Omega TV

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Omega TV
Jelmondat: Az én TV-m
Adatok
Indulás1999. július 8. (Omega TV néven)
2000. július (BOCS TV néven)
Megszűnés2000. október 14.
TársaságOmega Rt.
TulajdonosBenkő László (75%),
Budapest X. kerületének önkormányzata (25%)
OrszágMagyarország
Vételi területkörzeti

Az Omega TV egy Magyarországon sugárzott körzeti televízióadó volt 1999-től 2000-ig.

Története[szerkesztés]

Omega TV[szerkesztés]

1997. decemberében egy regionális debreceni adó indult ezen a néven (melynek semmi köze nincs az újabb csatornához). Egy hónap kísérleti adás, képújság sugárzása után a Kábelkom Kft. felfüggesztette a csatorna továbbítását.[1]

1999. július 8-án indult egy újabb csatorna ezen a néven Budapesten, földfelszíni sugárzásban az UHF 26-os csatornán lehetett fogni, 80 km-es körzetben. Többségi tulajdonosa az Omega együttes zenésze, Benkő László volt.[2] A csatorna célkitűzése volt, hogy újra a tévében szerepelhessen a klasszikus rock zene, és megszerettesse az emberekkel a rock zenét. Mivel földi sugárzású volt, ezért a budapesti háztartásoknak csak kis részébe jutott el, a családok nagy része kábelen és AM-micro-n keresztül kapta a TV műsorokat. A csatorna pénzügyi finanszírozója az Omega Rt. és a Quaestor Csoport volt. Az Országos Rádió és Televízió Testülettel kötött szerződésben vállalták, hogy a csatorna műsoraiban 40%-ban közszolgálati kötelezettségnek tesznek eleget. A csatorna logója a görög ábécé utolsó betűje, az Ómega szimbóluma volt.[3][4] 2000. június 1-től az akkori legfejlettebb, NICAM-sztereóban továbbították az adás hangját,[5] pár hét múlva már kábelen is lehetett fogni.

BOCS TV[szerkesztés]

2000. június 1-jén[6] nevet váltottak. A BOCS TV a Budapesti Objektív Csatorna rövidítése. Laza témájú beszélgetések voltak láthatóak a műsorán, szinte minden témában, de a zene is fontos szerepet játszott. A 24 órában sugárzott műso­rukból reggel fél héttől fél kilen­cig, délután négytől nyolcig, vala­mint este tíztől éjfélig közérdekű témákról szóló stúdióbeszélgeté­seket közvetítettek. A köztes idő­ben zenei klipeket adtak. A negy­venfős stábból tizennégyen fiatal műsorvezetők voltak, többségük kom­munikáció szakos főiskolás vagy egyetemista. Óránként friss híre­ket olvastak fel az MTI internetes kiadásából. A képernyőn folyó beszélgetésekbe a nézők bármikor bekapcsolódhattak telefonon.[7] A logó piros színű BOCS felirat volt a bal felső sarokban. Benkő László ezután kiszállt a televízióból. 2000. október 14-én átnevezték, ez lett a fix.tv. Az átnevezéssel a fő tematika az informatika lett.

Korábbi vételi lehetőségei[szerkesztés]

  • Földfelszíni sugárzásban Budapesten, az UHF 26-os csatornán

Jegyzetek[szerkesztés]