Sticky & Sweet Tour

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Madonna
Sticky & Sweet Turné
Madonna a Borderline-t énekli Buenos Airesben
Madonna a Borderline-t énekli Buenos Airesben
Információk
Népszerűsített albumHard Candy
Kezdés2008. augusztus 23.
Befejezés2009. szeptember 2.
HelyszínekEurópa, Amerika, Ázsia
Szakaszok5
Koncertek42 Európában
30 Észak-Amerikában
11 Dél-Amerikában
2 Ázsiában
85 összesen
Madonna-koncertkronológia
Confessions Tour
(2006)
Sticky & Sweet Tour
(2008–2009)
The MDNA Tour
(2012)

A Sticky & Sweet Tour Madonna nyolcadik világ körüli turnéja volt, amely tizenegyedik stúdióalbuma, a Hard Candy (2008) népszerűsítésére szolgált. A turnéval az énekesnő főleg Európát és Amerikát járta be. Madonnának ez volt az első nagyturnéja a Live Nationnel kötött lemez-, illetve turnészerződése óta a Hard Candy promóciós turnéja után.[1] A turné 2008 augusztusában kezdődött, és 2009 szeptemberében ért véget. A turné rendkívül sikeresnek bizonyult: többek között ez lett a legjövedelmezőbb szólóénekes-koncertturné, megdöntve ezzel a 2006-os Confessions Tour-ral korábban felállított rekordját. Az összes bevétel 2008 decemberéig elérte a 282 millió dollárt.[2] A show hatalmas népszerűségének köszönhetően 2009 januárjában bejelentették, az énekesnő folytatni fogja a turnéját, így 2009 nyarán visszatért Európába és ellátogatott Izraelbe is. A turné 32 országot érintett és körülbelül 3,5 millió ember látta. Az összbevétel 408 millió dollár lett, így ez lett minden idők második legjövedelmezőbb turnéja.[3] A turnéról készült koncertalbum 2010 márciusában jelent meg Sticky & Sweet Tour címmel.

A turnéról[szerkesztés]

A turnét hivatalosan Guy Oseary, Madonna menedzsere és Arthur Fogel a Live Nation vezérigazgatója erősítette meg 2008. május 8-án. A turnét úgy jellemzik, mint egy „rockkal átitatott táncszerű utazás”.

A show négy különböző részből áll:[4]

 • Pimp (Gengszter/Kerítő): a modern városi élet és az 1920-as évek stílusának ötvözete.
 • Old School (Retró '80-as évek): Madonna New Yorkba érkezésének kezdeti éveit idézi fel és barátja, Keith Haring előtt tiszteleg.
 • Gipsy (Roma): nomád cigány kultúra és népzene.
 • Rave: futurisztikus diszkó keleti hatással.

Madonna kijelentései[szerkesztés]

A Get Stupid című átvezető videó alatt a közönség különböző korok különböző katasztrófáit látja Hitler és Mugabe képeivel. Az amerikai republikánus elnökjelölt John McCain is látható ebben a részben Hitler és Mugabe mellett. Lennon, Gandhi és Al Gore szintén feltűnik a videó végén az amerikai elnökjelölt Barack Obama társaságában. A videó nagy felháborodást keltett politikai berkekben, különösen McCain táborában. Tucker Bounds, McCain szóvivője kijelentette:[5] "Az összehasonlítások egyszerre botrányosak, elfogadhatatlanok és durván megosztóak. […] Tisztán látszik, hogy amikor Barack Obama támogatásáról van szó, világhírű követői nem hajlandóak figyelembe venni bármilyen rágalmazással vagy támadással kapcsolatos határt."

Az elnökválasztás után McCain képe ki lett véve a videóból. A Petco Park-beli fellépése során Madonna és rajongói gratuláltak az új elnök, Barack Obamának a történelmi eredmény alkalmából. Madonna azt mondta: „Ez egy történelmi este. Ez egy kibaszottul fontos este és mi szerencsések vagyunk, hogy megoszthatjuk ezt a világgal. […] Ez egy teljesen más világ kezdete. Készen álltok? Tényleg kurvára készen álltok?” Ezután a videó kivetítőkön megjelenítették Obama üzenetét: „Győztünk”.[6]

A római fellépése során Madonna XVI. Benedek pápának ajánlotta a Like a Virgin című számát.[7][8] Azt mondta: "A Pápának ajánlom ezt a dalt, mert tudom, hogy szeret engem. Én Isten gyermeke vagyok… és tudjátok, mi még?" Ezután elkezdte a dal első versszakát.

Sem XVI. Benedek pápa, sem a Vatikán nem kívánt reagálni az ajánlásra vagy Madonna kijelentésére.[7]

A varsói fellépés tiltakozást váltott ki a lengyelekből, mivel annak napja (augusztus 15.) egybeesik Szűz Mária ünnepével. A lengyelek megkérték Madonnát, hogy ezt tekintetbe véve halassza el a koncertet.

A bukaresti koncertje alatt Madonna a kelet-európai cigány megkülönböztetésről kezdett beszélni.[9] Azt mondta: "Tudomásomra jutott, hogy alapvetően nagyon nagy a romák elleni diszkrimináció Kelet-Európában. [...] Ez nagyon elszomorított." A kijelentés miatt sokan kifütyülték a közönségből, mivel Romániában a téma igen vitatott.[9]

A show-ról[szerkesztés]

A show a Sweet Machine című háromdimenziós animációs filmmel kezdődik, amelyben egy cukorkát készítenek el egy cukorkaüzemben, majd a kisfilm végén, amikor a cukorka már kész, azt flippergolyóként használják.

