A. J. Cronin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A. J. Cronin
1939-ben
1939-ben
SzületettArchibald Joseph Cronin
1896. július 19.
Cardross(wd)[1], Dunbartonshire(wd)[2],  Skócia
Elhunyt1981. január 6. (84 évesen)
Montreux, Vaud kanton,  Svájc
Állampolgársága
Nemzetiségeskót
HázastársaAgnes Mary Gibson[3]
Gyermekei
  • Vincent Cronin
  • R. F. Patrick Cronin
Foglalkozása
Iskolái
KitüntetéseiNemzeti Könyvdíj
SírhelyeLa Tour-de-Peilz[3]

A Wikimédia Commons tartalmaz A. J. Cronin témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Archibald Joseph Cronin (1896. július 19.1981. január 6.), A. J. Cronin néven ismert skót orvos és regényíró.[4] Legismertebb regénye a The Citadel (1937), amely egy skót orvosról szól, aki egy walesi bányászfaluban szolgál, mielőtt Londonban sikert aratott, ahol kiábrándult néhány orvos megvesztegethetőségéből és hozzá nem értéséből. Cronin mindkét területet ismerte: bányaorvosként és orvosként a Harley Streeten(wd). A könyv feltárta a brit orvoslás tisztességtelenségét és visszaéléseit, és segített inspirálni az Országos Egészségügyi Szolgálatot(wd)[5]. Az Északkelet-Angliában játszódó The Stars Look Down egy másik népszerű regénye, amelyet a bányászok körében végzett munkája ihletett. Mindkét regényt megfilmesítették, akárcsak a Hatter's Castle, The Keys of the Kingdom és a The Green Years-t. 1935-ben megjelent Country Doctor című novellája egy régóta futó BBC rádió- és tévésorozat, a Dr. Finlay's Casebook (1962–1971) alapja, amely az 1920-as években játszódik. 1993–1996-ban volt egy folytatásos sorozat is.

Fiatalkora[szerkesztés]

Rosebank Cottage, Cronin szülőhelye

Cronin a skóciai Dunbartonshire beli[6] Cardrossban[1] született, egy presbiteriánus anya, Jessie Cronin (született Montgomerie) és egy katolikus apa, Patrick Cronin egyetlen gyermekeként. Cronin gyakran írt hasonlóan vegyes hátterű fiatal férfiakról. Apai nagyszülei az írországi Armagh megyéből(wd)[7] emigráltak, és üveg- és porcelánkereskedők lettek Alexandriában(wd)[8]. 1870-ben nagyapja, Owen Cronague vezetéknevét megváltoztatták Cronin-ra. Anyai nagyapja, Archibald Montgomerie kalapos volt, akinek üzlete volt Dumbartonban(wd). Házasságuk után Cronin szülei Helensburgh-be(wd)[9] költöztek, ahol a Grant Street Schoolba járt. Hét éves korában biztosítási ügynök és kereskedelmi utazó apja meghalt tuberkulózisban. Édesanyjával a szülői házba költöztek Dumbartonba, és hamarosan közegészségügyi felügyelő lett Glasgow-ban.

Cronin nemcsak a Dumbarton Akadémia koraérett hallgatója volt,[10] aki íróversenyeken nyert díjakat, hanem kiváló sportoló és egyesületi labdarúgó is.[11] Már kiskorában lelkes golfozó volt és egész életében élvezte a sportot. A lazachorgászatot is szerette.

