Lady Gaga x Terry Richardson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lady Gaga x Terry Richardson
SzerzőLady Gaga
Terry Richardson
OrszágEgyesült Államok
NyelvAngol
MűfajFotókönyv
Kiadás
KiadóGrand Central Publishing
Kiadás dátuma2011. november 22.
IllusztrátorTerry Richardson
BorítógrafikaTerry Richardson
Média típusaKönyv
Oldalak száma360
ISBNISBN 978-1-4555-1389-5
SablonWikidataSegítség

A Lady Gaga x Terry Richardson Lady Gaga amerikai énekesnő és Terry Richardson amerikai fényképész fotókönyve, amely 2011. november 22-én jelent meg a Grand Central Publishing kiadónál. A könyvben egy tíz hónapos időszak alatt Richardson által az énekesnőről készült több mint 350 fotó látható. A fényképek mellett a könyvben található egy, az énekesnő által írt előszó Richardson-nal való kapcsolatáról. Gaga és Richardson kettőse a könyvet megelőzően más projektekben is közreműködött egymással.

Háttér[szerkesztés]

A Lady Gaga x Terry Richardson tartalmaz képeket Gaga fellépéséről a 2010-es Lollapalooza zenei fesztiválon.

A Lady Gaga x Terry Richardson fényképkönyv Richardson egy tíz hónapos periódus során Lady Gagáról készített fekete-fehér és színes fényképeit tartalmazza, az énekesnő 2010-es Lollapalooza zenei fesztiválon való fellépésétől kezdődően egészen a 2009-től 2011-ig tartó Monster Ball turnéjának utolsó koncertjeiig.[1][2] Ez alatt az időszak alatt több mint 100 000 fénykép készült,[1] amiből 350 került megjelentetésre a könyvben.[2] A fotókönyvben ezen kívül szerepelt egy Gaga által írt előszó, amelyben Richardsonnal való kapcsolatát, és a kiadvánnyal kapcsolatos érzelmeit írta le. „Néha úgy érzem, mintha egész életemben arra vártam volna, hogy Terry Richardson fényképeket készítsen rólam. Terry által a kapcsolat a fényképen túl terjed, és ha szerencsés vagy, valami igazán mélyreható dolgot tanít meg magadról,” olvasható a bevezetőben.[3] Gaga néhány nappal a könyv megjelenése előtt egy videót posztolt YouTube felhasználóján, amelyben felolvassa az előszót rajongóinak.[3]

A Lady Gaga x Terry Richardson-t megelőzően Gaga és Richardson több projektben is együtt dolgozott, így például a Supreme ruhabolt reklámjában, vagy a Vogue Hommes Japan és a Harper's Bazaar magazinoknak készített fotósorozatokban.[2] A Grand Central Publishing kiadó alelnöke, Jamie Raab elmondta: „Büszkék vagyunk rá, hogy kiadhatjuk Lady Gaga és Terry Richardson figyelemre méltó közös munkáját, és úgy véljük, hogy ez lesz a 2011-es ünnepi szezon legelbűvölőbb, legprovokatívabb és legkívánatosabb könyve.”[2]

Gaga állítása szerint semmit sem titkolt el Richardson elől, aki a fotózási időszak „minden percében, minden pillanatában” vele volt. „Teljességgel cenzúrázatlan,” mondta az énekesnő. „Vannak képei arról, ahogy reggel felébredek, mosom a fogamat, a fürdőszobában, a fürdőkádban, a zuhanyzóban vagyok.”[4] Hozzátette azt is, hogy Richardson fényképészi stílusához hűen semmi sincs megrendezve a könyvben. „Rá tud venni, hogy csinálj dolgokat, és úgy el tud kapni dolgokat, ahogy soha senki sem tudna,” mondta az énekesnő.[4] Gaga nagy örömére Richardson az énekesnő rajongóiról is készített képeket a könyv számára.[4]

Fogadtatás[szerkesztés]