Ahogy a kisfilm befejeződik, Madonna tűnik elő a színpadon egy M formájú trónon, és a Candy Shoppal elkezdődik a show. A soron következő Beat Goes Onban Madonna és táncosai egy régi fehér 1935-ös Auburn Speedsterrel táncolnak, a kivetítőkön pedig Pharrell Williams és Kanye West rappelnek. Ezután az énekesnő elektronikus gitárt ragad, hogy előadja a Human Nature-t. A számhoz készült klipben Britney Spears tűnik fel egy lift csapdájába ejtve. Az énekesnő néhány versszakot is elénekel a klipben. A Vogue zárja ezt a szekciót, ami után a Die Another Day átvezető videó következik. Ebben a háttérklipben Madonna bokszolóként tűnik fel, míg táncosai bokszmeccset imitálnak a színpadon egy igazi ringben.

A következő részben – amit a ‘80-as évek New York-i stílusa és kultúrája inspirált – Madonna ugrókötelezve ér a színpadra, hogy az Into the Groove-ot adja elő. A szám alá Cassius Toop Toop című számát keverték, míg a háttérben Madonna néhai barátjának, Keith Haringnek művei láthatóak.

A soron következő Heartbeat alatt Madonna mozdulatait táncosai kontrollálják, mintha azok bábozók lennének. A Borderline rock átdolgozása csendül fel ezt követően. A She’s Not Me-ben Madonna kifigurázza egykori önmagát: a kivetítőkön különböző arculatait vonultatja fel, míg táncosai a Material Girl, az Open Your Heart, a Like a Virgin vagy a Vogue-ban viselt kosztümjeiben jelennek meg, mint bábuk. Ez a rész a Musickal zárul, amelyben a Put Your Hands Up for Detroit és a Last Night a DJ Saved My Life című számok alapjait használták fel. A szám kezdetekor az énekesnő és táncosai egy metróajtó mögül jönnek elő és a szám végén ugyanúgy "metróval" hagyják el a színpadot. Újabb átvezető videó következik, a Rain. Az animált klipben egy tündér próbál menedéket találni egy szirom alatt az eső elől. A dalban felcsendül az Eurythmics Here Comes the Rain Again című klasszikusa.

A következő szekciót a Devil Wouldn’t Recognize You nyitja. Ebben a számban Madonna egy kör alakú kivetítőbe van szorítva egy zongora tetején, és miközben énekel a kivetítőn zuhog az eső. Ezt követi a Spanish Lesson, melyben Alexander Kolpakov vendégművész szóló flamencoszámot ad elő. A számban a táncosok csukját viselnek és egyenként táncolnak az énekesnővel. Madonna újra gitárt ragad, hogy előadja a Miles Away című balladát.

Devil Wouldn't Recognize You

A La Isla Bonitát az ukrán roma trióval, a Kolpakov Trióval adja elő, amely ezúttal a roma esküvői dalt, a Lela Pala Tute-t egyesíti. Ezután az énekesnő és táncosai leülnek a színpadon és a Trio a Doli Doli című tradicionális dallal folytatja a koncertet. Ezt követi az Oscar-díjas You Must Love Me az Evitából. A számot ezúttal gitárra és hegedűre dolgozták át. A háttérvideót természetesen a musicalből válogatták össze. Ez a rész a Get Stupid című átvezető videóval végződik, ami a globális felmelegedésre, az éhínségre és más globális problémákra hívja fel a figyelmet.

Az utolsó részben – ami a 4 Minutes című dallal kezdődik – Madonna Justin Timberlake-kel és Timbalanddal énekel virtuális duettet. A következő szám a Like a Prayer remixe, amelyben Felix Feels Like Home című dalát használták fel. A kivetítőkön a Bibliából, a Koránból, a Tórából és a Talmudból jelennek meg üzenetek. A Ray of Light a soron következő szám, amely alatt Madonna újra elektromos gitáron játszik. Ezután az énekesnő megkérdezi a közönséget, hogy melyik régi dalát adja elő acapellában. A közönség segítségével mindig a választott dal első versszakait és a kórust énekli el, majd a koncert a Hung Uppal folytatódik. A show a Give It 2 Me hosszított rock változatával végződik, ebben Madonna ismét megénekelteti a közönséget. A szám alatt egy videójáték látható a kivetítőn, majd a koncert végén megjelenik a „Game Over” felirat, és ezzel a show-nak vége.

2009-es változtatások[szerkesztés]

Színpad a Kincsem Parkban

A 2009-es szakaszban sok változás történt az előzőhöz képest. A Candy Shophoz új háttérvideó készült Marilyn Minter pop art művész segítségével. Ebben Minter Green Pink Caviar című videóját használták fel.[10] Madonna új kosztümöt is kapott, amit Riccardo Tisci tervezett.[11]

A Heartbeatet a Holiday váltotta fel. Ez a változat Madonna új dalának, a Celebrationnek és legelső dalának, az Everybodynak az elemeit használja fel. Ezen kívül a szám közepébe beiktattak egy egyveleget is Michael Jackson három dalából, ezzel tisztelegve a pop királya előtt. A dal alatt az énekesnő Kento nevű táncosa Jacksonéhoz hasonló fellépőruhában tűnik fel és ugyanabban a stílusban táncol, mint egykoron ő.[12]

Madonna ‘85-ös sláge, a Dress You Up a Borderline helyett szerepel. A dal olyan rockdalok elemeiből merít, mint a The Knack My Sharonája vagy a Sex Pistols God Save the Queenje. A Get Stupid című átvezető videó a 2008-as változathoz képest más képeket használ.[13]

A Hung Upot törölték a szetlistából és a Frozen gyorsított tempójú változata váltotta azt fel. A dalt nem csak átmixelték, hanem az Open Your Heart és Calvin Harris I'm Not Alone című dalának néhány sorát is felhasználták benne. A háttérvideóban az eredeti, Chris Cunningham által rendezett klipből fel nem használt részletek láthatók.

