Született kémek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Született kémek
(Totally Spies)
Totally Spies logo.jpg
Műfaj akció, vígjáték, dráma, rejtély, kaland, fantasy

Hang(ok) (amerikai verzió)
Jennifer Hale
Andrea Baker
Katie Griffin
Jess Harnell

Ország Franciaország Franciaország
 Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
magyar
Epizódok 156 (epizódlista)
Gyártás
Részenkénti játékidő 22 perc
Gyártó Marathon Media
Sugárzás
Eredeti adó Amerikai Egyesült Államok Cartoon Network logo.svg
Franciaország TF1
Eredeti sugárzás 2001. november 3.2011. december 22.
Magyar adó Fox Kids, Jetix Disney Channel
TV2 M2 gyerekcsatorna
Korhatár Korhatár nélkül megtekinthető. (Fox Kids, Jetix, Disney Channel)
Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott. (TV2, M2)
Külső hivatkozások
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap

A Született kémek (eredeti cím: Totally Spies!, a harmadik évadtól Totally Spies! - Undercover, franciául Espionnes de choc) színes, francia televíziós 2D-s számítógépes animációs sorozat, David Michel és Vincent Chalvon-Demersay rendezésében, a Marathon Production forgalmazásában. Az első két évad készítése 2001 és 2002 között, a második két évad 2005-ben, az ötödik (és egyben utolsó) évad pedig 2007-ben készült. A sorozat premierjét 2001. november 3-án tartották, Magyarországon a Fox Kids tévécsatorna vásárolta meg az első 52 epizód sugárzási jogát. A csatorna névváltása után a harmadik, negyedik és ötödik szezon már a Jetix csatornán futott. A hatodik szezont 2013 őszén a Nickelodeon csatorna vetíti.

A sorozatot megvádolták azzal, hogy egy japán anime gyenge másolata, mivel a karakterek kísértetiesen hasonlítanak az animék szereplőire.

Első adások, ismétlések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sam, Clover és Alex

Első adás: – Fox Kids, 2004 (52 rész) (1. és 2. évad)
Első adás: – Jetix, 2005. márciustól (52 régi és 11 új rész) (1., 2. és 3. évad)
Első adás: – Jetix, 2006. februártól (63 régi és 15 új rész) (1., 2., 3. évad)
Első adás: – Jetix, 2006. júliustól (78 régi és 13 új rész) (1., 2., 3., 4. évad)
Első adás: – Jetix, 2006. októbertől (91 régi és 13 új rész) (1., 2., 3., 4. évad)
Első adás: - Jetix, 2007. novembertől (104 régi és 13 új rész) (1., 2., 3., 4., 5. évad)
Első adás: - Jetix, 2008. februártól (117 régi és 13 új rész) (1., 2., 3., 4., 5. évad)
Első adás: - Nickelodeon, 2013. októbertől (26 új rész) (6. évad)

Ismétlés: - Disney Channel, 2012. januártól: 1., 2. évad
Ismétlés: - M2, 2013. áprilistól: 3., 4. évad

Áttekintés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Született kémek három Beverly Hills-i tinédzser titkosügynök, név szerint Sam, Clover és Alex kettős életét mutatja be. Az első négy évadban a Beverly Hills-i Gimnázium tanulói, az ötödik évadban pedig a Malibu Egyetemet látogatják. A kémek imádnak vásárolni ezalatt titokban nemzetközi szinten körözött bűnözők ellen harcolnak a főnöküktől, Jerrytől kapott kémkütyüik segítségével. Jerry a WOOHP, a World Organization of Human Protection (magyar fordításban az Emberi Védelem Világszervezete) titkosügynökség alapítója és vezetője, a lányok főnöke. Samnek, Clovernek és Alexnek egyensúlyt kell találnia a küldetéseik és mindennapi életük közt, fenntartva a titkos énjüket valamint kapcsolatukat a főiskolás és egyetemi fiúikkal, és mindeközben meg kell küzdeniük legnagyobb iskolai ellenfelük, Mandy mindennapos támadásaival is.

