Lady Gaga x Terry Richardson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lady Gaga x Terry Richardson
Szerző Lady Gaga
Terry Richardson
Ország Egyesült Államok
Nyelv Angol
Műfaj Fotókönyv
Kiadás
Kiadó Grand Central Publishing
Kiadás dátuma 2011. november 22.
Illusztrátor Terry Richardson
Borítógrafika Terry Richardson
Média típusa Könyv
Oldalak száma 360
ISBNISBN 978-1-4555-1389-5
SablonWikidataSegítség

A Lady Gaga x Terry Richardson Lady Gaga amerikai énekesnő és Terry Richardson amerikai fényképész fotókönyve, amely 2011. november 22-én jelent meg a Grand Central Publishing kiadónál. A könyvben egy tíz hónapos időszak alatt Richardson által az énekesnőről készült több mint 350 fotó látható. A fényképek mellett a könyvben található egy, az énekesnő által írt előszó Richardson-nal való kapcsolatáról. Gaga és Richardson kettőse a könyvet megelőzően más projektekben is közreműködött egymással.

Háttér[szerkesztés]

A Lady Gaga x Terry Richardson tartalmaz képeket Gaga fellépéséről a 2010-es Lollapalooza zenei fesztiválon.

A Lady Gaga x Terry Richardson fényképkönyv Richardson egy tíz hónapos periódus során Lady Gagáról készített fekete-fehér és színes fényképeit tartalmazza, az énekesnő 2010-es Lollapalooza zenei fesztiválon való fellépésétől kezdődően egészen a 2009-től 2011-ig tartó Monster Ball turnéjának utolsó koncertjeiig.[1][2] Ez alatt az időszak alatt több mint 100 000 fénykép készült,[1] amiből 350 került megjelentetésre a könyvben.[2] A fotókönyvben ezen kívül szerepelt egy Gaga által írt előszó, amelyben Richardsonnal való kapcsolatát, és a kiadvánnyal kapcsolatos érzelmeit írta le. „Néha úgy érzem, mintha egész életemben arra vártam volna, hogy Terry Richardson fényképeket készítsen rólam. Terry által a kapcsolat a fényképen túl terjed, és ha szerencsés vagy, valami igazán mélyreható dolgot tanít meg magadról,” olvasható a bevezetőben.[3] Gaga néhány nappal a könyv megjelenése előtt egy videót posztolt YouTube felhasználóján, amelyben felolvassa az előszót rajongóinak.[3]

A Lady Gaga x Terry Richardson-t megelőzően Gaga és Richardson több projektben is együtt dolgozott, így például a Supreme ruhabolt reklámjában, vagy a Vogue Hommes Japan és a Harper's Bazaar magazinoknak készített fotósorozatokban.[2] A Grand Central Publishing kiadó alelnöke, Jamie Raab elmondta: „Büszkék vagyunk rá, hogy kiadhatjuk Lady Gaga és Terry Richardson figyelemre méltó közös munkáját, és úgy véljük, hogy ez lesz a 2011-es ünnepi szezon legelbűvölőbb, legprovokatívabb és legkívánatosabb könyve.”[2]

Gaga állítása szerint semmit sem titkolt el Richardson elől, aki a fotózási időszak „minden percében, minden pillanatában” vele volt. „Teljességgel cenzúrázatlan,” mondta az énekesnő. „Vannak képei arról, ahogy reggel felébredek, mosom a fogamat, a fürdőszobában, a fürdőkádban, a zuhanyzóban vagyok.”[4] Hozzátette azt is, hogy Richardson fényképészi stílusához hűen semmi sincs megrendezve a könyvben. „Rá tud venni, hogy csinálj dolgokat, és úgy el tud kapni dolgokat, ahogy soha senki sem tudna,” mondta az énekesnő.[4] Gaga nagy örömére Richardson az énekesnő rajongóiról is készített képeket a könyv számára.[4]

Fogadtatás[szerkesztés]

