Wikipédia:Kocsmafal (műszaki)/Archív110

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A tisztségviselő-választások nem jelennek meg a Bürokraták üzenőfalán

A Bürokraták üzenőfalán van egy “Tisztségviselők (adminisztrátor és bürokrata jogosultság)” szakasz, viszont ezekért a tisztségekért nem az ott linkelt kérelemmel, hanem szavazás kiírásával lehet indulni, melyre Javaslat tisztségviselők megválasztására néven külön oldal van.

Jelenleg két folyamatban lévő szavazás is van, de ezek nem jelennek meg a Bürokraták üzenőfalán. Megoldható, hogy a folyamatban lévő szavazások (vagy legalább link ezekre) automatikusan megjelenjenek, vagy kézzel kéne ezeket bevezetni oda, vagy jó így ahogy van (akkor viszont nincs sok értelme ennek a szakasznak)? – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. augusztus 31., 02:00 (CEST)

A szokás az, hogy amikor a szavazás eredményesen lezárul, akkor (ha egy bürokrata nem veszi észre és állítja be a bitet magától) valaki felírja ugyanúgy a kérést, mint a többit, a szavazás linkjével. Szerintem a folyamatban levő szavazások csak összezavarnák az üzenőfalat, fölösleges mozgást okozva, ezekkel a bürokratáknak semmi dolguk, amíg le nem zárulnak, nem kell egyfolytában ott követniük őket. Ha eredménytelen a választás, akkor egyáltalán semmi dolguk vele. Szóval jó így. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 31., 10:17 (CEST)

Teljesen igazad van, hogy a tisztségviselők választásánál a bürokratáknak más a feladata, mint pl. egy járőr választásnál. Ugyanakkor a legtöbb szerkesztő valószínűleg a Bürokraták üzenőfalán keresztül követi, hogy milyen jelentkezések vannak folyamatban: ebből a szempontból kicsit megtévesztő, ha bár van külön szakasza a tisztségviselőknek, mégsem jelennek meg alatta a folyamatban lévő szavazások.
Ha nem megoldható az aktív szavazások megjelenítése, akkor javaslom tegyünk legalább egy linket a szakasz alá, hogy hol jelennek meg ezek (sehol nincs link erre az oldalra), vagy akár töröljük ki a szakaszt (nincs értelme utólag a lezártakat kiírni, ha a folyamatban lévőket, hozzászólásra várókat nem listázzuk).
Illetve javaslom a tisztségviselők választása szakaszban az “Új kérelem” linket törölni: kipróbáltam, és a form nem adja hozzá az itt indított kérelmet a “Javaslat tisztségviselők megválasztására” oldalhoz, tehát ezekben az esetekben nem ezt a linkelt formot kell használni. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. szeptember 7., 13:25 (CEST)
Most látom közben a laptörténetben, hogy Burumbátor tavaly decemberi admin-választása magán a bürokraták üzenőfalán folyt, nem külön szavazóoldalon, szóval nem teljesen egységes a rendszer. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. szeptember 7., 13:32 (CEST)

Opera + wikitext syntax highlighting elveszti a beírt szöveget

Opera alatt a „Wikitext syntax highlighting” bekapcsolva a bétában, elveszti a beírt szöveget, azaz nem jeleníti meg mentéskor egyik szerkesztővel sem, tehát az új wikiszöveges módban sem. Ismert ez a dolog, vagy nálam van valami extra, amit erre fogok? (Mióta kikapcsoltam, minden rendben működik). A sablonokat is a szakaszcím elé pakolja, de lehet hogy nálam bolondult meg valami. Ogodej vitalap 2017. szeptember 3., 17:39 (CEST)

Nem látok semmi erre vonatkozót a Phabricatorön. Kicsit pontosabban (Böngésző verziója, hibaüzenet stb.)? Akkor is jelentkezik a hiba, ha a béta funkció be van kapcsolva, de az eszköztáron kikapcsoltad a kiemelést? És ha váltogatod menet közben? – Tacsipacsi vita 2017. szeptember 3., 21:50 (CEST)
Böngésző: Opera 47.0.2631.71 (PGO). Hibaüzenet nincs, egyszerűen csak nem ment a változatok közzététele gombbal. Ezt a beírást is csak úgy tudtam közzétenni, hogy a funkciót kikapcsoltam. Ogodej vitalap 2017. szeptember 4., 19:30 (CEST)
Hol kapcsoltad ki: a beállításokban vagy az eszköztáron? Nekem működni tűnik (most Operából írok, tehát ha tévedek, akkor nem olvasod ezt az üzenetet :-)). – Tacsipacsi vita 2017. szeptember 4., 23:46 (CEST)
A beállításoknál kapcsolgatom. Az eszköztáron hol kell? Ogodej vitalap 2017. szeptember 5., 15:37 (CEST)
Képernyőmentés műszaki segítséghez
Van a hagyományos szerkesztő eszköztárán egy szürke ceruza ikon (az újén nem találtam), amivel ki-be tudod kapcsolni szerkesztés közben a szintaxiskiemelést. Csak akkor jelenik meg, ha a beállításokban be van kapcsolva a funkció; meg is jegyzi a választást. Egyáltalán nem is értem, hogy hogy nem ment. Ki van szürkítve a gomb? Nem történik semmi, ha rákattintasz? Üres oldal jön be? Látszólag normálisan működik, vagyis a gombra kattintva betölti az oldalt, csak nincs rajta a módosításod? És egészen biztos, hogy semmi nincs a hibakonzolon? (Menü → Fejlesztő → Fejlesztői eszközök → Console; ha a Fejlesztő menü nem látható, a Menü → További eszközök → Fejlesztői menü megjelenítése ponttal kapcsolható be.) – Tacsipacsi vita 2017. szeptember 5., 20:54 (CEST)
Ez a szöveg most megjelenik Ogodej vitalap 2017. szeptember 6., 21:06 (CEST)
Úgy tűnik most jó. Nem is értem, tegnap vagy ötször próbáltam, semmi eredmény nem volt. Egyébként látszólag normálisan működik, vagyis a gombra kattintva betölti az oldalt, csak nem volt rajta a módosításom. Mindezt egy ilyen nézetben. (és hibakonzolon semmi üzenet, teljesen üres. Bármi is volt, köszönöm a segítséget! Ogodej vitalap 2017. szeptember 6., 21:10 (CEST)
Ha egyszeri probléma volt, akkor elég valószínűnek látom, hogy semmi köze nem volt a kódkiemelőhöz, csak éppen akkor bukott ki. – Tacsipacsi vita 2017. szeptember 7., 21:18 (CEST)

Mobilnet

Szervusztok!

Nagyon kellemetlen, hogy írás közben megszűnik a mobilnet működése. Mit tehetnék, hogy ez ne forduljon elő nagy gyakorisággal? Tudom, ez a kérés 98%ig magánügy, de ha tudtok, segítsetek, kérlek! Előre is köszönöm! Üdvözlettel:  Ronastudor vita 2017. szeptember 7., 10:53 (CEST)

2017. szeptember 11., 21:15 (CEST)

Gondok az F1-es versenypálya infoboxban

Már nem először futok bele abba a jelenségbe, hogy az {{F1 versenypálya infobox}}(?) valamiért egyazon adatot jeleníti meg a versenyben futott és az abszolút pályacsúcsnál. Ez hatalmas hiba, mivel szinte sohasem azonos a kettő (versenyen mindig lassabb a leggyorsabb kör, mint időmérő edzésen), mégis csak egy paraméter van a pályacsúcsra, és ha azt kitölti az ember akkor, mind a két fajta pályacsúcsot automatikusan kitölti. Ez nagy baj, van lehetőség a javítására? Továbbá a Red Bull Ring (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) cikkben a rekord évét sem veszi be, hiába van kitöltve a paraméter (ennek most nem néztem utána, de simán lehet hogy más cikkekben is így van), valamint a versenyző csapata után valami rejtélyes paraméter is hiányzik, mivel vesszőt és szóközt rak mögé, amit megintcsak nem értek miért van. Egyszóval borzalmas ez az infobox, szinte használhatatlan, ha valakinek van ideje, kedve és tudása, ránézne? Igen megköszönném! – XXLVenom999 vita 2017. szeptember 12., 22:22 (CEST)