A család később a glasgow-i Yorkhillbe(wd)[12] költözött, ahol Cronin a város Garnethill(wd)[13] területén lévő St Aloysius' College-ba[10] járt. Ott futballozott a First XI-ben, ezt az élményt az egyik utolsó regényébe, a The Minstrel Boy-ba is belefoglalta. Azt a családi döntést, miszerint tanulnia kell, hogy csatlakozzon a gyülekezethez, vagy hogy orvosi gyakorlatot folytasson, maga Cronin döntötte el, amikor a „két rossz közül a kisebbet” választotta.[14] 1914-ben Carnegie-ösztöndíjat nyert a Glasgow-i Egyetem orvostudományi tanulmányaira. Miután 1916–1917 között nem volt haditengerészeti szolgálatban, 1919-ben a legmagasabb kitüntetéssel diplomázott az MBChB(wd) fokozaton (orvosi, sebészeti alapképzés). Még ugyanabban az évben Indiába látogatott hajósebészként egy járaton. Cronin további képesítéseket szerzett, köztük közegészségügyi diplomát (1923) és a Royal College of Physicians tagságát[15] (1924). 1925-ben doktori fokozatot szerzett a Glasgow-i Egyetemen „Az aneurizma története” címmel.[16]

Orvosi karrier[szerkesztés]

Az első világháború alatt Cronin sebész alhadnagyként szolgált a Királyi Haditengerészet Royal Naval Reserve[17] egységében, mielőtt elvégezte az orvosi egyetemet. A háború után olyan kórházakban képezte magát, mint a glasgow-i Bellahouston Kórház és Lightburn Kórház, valamint a dublini Rotunda Kórház. Általános gyakorlatot Garelochheadben(wd)[18], egy Clyde-folyó menti faluban és Tredegarban(wd)[19], egy dél-walesi bányászvárosban végezte. 1924-ben Nagy-Britannia bányaügyi felügyelőjévé nevezték ki. A szénpor belélegzése és a tüdőbetegség közötti összefüggésről készített felmérése a telepek orvosi szabályozásáról, valamint az erről szóló jelentései a következő néhány évben jelentek meg. Cronin későbbi regényeihez – A walesben játszódó The Citadel és a Northumberlandben játszódó The Stars Look Down – orvosi tapasztalataira és a bányászat foglalkozási veszélyeivel kapcsolatos kutatásaira támaszkodott. Ezt követően Londonba költözött, ahol a Harley Streeten praktizált, mielőtt megnyitotta volna saját, forgalmas orvosi rendelését Notting Hillben(wd)[20]. Cronin akkoriban a Whiteleys(wd)[21] áruház tisztiorvosa is volt, és egyre nagyobb érdeklődést mutatott a szemészet iránt.

Írói pályafutása[szerkesztés]

1931-ben

1930-ban Croninnál krónikus nyombélfekélyt diagnosztizáltak, és azt mondták, hogy hat hónapig pihenjen tejes diéta mellett. A Loch Fyne-i (tengeröböl) Dalchenna Farmban végre kiélhette az egész életen át tartó vágyát, hogy regényt írjon, mivel korábban „nem írt mást, csak recepteket és tudományos dolgozatokat”.[22] A Dalchenna Farmról Dumbartonba utazott, hogy első regénye hátterét kutassa a Dumbarton Library iratainak felhasználásával, amelyben még mindig van tőle egy tanácsot kérő levél. Három hónap leforgása alatt megkomponálta a Hatter's Castle-t, és gyorsan el is fogadta a Gollancz[23], az egyetlen kiadó, akinek beküldte, nyilván azután, hogy felesége véletlenszerűen tűzött egy gombostűt a kiadók listájára.[14] Azonnali sikert aratott és ez elindította termékeny írói karrierjét. Soha nem tért vissza az orvostudományhoz.

Cronin számos könyve bestseller volt a maga korában, és több nyelvre lefordították. Néhány története az orvosi karrierjére épül, drámai módon keverve a realizmust, a romantikát és a társadalomkritikát. Művei az egyén és a társadalom közötti morális konfliktusokat vizsgálják, miközben idealista hősei igazságot keresnek az egyszerű ember számára. Egyik korai regénye, a The Stars Look Down (1935) egy északkelet-angliai bányászközösségben elkövetett törvényszegéseket és egy ambiciózus bányász parlamenti képviselővé válását mutatja be.