A Ray of Light sem maradt meg változatlanul. A dal kezdetekor az első pillanatban a kivetítőkön Michael Jacksontól látható egy idézet Man in the Mirror című számából: "If you want to make the world a better place, take a look at yourself then make a change.", az intro pedig meg lett hosszabbítva. A kért dal ezúttal elmarad, azonban Madonna gitárszólója vezet át az utolsó számhoz, a Give It 2 Me-hez.

A koncerteket nyitó előadók[szerkesztés]

Szetlista[szerkesztés]

2008[szerkesztés]

A Beat Goes On közben Pharrell Williams és Kanye West a kivetítőkön
 1. The Sweet Machine (Video Intro) (a Manipulated Living, a 4 Minutes, a Human Nature és a Give It 2 Me) elemeivel

GENGSZTER/KERÍTŐ TÉMA:

 1. Candy Shop
 2. Beat Goes On
 3. Human Nature
 4. Vogue (a 4 Minutes és a Give It to Me elemeivel.)
 5. Die Another Day (Remix) (átvezető video)

RETRÓ TÉMA:

Vogue
 1. Into the Groove (a Toop Toop, a Body Work, Jump, az Apache és a Double Dutch Bus című számok elemeivel.)
 2. Heartbeat
 3. Borderline
 4. She's Not Me
 5. Music (a Put Your Hands Up 4 Detroit elemeivel, és a Last Night a DJ Saved My Life részleteivel)
 6. Rain (Remix) (átvezető video) (a Here Comes the Rain Again című számból felhasznált elemekkel)

ROMA TÉMA:

 1. Devil Wouldn't Recognize You
 2. Spanish Lesson
 3. Miles Away
 4. La Isla Bonita (a Lela Pala Tute c. Gogol Bordello-dal elemeivel)
 5. Doli Doli (A Kolpakov Trio szólója.) (Táncos átvezető.)
 6. You Must Love Me
 7. Get Stupid (átvezető video) (a 4 Minutes, Beat Goes On, Give It 2 Me és a Voices elemeivel)

FUTURISZTIKUS RAVE TÉMA:

 1. 4 Minutes
 2. Like a Prayer (a Meck Feels Like Home c. számának elemeivel)
 3. Ray of Light
 4. Hung Up
 5. Give It 2 Me (A Fired Up! (Club 69 Mix) elemeivel.)

Forrás:[20][21]

2009[szerkesztés]

Candy Shop
 1. The Sweet Machine (Video Intro) (a Manipulated Living, a 4 Minutes, a Human Nature és a Give It 2 Me) elemeivel

GENGSZTER/KERÍTŐ TÉMA:

 1. Candy Shop (Marilyn Minter Gren Pink Caviar című videójának részleteivel.)
 2. Beat Goes On
 3. Human Nature
 4. Vogue (a 4 Minutes és a Give It to Me elemeivel)
 5. Die Another Day (Remix) (átvezető videó)

RETRÓ TÉMA:

 1. Into the Groove (a Toop Toop, a Body Work, a Jump, az Apache és a Double Dutch Bus című számok elemeivel.)
 2. Holiday (A Celebration, az Everybody elemeivel, valamint Michael Jackson Jam, 2000 Watts, Billie Jean, Another Part of Me és a Wanna Be Startin' Somethin' című dalainak részleteivel.)
 3. Dress You Up (A My Sharona című dal elemeivel valamint a God Save the Queen és a Mickey című dalok részleteivel.)
 4. She's Not Me
 5. Music (a Put Your Hands Up 4 Detroit elemeivel, valamint a Last Night a DJ Saved My Life és a Heartbeat részleteivel.)
 6. Rain (Remix) (átvezető video) (a Here Comes the Rain Again című számból felhasznált elemekkel.)

ROMA TÉMA:

Miles Away
 1. Devil Wouldn't Recognize You
 2. Spanish Lesson
 3. Miles Away
 4. La Isla Bonita (a Lela Pala Tute c. Gogol Bordello-dal elemeivel)
 5. Doli Doli (A Kolpakov Trio szólója.) (Táncos átvezető.)
 6. You Must Love Me
 7. Get Stupid (átvezető video) (a 4 Minutes, Beat Goes On, Give It 2 Me és a Voices elemeivel.)

FUTURISZTIKUS RAVE TÉMA:

 1. 4 Minutes
 2. Like a Prayer (a Meck Feels Like Home című számának elemeivel.)
 3. Frozen (az I'm Not Alone elemeivel és az Open Your Heart részleteivel.)
 4. Ray of Light
 5. Give It 2 Me (A Fired Up! (Club 69 Mix) elemeivel.)[20][22]

Megjegyzések[szerkesztés]