Adminlista-elem nem adminoknak

Akadt egy kis problémám a Wikipédia:Bürokraták névsorával: a táblázat az {{adminlista-elem}} sablon segítségével készült, ezért nyilván nincs arra felkészülve, hogy egy nem-admin felhasználót fogadjon. Na mármost így nálam is megjelenik az admin bit. Van valakinek ötlete arra, hogy miképp tudnám megoldani, hogy helyesen jelenjen meg a táblázat ám mégse essen szét? Bencemac A Holtak Szószólója 2017. szeptember 13., 19:08 (CEST)

@Bencemac: Tartok tőle, hogy ez nem megy! Mivel úgy tudom, a bürokrata az eleve adminisztrátor, csak többlet jogokkal rendelkezik. Magyarul (az angol Wikipédia szerint -- Actions by bureaucrats are also bound by the policy on use of administrative rights.) Te is, és EniPort is megkaptátok az adminisztrátorok eszközeit (és nyilván jogait) plusz még a bürokratákét is! Egyébként mindkettőtöknek gratulálok. – Texaner vita 2017. szeptember 13., 19:29 (CEST)
Nem lettünk adminok, mindössze a szerkesztői jogok módosításához kaptunk hozzáférést. Bencemac A Holtak Szószólója 2017. szeptember 13., 19:39 (CEST)

A probléma a két új bürokratán kívül eLVét is érinti, mert ő inaktivitás miatt elvesztette az adminstátuszát, de közben a bürokratastátusza megmaradt. Megoldás gyanánt összeütöttem egy {{Bürokrata-nemadmin}} sablont; használd egészséggel. – Malatinszky vita 2017. szeptember 13., 19:49 (CEST)

Köszönöm! Bencemac A Holtak Szószólója 2017. szeptember 13., 19:56 (CEST)

Nyomtatható lapváltozat

Az 1.24-es wiki-t frissítettem 1.27.3-ra a saját gépemen. Azóta a nyomtatható lapváltozatban linkek vannak a lapot tartalmazó wiki stíluslapjaira. Ha a wiki nem elérhető (pl. azért, mert fájlba mentettem a lapot, és leállítottam a wikit), a nyomtatható változat elromlik: megjelennek a linkek, beleértve a lap szerkesztésére mutatókat is, melyeknek wiki nélkül semmi értelmük.

Eddig a nyomtatható lapváltozatot arra (is) használtam, hogy wiki-lapot HTML-lappá konvertáljak. Ez most sed-scriptet igényel, és alighanem minden újabb verzióváltásnál módosítani kell majd.

Van a változtatásban valami koncepció, vagy egyszerűen tekintsük mediawiki bug-nak? Gyimhu vita 2017. szeptember 13., 21:40 (CEST)

Nem tudom, de szerintem kérdezd meg e kocsmafal helyett a mw:Project:Support desk fórumon, vagy valami másik helyen, amit a mw:Communication oldal ajánl, mert odaát talán többen tudnak válaszolni, mint itt.
b_jonas 2017. szeptember 13., 22:55 (CEST)

Infoboxok átültetése

Egy új ötletem támadt, amit ki szerettem volna kísérletezni, de jelenleg a sablonom törlési megbeszélésen van. Gyorsan leírnám az ötletemet, ami talán működik, talán nem, talán könnyíti a munkát, talán nem. Ha elbukik, akkor a törlési megbeszélést is gyorsan le lehet zárni.

Korábban létrehoztam pár rövid nevű sablont, ami a bevezető megírását segíti. A nevük azért is rövid, hogy az írás jobban haladjon. Ilyen pl.: a {{repkód}}(?) és a {{szülhal}}(?) sablon is. Közös bennük, hogy az adatokat a wikidatáról veszik, és ha ott nincs semmi, akkor nem jelennek meg. Az ötletem az, hogy mivel sok adatot nem lehet felvinni a wikidatára, máshonnan is lehetne így adatokat bemásolni. Mivel a sok sablon sem mindig jó, ezért a két új tesztsablonomat is csak substolva ajánlom mindenkinek. Még nem működik minden paraméter, ezért az egyetlen helyet, ahol használva vannak építés alatt sablonnal jelöltem.

A koncepcióm lényege az alábbi lenne:

Elkezdünk egy új szócikket a nulláról, a forrásunk egy másik wikipédia szócikk. Sok a lefordítandó rész, különösen az infoboxban a sok paraméter. Ezeket egyesével átvezetni időigényes, unalmas, nem kreatív, ráadásul könnyen el lehet gépelni egy-egy paraméternevet is. Az infobox fordítása a szócikkírástól veszi el az időt. Jó lenne, ha lenne wikidata forrásnak, de az vagy nincs rendesen kitöltve, vagy a paraméterek nem támogatottak még. Viszont az idegen sablont egy ún. burkolósablonnal könnyedén áthozhatjuk. Ennek lényege, hogy itt a huwikin az idegen paraméternevek is működnek, mintha le lennének fordítva.

Tehát egy másol/beilleszttel változtatás nélkül áthozzuk az idegen nyelvű szócikkből a sablont mindenestől és ha már a vágólapon van úgy is, beillesztjük mégegyszer. Egyedül az infoboxnevét írjuk át (a tesztemben egy 2 számjegyet írunk mögé, szintén a gyorsaság kedvéért). A második sablon viszont már nem infoboxot készít az adatokból, hanem folyószöveget. Egy előnézet után láthatjuk is az eredményt.

Ezután elmentjük a szócikket, majd mentés után összekapcsoljuk a wikidatával, majd ismét megnyitjuk szerkesztésre. Ismét mentünk, de úgy, hogy a két sablont kiegészítjük egy-egy subst: paraméterrel is. Ha minden jól működik, mentés után van egy magyar paraméterneves kitöltött infoboxunk és egy magyar, ám még javítgatásra szoruló bevezetőnk. Az infobox paramétereinek értékeit, ha kell, átírjuk a magyar helyesírásnak megfelelően, csinosítunk a bevezetőn, mely már forráskód nézetben is folyószöveg, nem pedig paraméterek halmaza, majd folytatjuk a cikkírást a hagyományos módon.

Ennyi lenne az ötlet, mely később bármilyen témakörhöz felhasználható. Még vannak megoldandó problémák, de szerintem az első teszt már egész jó eredményt hozott. Elegánsabb lenne egy külső programot fejleszteni rá, ami sokkal többet tudna, viszont akkor nem lenne elég egy böngésző a szerkesztéshez. – B.Zsolt vita 2017. szeptember 12., 12:17 (CEST)

Az infoboxokhoz a burkolósablonok létrehozását nem tartom elvetendőnek, viszont a bevezető vázának {{Infobox Straßenbahnsystem2}} néven történő létrehozását mindenképpen ellenzem. A sablon nevének jellemeznie kell a tartalmát, márpedig az Infobox Straßenhansystem2-ből rá nem jön az emberfia, hogy ez a bevezető létrehozására való, pláne ha még dokumentáció sincs hozzá (amikor – két nappal a létrehozása után – törlésre jelöltem, még nem volt). Az elnevezés nyugodtan lehet magyarul, azon a fél percen nem múlik, amíg átírod, ha meg elgépeled, az eredményül kapott piros link igen feltűnő az előnézetben. Ezenkívül vannak még fenntartásaim a megvalósíthatósággal kapcsolatban, jelenleg ott tartunk, hogy bizonyos paraméterek megadása esetén nyelvtanilag helyes szöveget ad, de egyrészt ez nem minden esetben teljesül, másrészt pedig az még mindig távol áll a természetes prózától. Mi a kreatív rész, ha nem ez, a cikk szövegének a megfogalmazása? – Tacsipacsi vita 2017. szeptember 12., 22:51 (CEST)

„a forrásunk egy másik wikipédia szócikk” – ezt pontosíthatnád, ugyanis alapvetés, hogy Wikipédia-szócikk nem lehet forrás. Bevallom, most nem pontosan értek minden részletet, de ami nagyon fontos, és ne engedjünk belőle, hogy a cikkben helyesen írt magyar paraméternevek és sablonnevek legyenek. Idegen nevű sablonok pedig egyáltalán ne legyenek. Tényleg nem nagy munka átírni a nevüket. Az infobox manuális kitöltése jó alkalom lehet arra, hogy a szerző egyenként végig is nézze őket, ellenőrizze, eldöntse, hogy helyesek-e és a magyar Wikipédiában abban a formában szükségesek-e. Mondom ezt úgy, hogy általában azzal telnek a napjaim, hogy minél több dolgot automatizáljak. De a szabatos magyar nevekből nem engedve. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. szeptember 13., 02:17 (CEST)

