Super RTL

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Super RTL
Super RTL logo 2013.svg
Adatok
Indult 1995. április 28.
Tulajdonos RTL-csoport
The Walt Disney Company
Felbontás 480i (SD, 4:3)
1080i (HD, 16:9)
Ország  Németország
Vételi terület Európa
Teletext van
Hivatalos oldal

A Super RTL egy kölni központból sugárzó német kereskedelmi televíziócsatorna, melyet az RTL Disney Fernsehen GmbH & Co. KG. üzemeltet. Ez volt az első német tévécsatorna, melynek célközönségét főleg gyermekek alkotják. A műsorsugárzás 1995. április 28-án indult egy közös vállalkozásként a CLT-UFA (az RTL Csoport elődje) és a Disney között.

2014. január 1-jétől, a Disney Channel Németország január 17-ei FTA-vá válása miatt a Disney-sorozatok eltűntek a csatornáról, a felszabaduló helyet Warner Bros.- és Dreamworks-sorozatokkal töltik ki.

Műsor[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Reggel 6 és 7 óra közt kezdik a gyerekműsorokat sugárzó Toggo nevű műsorblokk, amely este negyed 9-ig tart. Ezek között többnyire amerikai sorozatok találhatóak (főként Disney-filmek). A Super RTL 1998-tól kezdve rengeteg Nickelodeon műsort adott le, amíg a jogokat tulajdonló Viacom nem indította el újra 1998 után saját gyermekeknek szóló csatornáját Németországban, de a Nickelodeon 2005-ös német bevezetésekor leálltak ezek vetítésével.

Főműsoridőben a Super RTL főleg régebbi RTL sorozatokat, vagy olcsó családi műsorokat sugároz.

Vételi lehetőségek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Super RTL HD változatának logója.

Elérhető a német nyelvterületeken a földi digitális platformon (DVB-T) és a helyi kábelhálózatokon is. Műholdról Európa-szerte elérhető a keleti 19.2 fokon üzemelő ASTRA műholdról.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]