Jetix

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jetix
Jetix.png
Adatok
Indult 2005. január 1.
Megszűnt 2009. szeptember 19.
Korábbi nevek Fox Kids
Társaság The Walt Disney Company
Utód neve Disney Channel

A Jetix egy magyar, cseh, angol, román, szlovák nyelvű gyerektévé volt. A Fox Kids helyét vette át 2004-ben. A Jetix ma már Disney Channel néven fut.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Elődjét, a Fox Kids-et megvásárolta a The Walt Disney Company és Jetix programblokkot indítottak a Fox Kids csatornán. 2005. január 1-jétől jelentkezett Jetix néven. 2008-ra a Jetix népszerűsége csökkent a régióban, Magyarországon megelőzte a Cartoon Network vagy a Minimax. A felfelé ívelés érdekében a Jetixen új programot indítottak, a Disney sztárokat. Megtalálhattuk itt a Kis Tini Hőst, ami előtte az RTL Klubon volt látható, vagy a Hannah Montanat, ami a Viasat 3-on volt addig látható, de teljesen új premierek is voltak, mint a Phineas és Ferb vagy az Amerikai Sárkány. Következő év februárjában a Jetix elindította legújabb műsorát is, a Varázslók a Waverly helybőlt. 2009. májusában úgy döntött a Walt Disney Company, hogy Magyarországon és a környező országokban (Csehországban és Szlovákiában) a Jetixet átnevezi Disney csatornává, a Disney sorozatok népszerűsége miatt. 2009. szeptember 19. 6.00-tól láthatjuk a Jetix helyett a megújult, bár hasonló tartalommal Jelentkező Disney Csatornát, amely azóta mind a mai napig új Disney-sorozatokat is műsorra tűz.

Műsorai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Jetix által sugárzott műsorok listája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Disney-s műsorok listája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Fox Kids-es műsorok listája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jetix Kids Cup[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Jetix Kids Cup (régebben Fox Kids Cup) a Jetix világszerte ismert fociversenye volt, amelyet valamilyen formában a UNICEF is támogatott. A 2002-es versenyben Magyarország is részt vett.

Jetix Kids Awards[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2006-ban a gála alkalmával a gyermekek által kiválasztott jótékonysági szervezetet - a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot - ajándékozta meg a Jetix két képviselője. A rendezvényen családokat, iskolákat és állami gondozott intézményben nevelkedő gyerekeket látott vendégül a tévécsatorna. A TV2 június 18-án, a délelőtti műsorblokkjában egy 45 perces összeállításban mutatta be a 2006-os Jetix Kids Awards díjátadó gálát. A díjátadót a Budapest TV is leismételte.

Cenzúra[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Jetix adása a 6-14 éves korosztályt célozta meg, de mivel erőszakot hirdető, villódzó képek voltak láthatóak bizonyos főműsoridőben sugárzott műsorukban, ezért az adó műsorát a külföldi központból cenzúrázták. Az említett erőszakos műsorokat kizárták a főműsoridőből, és későbbi időpontba helyezték át azokat.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]