Ha ez a fenti dolog olyan számok átvételével is jár, amikben pont vagy vessző van, akkor oda kell figyelni a számok írásmódjára, ugyanis a vessző és a pont funkciója a magyarban eltér más nyelvektől. misibacsi*üzenet 2017. szeptember 13., 18:14 (CEST)

Bizony, ez fontos megjegyzés volt, köszönöm! Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. szeptember 13., 21:19 (CEST)
Íme, a példa. Szerintem nagyon jót tesz ezeknek a németből fordított szócikkeknek a gondos átnézés sorról sorra, nem kell ezt a munkát megspórolni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. szeptember 14., 16:29 (CEST)

Értettem, az ötletemet elnapolom... A példaszócikkemet pedig már át is alakítottam a megfelelő alakra: Grenoble villamosvonal-hálózata – B.Zsolt vita 2017. szeptember 15., 02:01 (CEST)

Improvements coming soon to Recent Changes

Hello

Sorry to use English. Segíts lefordítani a saját nyelvedre! Thank you.

In short: starting on 26 September, New Filters for Edit Review (now in Beta) will become standard on Recent Changes. They provide an array of new tools and an improved interface. If you prefer the current page you will be able to opt out. Learn more about the New Filters.

What is this feature again?

This feature improves Special:RecentChanges and Special:RecentChangesLinked (and soon, Special:Watchlist – see below).

Based on a new design, it adds new features that ease vandalism tracking and support of newcomers:

  • Filtering - filter recent changes with easy-to-use and powerful filters combinations, including filtering by namespace or tagged edits.
  • Highlighting - add a colored background to the different changes you are monitoring. It helps quick identification of changes that matter to you.
  • Bookmarking to keep your favorite configurations of filters ready to be used.
  • Quality and Intent Filters - those filters use ORES predictions. They identify real vandalism or good faith intent contributions that need help. They are not available on all wikis.

You can know more about this project by visiting the quick tour help page.

Concerning RecentChanges

Starting on 26 September, New Filters for Edit Review will become standard on Recent Changes. We have decided to do this release because of a long and successful Beta test phase, positive feedback from various users and positive user testing.

Some features will remain as Beta features and will be added later. Learn more about those different features.

If your community has specific concerns about this deployment or internal discussion, it can request to have the deployment to their wikis delayed to October 1, if they have sensible, consistent with the project, actionable, realistic feedback to oppose (at the development team's appreciation).

You will also be able to opt-out this change in your preferences.

Concerning Watchlists

Starting on September 19, the Beta feature will have a new option. Watchlists will have all filters available now on the Beta Recent Changes improvements.

If you have already activated the Beta feature "⧼eri-rcfilters-beta-label⧽", you have no action to take. If you haven't activated the Beta feature "⧼eri-rcfilters-beta-label⧽" and you want to try the filters on Watchlists, please go to your Beta preferences on September 19.

How to be ready

Please share this announcement!

Do you use Gadgets that change things on your RecentChanges or Watchlist pages, or have you customized them with scripts or CSS? You may have to make some changes to your configuration. Despite the fact that we have tried to take most cases into consideration, some configurations may break. The Beta phase is a great opportunity to have a look at local scripts and gadgets: some of them may be replaced by native features from the Beta feature.

Please ping me if you have questions.

On behalf of the Global Collaboration team, Trizek (WMF) 2017. szeptember 14., 17:27 (CEST)

Petőfi Irodalmi Múzeum import

Nem talalálom, hogy kinek, mikor és hol írtam ezt meg, és elfelejtettem követni; megírom megint.

Keresek valakit, akinek kedve van segíteni a PIM személynévtér adatainak importálásában.

A Wikidata oldal elő van készítve:

Az adatok elvileg megvannak nálam (név, személyes adatok, PIM azonosító, Wikipédia cikk név)

A feladatok:

  1. adatok importálása Wikidata alá, méghozzá nyilván úgy, hogy a már létező WD objektumokba kell a hiányzó adatokat beírni
  2. az adatok megjelenítésének biztosítása a Wikipédia sablonokban

Csinálnám én, de majdnem egy éve nem jutok el odáig.

Akit érdekel, nekem is írjon emailben meg itt is válaszolhat. – grin 2017. szeptember 15., 15:07 (CEST)

Milyen formátumban vannak összegyújtve? Valószínűleg igen hamar átrendezhető a gyűjteményed nagyja úgy, hogy a QuickStatements kezelni tudja, és akkor már csak el kell ídítani egy batchot. – Máté (vitalap) 2017. szeptember 15., 22:36 (CEST)
Az újat nem tudom, de feltételezem MARCXML-ből készül, és tetszőlegesen átalakítható (pl. CSV). De alapvetően a feladat az, hogy ezen lista alapján ugye meg kell találni az itemeket (ellenőrizni kell a dátumokat, legalább hozzávetőlegesen), és utána ezekből kell property listát csinálni. Mivel én nem csináltam bonyolultabb wikidata lekérdezéseket és nincs időm vele játszani (meg összefésülni), ez húzódik. Szeretnéd csinálni? Akkor emailben keress meg légyszíves, 1-2 napon belül tudok új állományt adni, remélem. – grin 2017. szeptember 18., 22:43 (CEST)

Ha a lista nyilvánosan elérhető lett volna, talán már meg is oldódott volna. Ha ezzel segítek, akkor a feladat megoldásáig a ToolLabs szerveren meg tudom osztani, ha e-mailben elküldöd. -- ato vita 2017. szeptember 16., 10:09 (CEST)

De nem érhető el nyilvánosan, sajnálom. A végeredmény nyilvános lesz a Wikidatában, addig csak privátban és nem továbbadósan tudom odaadni, és kizárólag az importálás céljára. És a duplikátumokat kiszűrendő egy embernek, konkrétan annak aki hamarabb vállalja. :-) Privát emailben. – grin 2017. szeptember 18., 22:43 (CEST)
2017. szeptember 18., 17:31 (CEST)

Infoboxban WD-képaláírás nem látszik

Aix-les-Bains népessége
Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaAto01 kijavította a sablont. Akela vita 2017. szeptember 19., 18:22 (CEST)

Aix-les-Bains, Saint-Mandé, Vincennes (Franciaország) szócikkek, {{francia település infobox}}(?), WD-képaláírás nem látszik, több mentés után sem. Akela vita 2017. szeptember 19., 17:40 (CEST)

@Akela: most működik. -- ato vita 2017. szeptember 19., 18:20 (CEST)

@Ato 01: Köszönöm! Akela vita 2017. szeptember 19., 18:22 (CEST)

Viszont népességváltozás nincs, hisz csak egy adat szerepel. Miért kell ilyenkor diagramot megadni? Vagy ezek a botos játék hátulűtői? Wikizoli vita 2017. szeptember 19., 19:08 (CEST)

@B.Zsolt, a grafikonhoz hozzá tudnál szólni? – b_jonas 2017. szeptember 19., 22:07 (CEST)

Eg adat esetében valóban felesleges, elismerem. @Tacsipacsi:t kellene inkább megkérdezni, hogy megoldható-e, hogy egy adat esetében a diagram ne jelenjen meg. A diagrammot rajzoló sablonban van egy olyan elágazás, hogy ammennyiben egyáltalán nincs népesség, egy másik adatforrást olvas be, ebben az esetben legalább 7 különböző adat látszik.

