Viasat 3

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
VIASAT3
TV3 logo 2009.svg
Jelmondat: VIASAT3. Szórakozz!
Adatok
Indult 2000. október 14.
Társaság Viasat Hungária Zrt.
Tulajdonos Modern Times Group (MTG AB)
Nézettség 2,8% (2013.)[2]
Ország Magyarország
Vételi terület 84,3%[1]
Székhely 1139 Budapest, Váci út 99.
Társadók VIASAT6, Viasat Explorer, Viasat History, Viasat Nature
Vétel
Földi sugárzás
Hello Digital
MinDig TV Extra
Műholdas vétel
UPC Direct 7. programhely
Digi
T-Home
Hello HD
Kábeles vétel
UPC 6. programhely
T-Home
Fibernet
Digi
TvNetWork
TVnet
PARISAT
Vidanet
Orange FiberTV (Szlovákia)
IPTV
T-Home
TVnet
Invitel
Externet
Interware
Hivatalos oldal

A VIASAT3 egy magyar kereskedelmi televíziócsatorna, a svéd Modern Times Group Broadcasting AB (MTG) csoport tagja. 2000. október 14-én kezdte meg műsorai sugárzását a volt Alfa TV helyén, Budapesten és környékén, az UHF 47-es csatornán. Műsorainak sugárzására hamar leszerződött a kábeltársaságokkal. A csatorna a 2000 februárjában megszűnt TV3 előkelő helyét igyekezett megszerezni, ezt több műsorának átvételével (pl. Simpson család, Egy rém rendes család) is tette, de azóta számos új műsort mutatott be hazánkban. Programja nagyrészt az általános tematikájú csatornákéra hasonlít, leszámítva, hogy nem sugároz hírműsort és politikai műsorokat.

A csatorna station voice-a az indulástól kezdve László L. Miksa, akihez a csatorna legutóbbi, 2009-es arculatfrissítésekor csatlakozott egy női karakter is Mezei Kitty személyében. Miksa ugyanakkor a társcsatorna VIASAT6 bemondója is.[3]

2013. január 1-jével a reklámidejét az Atmedia értékesíti.[4]

2013. április 1-jén átállt 16:9-es képarányra.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A VIASAT3 sugározta Magyarország első valóságshowját 2001-ben Bár címen. 2006-ban az UEFA Bajnokok Ligájának kizárólagos (hivatalos) magyarországi közvetítője. 2007-től 5 éven keresztül a kézilabda Bajnokok Ligájának kizárólagos közvetítési jogait is a Viasat 3 birtokolja Magyarországon, ez kiterjed mind a női, mind a férfi meccsekre.

2009. május 1-jétől áttette központját Angliába, így a magyar médiaszabályozás nem terjed ki rá.[5]

A VIASAT3 2008-ban hozta létre férfiakra specializálódott adóját, amit ma Viasat 6 néven juttatnak el a nézőkhöz. Ezzel párhuzamosan a VIASAT3 a nők igényeinek irányába kezdett húzódni.

Érdekesség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A csatorna tervei között szerepelt, hogy csatornáját idővel átkereszteli TV3-ra, erre utalás volt a Viasat 6 korábbi neve is, a TV6. Mivel a TV3 név jogai a TV2-t birtokló céget illetik, és az egyeztetések sikertelenek voltak, így a Viasat cégcsoport egyedüliként Magyarországon - továbbra is Viasat 3 és Viasat 6 néven sugározza műsorát.

Versenytársai, helyzete a piacon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A VIASAT3 egyrészt versenytársa a két nagy országos kereskedelmi csatornának, a TV2-nek és az RTL Klub-nak, valamint az MTV-nek is. Ezt időről időre, saját készítésű műsoraival is hangsúlyozza, amelyek magas nézettséget hoznak a Viasat 3-nak. Másrészről filmjeivel kisebb adók versenytársa is, mint a Cool TV, a Film+, vagy a FEM3 és a Story 4.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]