 • Madonna a 2008-as szakaszban a Hung Up eléneklése előtt rendszeresen megkérte a közönséget, hogy válasszon egy tetszés szerinti dalt. Az Express Yourself lett eddig a legtöbbet kért dal. A közönség előszeretettel kérte még a Like a Virgin-t, a Holiday-t, az Open Your Heart-ot, a Lucky Star-t, a Dress You Up-ot, az I Love New York-ot, a Beautiful Stranger-t, az American Life-ot, a Burning Up-ot, a Sorry-t, a Secret-et, a Causing a Commotion-t, a Material Girl-t és az Everybody-t.
 • 2008. október 11-én a Madison Square Gardenben az énekesnő a You Must Love Me-t kislányának, Lourdes-nak dedikálta, aki aznap ünnepelte 12. születésnapját.
 • A 2008. november 6-ai Los Angeles-i show alatt Madonnához Britney Spears csatlakozott, hogy közösen adják elő a Human Nature-t. Az este folyamán Justin Timberlake is színpadra lépett, vele a 4 Minutes-t énekelte.[23]
 • A 2008. november 26-án a miami Dolphin Stadionban a 4 Minutes alatt Timbaland csatlakozott hozzá, míg a Give It 2 Me során Pharrell Williams.[24]
 • A River Plate Stadium-beli fellépése során a You Must Love Me című dalába a Don't Cry for Me Argentina elemeiet csempészte be. Mindkét dal az Evitából való, amit Madonna részben Argentínában forgatott 1996-ban.
 • Az előtt, hogy Dániában augusztus 11-én előadta volna a You Must Love Me-t, az énekesnő és a 46 000-es közönség elénekelte a Happy Birthday-t kisfiának, Rocconak, aki aznap töltötte 9. születésnapját, és aki szintén ott volt a helyszínen.[25]
 • Madonna kislánya, Lourdes csatlakozott édesanyjához mindkét tel avivi koncerten (szeptember 1. és 2.) a Give it 2 Me alatt. Kisfia, Rocco pedig a D.J pultnál kevert a Music alatt.[26][27]

Turnéállomások[szerkesztés]

Időpont Város Ország Helyszín
Európa
2008. augusztus 23. Cardiff Egyesült Királyság Millennium Stadion[28]
2008. augusztus 26. Nizza Franciaország Stade Charles Ehrmann[28]
2008. augusztus 28. Berlin Németország Olimpiai Stadion[28]
2008. augusztus 30. Zürich Svájc Military Airfield[28]
2008. szeptember 2. Amszterdam Hollandia Johan Cruijff Arena[28]
2008. szeptember 4. Düsseldorf Németország LTU Aréna[28]
2008. szeptember 6. Róma Olaszország Olimpiai Stadion[28]
2008. szeptember 9. Frankfurt am Main Németország Commerzbank-Arena[28]
2008. szeptember 11. London Egyesült Királyság Wembley Stadion[28]
2008. szeptember 14. Lisszabon Portugália Parque da Bela Vista[28]
2008. szeptember 16. Sevilla Spanyolország Estadio de La Cartuja[28]
2008. szeptember 18. Valencia Spanyolország Circuit Ricardo Tormo[28]
2008. szeptember 20. Párizs Franciaország Stade de France[28]
2008. szeptember 21.
2008. szeptember 23. Bécs Ausztria Duna sziget[28]
2008. szeptember 25. Budva Montenegró Jaz Beach[28]
2008. szeptember 27. Athén Görögország Olimpiai Stadion[28]
Észak-Amerika
2008. október 4. East Rutherford Amerikai Egyesült Államok Izod Center[29]
2008. október 6. New York Amerikai Egyesült Államok Madison Square Garden[29]
2008. október 7.
2008. október 11.
2008. október 12.
2008. október 15. Boston Amerikai Egyesült Államok TD Banknorth Garden[29]
2008. október 16.
2008. október 18. Toronto Kanada Air Canada Centre[29]
2008. október 19.
2008. október 22. Montréal Kanada Bell Centre[29]
2008. október 23.
2008. október 26. Chicago Amerikai Egyesült Államok Amerikai Egyesült Államok[29]
2008. október 27.
2008. október 30. Vancouver Kanada BC Place Stadion[29]
2008. november 1. Oakland Amerikai Egyesült Államok Oracle Arena[29]
2008. november 2.
2008. november 4. San Diego Amerikai Egyesült Államok Petco Park[29]
2008. november 6. Los Angeles Amerikai Egyesült Államok Dodger Stadium[29]
2008. november 8. Las Vegas Amerikai Egyesült Államok MGM Grand Garden Arena[29]
2008. november 9.
2008. november 11. Denver Amerikai Egyesült Államok Pepsi Center[29]
2008. november 12.
2008. november 16. Houston Amerikai Egyesült Államok Minute Maid Park[29]
2008. november 18. Detroit Amerikai Egyesült Államok Ford Field[29]
2008. november 20. Philadelphia Amerikai Egyesült Államok Wachovia Center[29]
2008. november 22. Atlantic City Amerikai Egyesült Államok Boardwalk Hall[29]
2008. november 24. Atlanta Amerikai Egyesült Államok Philips Arena[29]
2008. november 26. Miami Amerikai Egyesült Államok Dolphin Stadium[29]
2008. november 29. Mexikóváros Mexikó Foro Sol Stadium[29]
2008. november 30.
Dél-Amerika
2008. december 4. Buenos Aires Argentína River Plate Stadium[30]
2008. december 6.
2008. december 7.
2008. december 10. Santiago (Chile) Chile El Nacional[30]
2008. december 11.
2008. december 14. Rio de Janeiro Brazília Maracanã Stadion[30]
2008. december 15.
2008. december 18. São Paulo Brazília Morumbi Stadium[30]
2008. december 20.
2008. december 21.
Európa[31]
2009. július 4. London Anglia The O2
2009. július 5.
2009. július 7. Manchester Manchester Evening News Aréna
2009. július 9. Párizs Franciaország AccorHotels Arena
2009. július 11. Werchter Belgium Werchter Fesztivál Park
2009. július 14. Milánó Olaszország San Siro Stadion
2009. július 16. Udine Friuli Stadion
2009. július 21. Barcelona Spanyolország Olympiai Stadion
2009. július 23. Madrid Vicente Calderón Stadion
2009. július 25. Zaragoza Recinto de la Feria de Zaragoza
2009. július 28. Oslo Norvégia Valle Hovin Stadion
2009. július 30.
2009. augusztus 2. Szentpétervár Oroszország Palota tér
2009. augusztus 4. Tallinn Észtország Tallinn Song Festival Grounds
2009. augusztus 6. Helsinki Finnország West Harbour
2009. augusztus 8. Göteborg Svédország Ullevi Stadion
2009. augusztus 9.
2009. augusztus 11. Koppenhága Dánia Parken Stadion
2009. augusztus 13. Prága Csehország Chodovi Szabadtéri Amfiteátrum
2009. augusztus 15. Varsó Lengyelország Lotnisko Warszawa–Babice
2009. augusztus 18. München Németország Olimpiai Stadion
2009. augusztus 22. Budapest Magyarország Kincsem Park
2009. augusztus 24. Belgrád Szerbia Ušće Park
2009. augusztus 26. Bukarest Románia Izvor park
2009. augusztus 29. Szófia Bulgária Vasil Levski Nemzeti Stadion
Ázsia[32]
2009. szeptember 1. Tel-Aviv Izrael Hayarkon Park
2009. szeptember 2.