Aix-les-Bains esetében ez a mellékelt kép lenne. – B.Zsolt vita 2017. szeptember 19., 22:27 (CEST)

Most már nem ad egyoszlopos diagramot, ez tényleg rosszul nézett ki. Viszont eddig az egyetlen oszlop 2013-as adatot tartalmazott, most a legfrissebb 2008-as. A jó megoldás az lenne, ha ezeket az adatokat (bottal) importálnánk a Wikidatába, és akkor az 1982–2008-as adatok mellett a négy évvel ezelőtti is megjelenne. (A legjobb megoldás pedig az lenne, ha lenne idei, legfeljebb tavalyi adat is, de ez már forrás kérdése is.) – Tacsipacsi vita 2017. szeptember 20., 11:48 (CEST)

Köszönöm, így valóban informatívabb lett a dolog. A népességadatok megvannak az INSEE oldalán, ám valamiféle jogi probléma miatt, amit korábban sem értettem, nem lehet az adatokat használni. Én reménykedtem benne, hogy mivel a franciák is eléggé aktívak a Wikidatán, rövid időn belül a népességeket is feltöltik. Ez sajnos nem történt még meg... A diagrammok képét is automatikusan állították elő, így az adatok struktúráltan biztosan rendelkezésre állnak. Most vagy várakozunk még vagy megoldjuk mi magunk.– B.Zsolt vita 2017. szeptember 20., 16:29 (CEST)

Mi van a szerverekkel?

Egész délelőtt, lapok betöltésénél és szerkesztés elmentésekor is folyamatosan WikiMedia Error hibaüzeneteket kapok, természetesen ezzel a szerkesztésem is megy a kukába, pedig tudtommal nem volt tájékoztatás karbantartásról. Mi történik? – XXLVenom999 vita 2017. szeptember 20., 11:35 (CEST)

Wikipédia-ellenes összeesküvéssel van dolgunk. Emögött is Soros van! Na, vicceltem. :) – Rosszkornyifog vita 2017. szeptember 20., 12:05 (CEST)

Ez teljesen nyilvánvaló, sőt a tegnap esti eső is az ő hibája. ;-) – XXLVenom999 vita 2017. szeptember 20., 12:59 (CEST)

Minden bizonnyal váratlan hiba. Szinte hetente hallani, hogy leállnak internetbankok, úgyhogy nem is olyan rossz, hogy egyszer akadozik a Wikipédia (nem is emlékszem, mikor volt utoljára ilyen), erről is várhatóan részletes dokumentáció fog készülni, talán a jövő heti Tech Newsban is benne lesz. Viszont ha megpróbálod újratölteni az oldalt, a Firefox rákérdez, hogy biztosan újra el akarod-e küldeni az adatokat (például egy rendelés leadását – jelen esetben viszont a szerkesztés elmentését), és ha az igenre kattintasz, újra megpróbál menteni. Ha biztosra akarok menni, akkor azt szoktam csinálni, hogy visszalépek egyet, és újra rákattintok a gombra. Persze egyik megoldás sem véd a szerkesztési ütközéstől – ha éppen olyan pillanatban halt meg a szerver, akár saját magaddal is. – Tacsipacsi vita 2017. szeptember 20., 12:11 (CEST)

A probléma, hogy az új felületekkel ez nem működik. Lásd itt és itt. Samat üzenetrögzítő 2017. szeptember 20., 22:24 (CEST)

Hmm... Most má talán jó. Reméljük megoldották. Vigyor Köszi a válaszokat. – XXLVenom999 vita 2017. szeptember 20., 12:59 (CEST)

Hibás szerkesztés (?)

Egyszerűen nem értem, mit rontottam el itt itt. Valaki kisegítene? Azért azt megjegyezném, hogy előnézetben nekem nem húzza át az egész szöveget. Bencemac A Holtak Szószólója 2017. szeptember 19., 15:14 (CEST)

Nincs lezárva a del tag. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. szeptember 19., 15:21 (CEST)

Nem te rontottad el, hanem Gg.Any, amikor nem zárta le </del>-lel a törlést. Ha mindkét bekezdést törölni akarta, akkor a két bekezdéshez külön <del>-</del> kell. – Dodi123 vita 2017. szeptember 19., 15:27 (CEST)

Na ez egyre érdekesebb. A lapot olvasva az első hozzászólástól minden szöveg át van húzva, viszont az új wikitext-szerkesztő előnézetében csak a három ellenző szavazat. Hogy mi okozza ezt, tippem sincs de a holnapi nap írok majd róla egy hibajelentést. Addig is megkérnék mindenkit, hogy ne javítsa a lapot. És köszönöm a segítséget! Bencemac A Holtak Szószólója 2017. szeptember 20., 19:38 (CEST)

Megírtam a hibajelentést. Ha minden igaz, akkor javítható a lap, mert mindenhol adott lapváltozatra hivatkoztam. – Tacsipacsi vita 2017. szeptember 20., 22:18 (CEST)

Köszönöm a hibajelentést, a lapot javítottam. Bencemac A Holtak Szószólója 2017. szeptember 22., 16:04 (CEST)

Dátumtól dátumig a szerkesztések között

Sziasztok!

Pár napja látom, hogy ha egy bizonyos időszakot akarok megnézni a régebbi szerkesztéseim között, akkor nem elég az évet meg hónapot kiválasztani, ahogy eddig, hanem napra pontosan a kezdő és a vége dátumot is, amivel ötször annyit kell pötyögni. Nem lehetne-e ezt visszacsinálni, mert ez így egy idegesítő fos? Alensha 2017. szeptember 21., 23:53 (CEST)

Nem gondolom, hiszen ha hiszed, ha nem, ez sokkal felhasználóbarátabb, egyébként is n+1 ember kérte így, nem baj, ha n+2-nek meg úgy lenne jobb. :-( – Tacsipacsi vita 2017. szeptember 22., 00:16 (CEST)

Hát akkor már felhasználóbarátabb lenne egy olyan, ahol elég egy dátumot megadni, és hozzá x intervallumnyi időt (tehát 2012. augusztus 5, plusz-mínusz 1 hónap), de ha ez van, hát ez van... :( Alensha 2017. szeptember 22., 12:57 (CEST)

Előbb a teszt, aztán a pánikkeltés. Először is, aki elhitette veled, hogy meg kell adni a kezdő- és végdátumot is, és külön valamelyik nem működik, az súlyosan lóvá tett téged, és most röhög a markába. Próbáld ki, menni fog. És ha már ment, akkor fenn az URL-ben átírhatod a dátumot bármire. Be is gépelheted a kívántat. A plusz-mínusz 1 hónap megint kevésbé lenne rugalmas. Másodszor, eddig csak hónap végéig lehetett direktben kérni, és kezdetet nem lehetett megadni, a többi manuális machináció volt, amit ugyan most is megtehetsz, de így sokkal rugalmasabb. Harmadszor meg továbbra is működik a régi módszer, bökjél csak rá erre. Csak nem kapsz hozzá beviteli felületet. https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Speciális:Szerkesztő_közreműködései/BinBot&offset=201707301947&limit=50&namespace=0&target=BinBot Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. szeptember 22., 13:36 (CEST)

Első dolgom volt kipróbálni, hogy működik-e csak az egyiket kitöltve, de nekem bizonyisten nem csinálja. (Chrome alatt, Vector skin, ha ez számít.) Alensha 2017. szeptember 22., 17:12 (CEST)

Nagyon furcsa, nekem tökéletesen megy. Firefox és Monobook. Lehet, hogy a Chrome és a Vector ennyivel fejlettebbek. :-P Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. szeptember 22., 18:17 (CEST)

Chrome alatt a monobook még rosszabb, mint a Vector... :D Alensha 2017. szeptember 22., 19:02 (CEST)

És mi az, amit csinál helyette, ha csak az egyiket töltöd ki? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. szeptember 22., 19:22 (CEST)

Semmit, a legfrissebbeket mutatja. Alensha 2017. szeptember 22., 19:25 (CEST)

Nekem működik (Firefox, Vector; Chrome, Vector). Ha csak a „dátumtól” mezőt töltöd ki, akkor nyilván csak a legfrissebbeket mutatja, hiszen a kiválasztott dátumtól mostanáig listáz, a legújabbakkal kezdve. Én például szeptember 4-től listáztam, a tetején a mai szerkesztéseim voltak, viszont szeptember 4-én véget ért a lista (110 elem a maximális 500 helyett). Ha tavaly márciust írtam volna be, akkor nem látszana a különbség, hiszen idén július óta volt 500 szerkesztésem. – Tacsipacsi vita 2017. szeptember 24., 18:41 (CEST)