Megjelenésekor a Lady Gaga x Terry Richardson nagyrészt pozitív fogadtatásban részesült a kritikusoktól, akik dicsérték a provokatív képeket, a Gagáról készített egyszerűbb, smink nélküli fotókat, illetve a színpadi kosztümökről készített felvételeket. James Lim a New York magazintól azt írta: „Miközben Lady Gaga magazinos borítói (mondhatni) egyre inkább nőiesebbé válnak, Terry Richardon vadonatúj fotókönyve, a Lady Gaga x Terry Richardson a vad, stílusos, kreatív Gagát mutatja, amelyet mindannyian ismerünk és szeretünk.”[5] Liesl Bradner a Los Angeles Times-tól meglepődését fejezte ki Gaga smink nélküli és színpadi kosztümös képei láttán. „A pillanat, amikor az énekesnő felhagy az őrülettel, hátrasimítja a haját, megszabadul a kosztümöktől, és láthatjuk az igazi lányt, aki a szörnyeteg mögül a háttérből irányít.” Bradner hozzátette, hogy „a rajongók nem fognak csalódni.”[6] Eden Carter Wood a Diva magazin kritikájában azt írta: „A könyv tartalmaz néhány remek arcképet, de valószínűleg ki lehet jelenti, hogy valójában a szuperrajongóknak való.”[7] Arthur House a The Daily Telegraph-tól osztotta Wood véleményét, és hozzátette: „A kis szörnyek [Gaga rajongói] sok élvezetet fognak találni Lady Gaga Terry Richardson divatfényképésszel készült ragyogó kollaborációjában.”[8] A Toronto Star-tól David Graham a fotókönyvet Madonna hasonló stílusú 1992-es Sex című könyvéhez hasonlította. Ennek ellenére „a könyvet övező felhajtás határozott hiányát” vélte felfedezni, és hozzátette: „A Lady Gaga x Terry Richardson messze van attól a sokktól és áhítattól, amely akkor volt, mikor Madonna kijött a Steven Meisel és számos különböző más művész által fényképezett Sex-szel. Mégis a borítóján egyszerűen 'Gaga'-nak elnevezett újabbik könyv tele van botrányos — sőt zavarbaejtő — fényképekkel a botrányos énekesnő/előadóművészről.”[9]

A Lady Gaga x Terry Richardson az ötödik helyen debütált a The New York Times Bestseller listáján az „Advice & Misc.” kategória kemény fedeles könyvei közt a 2011. november 26-ikai hét végén.[10] A tizennegyedik helyen szerepelt a második és harmadik hetén, majd a tizenegyedik helyre jött fel a megjelenését követő negyedik hetén.[11][12][13] Visszakerült a legjobb öt közé az ötödik hetén, majd egy kilencedik helyet követően a hatodik helyen szerepelt.[14][15]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Lyons, Margaret: Lady Gaga and Terry Richardson Are Publishing a Photo Book Together. New York. New York Media LLC, 2011. július 28. (Hozzáférés: 2011. október 8.)
  2. a b c d Kaufman, Gil: Lady Gaga To Release Photo Book. MTV News. MTV Networks, 2011. július 29. (Hozzáférés: 2011. október 8.)
  3. a b Montogmery, James. „Lady Gaga Reads To Her Fans From Photo Book”, MTV News. MTV Networks, 2011. november 16. (Hozzáférés ideje: 2011. november 18.) 
  4. a b c Montgomery, James: Lady Gaga Calls Terry Richardson Book 'Completely Unfiltered'. MTV News. MTV Networks, 2011. augusztus 2. (Hozzáférés: 2011. október 8.)
  5. Lim, James: First Look: Terry Richardson’s Lady Gaga Photo Book. New York. New York Media LLC, 2011. november 30. (Hozzáférés: 2011. december 6.)
  6. Bradner, Liesl: The gift of Gaga. Los Angeles Times. Tribune Company, 2011. december 3. (Hozzáférés: 2011. december 6.)
  7. Wood, Eden Carter: Book Review: Lady Gaga by Terry Richardson. Diva. Millivres Prowler Limited, 2011. december 1. [2012. február 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. december 6.)
  8. House, Arthur: Books for Christmas: Music. The Daily Telegraph. Telegraph Media Limited, 2011. december 3. (Hozzáférés: 2011. december 9.)
  9. Graham, David. „Lady Gaga: Between the covers”, Toronto Star, Torstar, 2011. november 27.. [2011. november 29-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2011. december 8.) 
  10. Best Sellers: Hardcover Advice & Misc. (December 11, 2011). The New York Times. (Hozzáférés: 2011. december 6.)
  11. Best Sellers: Hardcover Advice & Misc. (December 18, 2011). The New York Times. (Hozzáférés: 2011. december 15.)
  12. Best Sellers: Hardcover Advice & Misc. (December 25, 2011). The New York Times. (Hozzáférés: 2012. január 10.)
  13. Best Sellers: Hardcover Advice & Misc. (January 1, 2012). The New York Times. (Hozzáférés: 2012. január 10.)
  14. Best Sellers: Hardcover Advice & Misc. (January 8, 2012). The New York Times. (Hozzáférés: 2012. január 10.)
  15. Best Sellers: Hardcover Advice & Misc. (January 15, 2012). The New York Times. (Hozzáférés: 2012. január 10.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lady Gaga x Terry Richardson című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]