics , 2009. november 13. (Hozzáférés: 2015. november 8.)
 16. Lady GaGa – The Fame Monster. Consequence of Sound, 2009. december 4. (Hozzáférés: 2015. november 16.)
 17. Levine, Nick: Lady GaGa: 'The Fame Monster'. Digital Spy, 2009. november 21. (Hozzáférés: 2015. november 8.)
 18. Sawdey, Evan: Lady Gaga: The Fame Monster. PopMatters, 2009. november 22. (Hozzáférés: 2015. november 8.)
 19. (2010. január 13.) „Lady Gaga: The Fame Monster”. Under the Rader. ISSN 1553-2305. (Hozzáférés ideje: 2015. november 8.)  
 20. Best Lines: Lady Gaga”. (Hozzáférés ideje: 2015. november 8.)  
 21. 'Show me your teeth': Lady Gaga takes a bite out of 'Shark Week'”, The Blaze, 2011. július 6.. [2015. november 17-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2015. november 8.) 
 22. Brush Buddies Singing Lady Gaga Toothbrush. Target Corporation. [2015. november 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. november 16.)
 23. Montgomery, James: Lady Gaga Goes the Distance at Montreal Monster Ball Tour Kickoff. MTV, 2010. június 29. (Hozzáférés: 2015. november 8.)
 24. Vena, Jocelyn: Lady Gaga Brings Monster Ball Home to New York. MTV, 2011. február 22. (Hozzáférés: 2015. november 8.)
 25. Show Review + Setlist: Lady Gaga, Jason Derulo and Semi Precious Weapons at the Fabulous Fox Theatre, Thursday, January 7”, The Riverfront Times, 2010. január 8. (Hozzáférés ideje: 2015. november 8.) 
 26. For Lady Gaga, Every Concert Is a Drama”, The New York Times, 2010. január 22. (Hozzáférés ideje: 2015. november 16.) 
 27. Radio (City) Gaga”, New York Post, 2010. január 21. (Hozzáférés ideje: 2015. november 16.) 
 28. Blauvelt, Christian (2010. augusztus 7.). „Lady Gaga kicks off Lollapalooza: On the scene”. Entertainment Weekly. (Hozzáférés ideje: 2015. november 8.)  
 29. Concert review: Lady Gaga, The Monster Ball, Bell Centre, April 25”, Montreal Gazette, 2011. április 26. (Hozzáférés ideje: 2015. november 16.) 
 30. Lady Gaga Plays 'Today' Show, Announces 'Remix' U.S. Release”, Billboard, 2010. július 9. (Hozzáférés ideje: 2017. április 9.) 
 31. „The Official UK Singles Chart for the week ending December 5, 2009”. UKChartsPlus, Milton Keynes (432), 3. o, Kiadó: IQ Ware Ltd.  

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Teeth (song) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.