A tényleges probléma szerintem az, hogy az irány paraméterrel nem működik együtt, úgyhogy nem tudod a tól mezőt kitölteni, aztán megfordítani a rendezést. --Tgrvita 2017. szeptember 24., 20:42 (CEST)

Elromlott a szakaszcímmásoló

@BáthoryPéter: csak a # jelig jelenik meg a cím, a szakaszcím viszont nem. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. szeptember 22., 16:57 (CEST)

Először a szerkesztéslinkből próbálta kiolvasni a címet – ezt nem találta, mert megváltozott az osztálynév. Ha az előbbi nem sikerült (pl. archívumokban sose működött, hiszen nincsenek szerkesztéslinkek), akkor a címsor első gyermekelemében kereste. Ezt az elemet meg is találta, csak annyi volt a probléma, hogy ékezetes karaktereket tartalmazó szakaszcím esetén ez egy üres <span>, aminek az azonosítója a normális szakaszhivatkozás (vagyis most már, ha beírod az URL-be, hogy #Elromlott_a_szakaszcímmásoló, akkor is működik, nem kell kódolni). Most átírtam a segédeszközt, hogy csak ezt az utóbbi azonosítót figyelje, vagyis elvileg már nem csak az angol ábécé betűit tartalmazó szakaszcímnél működik. – Tacsipacsi vita 2017. szeptember 24., 19:24 (CEST)

Köszi szépen, most már jól működik, az archívumokban is, hiszen nekem ott is van szerkesztőlink. :-) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. szeptember 24., 20:54 (CEST)

Mindegy, hogy az archívumokban is van linked, ugyanis az egy harmadik osztályt használ: a JavaScript-kódban editsection volt, miközben a normál szerkesztéslinkek mw-editsectiont használnak, az archívumaidban meg editsectionmoved van. – Tacsipacsi vita 2017. szeptember 24., 22:10 (CEST)

(Már csak azt nem értem, hogy ha pingeltél engem, akkor miért nem kaptam róla értesítést. Legutóbb egy hónapja még működött, de most is az van az értesítés listám tetején.) – BáthoryPéter vita 2017. szeptember 26., 12:17 (CEST)

Hidegség szócikk táblázata

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaVálaszoltam a vitalapján. – Tacsipacsi vita 2017. szeptember 25., 13:42 (CEST)

Kovács Pannának támadt egy műszaki problémája: Kedves Szerkesztőkǃ A Hidegség (Románia) lapban a Csángó Fatányéros Panzió alfejezetben valamiért nem jelenik meg jól a táblázat. Valaki meg tudná mondani, hogy miért? Előre is köszönömǃ Kovács Panna 2017. szeptember 24., 11:46

Épület/Emelet Szoba Ágy ǃǃ Ár
Fatányéros 8 db 2 kétszemélyes franciaágy 180 lej/40 euró
Fatányéros 2 db kétszemélyes franciaágy 135 lej/30 euró
Első emelet 2 db egyszemélyes ágy 90 lej/25 euró
Első emelet 2 db kétszemélyes franciaágy 110 lej/25 euró
Első emelet 2 db franciaágy + ágy 135 lej/30 euró
Első emelet 1 db ágy + emeletes ágy 135 lej/30 euró
Tetőtér 3 db egyszemélyes ágy 60 lej/14 euró
Tetőtér 1 db 3 egyszemélyes ágy 120 lej/26 euró
Faház 2 db kétszemélyes franciaágy 80 lej/18 euró

Itt lehet személyesen értesíteni Kovács Pannát: Szerkesztővita:Kovács Panna#Hidegség (Románia). Apród vita 2017. szeptember 25., 13:32 (CEST)

Ez nem számít reklámnak/eltévedt tartalomnak? :O – B.Zsolt vita 2017. szeptember 25., 23:03 (CEST)

De, abszolút. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. szeptember 25., 23:17 (CEST)

Visszavontam azt a két szerkesztést, amellyel a táblázat bekerült a szócikkbe. De meg kell jegyezzem, elképesztőnek tartom, hogy két tapasztalt szerkesztő (egyikük ráadásul járőr is) hathatósan segít nettó reklámot, nem kívánatos tartalmat elhelyezni, ahelyett, hogy visszavonná azt és tájékoztatná erről a beíró szerkesztőt. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2017. szeptember 25., 23:29 (CEST)

Én viszont elképesztőnek tartom a rosszindulatodat. Megpróbáltam segíteni valakinek, és erre mit kapok? Képzeld, csak a technikai problémára koncentráltam, tartalmi szempontból nem vizsgáltam a cikket (el se olvastam, csak a táblázatot néztem, amire legalább három helyen volt lehetőségem). Ha azt gondolod, hogy nem vagyok méltó a járőri tisztségre, kérd a jog megvonását, nem fogok nagyon tiltakozni – úgysem nekem személyesen jó, hogy néha ellenőrzök egy-egy cikket, a többi járőrnek lesz több feladata. – Tacsipacsi vita 2017. szeptember 25., 23:37 (CEST)
Mi volt itt a rosszindulat? Az, hogy rá mertem mutatni, hogy eltévedt tartalmat segítettetek elhelyezni? Örülök, hogy „csak” a táblázatot nézted, amiben hemzseg, hogy mi mennyibe kerül. Látom, neked is könnyebb rosszindulatot vizionálni, mint belátni, hogy tévesztettél. Támadás helyett inkább figyelni kellene. És eddig fel sem merült bennem, hogy nem vagy méltó a tisztségre. De ha benned felmerült, akkor mondj le róla, ne engem akarj felhasználni erre, hogy aztán azt mondhasd, miattam nincs járőrbited. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2017. szeptember 25., 23:49 (CEST)

Szerintem menjetek aludni mind a ketten, és hagyjátok békén egymást mára. Nem való ide a táblázat, megoldottuk, lépjünk túl rajta. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. szeptember 26., 00:02 (CEST)

két tapasztalt szerkesztő (egyikük ráadásul járőr is) hathatósan segít nettó reklámot, nem kívánatos tartalmat elhelyezni Na tessék, amikor annak idején az épülő áruházakat el kezdtem visszavonogatni, akkor pedig felháborodásokat kaptam. Itt egyébként a dolgot nem úgy néztem, hogy most ez reklám, hanem úgy, hogy milyen technikai csavarja van, ami akadályt képez. Reklám vagy nem reklám, technikai tanulsága van (hogy nem mind felkiáltójel, ami annak tűnik) és ez volt most a lényeg. Én okoskodni nem akartam, ha okoskodni merek valamiért, pl. ez vagy az egy szócikk címe, azért kapok folyamatos kiosztásokat. És ti nem álltok ott akkor mellettem. Sem Takács Máriánál, sem Hermann Gesslernél. Igen, már megint. Fauvirtot viszont még segítem, ha tudom, mert tőle több megértést kaptam, mint az egész adminisztrátori kartól. Úgyhogy már nem is szerkesztek szócikkeket itt, hanem az unciklopédiában. Apród vita 2017. szeptember 26., 00:34 (CEST)

2017. szeptember 25., 17:59 (CEST)

Valaki kétszer is be próbált jelentkezni a fiókomba, de nem tudom, vajon valaki félrenézett valamit, és ezért próbált bejelentkezni vagy esetleg ártó szándékkal. Gyanús, hogy ideiglenes jelszót kért, egy madridi címről. Csuja 2017. szeptember 26., 15:30 (CEST)

Sütinyilatkozat

Elkezdtem a Sütinyilatkozatot [14] lefordít(gat)ni. Esetleg segítene más is? Több szem többet lát, a munka minősége és sebessége is növekedhet. Köszönöm: Csuja 2017. szeptember 26., 16:24 (CEST)

"Iskola infobox" sablon

A kép paramétert nem jól fogadja, az infobox kiírja, hogy "Fájl | 250px". Ide szúrtam be: Hunyadi Mátyás Gimnázium. misibacsi*üzenet 2017. szeptember 27., 20:11 (CEST)

Rosszul illesztetted be. Kijavítottam. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2017. szeptember 27., 20:14 (CEST)

fordítás sablon oldid

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaSzerkesztő:B.Zsolt

a fordított szócikk oldid= paraméterét hol találom az eredeti lapon, ill hogy tudok rákérdezni Hrebicek vita 2017. szeptember 28., 00:08 (CEST)

Oldalt a nyelvi linkek fölött van egy 'Hogyan hivatkozz erre a lapra? link, ott van a lapváltozat azonosító is. – B.Zsolt vita 2017. szeptember 28., 01:16 (CEST)

elbambultam, hogy ez is megfejtés, én a laptörténetből vettem elő, és köszi! Hrebicek vita 2017. szeptember 28., 04:59 (CEST)

ref hiba

Sziasztok!