A hihetetlenül gyorsan író Cronin szeretett átlagosan napi 5000 szót kiadni, és alaposan megtervezte cselekményeinek részleteit előre.[14] Köztudott volt róla, hogy kemény az üzleti kapcsolatokban, bár a magánéletében olyan ember volt, akinek „ravasz humora... fűszerezte a beszélgetéseit” – állítja egyik szerkesztője, Peter Haining(wd)[24].[14]

Cronin történetekkel és esszékkel is hozzájárult különböző nemzetközi kiadványokhoz. A második világháború alatt a brit információs minisztériumban dolgozott, cikkeket írt, valamint külföldi rádióadásokban vett részt.

A Citadella hatása[szerkesztés]

A The Citadel (1937), egy bányavállalat orvosának a tudományos integritás és a társadalmi kötelezettségek egyensúlyának megteremtéséért folytatott küzdelméről szóló történet, elősegítette a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat[5] (NHS) létrehozását az Egyesült Királyságban azáltal, hogy rávilágított az egyenlőtlenségre és az akkori orvosi gyakorlat hozzá nem értésére, annak feltárásával. A regényben Cronin egy ingyenes közegészségügyi szolgálatot szorgalmazott, hogy legyőzzék azon orvosok ravaszságát, akik „művészeti formává emelték a guinea(wd)[25]-rablást és a betegek zsarolását”.[14] Cronin és Aneurin Bevan is a walesi Tredegar Cottage Kórházban dolgozott, amely az NHS[5] egyik bázisaként szolgált. A szerző gyorsan ellenségeket szerzett az orvosi szakmában, és a szakemberek egy csoportja összehangolt erőfeszítéseket tett a The Citadel betiltására. Cronin regénye, amely a Gollancz[23] által valaha kiadott legtöbbet eladott könyv lett, az orvosi rendszer korrupciójáról tájékoztatta a közvéleményt, ami végül reformhoz vezetett. A szerző úttörő ötletei nemcsak az NHS létrehozásában játszottak szerepet, de Raphael Samuel(wd)[26] történész szerint Cronin regényeinek népszerűsége nagy szerepet játszott a Munkáspárt 1945-ös elsöprő győzelmében.[27]

Ezzel szemben Cronin egyik életrajzírója, Alan Davies vegyesnek nevezte a könyv fogadtatását. A korabeli hangoskodó orvosok közül néhányan kivételt tettek a sok üzenet közül: arról, hogy néhány jómódú orvos a divatos praxisokban nagy összegeket vont ki ugyanolyan jómódú pácienseiből. Néhányan rámutattak arra, hogy nincs egyensúly a kritika és a keményen dolgozó orvosok dicsérete között. A többség elfogadta annak, ami volt, aktuális regénynek. A sajtó megpróbált szenvedélyeket szítani a szakmán belül, hogy megpróbáljon eladni egy példányt, míg Victor Gollancz(wd)[23] követte a példáját a könyv népszerűsítésére – figyelmen kívül hagyva, hogy szépirodalmi mű, nem tudományos kutatás és nem is önéletrajzi.

Az Egyesült Államokban a The Citadel elnyerte a National Book Award-ot, az 1937-es Favorite Fiction-t(wd), amelyet az American Booksellers Association(wd)[28] tagjai szavaztak meg.[29] A Gallup[30] 1939-es közvélemény-kutatása szerint a The Citadel-t választották a legérdekesebb könyvnek, amelyet az olvasók valaha olvastak.[31]

Vallás[szerkesztés]

Cronin néhány regénye a vallással is foglalkozik, amelytől orvosi képzése és pályafutása során eltávolodott, de az 1930-as években újra megismerte. Az orvosi egyetemen, ahogy önéletrajzában elmeséli, agnosztikussá vált: "Amikor Istenre gondoltam, egy fölényes mosollyal tettem, ami jelezte egy ilyen elavult mítosz miatti biológiai megvetést." Wales-i gyakorlata során azonban azon emberek mély vallásos hite miatt, akik között dolgozott, elkezdett azon töprengeni, vajon „a létezés iránytűje többet tartogat-e, mint amennyit tankönyveim feltártak, többet, mint amiről valaha is álmodtam. Röviden, elvesztettem a felsőbbrendűségemet és ez, bár akkor még nem tudtam, ez az első lépés Isten megtalálása felé.”