Lemondott koncertek[szerkesztés]

Dátum
(2009)
Város Ország Helyszín Ok
július 8. Manchester Anglia Manchester Evening News Aréna N/A
július 19. Marseille Franciaország Stade Vélodrome Színpadi összeomlás
július 28. Hamburg Németország Hamburg Bahrenfeld Trab Aréna N/A
augusztus 20. Ljubljana Szlovénia Hippodrom Alacsony jegyeladás

Bevételek[szerkesztés]

Helyszín Város Eladott jegyek / Kihasználtság Bevétel
Millennium Stadium Cardiff 33,460 / 33,460 (100%) $5,279,107[33]
Stade Charles Ehrmann Nizza 41,483 / 41,483 (100%) $4,381,242[33]
Olympic Stadium Berlin 47,368 / 47,368 (100%) $6,048,086[33]
Military Airfield Zürich 70,314 / 70,314 (100%) $11,093,631[33]
Amsterdam Arena Amszterdam 50,588 / 50,588 (100%) $6,717,734[33]
LTU Arena Düsseldorf 35,014 / 35,014 (100%) $4,650,327[33]
Olympic Stadium Róma 57,690 / 57,690 (100%) $5,713,196[33]
Commerzbank Arena Frankfurt 39,543 / 39,543 (100%) $6,020,706[33]
Wembley Stadium London 73,349 / 73,349 (100%) $11,796,540[33]
Parque da Bela Vista Lisszabon 75,000 / 75,000 (100%) $6,295,068[33]
Olympic Stadium Sevilla 47,712 / 59,258 (82%) $4,874,380[33]
Circuito Ricardo Tormo Cheste Valencia 50,143 / 50,143 (100%) $4,941,980[33]
Stade de France Párizs 138,163 / 138,163 (100%) $17,583,211[33]
Duna-sziget Bécs 57,002 / 57,002 (100%) $8,140,858[33]
Jaz Beach Budva 47,524 / 47,524 (100%) $3,463,063[33]
Olympic Stadium Athén 75,637 / 75,637 (100%) $9,030,440[33]
Izod Center East Rutherford 16,896 / 16,896 (100%) $2,812,250[34]
Madison Square Garden New York 61,586 / 61,586 (100%) $11,527,375[34]
TD Banknorth Garden Boston 26,611 / 26,611 (100%) $3,658,850[34]
Air Canada Centre Toronto 34,324 / 34,324 (100%) $6,356,171[34]
Bell Centre Montréal 34,301 / 34,301 (100%) $5,391,881[34]
United Center Chicago 30,968 / 30,968 (100%) $5,777,490[34]
BC Place Stadion Vancouver 52,712 / 52,712 (100%) $5,389,762[34]
Oracle Arena Oakland 28,198 / 28,198 (100%) $4,964,765[34]
Petco Park San Diego 35,743 / 35,743 (100%) $5,097,515[35]
Dodger Stadium Los Angeles 43,919 / 43,919 (100%) $5,858,730[35]
MGM Grand Garden Arena Las Vegas 29,157 / 29,157 (100%) $8,397,640[35]
Pepsi Center Denver 23,501 / 23,501 (100%) $4,434,020[35]
Minute Maid Park Houston 41,498 / 41,498 (100%) $5,170,100[36]
Ford Field Detroit 30,119 / 30,119 (100%) $2,395,900[36]
Wachovia Center Philadelphia 13,790 / 13,790 (100%) $2,318,530[36]
Boardwalk Hall Atlantic City 13,293 / 13,293 (100%) $3,321,000[36]
Philips Arena Atlanta 14,843 / 14,843 (100%) $2,632,952[36]
Dolphin Stadium Miami 47,998 / 47,998 (100%) $6,137,030[36]
Foro Sol Mexikóváros 104,270 / 104,270 (100%) $10,428,743[37]
River Plate Stadium Buenos Aires 263,693 / 263,693 (100%) $18,274,292[37]
Chile National Stadium Santiago 146,242 / 146,242 (100%) $11,385,499[37]
Maracanã Stadium Rio de Janeiro 107,000 / 107,000 (100%) $7,322,269[38]
Morumbi Stadium São Paulo 196,656 / 196,656 (100%) $15,462,185[38]
O2 Arena London 27,464 / 27,464 (100%) $5,873,149[39]
Manchester Evening News Arena Manchester 13,457 / 13,457 (100%) $2,827,517[39]
Palais Omnisports de Paris-Bercy Párizs 15,806 / 15,806 (100%) $2,306,551[39]
Werchter Festival Park Werchter 68,434 / 68,434 (100%) $7,190,295[39]
Stadio San Siro Milan 55,338 / 55,338 (100%) $6,507,798[40]
Stadio Friuli Udine 28,362 / 28,362 (100%) $3,236,277[40]
Estadio Olímpico Barcelona 44,811 / 44,811 (100%) $5,010,557[40]
Estadio Vicente Calderón Madrid 31,941 / 31,941 (100%) $4,109,791[40]
Recinto Feria Zaragoza 30,940 / 30,940 (100%) $2,015,381[40]
Valle Hovin Oslo 79,409 / 79,409 (100%) $10,481,500[41]
Palace Square Szentpétervár 27,103 / 27,103 (100%) $4,431,805[41]
Tallinn Song Festival Grounds Tallinn 72,067 / 72,067 (100%) $5,924,839[41]
West Harbour Helsinki 85,354 / 85,354 (100%) $12,148,455[42]
Ullevi Stadion Göteborg 119,709 / 119,709 (100%) $14,595,910[42]
Parken Stadion Koppenhága 48,064 / 48,064 (100%) $6,709,250[42]
Chodov Natural Amphitheatre Prága 42,682 / 42,682 (100%) $3,835,776[42]
Bemowo Reptér Varsó 79,343 / 79,343 (100%) $6,526,867[42]
Olympic Stadion München 35,127 / 35,127 (100%) $3,655,403[43]
Kincsem Park Budapest 41,045 / 41,045 (100%) $3,920,651[43]
Usce Park Belgrád 39,713 / 39,713 (100%) $1,738,139[43]
Izvor park Bukarest 69,088 / 69,088 (100%) $4,659,836[43]
Vasil Levski Nemzeti Stadion Szófia 53,660 / 53,660 (100%) $4,896,938[44]
Hayarkon Park Tel-Aviv 99,674 / 99,674 (100%) $14,656,063[44]
ÖSSZESEN 3,545,899 / 3,557,445 (99%) $407,713,266