Megjelenésekor a Lady Gaga x Terry Richardson nagyrészt pozitív fogadtatásban részesült a kritikusoktól, akik dicsérték a provokatív képeket, a Gagáról készített egyszerűbb, smink nélküli fotókat, illetve a színpadi kosztümökről készített felvételeket. James Lim a New York magazintól azt írta: „Miközben Lady Gaga magazinos borítói (mondhatni) egyre inkább nőiesebbé válnak, Terry Richardon vadonatúj fotókönyve, a Lady Gaga x Terry Richardson a vad, stílusos, kreatív Gagát mutatja, amelyet mindannyian ismerünk és szeretünk.”[5] Liesl Bradner a Los Angeles Times-tól meglepődését fejezte ki Gaga smink nélküli és színpadi kosztümös képei láttán. „A pillanat, amikor az énekesnő felhagy az őrülettel, hátrasimítja a haját, megszabadul a kosztümöktől, és láthatjuk az igazi lányt, aki a szörnyeteg mögül a háttérből irányít.” Bradner hozzátette, hogy „a rajongók nem fognak csalódni.”[6] Eden Carter Wood a Diva magazin kritikájában azt írta: „A könyv tartalmaz néhány remek arcképet, de valószínűleg ki lehet jelenti, hogy valójában a szuperrajongóknak való.”[7] Arthur House a The Daily Telegraph-tól osztotta Wood véleményét, és hozzátette: „A kis szörnyek [Gaga rajongói] sok élvezetet fognak találni Lady Gaga Terry Richardson divatfényképésszel készült ragyogó kollaborációjában.”[8] A Toronto Star-tól David Graham a fotókönyvet Madonna hasonló stílusú 1992-es Sex című könyvéhez hasonlította. Ennek ellenére „a könyvet övező felhajtás határozott hiányát” vélte felfedezni, és hozzátette: „A Lady Gaga x Terry Richardson messze van attól a sokktól és áhítattól, amely akkor volt, mikor Madonna kijött a Steven Meisel és számos különböző más művész által fényképezett Sex-szel. Mégis a borítóján egyszerűen 'Gaga'-nak elnevezett újabbik könyv tele van botrányos — sőt zavarbaejtő — fényképekkel a botrányos énekesnő/előadóművészről.”[9]

A Lady Gaga x Terry Richardson az ötödik helyen debütált a The New York Times Bestseller listáján az „Advice & Misc.” kategória kemény fedeles könyvei közt a 2011. november 26-ikai hét végén.[10] A tizennegyedik helyen szerepelt a második és harmadik hetén, majd a tizenegyedik helyre jött fel a megjelenését követő negyedik hetén.[11][12][13] Visszakerült a legjobb öt közé az ötödik hetén, majd egy kilencedik helyet követően a hatodik helyen szerepelt.[14][15]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Lyons, Margaret: Lady Gaga and Terry Richardson Are Publishing a Photo Book Together. New York. New York Media LLC, 2011. július 28. (Hozzáférés: 2011. október 8.)
  2. a b c d Kaufman, Gil: Lady Gaga To Release Photo Book. MTV News. MTV Networks, 2011. július 29. (Hozzáférés: 2011. október 8.)
  3. a b Montogmery, James. „Lady Gaga Reads To Her Fans From Photo Book”, MTV News. MTV Networks, 2011. november 16. (Hozzáférés ideje: 2011. november 18.) 
  4. a b c Montgomery, James: Lady Gaga Calls Terry Richardson Book 'Completely Unfiltered'. MTV News. MTV Networks, 2011. augusztus 2. (Hozzáférés: 2011. október 8.)
  5. Lim, James: First Look: Terry Richardson’s Lady Gaga Photo Book. New York. New York Media LLC, 2011. november 30. (Hozzáférés: 2011. december 6.)
  6. Bradner, Liesl: The gift of Gaga. Los Angeles Times. Tribune Company, 2011. december 3. (Hozzáférés: 2011. december 6.)
  7. Wood, Eden Carter: Book Review: Lady Gaga by Terry Richardson. Diva. Millivres Prowler Limited, 2011. december 1. [2012. február 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. december 6.)
  8. House, Arthur: Books for Christmas: Music. The Daily Telegraph. Telegraph Media Limited, 2011. december 3. (Hozzáférés: 2011. december 9.)
  9. Graham, David. „Lady Gaga: Between the covers”, Toronto Star, Torstar, 2011. november 27.. [2011. november 29-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2011. december 8.) 
  10. Best Sellers: Hardcover Advice & Misc. (December 11, 2011). The New York Times. (Hozzáférés: 2011. december 6.)
  11. Best Sellers: Hardcover Advice & Misc. (December 18, 2011). The New York Times. (Hozzáférés: 2011. december 15.)
  12. Best Sellers: Hardcover Advice & Misc. (December 25, 2011). The New York Times. (Hozzáférés: 2012. január 10.)
  13. Best Sellers: Hardcover Advice & Misc. (January 1, 2012). The New York Times. (Hozzáférés: 2012. január 10.)
  14. Best Sellers: Hardcover Advice & Misc. (January 8, 2012). The New York Times. (Hozzáférés: 2012. január 10.)
  15. Best Sellers: Hardcover Advice & Misc. (January 15, 2012). The New York Times. (Hozzáférés: 2012. január 10.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lady Gaga x Terry Richardson című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]