Cronin is úgy érezte: "Ha figyelembe vesszük a fizikai univerzumot... nem kerülhetjük el az elsődleges Teremtő fogalmát... Fogadjuk el az evolúciót kövületeivel és elemi fajaival, a természetes okokról szóló tudományos tanával. És mégis ugyanazzal a rejtéllyel állsz szemben, ez elsődleges és mély. Ex nihilo nihil, ahogy iskolai korunk latin szólása mondja: semmi nem származhat a semmiből." Ezt hazahozták neki Londonba, ahol szabadidejében dolgozó fiúklubot szervezett. Egy nap meghívott egy kiváló zoológust, hogy tartson előadást a tagoknak. A beszélő "őszintén ateista megközelítést" alkalmazva leírta az események sorozatát, amelyek az élettelen anyagból származó első primitív életforma kialakulásához vezettek, "bár nem mondta meg, hogyan". Amikor befejezte, udvarias taps hallatszott. Aztán "egy vézna és nagyon átlagos fiatal idegesen felállt", és enyhe dadogással megkérdezte, hogyan lehet egyáltalán bármi. A naiv kérdés mindenkit meglepett. Az előadó "bosszúsnak, tétovázónak tűnt, lassan elvörösödött. Aztán, mielőtt válaszolhatott volna, az egész klub kacagásban tört ki. A kémcsöves realista által kínált bonyolult logikai szerkezetet összetörte egy egyszerű fiú egyetlen kihívása."[32]

Családja[szerkesztés]

Cronin családja körében 1938-ban

Cronin az egyetemen ismerkedett meg leendő feleségével, Agnes Mary Gibsonnal (1898. május–1981.), aki szintén orvostanhallgató volt.[33] Robert Gibson pékmester és Agnes Thomson Gibson (született Gilchrist) lánya volt a lanarkshire-i Hamiltonból(wd). A pár 1921. augusztus 31-én házasodott össze. Agnes orvosként rövid ideig a "dispensary"-ben[34] dolgozott férjével, amíg a Tredegar Medical Aid Society alkalmazásában állt. A londoni gyakorlatban is segített neki. Amikor író lett, ő lektorálta a kéziratait. Első fiuk, Vincent(wd)[35] 1924-ben született Tredegarban[19], a második, Patrick(wd)[36] 1926-ban Londonban és a legfiatalabb, Andrew pedig 1937-ben szintén Londonban.

Történeteit hollywoodi filmekre adaptálva Cronin és családja 1939-ben az Egyesült Államokba költözött, ahol a kaliforniai Bel Airben, a massachusettsi Nantucketben, a connecticuti Greenwichben és a maine-i Blue Hillben(wd)[37] éltek.[38] 1945-ben Croninék az RMS Queen Mary fedélzetén visszahajóztak Angliába, rövid ideig Hove-ban(wd)[39], majd az írországi Rahenyben(wd)[40] tartózkodtak, majd a következő évben visszatértek az Egyesült Államokba. A New York-i Carlyle Hotelben(wd), majd a massachusettsi Deerfieldben(wd)[41] telepedtek le, majd 1947-ben New Canaan-ban[42] (Connecticut) telepedtek le. Cronin gyakran utazott a Bermuda-i és franciaországi Cap-d'Ail nyári otthonaiba is.

Későbbi évek[szerkesztés]

Végül Cronin visszatért Európába, hogy a svájci Luzernben és Montreux-ban éljen élete utolsó 25 évében. Nyolcvanas éveiig is írt. Barátai közé sorolta Laurence Oliviert, Charlie Chaplint és Audrey Hepburnt, akinek első fiának keresztapja volt. Richard E. Berlin(wd)[43] fia, Andrew-nak is keresztapja volt.