Kellene egy kis segítség, mert a szócikkben a jegyzetek végén van egy ilyen hibaüzenet, aminek nem tudjuk az okát.

Forráshivatkozás-hiba: a <references> tagben definiált „FOOTNOTEEdwards.2C_Elwyn_Hartley2002178.E2.80.93179.2C_208.E2.80.93209” nevű <ref> tag nem szerepel a szöveg korábbi részében.

Próbáltam keresni a teljes szövegben az "Edwards" és az "Elwyn Hartley"-re, ezekre vannak is találatok, de összehasonlítva az alkalmazott sablonok leírásával, nem látom hol hibásak ezek a "ref"-ek. Két sablon formáján javítottam, de a hibaüzenet nem tűnt el.

Tudna valaki segíteni ebben? Ha lenne eszköz, amivel meg lehetne keresni az ilyen hibát, az jó lenne, és nem kellene kérdezni. misibacsi*üzenet 2017. szeptember 29., 21:11 (CEST)

Javítottam. Csigabiitt a házam 2017. szeptember 29., 21:25 (CEST)

Kösz a javítást, de elárulnád, mi volt a probléma a "ref"-fel? misibacsi*üzenet 2017. szeptember 30., 07:14 (CEST)
Az volt a baj, hogy a {{h}}(?) sablon <ref> tagban volt, a sablon pedig maga is jegyzetet állít elő (jegyzet a jegyzetben). Jegyzet pedig nem lehet jegyzetben. Nem tudom, érthető voltam-e. Bencemac A Holtak Szószólója 2017. szeptember 30., 12:23 (CEST)
Viszont megjegyzésbe bele lehet vonni jegyzetet. Ezt csak úgy érdekességképpen mondom. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2017. szeptember 30., 12:25 (CEST)

Hegy infobox

Hivatkozva a Píndosz cikk vitalapján felvetettekre és a cikkben ténylegesen megjelenő rossz adatra, ki kéne javítani az infoboxot, amelyik a lábban mért adatot veszi át a wikidatáról. Nem tudom, hogy WD-n kell-e javítani, ahol csak lábban és mérföldben megadott adatok vannak, vagy az infoboxan, hogy ne vegyen át lábban megadott adatot. – LApankuš 2017. szeptember 30., 00:01 (CEST)

Az infoboxot javítottam, hogy a lábban, milliméterben vagy fényévben megadott adatokat is váltsa át méterbe, hátha homokszemekről és galaxisokról szócikkekben is használnánk a sablont. :-) Hátulütője, hogy ha valaki tonnában adja meg a magasságot a Wikidatán, akkor parancsfájlhibát okoz, de legalább észrevesszük. – Tacsipacsi vita 2017. szeptember 30., 14:32 (CEST)

Köszönöm. – LApankuš 2017. szeptember 30., 14:41 (CEST)

Budai László (nyelvész)

Sziasztok! Kérnek egy kis segítséget. Meg lehetne oldani, hogy a Budai László (nyelvész) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) cikkben az infobox ne azt mutassa hogy élő, hiszen már elhunyt, hanem hogy 2017. május 23. előtt elhunyt, 82 éves korában? Előre is köszönöm! – XXLVenom999 vita 2017. július 21., 21:58 (CEST)

Azt mutatja. Lehet, hogy kellett neki egy kis idő a frissüléshez. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. július 21., 22:30 (CEST)

Akkor azóta frissült. Sebaj, azért köszönöm! – XXLVenom999 vita 2017. július 21., 22:42 (CEST)

Persze, mivel HuFi azóta beírta a WD-ba a halálozási időt. Csigabiitt a házam 2017. július 21., 22:44 (CEST)

Ez esetben @Hungarikusz Firkász:-nak köszönöm a közreműködést! Még annyi kérdésem lenne, hogy most azt mutatja hogy 82-83 éves korában hunyt el (ugyebár a nem napra pontos dátum miatt). Ez egyértelműen 82, még ha ma élne sem lenne 83 éves, azt lehet valahogy korrigálni? – XXLVenom999 vita 2017. július 21., 22:46 (CEST)

Szerintem egy modullal lesz a gubanc, de én inkább nem nyúlnék hozzá. @Máté: esetleg rá tudnál nézni? Bencemac A Holtak Szószólója 2017. július 22., 16:22 (CEST)

Hasonló eset a sablonguruknál. Az {{életkor-holt}}(?) helyi használatával a probléma kiküszöbölhető, ergo a Wikidata egyik moduljával van baj. Valaki? Bencemac A Holtak Szószólója 2017. szeptember 1., 15:46 (CEST)

Kis kutakodás az archívumban és megvan a ludas: Modul:Time. Bencemac A Holtak Szószólója 2017. szeptember 1., 16:11 (CEST)

@Bencemac: nem lehetne megoldani, hogy a sablon a "2 gyermek"-et két gyermeknek írja és ne kettő gyermeknek? Wikizoli vita 2017. szeptember 1., 16:30 (CEST)

A probléma az, hogy a gyermekek (számformátumban megadott) számát a {{szám kiírva}}(?) sablon jeleníti meg, ahol a 2=kettő (és nem két) érték a megfelelő. Így a cikkbe is kettő kerül. Bencemac A Holtak Szószólója 2017. szeptember 1., 16:42 (CEST)

Mivel ez így nyilvánvalóan magyartalan, vagy rossz a sablon, vagy rosszul használjuk, vagy rossz sablont használunk. Egy opció nem lehetséges, hogy ez így van jól. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. szeptember 1., 17:43 (CEST)

@Wikizoli, Bináris: A {{gyermekek száma kiírva}}(?) sablon létrehozásával kiküszöböltem a problémát. Fapados módszer, de működik. @Tacsipacsi: Elnézésedet kérem, hogy iderángatlak, de lenne ötleted a hibásan működő modul javítására? Bencemac A Holtak Szószólója 2017. szeptember 24., 13:17 (CEST)

Biztos lenne, ha beleásnám magam a kódba, de nagyon bonyolult. Ráadásul ezt a részletet (a modul többi 99,5%-ával egyetemben) nem is én írtam, hanem JulesWinnfield-hu (utolsó szerkesztése: 2016. március 15.). – Tacsipacsi vita 2017. szeptember 24., 18:33 (CEST)
@Tacsipacsi: Rá tudnál nézni erre? Ha minden igaz, cseh kollégáinknál megvan a megoldás. Bencemac A Holtak Szószólója 2017. szeptember 28., 21:30 (CEST)
Most elvileg jó. – Tacsipacsi vita 2017. október 1., 17:12 (CEST)
Hálás köszönet! Bencemac A Holtak Szószólója 2017. október 1., 17:17 (CEST)
2017. október 3., 01:25 (CEST)

Ló 2.

A cikk végén néhány citeweb sablon hibát jelez:

Cite web hiba: a cím vagy title paramétert mindenképpen meg kell adni!

Betettem mindegyikhez címet, a hiba maradt. Tudtok segíteni? Szalakóta vita 2017. október 3., 10:57 (CEST)

A {{cite web}}(?) sablon a title paramétert fogadja el. Ha a cím paramétereket lecseréled title-re, akkor nem jelez hibát. – Dodi123 vita 2017. október 3., 11:06 (CEST)

Kijavítottam a cite és ref szintaktikai hibákat. – Dodi123 vita 2017. október 3., 17:11 (CEST)
Köszönöm szépen. Szalakóta vita 2017. október 3., 21:48 (CEST)

Angol kifejezések az infoboxban

Valaki, aki ért ahhoz, hogyan kell "magyarítani" a Wikidatából importált infobox-paramétereket, ki tudná javítani a 2017-es Las Vegas-i lövöldözés infoboxában az audience és firearm szavakat közönségre és lőfegyverre? Előre is köszönöm! – XXLVenom999 vita 2017. október 3., 18:04 (CEST)

Kész! – B.Zsolt vita 2017. október 3., 18:51 (CEST)

@B.Zsolt: Köszönöm! – XXLVenom999 vita 2017. október 3., 19:36 (CEST)

Tech news problémáim

Van két dolog, ami nem működik tegnap óta. Valószínűleg más is van, csak még nem vettem észre.

