A sötétség mélyén (kisregény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A sötétség mélyén
SzerzőJoseph Conrad
Eredeti címHeart of Darkness
Nyelv
Műfaj
  • fikciós irodalom
  • serialized fiction
ElőzőThe Nigger of the 'Narcissus'
KövetkezőLord Jim
Díjak20th Century's Greatest Hits: 100 English-Language Books of Fiction
Kiadás
Kiadás dátuma1902
Magyar kiadóSzépirodalmi Könyvkiadó
Magyar kiadás dátuma1977
FordítóVámosi Pál
Katona Tamás
Média típusakönyv
Oldalak száma188
ISBNISBN 9631509311
A Wikimédia Commons tartalmaz A sötétség mélyén témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
"Heart of Darkness" in Youth: A Narrative, 1902

A sötétség mélyén (Heart of Darkness) Joseph Conrad lengyel születésű angol író kisregénye. 1902-es kiadása előtt három részes sorozatban jelent meg 1899-ben az angol Blackwood's Magazine-ban. Széles körben az angol irodalom egyik jelentős műveként tartják számon[1] és egyben a nyugati kánon részeként.

A történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A történet központi alakja Charles Marlow, és ő beszéli el a történet legnagyobb részét is. Az angol Marlow egy belga kereskedelmi társaság megbízásából érkezik Afrikába, hogy kapitányként dolgozzon egy folyami gőzösön. A sötétség mélyén a belga gyarmatosítás sötét oldalát fedi fel, miközben a Marlow által megélt sötétség három árnyalatát mutatja be: Kongó vadonjának sötétségét, a belgák kegyetlenségét az afrikai őslakosokkal szemben, és azt a minden emberben lakozó, feneketlen sötétséget, melyből az emberi gaztettek születnek.[2] Habár Conrad nem nevezi meg a regényben szereplő folyót, a regény írásának idején a Kongói Szabadállam – melynek legfontosabb folyója a Kongó volt – II. Lipót belga király magángyarmata volt. A történetben Marlow-t egy rakomány elefántcsont elszállításával bízzák meg, de valódi feladata az, hogy ezzel együtt az elefántcsont-ügynököt, Kurtz-öt is visszahozza a vadonból, aki kétes hírnevet szerzett magának a környéken.

A sötétség mélyén történet a történetben, azaz keretes elbeszélés. Marlow a Temze torkolatában lehorgonyzott hajón, alkonyattól késő estig beszéli el a kongói kalandját utasainak. Az égbolt a történet hangulatával párhuzamosan sötétedik be.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Magyarul[szerkesztés]

  • A sötétség mélyén; ford. Vámosi Pál, Katona Tamás, utószó Katona Tamás; Szépirodalmi, Bp., 1977 (Olcsó könyvtár)
  • A sötétség mélyén; ford. Vámosi Pál; Alinea, Bp., 2011 (Klasszik sorozat)[3]

Feldolgozások[szerkesztés]

A sikeres filmek, rádiós (Orson Welles, 1938) és színházi feldolgozások, opera-adaptáció mellett videojátékok is készültek a történetből.

Filmek[szerkesztés]

Videojátékok[szerkesztés]

A 2008-ban kiadott Far Cry 2 A sötétség mélyén modernizált, távoli adaptációja. A játékosnak egy Afrikában harcoló zsoldos szerepében kell likvidálnia Jackalt, egy ügyesen rejtőzködő fegyverkereskedőt. A játék utolsó helyszínének neve a kisregény eredeti címe, The Heart of Darkness („A sötétség mélye”).[7][8][9]

A 2012-ben kiadott Spec Ops: The Line szintén modern, de közvetlenebb adaptációja a kisregénynek, illetve az Apokalipszis most című filmnek. Kurtz játékbeli megfelelője, John Konrad a kisregény szerzőjére utal,[10] ezredesi rangja pedig az Apokalipszis most Kurtz ezredesére. Martin Walker százados (a filmben Martin Sheen által alakított) Willard százados (a kisregényben Charles Marlow) megfelelője.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 100 Best, Modern Library's website. Hozzáférés ideje: 12 January 2010.
  2. Naik, Srinivas. "Heart of Darkness by Joseph Conrad. Search, Read, Study, Discuss." The Literature Network: Online Classic Literature, Poems, and Quotes. Essays & Summaries. Web. 18 Aug. 2010.
  3. A sötétség mélyén (magyar nyelven). www.alinea.hu. (Hozzáférés: 2019. július 19.)
  4. Apokalipszis most · Film · Snitt.hu
  5. Apokalipszis most: rendezői változat - Dragomán György honlapja
  6. A sötétség mélyén · Film · Snitt.hu
  7. [1]
  8. [2]
  9. Archivált másolat. [2012. május 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. december 14.)
  10. [3]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Heart of Darkness című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]