Bár élete utolsó részét teljes egészében külföldön töltötte, Cronin nagy szeretettel övezte gyermekkorának kerületét, és 1972-ben ezt írta egy helyi tanárnak: "Bár beutaztam a világot, teljes őszintén meg kell mondanom, hogy a szívem Dumbarton... A dolgozószobámban egy gyönyörű, 17. századi színes sziklanyomat található[44]... Még a Dumbarton futballcsapat sorsát is nagy lelkesedéssel követem."[45] További bizonyítékok Cronin Dumbarton élethosszig tartó támogatására. F.C. a klub stadionjának előterében függő, bekeretezett, géppel írt levélből származik. Az 1972-ben írt, a klub akkori titkárának címzett levélben gratulálnak a csapatnak ahhoz, hogy 50 év kihagyás után visszatértek a legfelsőbb osztályba. Felidézi, hogy gyermekkorában támogatta ezt, és alkalmanként „átemelték” a forgókapukon (ez az elmúlt időkben általános gyakorlat volt, hogy a gyerekeknek nem kellett fizetniük).[46]

Cronin 1981. január 6-án halt meg Montreux-ban, és La Tour-de-Peilzben(wd)[47] temették el.[48] Számos írását, köztük publikált és kiadatlan irodalmi kéziratokat, piszkozatokat, leveleket, iskolai füzeteket és esszéket, laboratóriumi könyveket és M.D.-dolgozatát a skót nemzeti könyvtárban (National Library of Scotland(wd)) és a Texasi Egyetem Harry Ransom Központjában(wd) tartják.

Cronin özvegye, Agnes 1981. június 10-én halt meg, és a hamvasztás után a hamvait mellé temették.

Kitüntetései[szerkesztés]

Cronin kék plakett
  • National Book Award (U.S.), Favorite Novel of 1937, for The Citadel[29]
  • Litt.D. from[Bowdoin College (1942) and Lafayette College (1954).
  • On 27 March 2015 a blue plaque was unveiled by the Royal College of General Practitioners (RCGP) at 152 Westbourne Grove in Notting Hill [49]

Bibliográfia[szerkesztés]

Válogatott időszaki kiadványok[szerkesztés]

  • "Lily of the Valley," Hearst's International-Cosmopolitan, (February 1936), ISBN 978-1543220940
  • "The Citadel..." The Australian Women's Weekly, (9 October 1937) Vol.5 # 18, begin serialization.[50]
  • "Mascot for Uncle," Good Housekeeping, (February 1938), ISBN 978-1530135349
  • "The Most Unforgettable Character I Ever Met: The Doctor of Lennox," Reader's Digest, 35 (September 1939): 26–30.
  • "The Portrait," Hearst's International-Cosmopolitan, (December 1940), ISBN 978-1543220940
  • "Turning Point of My Career," Reader's Digest, 38 (May 1941): 53–57.
  • "Diogenes in Maine," Reader's Digest, 39 (August 1941): 11–13.
  • "Reward of Mercy," Reader's Digest, 39 (September 1941): 25–37.
  • "How I Came to Write a Novel of a Priest," Life, 11 (20 October 1941): 64–66.
  • "Drama in Everyday Life," Reader's Digest, 42 (March 1943): 83–86.
  • "Candles in Vienna," Reader's Digest, 48 (June 1946): 1–3.
  • "Star of Hope Still Rises," Reader's Digest, 53 (December 1948): 1–3.
  • "Johnny Brown Stays Here," Reader's Digest, 54 (January 1949): 9–12.
  • "Two Gentlemen of Verona," Reader's Digest, 54 (February 1949): 1–5.
  • "Greater Gift," Reader's Digest, 54 (March 1949): 88–91.
  • "The One Chance," Redbook, (March 1949), ISBN 978-1543220940
  • "An Irish Rose," Reader's Digest, 56 (January 1950): 21–24.
  • "Monsieur le Maire," Reader's Digest, 58 (January 1951): 52–56.
  • "Best Investment I Ever Made," Reader's Digest, 58 (March 1951): 25–28.
  • "Quo Vadis?", Reader's Digest, 59 (December 1951): 41–44.
  • "Tombstone for Nora Malone," Reader's Digest, 60 (January 1952): 99–101.
  • "When You Dread Failure," Reader's Digest, 60 (February 1952): 21–24.
  • "What I Learned at La Grande Chartreuse," Reader's Digest, 62 (February 1953): 73–77.[51]
  • "Grace of Gratitude," Reader's Digest, 62 (March 1953): 67–70.
  • "Thousand and One Lives," Reader's Digest, 64 (January 1954): 8–11.
  • "How to Stop Worrying," Reader's Digest, 64 (May 1954): 47–50.
  • "Don't Be Sorry for Yourself!," Reader's Digest, 66 (February 1955): 97–100.
  • "Unless You Deny Yourself," Reader's Digest, 68 (January 1956): 54–56.
  • "Resurrection of Joao Jacinto," Reader's Digest, 89 (November 1966): 153–157.