|}

Forrás:[33]

Elhalasztott fellépések:

 • 2008. december 3. – River Plate Stadion, Buenos Aires, Argentína. A show december 5-re tolódott.[45]
 • 2008. december 6. – River Plate Stadion, Buenos Aires, Argentína. A show december 8-ra tolódott.[45]
 • 2009. július 29. – Valle Hovin, Oslo, Norvégia. A show július 28-ra tolódott.[46]

Lemondott fellépések:

 • 2009. július 8. – Manchester Evening News Arena, Manchester, Anglia[46]
 • 2009. július 28. – Trab-Arena Hamburg Bahrenfeld, Hamburg, Németország[46]
 • 2009. július 19. – Stade Vélodrome, Marseilles, Franciaország[47]
 • 2009. augusztus 20. – Hippodrome, Ljubljana, Szlovénia[48]

Tervezett ausztrál szakasz[szerkesztés]

Eredetileg a Live Nation arról számolt be, hogy Madonna koncertkörútja Amerikát és Európát fogja érinteni. Ennek ellenére 2008 márciusában - mielőtt megerősítették volna a turnét - az ausztrál újságok arról számoltak be, hogy Madonna úgy tervezi a turné keretén belül megáll Ausztráliában is. Az énekesnő így nyilatkozott: „Mennyire akarjátok, hogy ott legyek? […] Van rá esély. Már rég volt, (hogy ott jártam). Ez a minimum, amit tehetek.”

Zenei promótere és menedzsere, Michael Chugg úgy nyilatkozott, hogy az ausztrál szakasz „létre fog jönni” és, hogy a helyi promóterek keményen dolgoznak, hogy összejöjjön. Madonna bocsánatot kért, ausztrál rajongóitól a 2006-os Confessions Tour alatt, amiért nem tudta beszorítani a kontinenst a programjába. Ezért ez lenne az énekesnő első látogatása az országban ’93-as Girlie Show világturnéja óta.[49][50]

2008 októberében a Sunrise talk show arról adott hírt, hogy Madonna 2009 januárjában fel fog lépni Ausztráliában. Molly Meldrum riporter azt állítja, hogy Madonnát Guy Ritchie-től való válása tartotta abban vissza, hogy több állomást iktasson be a turnéjába.[51]

Madonna megígérte, hogy fellép Sydneyben és Melbourne-ben, de később törölték a helyszíneket. Michael Coppel kijelentette: „Úgy volt, hogy Madonna ellátogat Ausztráliába. A dátumokat leegyeztették, aztán a gazdaság közbeszólt… Ez ismeretlen terület per pillanat. Rengeteg turnéra adtak el jegyeket, mielőtt a dollár zuhanni kezdett volna. Azonban mi csak most kezdjük el érezni a gazdaság hatását a turnéiparra.”[52]

A 2009-es turnéállomások bejelentésekor a Herald Sun lehozta, hogy az énekesnő 2009 szeptemberében Ausztráliába szeretne látogatni. Egy show a melbourne-i Telstra Dome-ba lett volna beiktatva.[53] Később viszont kiderült, hogy a hír hamis volt. Arthur Fogel a Live Nation Global Touringtól úgy nyilatkozott: „Madonna csak egyszer járt Ausztráliában – 1993-ban.”[54]

Marseille-i tragédia[szerkesztés]

Július 16-án Marseilles-ben, miközben munkások Madonna színpadának felállításán dolgoztak a Stade Vélodrome-ben, a színpad váratlanul leszakadt. A baleset során 8 munkás megsérült, 2 pedig meghalt. A baleset miatt a város vezetői törölték a koncertet.[55]

A tragédiát követően Madonna azt nyilatkozta: „Le vagyok sújtva a hír hallatán. Imádkozom azokért, és azok családjáért, akik megsérültek, és ezzel együtt a legmélyebb együttérzésemet szeretném kifejezni azok iránt, akiket ez tragikus hír érintett.”