Témájában emlékeztet a 70-es évek Charlie angyalaira című televíziós sorozatra, amelyben Jerry Boyle, vagy Charlie megfelelője, bár Jerry (ellentétben Charlieval) nem fél felfedni magát kémjei előtt. A kémeket általában erőszakkal viszik be irodájába, amit a lányok maguk között WOOHPolásnak neveznek. Jerry irodájában a kémek megbeszélést tartanak a küldetésükről és alkalmanként kevésbé fontos személyes ügyeikről. A sorozat tiszteletét teszi a 60-as évek divatjának és a 80-as évek Dirty Pair animéjének. Példaképpen a kémek kémruhái és jetpackjei kísértetiesen hasonlítanak a Dirty Pair 8. epizódjában található kémruhákra és jetpackekre.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fő szócikk: A Született kémek szereplőinek listája

A Született kémek főszereplői Sam, Clover, Alex, a kémek és Jerry, a WOOHP igazgatója. A lányok vezetéknevei nem ismertek. Néhány információ szerint azonban Sam vezetékneve Simpson, Clover vezetékneve Ewing és Alex vezetékneve Vasquez, ám ezt a sorozat készítői csak szóbeszédnek tartják.

 • Sam neve a Samantha rövidebb formája. Hosszú, hullámos, vörös haja és zöld kémruhája van. A lányok közül ő a legokosabb (bár agyát az epizódokban gyakran kimossák), sokszor a csapat vezetőjének tekintik. Magas intelligenciáját tervek készítésére használja. A küldetéseiket és a tanulást részesíti előnyben a vásárlás előtt. Angol hangja Jennifer Hale, magyar szinkronja Csondor Kata.
 • Clovernek középhosszú szőke haja és piros kémruhája van. A sorozat során ő változik a legkevesebbet; bevásárlómániás, fiú bolond és divatfüggő. Jobban érdeklik a divat és a fiúk mint a küldetéseik. Általános iskolában osztálytársai állandóan csúfolták és kínozták szülei gazdagsága miatt. A kémek közül ő utálja legjobban Mandyt. Bár nagyon anyagias, fontosak számára a barátság és a csapatmunka. Az Űrsokk című epizódban kiderül róla, hogy vegetáriánus. angol hangja Andrea Baker, magyar hangját Zsigmond Tamara kölcsönözte.
 • Alex sötét bőrszínét sárga kémruhája ellensúlyozza. Haja rövid és fekete. A lányok közül ő a legkitartóbb, a legnyájasabb, a legkedvesebb, a leggyerekesebb és a legfiatalabb, elég ügyetlen, naiv, vezetői tehetsége katasztrofális és sokszor lassú is. Figyelemmel kíséri a divatvilág történéseit. Alex angol hangja az első két évadban Katie Leigh, a harmadiktól Katie Griffin. Magyar szinkronja 1-5. évadig Simonyi Piroska 6. évadtól Hermann Lilla.
 • Jerry teljes neve Jerry James Lewis. Ő a WOOHP alapítója és főnöke. A középkörű, nagyon komoly brit gentleman látja el a kémlányokat minden egyes küldetés előtt információkkal és kütyükkel. Angol hangja Jess Harnell, magyar szinkronja Uri István.

Kütyük[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A lányok minden küldetésük előtt a WOOHP főhadiszálláson számos kütyüt kapnak Jerrytől (a 3. és 4. évadban G.L.A.D.I.S.-től). Azokon a küldetéseken, amelyekkel nem a WOOHP bízza meg őket, az otthon tartott régi kütyüiket használják. A kütyük nevei gyakran betűszók, amelyek összeolvasva gúnyos és nevetséges szavakat adnak ki. A legfontosabb és a legtöbbször használt kütyük a kémruhák, a kompúderek és jetpackek. Ezek csaknem az összes részben szerepelnek. A legtöbb kütyü színe rózsaszín, amit 3. évadban a lila vált fel.