Filmadaptációk[szerkesztés]

Televízió[szerkesztés]

Rádió[szerkesztés]

Magyarul megjelent[szerkesztés]

  • Réztábla a kapu alatt (The Citadel) – Európa, Budapest, 1987 · ISBN 9630740052 · Fordította: Szinnai Tivadar
  • Ezt látják a csillagok (The Stars Look Down) – Árkádia, Budapest, 1989 · ISBN 9633071461 · Fordította: Szinnai Tivadar
  • A mennyország kulcsa (The Keys of the Kingdom) – Szent István Társulat, Budapest, 1986 · ISBN 9633604028 · Fordította: Bíró Sándor
  • Gracie (Gracie Lindsay) – Alexandra, Pécs, 1997 · ISBN 9633672384 · Fordította: Cserna György
  • Garasos évek (A song of sixpence) – Esély, Budapest, 1994 · ISBN 9637709827 · Fordította: Kőrös László
  • Az élet elébe (The Green Years) – Aldina, Budapest, 1992 · ISBN 9637394044 · Fordította: Kőszegi Imre
  • A körorvos (Adventures of a black bag) – Alexandra, Pécs, 1998 · ISBN 9633674778 · Fordította: Váradi Katalin
  • Három szerelem (Three Loves) – Esély, Budapest, 1993 · ISBN 9637709592 · Fordította: Benedek Marcell
  • A hattyúcímeres kastély (Grand Canary) – Aldina, Budapest, 1992 · ISBN 9637394079 · Fordította: Moharné Dobó Éva
  • Doktor Finlay (Doctor Finlay) – Alexandra, Pécs, 2005 · ISBN 9633689945 · Fordította: Vándorffyné Lancz Edina
  • A mesterdalnok (A song of sixpence) – Alexandra, Pécs, 2006 · ISBN 9633697638 · Fordította: Fehér Fatime
  • Vétlen vétkes (Beyond this place) – Esély, Budapest, 1994 · ISBN 9637709975 · Fordította: Péter Éva
  • A kalapos kastélya (Hatter's Castle) – Alexandra, Pécs, 2001 · ISBN 9633680530 · Fordította: Erdő Orsolya
  • Szent száműzetés (The Keys of the Kingdom) – Alexandra, Pécs, 2003 · ISBN 9633674565 · Fordította: Váradi Katalin
  • Júdásfa (The Judas tree) – Alexandra, Pécs, 2003 · ISBN 9633683548 · Fordította: Vincze Mariann
  • A kalapkirály (Hatter's Castle) – Esély, Budapest, 1992 · ISBN 9637709096 · Fordította: Benedek Marcell
  • Északi fény (The northern light) – Alexandra, Pécs, 2002 · ISBN 9633683068 · Fordította: Vincze Mariann
  • II. kórterem (Kaleidoscope in „K”) – Dante, Budapest, 1940 · Fordította: Fodor József
  • Egy orvos útja (Shannon's way) – Testvériség-Egység, Újvidék, 1957 · Fordította: Sulhóf József
  • A beteg láztalan (The Adventures of the Black Bag) – Dante, Budapest, 1946 · · Fordította: Bíró Sándor

