Externet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Externet Telekommunikációs és Internet Szolgáltató Zrt.
Hivatalos névExternet Telekommunikációs és Internet Szolgáltató Zrt.
TípusZártkörűen működő részvénytársaság
Alapítva1996 (Szolnok)
Megszűnt2019. március 1.
SzékhelySzolnok
VezetőkLévay Örs - CEO / elnök-vezérigazgató

Kovács Gergely  - CFO / pénzügyi igazgató

Rózsahegyi Béla - CIO / informatikai igazgató
FormaZártkörűen Működő Részvény Társaság
Termékekinternet, telefon, Tv, IT szolgáltatások, domain

Magyar cégjegyzékszám12-10-001635
Az Externet Telekommunikációs és Internet Szolgáltató Zrt. weboldala
SablonWikidataSegítség

Az Externet Zrt. egy 1996-ban alakult magyar országos internetszolgáltató cég, amely 2019-ben felszámolás alá került, portfólióját a Comnica cég vásárolta meg. [1]

Szolgáltatásai[szerkesztés]

1996-ban kezdte internetszolgáltatói tevékenységét. Eleinte modemes előfizetőket szolgáltak ki Szolnokon, mára legtöbb szolgáltatásukat a Magyarország egész területén elérhetők.

Termékként főleg az ADSL, mikrohullámú WaveMAX és a bérelt vonalat forgalmaznak. Teljes körű internetszolgáltatás: VPN hálózatépítést, VoiP telefonszolgáltatást, IPTV szolgáltatást, szerver elhelyezést és domain regisztráció is nyújtanak.

2014. február végétől koax hálózaton nyújtott KábelNet szolgáltatást vezettek be.

A cég stratégiai célja a gazdag szolgáltatástartalmú, internetalapú megoldások kifejlesztése és hasznosítása. Az Externet Zrt. a hagyományos lakossági és üzleti szolgáltatások mellett mára a szolgáltatók szolgáltatójaként biztosít alapszolgáltatást több hazai nagyvállalatnak és szolgáltatónak.

Technikai központjuk Budapesten és Szolnokon találhatók. Szolgáltatásaink nemcsak a Telekom, hanem a koncessziós társaságok által működtetett telefonos körzetekben is elérhetőek. 24 órás ügyfélszolgálat rövid időn belül reagál ügyfelek leveleire, illetve azonnal választ ad a telefonon a felmerülő kérdésekre. Folyamatosan bővülő viszonteladói hálózattal rendelkeznek amelyet, országszerte több mint 100 kiskereskedelmi egység alkot.

Belföldi és külföldi összeköttetésük egyaránt kiemelt megbízhatóságú kapcsolatokon alapul. A hazai adatkicserélő központhoz (BIX) 2 x 10 Gbit/s sebességű,  10Gbe hálózaton kapcsolódnak. A budapesti mikrohullámú WaveMAX szolgáltatásuk bázisállomása 100 Mbit/s sávszélességgel, a szolnoki regionális központuk 50 Mbit/s sebességű hálózattal kapcsolódik az Internethez.

Nemzetközi kapcsolatukról dinamikusan bővíthető 10 Gbit/s sávszélességű kétirányú földi kommunikációs vonal gondoskodik, amelyek Gigabit Ethernet interfészeken keresztül a nemzetközi szolgáltatók hálózataihoz kapcsolódnak.

Szolgáltatói hálózatuk összeköttetéseit folyamatosan bővítik a keletkező igények szerint. A cég belső minőségpolitikája szerint a nemzetközi és a belföldi hálózati összeköttetések kihasználtsága nem haladhatja meg a 75%-ot, ezért 70%-os terheléskor vonalbővítéseket végzünk.

A kapcsolt vonali szolgáltatásuk a magyarországi lefedettségét digitális vonalakon keresztül nyújtják ügyfeleiknek. A teljes hálózatunk digitális eszközökön és összeköttetéseken alapul. Cisco hálózati útválasztó eszközeiknek köszönhetően a gerinchálózati csomópontok között az adatcsomagok késleltetését és a csomagveszteséget ellenőrzött minőségi szinten tartják.

7/24-es folyamatosan üzemelő felügyeleti rendszerük van.

Tulajdonosi szerkezet változása[szerkesztés]

2009 júniusában a Birdcom Tanácsadó Kft. 76,83 százalékos részesedést szerzett az Externet Nyrt-ben. A dr. László Géza (Antenna Hungária és a Danubius Rádió korábbi vezérigazgatója) által vezetett befektetőcsoport az Externet korábbi fő tulajdonosától, a szintén tőzsdén szereplő econet.hu Nyrt-től vásárolta meg az üzletrészt.

Tőzsdei jelenlét[szerkesztés]

2008. május 30-án az Externet részvényeit bevezették a Budapest Értéktőzsdére.

Története[szerkesztés]

  • 1996.

Magyar tulajdonosi körrel létrejön az Externet Kft., elindul az országos dial-up, később ADSL szolgáltatás.

  • 2004.

A társaságot megvásárolja az econet.hu Nyrt., Pórffy András vezetésével új menedzsment alakul.

  • 2005.

Két új prémium üzleti szolgáltatás a PowerDSL, és WaveMax mikrohullámú internet hozzáférés bevezetése, duplázódó előfizetői állomány. 

Az UltraWEB tárhelyszolgáltató megvásárlása.

  • 2006.

Megafone telefonszolgáltatás elindítása lakossági és üzleti előfizetők részére, dinamikusan növekvő előfizetői állomány.

  • 2007.

Decembertől előfizetői hurokbérleten alapuló Xpress ADSL szolgáltatás elindítása.

  • 2008.

A VIVAnet Internetszolgáltató és a TVnet ADSL ügyfélállományának felvásárlásával jelentős előfizetőszám növekedés. Május 30-án tőzsdei bevezetés a BÉT "B" kategóriájába. Októberben az Externet bekerül a Deloitte által értékelt 50 legdinamikusabban növekvő közép-európai technológiai cég rangsorába.

  • 2009.

2009 júniusában a Birdcom Tanácsadó Kft. 76,83 százalékos részesedést szerzett az Externet Nyrt-ben. A dr. László Géza (Antenna Hungária és a Danubius Rádió korábbi vezérigazgatója) által vezetett befektetőcsoport.

  • 2010.

2010-től az Externet Nyrt. már mobilinternet szolgáltatást is kínál ügyfeleinek. A szolgáltatás a Vodafone és az Externet együttműködésének első lépcsőfoka.

Az Externet Nyrt. lakossági ügyfeleinek közel 50%-át pénzügyi okokból értékesítette a Magyar Telekomnak.

  • 2011.

Az igazgatóság Lévay Örsöt nevezi ki az igazgatóság elnökévé és vezetésével új menedzsment alakul.

  • 2012.

A magyar telekommunikációs piacon az Externet ad először FIX IP címet a mobilinternet szolgáltatásokhoz.

  • 2013.

Megállapodást írt alá a Vodafone Magyarország és az Externet Nyrt. a vezetékes telefonszámok mobiltelefonszámokra történő átirányítás szolgáltatásáról.

Az Externet Nyrt. működése nyereségessé vált.

  • 2014.

Az Externet elindította KábelNet szolgáltatását.

Augusztus 20-án elindult a „Vodafone Iroda” nevű szolgáltatás, melyben az Externet a Vodafone vezetékes partnere.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Koi Tamás: Megszűnt az Externet. HWSW (2019. március 19.) (Hozzáférés: 2019. március 21.)