Rekordeladások[szerkesztés]

A turné 2009-es állomásaira meghirdetett jegyek néhány országban rögtön elfogytak vagy rekordot döntöttek.

 • Londonban és Manchesterben a jegyek pénteken percek alatt elfogytak, így további show-kat iktattak be július 5-re Londonba, és július 8-ra Manchesterbe.
 • Az Oslóba (július 30.), Göteborgba (augusztus 9.), Werchterbe és Tallinnba meghirdetett koncertekre a jegyek még aznap elfogytak, hogy a jegyek forgalomba kerültek.
 • Az augusztus 6-i helsinki koncert lesz a Finnországban valaha megtartott legnagyobb show. (A koncertre 76 000-et adtak el.)
 • Az oslói állomásra meghirdetett jegyek 34 perc alatt fogytak el, arra kényszerítve ezzel a Live Nationt, hogy még egy koncertet iktasson be július 29-re.
 • A göteborgi koncertre (augusztus 9.) mind az 55 000 jegy két óra alatt fogyott el, így a Live Nation még egy estét adott hozzá a turnéhoz augusztus 8-ra.
 • A werchteri állomásra 70 000 jegyet adtak el egy nap alatt.
 • A tallinni koncertre 70300 jegyet adtak el kicsivel több, mint 24 óra alatt, ami az eddig felállított rekordot döntötte meg Észtországban. A rekordot előzőleg a Metallica tartotta 3 nappal.[56]
 • Tel-Avivban, ahol az első előadásra rögtön elfogytak a jegyek, egy második show-t iktattak be.[57]

Kritikák[szerkesztés]

 • Az Independent négy csillagot adott a show-ra, és azt írta: „Ha valaki, aki látta Madonna világ körüli turnéjának ezt a látványos megnyitását, és látott már bármi mást az elmúlt pár hónapban, ami ugyanilyen élvezetes, újító és energikus, akkor mutassa meg, melyik volt az. A koreográfia, a látványelemek és a tehetség világszínvonalú, észbontóan jól kivitelezett, intelligens és szellemes.”[58]
 • The Times: „A rangos táncos-dalszerzők ligájában a popkiráynő továbbra is konkurens nélküli és veretlen marad.”[58]
 • The Sun: „Minden kétséget kizáróan Madonna még mindig a popkirálynő! Sokáig éljen a Királynő!”[58]
 • The Daily Mail: „Senki sem csinál olyan show-t, mint Madonna. Ez egy teátrális, két órás bombasiker.”[58]

Közvetítés és koncertfelvétel[szerkesztés]

Az argentin La Nación napilap szerint a turné River Plate Stadionban tartott állomásán rögzítették a DVD-n megjelenő koncertfelvételt. Egy interjúban a turné produkciós igazgatója, Chris Lamb úgy nyilatkozott, hogy Madonna azért választotta az argentin közönséget, mert különleges kötelék köti őket össze, mióta az énekesnő ott forgatta az Evitát. A cikk nem szolgált a megjelenés dátumával.[59]

2009 májusában a BlackBerry exkluzív jogot biztosított BlackBerry Bold okostelefont használóinak, hogy korlátozott ideig 10 előzetest nézhessenek meg a turné koncert DVD-jéből.[60]

A felhasználók a következő dalokba nézhettek bele: Candy Shop, Beat Goes On, Vogue, Die Another Day, Music, Spanish Lesson, Miles Away, La Isla Bonita, Get Stupid, és a 4 Minutes. A brit Sky1 tv-csatorna július 4-én adta le a turné koncertváltozatát.[61] Ebben a TV változatban jóval lerövidítették a Sweet Machine című intrót és a kért dalt, -ami Argentínában a Like a Virgin volt- is kivágták.

Képgaléria[szerkesztés]

Stáb[szerkesztés]

Show igazgató: Jamie King
Zenei igazgató: Kevin Antunes
Világítás igazgató: Mac Moiser
Videó igazgató: Christian Lamb, Frank the Plumber, Eugene Riecansky, Steven Klein, James Lima, Nathan Rissman és Tom Munro
Vezető koreográfus: Stefanie Ross
Koreográfusok: Richmond Talauega, Anthony Talauega, Dondracio Johnson, Alison Faulk, Aljamaal Jones és Jason Young
Koreográfus asszisztensek: Jamal Sims, RJ Durell és Aakomon Jones
Különleges koreográfia: Riki Onodera, Yuki Yoshida, Charles Park, Prince Jron, Yaman Okur, Brahim Rachiki, Jason Lester, Natasha Bielenberg, Flii Stlez, Danielle Polanco, Stephonie Webb és Julian Phillips
Különleges koreográfus asszisztensek: Khadijah Maloney, Stacey Hipps és Shavonne Monfiston
Hangzás dizájn: Sean Spuehler
Fény dizájn: LeRoy A. Bennett
Videó dizájn: Veneno, Inc.
Produkciós dizájn: LeRoy A. Bennett
Ruhák: Arianne Phillips, Riccardo Tisci (for Givenchy), Tom Ford, Dolce & Gabbana, Miu Miu, Stella McCartney, Moschino, Stefano Pilati (for Yves Saint-Laurent), Kiki de Montparnasse, Michael Schmidt, Roberto Cavalli és Jeremy Scott[62]
Menedzser: Guy Oseary
Publicista: Liz Rosenberg
Jog: Grubman, Indursky & Shire
Pénzügyek: TMI Productions
Logisztika: Sevvy Enfield
Promotáló: Live Nation Global Touring[1]