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Cardross nagyközség Skóciában.
  2. Dunbartonshire vagy Dumbarton megye egy történelmi megye Skóciában, a Clyde folyótól(wd) északra.
  3. a b Oxford Dictionary of National Biography (angol nyelven). Oxford University Press, 2004
  4. AJ Cronin. University of Glasgow. (Hozzáférés: 2023. január 15.)
  5. a b c A National Health Service az Egyesült Királyság közfinanszírozott egészségügyi rendszereinek gyűjtőfogalma.
  6. 1975. május 16. előtt Cardross Dunbartonshire-ben volt.
  7. Armagh megye (írül: Contae Ard Mhacha, megyei városáról, Armaghról kapta a nevét) Észak-Írország hat megyéjének egyike, és egyike Írország hagyományos harminckét megyéjének.
  8. Alexandria (skót: The Vale, skót gael: Alexandria) egy város Nyugat-Dunbartonshire-ben, Skóciában.
  9. Helensburgh (skót gael: Baile Eilidh) egy jómódú tengerparti város a skóciai Firth of Clyde(wd) (a Clyde folyó torkolata) északi oldalán.
  10. a b Liukkonen, Petri: A. J. Cronin. Books and Writers (kirjasto.sci.fi) . Kuusankoski Public Library. [2011. április 25-i dátummal az eredetiből archiválva].
  11. AJ Cronin: The doctor turned novelist whose heart always remained in Scotland”, The National, 2021. január 3. (Hozzáférés: 2023. január 15.) 
  12. Yorkhill Glasgow egyik kerülete.
  13. Garnethill Glasgow lakónegyede.
  14. a b c d e Peter Haining (1994) On Call with Doctor Finlay. London: Boxtree Limited. ISBN 1852834714
  15. Az Egyesült Királyság Királyi Orvosi Főiskolájának (Membership of the Royal Colleges of Physicians of the United Kingdom) tagsága egy posztgraduális orvosi diploma.
  16. Az aneurizma az érfal gyengesége miatt kialakult kiboltosulás.
  17. A Royal Naval Reserve a Brit Királyi Haditengerészet két önkéntes tartalékos haderejének egyike az Egyesült Királyságban.
  18. Garelochhead egy kisváros Skóciában.
  19. a b Tredegar város a Sirhowy(wd) folyó partján, Blaenau Gwent megyében(wd), Wales délkeleti részén.
  20. Notting Hill Nyugat-London(wd) egyik kerülete
  21. A Whiteleys egy bevásárlóközpont volt a londoni Bayswaterben(wd).
  22. A. J. Cronin, Adventures in Two Worlds. Boston: Little, Brown and Company, 1952, pp. 261–262.
  23. a b c Sir Victor Gollancz (1893. április 9. – 1967. február 8.) brit kiadó és humanitárius.
  24. Peter Alexander Haining (1940. április 2. – 2007. november 19.) brit újságíró, író és antológus.
  25. A guinea olyan érme volt, amelyet Nagy-Britanniában vertek 1663 és 1814 között, és körülbelül egynegyed uncia aranyat tartalmazott.
  26. Raphael Elkan Samuel (1934. december 26. – 1996. december 9.) brit marxista történész volt.
  27. Samuel, R. (1995. június 22.). „North and South: A Year in a Mining Village”. London Review of Books 17 (12), 3–6. o.  
  28. Az American Booksellers Association egy 1900-ban alapított nonprofit kereskedelmi szövetség, amely független könyvesboltokat népszerűsít az Egyesült Államokban.
  29. a b "Booksellers Give Prize to 'Citadel': Cronin's Work About Doctors Their Favorite–'Mme. Curie' Gets Non-Fiction Award TWO OTHERS WIN HONORS Fadiman Is 'Not Interested' in What Pulitzer Committee Thinks of Selections", The New York Times, 2 March 1938, page 14. ProQuest Historical Newspapers The New York Times (1851–2007).
  30. A Gallup Inc. egy washingtoni székhelyű amerikai elemző és tanácsadó cég, amelyet George Gallup(wd) alapított 1935-ben.
  31. Gallup Jr., Alec M. (2009). The Gallup Poll Cumulative Index: Public Opinion, 1935–1997, p. 135, Rowman & Littlefield Publishers. ISBN 0842025871.