Jerry is használ kütyüket, de mivel ő férfi és sokkal idősebb a lányoknál, ezért nem a kémek által használt felszerelést alkalmazza. Ezek általában mindennapi használati tárgyaknak vannak álcázva és a színük legtöbbször szürke.

 • A kompúder a kémek által használt, beépített make-up készlettel rendelkező kommunikációs eszköz. A 3. évad változásaival és fejlesztéseivel együtt a kompúder is több változást szenvedett el; a színét lilára, a nevét x-púder-re változtatták. Új képességei között szerepelt a lányok és a járművek külsejének megváltoztatása, valamint az, hogy a kémek beszélgetés közben nem egymás képét, hanem hologramját láthatták. Alkalmas lett videók és zene lejátszására és átvette a személyhívó és a mobiltelefon szerepét is.
 • G.L.A.D.I.S. (a Gadget Lending And Distribution Interactive System rövidítése), magyar fordításban Kütyü Kölcsönző És Osztályzó Interaktív Rendszer, Jerry mesterséges intelligenciájú segédje, amely a 3. és 4. évadban van jelen a sorozatban. A WOOHP főhadiszállásába van beépítve. Jerry alkotta egy elképesztően intelligens bűnöző idegrendszeréből kiiktatva a gonosz hajlamokat. Úgy tűnik, mintha saját személyiség rendelkezne.
 • A kémruhákat akkor használják a lányok, amikor nincs szükségük álruhára. Minden kémnek más színű; Clovernek piros, Samnek zöld, Britneynek Kék Alexnek sárga, Alex édesanyjának sötétkék, Clover édesanyjának rózsaszín, Sam édesanyjának türkizzöld és Mandynek lila.
 • Szélcsatorna 9000 lézer tornádó hajszárító
 • Lézer ajakrúzs
 • Négy(Nagyon Édes Gyürűkamera
 • Lézer körömreszelő
 • Jégkirálynő parfüm
 • Csípős rágó
 • A hátizsákok a repülésre szolgálnak.
 • A lányok nagyon sok járművet is használnak, például autót, motorcsónakot, repülőt, esetleg űrhajót is
 • Hálóvető szempillaspirál
 • Mozgás riasztó ceruza
 • Termó 6000 mozgás érzékelő napszemüveg
 • Kiszáradás gátló kapszula
 • Csizma
 • Infra érzékeny fülhallgató
 • Ragacs golyók
 • Bio maszírozó 5000
 • Multi funkciós karperec
 • Hologramm kivetítő gyűrű
 • Rakéta hátizsákok
 • Szálcsatorna 3000 turbó hajszárító
 • Púdersdoboz
 • Bándzsi övek(kígyóbőrből)
 • Bándzsi övek
 • Ajaktény

Epizódok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Született kémek 156, egyenként 22 perces epizódból áll. A rajzfilm hat sorozatból áll.

Fogadtatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sorozatot világszerte pozitívan fogadták, a sugárzási jogát több mint 100 országban vásárolták meg. A Született kémeket a brit Channel 4 csatorna a legjobb animációs filmnek választotta. A francia TF1, az olasz Italia Uno, a holland Fox Kids, a brazil TV Globo és az amerikai Cartoon Network csatornákon a legnézettebb műsorok közt szerepel,a brit Fox Kidsen a lehető legjobb értékelést kapta. 2004-ben a Cartoon Network nézői a második legjobb rajzfilmsorozatnak választották. A legmeglepőbb talán az, hogy a sorozat nemcsak a lányok, de a fiúk körében is igen népszerű. David Michel, a Született kémek egyik alkotója szerint a nézők 50%-a fiú, annak ellenére, hogy a számításaik alapján a sorozat csak nagyon kis népszerűségnek örvendett volna a fiúk körében. Néhány országban Totally Spies! figurák, DVD-k, újságok, könyvek, számítógépes játékok és ruhák is megjelentek. Egy időben a McDonald's happy mealjében is szerepeltek kémfigurák.

Vetítések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]