  1. Az értékelő sablont a legördülőből nem tudom beszúrni, a „több” linkre kattintva nem történik semmi.
  2. A WD-kapcsolatot nem lehet létrehozni új lapnál, mert nem az összekapcsolás szokásos ablakát dobja fel, hanem új WD-lap létrehozását.

– LApankuš 2017. október 3., 10:52 (CEST)

@Laszlovszky András: A cikkértékelő jelenleg nem működik az új wikitext szerkesztővel (lásd feljebb), de a régi szerkesztővel nekem gond nélkül beszúrja a sablont. Nincs véletlenül bekapcsolva? A „linkek hozzáadása” megjelenik nekem bal oldalt és működik is. Kerülőúton más wikiből (vagy közvetlenül Wikidatán rákeresve) is eljuthatsz egy elem lapjára, ahol legalul tudsz új oldalakat hozzáadni. Bencemac A Holtak Szószólója 2017. október 4., 10:16 (CEST)

Köszi, semmi sincs bekapcsolva a linkelt jelölőnégyzetekből. A kerülő utat megtaláltam, de azért az kissé macerásabb, mint hogy a linkek hozzáadása linkre kattintva feldob egy ablakot, amin elég egy másik nyelvű wikit és a cikkcímet megadni. – LApankuš 2017. október 4., 11:48 (CEST)

Nekem a Wikidata működik (hibaüzenet?), a cikkértékelésnél pedig nem tudom pontosan, mire gondolsz (milyen segédeszköz/egyéb, szócikkben vagy vitalapon és természetesen itt is a hibaüzenet). – Tacsipacsi vita 2017. október 4., 20:18 (CEST)

Úgy tűnik, mostanra megjavult. Hibaüzenet egyiknél se volt. A cikkértékelő egyszerűen nem jött elő a legördülőből. A WD pedig kiadott egy ablakot, tehát nem adhatott hibaüzenetet, csak az nem az az ablak volt, ami eddig és mint most megint. – LApankuš 2017. október 4., 21:13 (CEST)

Mégse annyira. A tegnap írt II. Puzur-Assur cikkbe se tegnap, se ma nem tudtam betenni az értékelősablont. Ha a "több" legördülő menüre megyek, csak az átnevezés link jelenik meg. Ugyanakkor a ma írt Tispak cikkbe minden további nélkül betettem az értékelő sablont és a WD-vel se volt semmi gond. Hibaüzenet természetesen nincs, mert attól, hogy nem jelenik meg az elvárt „értékelés” link, még nem keletkezik hibaüzenet. – LApankuš 2017. október 4., 23:40 (CEST)

Már miért ne lehetne hibaüzenet? Rákattintottál a fenti linkre? A böngészőkonzolon akkor is lehet hibaüzenet, ha az egész lapon nem jelenik meg semmi, pláne ha csak egy link hiányzik. (Nekem egyébként jó.) – Tacsipacsi vita 2017. október 5., 01:27 (CEST)

A fentebb vázolt problémába már én is többször belefutottam. Frissen létrehozott lap esetében alink hozáadása néha egy egészen eltérő párbeszédablakot dob fel a hagyományos helyett. Nekem úgy tűnik, hogy akkor jön elő a probléma, ha mentés után azonnal akarok wikidata-kapcsolatot. Ilyenkor én várok kicsit, ismét kattintok és a már jó ablak bukkan fel másodjára. – B.Zsolt vita 2017. október 5., 10:39 (CEST)

Ha legközelebb ilyen történik, akkor készíts egy képernyőképet és nézd meg a hibakonzolt, hátha lehet belőle írni egy hibajelentést. (A várakozás mit jelent? Újratöltöd az oldalt vagy magától javul meg?) – Tacsipacsi vita 2017. október 5., 19:24 (CEST)

Helyes, de mégis helytelen ISBN

Az elmúlt időszakban jelentősen megduzzadt a helytelen ISBN kóddal rendelkező lapok száma. A furcsaság viszont az, hogy például az {{Akadémiai kislexikon}}(?) második kötetének azonosítója helyes, mégis valamiért hibát ad a {{CheckISBN}}(?). Ötlet? Bencemac A Holtak Szószólója 2017. október 6., 18:07 (CEST)

Szerintem az említett 9630552819 ISBN-szám esetében az ellenőrző karakter (utolsó számjegy) hibás, helyesen 9630552817 lenne. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. október 6., 18:20 (CEST)
Márpedig kilences van a könyvben (direkt megnéztem). Bencemac A Holtak Szószólója 2017. október 6., 18:31 (CEST)
Elszámolták, biztos. Van rá {{hibás ISBN}}(?) sablon. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. október 6., 18:36 (CEST)

Járőrök listája

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaTacsipacsi egy más fajta lekérdezéssel megoldotta a problémát. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. október 8., 01:29 (CEST)

A szerkesztők listázásánál a járőrökre szűrve a listában nem szerepelnek az adminisztrátorok. Van olyan lekérdezési lehetőség, amely minden járőrt (tehát az adminokat is) egy listában hoz? – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. október 7., 14:13 (CEST)

Közben látom, hogy a Speciális:Aktív felhasználók lekérdezésnél több felhasználói csoportot is hozzá lehet adni a lekérdezéshez. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. október 7., 14:31 (CEST)

Sorelosztós-összepárosítós nagymester kerestetik, kihívást keresők előnyben.

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaCsak kikísérleteztem. – XXLVenom999 vita 2017. október 7., 16:27 (CEST)
Ilyesmit kellene létrehozni a táblázatban.

Lenne itt ez a cikk és benne a szakasz: 2017-es Formula–1 világbajnokság#Csapattársak egymás elleni eredményei (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd). Megpróbálom elmagyarázni a gondom, valószínűleg nem lesz egyszerű megérteni. Az egész onnan indul, hogy ma bejelentették, hogy a Formula–1-ben egy pilóta, PAL (a szakasz szétoffolását kerülendő csak kódjeleket használok nevet helyett) a holnapi futam után visszavonul a Renault csapattól, így a helyére érkezik SAI a Toro Rosso csapattól. Ez eddig még stimmel, ezt meg tudnám csinálni. A baj a Toro Rosso csapatnál van. Ugyanis történt, hogy az előző futamon a másik pilóta, KVY helyére beültették GAS pilótát, így GAS és SAI csapattársak lettek, ahogyan azt a táblázat is mutatja. Csakhogy most SAI átmegy a másik csapathoz, és visszajön KVY, akinek így GAS lesz a csapattársa, aki két futammal ezelőtt még az ő autóját foglalta el. (Nem tudom eddig mennyire érthető, kicsit latin szappanopera feelingje van, de ez még talán levezezhető a táblázatból.) A neheze most jön, és egyben itt fűznék rá a műszaki vonalra: ha megnyitjuk a táblázatot szerkesztésre, látszik, hogy rowspan-es megoldásokkal vannak a csapattársak egymás elleni eredményei feldolgozva, egy oszlop időmérő edzés és egy oszlop futam (ki kit mennyire vert el). Az az egyedi eset állt elő, hogy a Toro Rosso csapatánál "körbeverés" alakult ki, azaz a következő futamtól kezdve mindenki volt mindenkinek a csapattársa. Ilyennel eddig nem, találkoztam, és itt megáll a tudományom (az egy versenyzőre jutó két csapattársat még meg tudtam oldani, de a 2v2v2 nem túlmutat a műszaki ismereteimen).

