Szerkesztő:Peppe83/002

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csillagászat portál
A mélységek és szépségek tudománya
« Egy embernek semmit sem taníthatsz meg. Csak segíthetsz neki rátalálni. »

(Galileo Galilei)

Csillagászat[szerkesztés]

A csillagászat vagy asztronómia - a szó eredeti jelentése; a csillagok törvényei - a Földön kívüli jelenségek megfigyelésével és magyarázatával foglalkozó tudomány. Főbb ágai az asztrofizika, asztrobiológia, extragalaktikus csillagászat, kozmológia és a planetológia.

A csillagászat egyike azon kevés tudományoknak, ahol az amatőrök (a tudománnyal nem hivatásszerűen, hanem műkedvelő módon foglalkozók) még mindig aktív szerepet vállalhatnak, különösen a rövid ideig tartó jelenségekhez kapcsolódó felfedezések és megfigyelések terén.


Hírek és a hét képe
A Vénusz átvonulása a Nap előtt
A Vénusz átvonulása a Nap előtt
  • Február 2.: Német csillagászok méréseikkel bebizonyították, hogy a 2003 UB313 jelű kisbolygó valóban nagyobb - mintegy 700 km-rel - a Plútónál, újból megkérdőjelezve annak bolygókénti besorolását. [1] [2]
  • Január 24.: Japán sikeresen elindította a H-2A hordozórakétát, amely egy Daicsi névre keresztelt, térképészeti és meteorológiai feladatokat ellátó műholdat állított Föld körüli pályára.
  • Január 11.: Az amerikai Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ munkatársai bejelentik, hogy megtalálták a Sarkcsillag (Polaris) második szomszédját, egy hármas csillagrendszer harmadik tagját.
  • Január 6.: A csillagászok meglepetésére a NASA Hubble Űrtávcsöve két új külső gyűrűt és két új holdat fedezett fel az Uránusz körül, utóbbiak 27-re növelték az óriásbolygó ismert holdjainak számát. (sg.hu)


A csillagászat ágai és felosztása
Csillagászat


Csillagászok


Naptár


Asztrofizika


Naprendszer


Pályaelemek


Csillagászati műholdak


Csillagok


Mélyég-objektumok


Űrkutatás


Űrhajók