The Lady Is a Tramp

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
{{{előadó}}}
Lady Is A Tramp
dal
Megjelent 1937.
Stílus dzsessz, standard
Nyelv angol
Kiadó
Producer Richard Rodgers

A The Lady Is a Tramp Lorenz Hart dalszövegíró dala, melyet 1937-ben írt a Babes in Arms musicalhoz. A szám az évek során a pop klasszikusainak egyikévé lett. Számtalanszor dolgozták fel vagy adták elő, mint például Ringo Starr és Lady Gaga.

A dalt a Richard Rogers és Lorenz Hart alakította Rodgers and Hart produkciós társulat írta a Babes in Arms musicalhez, s a gyermeksztár Mitzi Green előadásában vált igazán ismertté.

Lena Horne a Metro-Goldwyn-Mayer Studio Orchestra stúdióban vette fel saját verzióját 1948-ban. Ez volt az első feldolgozása a dalnak. Frank Sinatra és Ella Fitzgerald az ötvenes években dolgozta fel a dalt, Shirley Bassey a hatvanas években énekelte el először, de idős korában is előadta koncertjein. Tokyo Jihen a híres japán együttes feldolgozása a Gunjyo Biyori kislemezre került fel 2004-ben. Ez volt az együttes első hivatalos kislemeze. Lily Allen, angol énekesnő a Rhythm and Blues Orchestra keretiben énekelte el a dalt, de kislemezként nem adta ki. A The Playboy Club-ban ez a dal volt Laura Benanti „karakter-dala”

A dalt 2011-ben Lady Gaga is elénekelte Tony Bennet Duets II lemezén. A dal a Japán Hot 100-as listán a 33. helyig jutott. A dal lett Bennet lemezének fődala. Klip is készült hozzá.

A dal nemcsak zenészeket, hanem filmrendezőket is megihletett, ezért 1955-ben megjelent a „Lady and the Tramp” (Susi és Tekergő) címmel a Walt Disney kiadásában a mára kultikussá vált rajzfilm is.

Források[szerkesztés]