A rizsa után a lényeg dióhéjban: azt kellene megvalósítani, hogy Gasly is két sorba legyen rendezve, a felső csapattársa legyen Kvjat a jobb oszlopban, az alsó csapattársa pedig a szintén két sorra bontott Sainz, akinek a második csapattársa bal oldalt Kvjat legyen (tehát Kvjat a csapat rubrikáin belül jobb felül és bal alul kellene hogy szerepeljen. Mindjárt feltöltök ide egy painttel összetákolt fájlt is, hogy mire gondolok. Van olyan aki ebben tudna segíteni? – Aláíratlan hozzászólás, szerzője XXLVenom999 (vitalap | szerkesztései) 2017. október 7., 14:57‎

Jelenlegi táblázat:

Időmérő edzések Csapat Versenyek
Rajtszám Pilóta Állás Pilóta Rajtszám Rajtszám Pilóta Állás Pilóta Rajtszám
10 Franciaország Pierre Gasly 0–2 Spanyolország Carlos Sainz Jr. 55 ITA Toro Rosso-Renault 10 Franciaország Pierre Gasly 1–0 Spanyolország Carlos Sainz Jr. 55
26 Oroszország Danyiil Kvjat 6–8 26 Oroszország Danyiil Kvjat 4–9

Módosítova a kérésed alapján:

Időmérő edzések Csapat Versenyek
Rajtszám Pilóta Állás Pilóta Rajtszám Rajtszám Pilóta Állás Pilóta Rajtszám
10 Franciaország Pierre Gasly 0–0 Oroszország Danyiil Kvjat 26 ITA Toro Rosso-Renault 10 Franciaország Pierre Gasly 0–0 Oroszország Danyiil Kvjat 26
0–2 Spanyolország Carlos Sainz Jr. 55 1–0 Spanyolország Carlos Sainz Jr. 55
26 Oroszország Danyiil Kvjat 6–8 26 Oroszország Danyiil Kvjat 4–9

Ellenőrizd le. Ha így jó, akkor másold bele a cikkben a táblázat megfelelő részébe, vagy pedig szóljál, és én belemásolom. – b_jonas 2017. október 7., 16:51 (CEST)

Ah. Látom, már elkéstem. – b_jonas 2017. október 7., 16:52 (CEST)

@B jonas: Nem baj, nagyon köszönöm a segítséged, hálás vagyok érte! Igen, pont így gondoltam volna. :-) – XXLVenom999 vita 2017. október 7., 16:54 (CEST)

VisualEditorban megnyitod, beszúrás alá, cellák egyesítése... kb. három kattintás. --Tgrvita 2017. október 9., 11:01 (CEST)

@Tgr: Nem ismerem a VisualEditort, szerintem sosem szerkesztettem még benne, szóval lehet hogy tovább tartana mint így. De köszi a tippet. :-) – XXLVenom999 vita 2017. október 9., 21:16 (CEST)

Ló 3.

Kérlek, nézzetek rá erre az állatorvosi lóra! Miért van a forráslista közepén piros Sablon:Citebook felirat? Szalakóta vita 2017. október 9., 19:45 (CEST)

Gondolom mert nem létezik Sablon:Citebook – láthatóan itt is piros. – Tacsipacsi vita 2017. október 9., 19:47 (CEST)

cite_book külön, kijavítottam. Akela vita 2017. október 9., 20:11 (CEST)

2017. október 9., 16:21 (CEST)

Új szerkesztési felület?

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaLeírtak szerint Akela vita 2017. október 10., 18:15 (CEST)

Elnézést, csak nálam változott meg ma reggelre a szerkesztőfelület? (Érvényes beállítás ellenére nincs első szerkesztési előnézet, eltűntek az alsó gombok, nincs "változtatások megtekintése, előnézet megtekintése..."? Nálam romlott el valami, vagy mostantól ilyen lesz a szerkesztő felület mindenkinek? Akela vita 2017. október 9., 10:52 (CEST)

Be van kapcsolva nálad a megfelelő béta funkció. --Tgrvita 2017. október 9., 10:57 (CEST)

Tényleg volt két két beikszelt kocka a beta-beállításokban, amelyeket most kivettem. (Fura, mert mióta a beta megjelent, nálam az összes funkciója első perctől kezdve mind ki van kapcsolva, egyetlen funkció sem volt sose beikszelve. A szerkesztés beállító lapon pedig e pillanatban is a "mindig a forráskódot" beállítás él. Ma reggel talán bejöhetett valami új funkció vagy változtatás, ami beikszelte magát az alapbeállításba. (A beállításaimat utoljára hónapokkal ezelőtt szerkesztettem). Mindegy, fő, hogy most helyreállt. Köszönöm az eligazítást. Akela vita 2017. október 9., 12:13 (CEST)

Nem lehet, hogy a béták fölött az „Automatikusan kapcsoljon be minden új béta funkciót” be van kapcsolva? Fentebb írták, hogy ebben az esetben most kapcsolt be az új wikiszöveges mód. – Tacsipacsi vita 2017. október 9., 16:07 (CEST)

Igen, ez volt a probléma, ezt nem vettem észre. (Nagyon régóta nem néztem rá a beállításaimra). Az előző bejegyzésemmel egy időben kikapcsoltam. Köszönöm. Akela vita 2017. október 9., 16:21 (CEST)

Feedback centralisation heads-up

Hello. Please see my announcement at Wikipédia:VisualEditor/Visszajelzés#Feedback_centralisation_heads-up. If you have comments, please use that thread. Köszönjük! Elitre (WMF) vita 2017. október 10., 16:51 (CEST)

Karakterek beszúrása

Nálam egy idő óta nem működik a lapajli karakter-beszúró funkció. Vajon miért? (Linux, Firefox). OsvátA Palackposta 2017. október 9., 14:40 (CEST)

Nekem működik. Elárulnál kicsit többet (hibaüzenet, szerkesztéshez kapcsolódó segédeszközök stb.)? – Tacsipacsi vita 2017. október 9., 16:09 (CEST)
  • Ez nem reagál. Ne kérdezd, jogy mér'. Meghült az agyam, mint Micimackónak.
OsvátA Palackposta 2017. október 9., 16:57 (CEST)
Nem vagyok gondolatolvasó, nem látok bele a hibakonzolodba távolról. Ha rákattintasz a fenti linkre, kapsz egy lépésről lépésre útmutatót, hogy hogyan varázsold ide a tartalmát. Amíg nem tudom, hogy mi a hiba, ígérem, nem fogom kijavítani. – Tacsipacsi vita 2017. október 9., 17:04 (CEST)

Üres a Böngészőkonzol (néhány napja frissítettem a Firefoxot). OsvátA Palackposta 2017. október 9., 17:16 (CEST)

Akkor is, ha rákattintasz egy karakterre? Akkor marad az összes, szerkesztéskor használt segédeszköz listázása. (Egyébként a konzol üressége nem függ attól, hogy mikor frissítetted a böngészőt: minden lapbetöltésnél automatikusan ürül.) – Tacsipacsi vita 2017. október 9., 17:37 (CEST)

Egy firefox reinstall segítene-e? És közben maradnak-e a beállítások: jelszavak, könyvjeltők, miegymások? OsvátA Palackposta 2017. október 9., 18:02 (CEST)

Nem – a beállítások biztosan elvesznek, a problémát viszont 99,99% valószínűséggel nem oldja meg. – Tacsipacsi vita 2017. október 9., 19:38 (CEST)

OsvátA Palackposta 2017. október 9., 19:55 (CEST)

Megoldottam: kikapcsoltam a WikEdet → és láss csodát! OsvátA Palackposta 2017. október 10., 08:05 (CEST)
Pont ezt kérdeztem, hogy milyen segédeszközök vannak, amik összeakadhatnak vele. Jelentettem a hibát, remélhetőleg valaki ki is javítja az elkövetkezendő évtizedekben… – Tacsipacsi vita 2017. október 11., 21:13 (CEST)

A Wikied kikapcsolása nálam egy egészen másfajta, de bosszantó hibát oldott meg. Kérdésem az, hogy ha az új színezett szerkesztő mindenkinél beválik, szükségünk van még a Wikiedre egyáltalán? – B.Zsolt vita 2017. október 11., 22:22 (CEST)

A wikEd sokkal többet tud, mint egy szimpla kódkiemelő, vannak benne pl. visszavonás/mégis gombok, keresés és csere, automatikus javítási funkciók és élő előnézet. Ezek egy részét más eszközökkel is meg lehet oldani, csak ahhoz más dolgokat kell bekapcsolni, de pl. automatikus javításokról csak AutoWikiBrowserben és Pywikiben hallottam a wikEden kívül. – Tacsipacsi vita 2017. október 11., 22:42 (CEST)
2017. október 16., 17:31 (CEST)