  32. A. J. Cronin, Adventures in Two Worlds, Chapter 40 ("Why I Believe in God," in The Road to Damascus. Volume IV: Roads to Rome, edited by John O'Brien. London: Pinnacle Books, 1955, pp. 11–18).
  33. A.J. Cronin. Twayne Publishers, 10. o. (1985). ISBN 978-0-8057-6884-8 
  34. A dispensary olyan iroda, amely gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket, sőt bizonyos esetekben orvosi és fogászati kezeléseket is ad.
  35. Vincent Archibald Patrick Cronin (1924. május 24. – 2011. január 25.) brit történelmi, kulturális és életrajzi író.
  36. Robert Francis Patrick Cronin (1926. szeptember 1. – 2007. január 13.) kardiológus, kutató, professzor és egészségügyi tanácsadó, aki 1972 és 1977 között a McGill Egyetem(wd) Orvostudományi Karának dékánja volt.
  37. Blue Hill egy város Hancock megyében, Maine államban.
  38. A. J. Cronin. The Minstrel Boy. Pan Macmillan, 293. o. (2013. március 14.). ISBN 978-1-4472-4413-4 
  39. Hove egy tengerparti üdülőhely, [[Brighton (Anglia)[Brighton]]nal együtt East Sussexben.
  40. Raheny Dublin északi külvárosa.
  41. Deerfield egy város Franklin megyében, Massachusetts államban.
  42. New Canaan város a Connecticut állambeli Fairfield megyében.
  43. Richard E. Berlin (1894-1986) a Hearst Alapítvány(wd) elnöke és vezérigazgatója volt.
  44. A Dumbarton Castle skóciai erőd, a Dumbarton Rock néven ismert vulkanikus bazaltdugón ül, amely 73 m magas és a skót Dumbarton városára néz.
  45. Letter quoted in obituary of Cronin in Lennox Herald. There is a photocopy of this obituary (undated) at "Cardross and A. J. Cronin Part 3"
  46. A.J. Cronin. The Ben Lomond Free Press (28 November 2007)
  47. La Tour-de-Peilz település Svájcban, Vaud kantonban, a Riviera-Pays-d'Enhaut körzetben(wd).
  48. A. J. Cronin, author of 'Citadel' and 'Keys of the Kingdom', dies. New York Times , 1981. január 10. (Hozzáférés: 2021. május 22.)
  49. Plaque for Notting Hill GP who became celebrated author. My London , 2015. április 6. (Hozzáférés: 2023. január 15.)
  50. (1937. október 9.) „The Citadel”. Australian Women's Weekly, 8-11, 47-49. o. (Hozzáférés: 2023. január 15.) „The Australian Women's Weekly is proud to present the novel to its readers as a serial. You must not miss a line of it.” 
  51. This article is parodied near the end of William Gaddis's novel The Recognitions: see entry for 857.20 at https://www.williamgaddis.org/recognitions/35anno1.shtml. The character called "the distinguished novelist," who first appears on p. 846, is based on Cronin: see The Letters of William Gaddis (Dalkey Archive Press, 2013), p. 386.
  52. Once to Every Woman (film)
  53. Grand Canary (film)
  54. Réztábla a kapu alatt (film)
  55. Virraszt a szeretet (film)
  56. Ezt látják a csillagok (film)
  57. Shining Victory (film)
  58. Hatter's Castle (film)
  59. A mennyország kulcsa (film)
  60. A zöld évek (film)
  61. Ich suche dich (film)
  62. Sabar Uparey (film)
  63. A spanyol kertész (film)
  64. Kala Pani (film)
  65. Beyond This Place (film)
  66. Poola Rangadu (film)
  67. Tere Mere Sapne (film)
  68. Mausam (film)
  69. Madhura Swapnam (film)
  70. The Campbell Playhouse: The Citadel. Orson Welles on the Air, 1938–1946 . Indiana University Bloomington, 1940. január 21. (Hozzáférés: 2018. július 29.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az A. J. Cronin című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]