Zenészek[szerkesztés]

Gitár: Madonna, Alexander Kolpakov², Vadim Kolpakov² és Monte Pittman
Billentyűs hangszerek: Kevin Antunes és Ric'key Pageot
Programozás: Kevin Antunes
háttérvokál: Kiley Dean, Arkady Gips², Alexander Kolpakov, Vadim Kolpakov, Monte Pittman és Nicki Richards
Dob: Brain Frasier-Moore
Hegedű: Arkady Gips
Zongora: Ric'key Pageot
Tangóharmonika: Ric'key Pageot
Kolomp: Monte Pittman
Turné DJ: Eric Jao
Táncosok: Vadim Kolpakov, Leroy Barnes, Sofia Boutella, Jason Boyd, Emilie Capel, William Charlemoine, Paul Kirkland, Jennifer Kita, Kento Mori, Yaman Okur, Charles Park IV, Valeree Pohl, Anthony Rue Jr., Nilaya Savnis, Jason Young, Riki Onodera1 és Yuki Yoshida1

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Live Nation (2008-05-08). "Madonna's "Sticky & Sweet" Tour - Official Press Release". Sajtóközlemény. Elérés: 2008-07-09. Archiválva 2008. május 12-i dátummal a Wayback Machine-ben Archivált másolat. [2008. május 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. szeptember 13.)
 2. Live Nation Global Touring (2008-12-22). "Madonna's 'Sticky & Sweet Tour': #1 Grossing Tour in History for Solo Artist". Sajtóközlemény. Elérés: 2008-12-27. Archiválva 2008. december 25-i dátummal a Wayback Machine-ben Archivált másolat. [2008. december 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. február 16.)
 3. Archivált másolat. [2009. szeptember 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 4.)
 4. Warner Bros. Records (2008-08-20). "Sticky & Sweet Tour - Press Release". Sajtóközlemény. Archiválva 2008. augusztus 28-i dátummal a Wayback Machine-ben Archivált másolat. [2008. augusztus 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. szeptember 13.)
 5. McCain camp calls Madonna concert segment 'outrageous, unacceptable'. CBC News Canada, 2008. augusztus 25. (Hozzáférés: 2008. augusztus 27.)
 6. Madonna. Madonna Congratulates Barack Obama. California: YouTube. A jelenet helye a filmen: 0:18–1:16. (Hozzáférés ideje: 2008-11-07.)
 7. a b Babington, Deepa; Ralph Boulton: Madonna Dedicates "Like a Virgin" to Pope in Rome. ABC News. Reuters News Service, 2008. szeptember 8. (Hozzáférés: 2008. szeptember 10.)
 8. Madonna. Madonna dedicates "Like a Virgin" to the Pope - Sticky & Sweet Tour Rome - 06.09.2008. A jelenet helye a filmen: 0:34. (Hozzáférés ideje: 2008-09-13.)
 9. a b Mutler, Alison; William J. Kole, Nekesa Mumbi Moody: Madonna booed in Bucharest for defending Gypsies. Yahoo! News. [2009. augusztus 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 27.)
 10. Marilyn Minter & Madge, destined to be BFs. Haven Thompson. [2009. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 5.)
 11. Givenchy On Stage. Jessica Bumpus. [2009. július 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 5.)
 12. Madonna's Emotional Onstage Tribute to Jackson. WENN.com. [2013. január 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 5.)
 13. Get Stupid 2009 Video Interlude Youtube.com Elérés: 2009. július 12.
 14. Robyn To Support Madonna's 'Sticky & Sweet' Tour. madonna.com.news. [2008. december 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. június 19.)
 15. Benny Benassi to support Madonna's Sticky & Sweet Tour. madonna.com.news. [2008. december 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. július 11.)
 16. Stevenson, Nick: Oakenfold to open for Madonna at Wembley. MixMag, 2008. június 24. [2008. szeptember 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. június 27.)
 17. Madonna confirmó concierto en Chile el 10 de diciembre (spanyol nyelven). Radio Cooperativa, 2008. június 22. (Hozzáférés: 2008. augusztus 24.)
 18. Madonna, Estadio River Plate (spanyol nyelven). Ticketek Argentina, 2008. június 26. [2008. szeptember 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. augusztus 26.)
 19. Madonna & Bob Sinclar get Sticky & Sweet. madonna.com.news. [2008. december 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. július 16.)
 20. a b Madonna Sticky & Sweet Tour Set List. I Need My Fix, 2008. augusztus 23. [2008. szeptember 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. augusztus 24.)
 21. Set list from Sticky & Sweet Tourbook. Flickr, 2008. augusztus 24. (Hozzáférés: 2008. augusztus 24.)[halott link]
 22. Set List information http://www.gigsetlist.com/Madonna%20Sticky%20and%20Sweet%20Tour%20Set%20List.html Archiválva 2009. június 6-i dátummal a Wayback Machine-ben
 23. Britney, Justin to join Madonna on stage. MSNBC. Microsoft, 2008. november 5. (Hozzáférés: 2008. november 6.)
 24. Palm, Matthew: Diva Madonna still has some surprises. Orlando Sentinel". Tribune Company, 2008. november 27. [2008. december 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. november 28.)
 25. Archivált másolat. [2016. június 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 16.)
 26. [1]
 27. [2]
 28. a b c d e f g h i j k l m n o p Sticky & Sweet Tour dates (Europe). Sticky & Sweet Tour Archive. madonna.com. [2008. szeptember 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. június 2.)
 29. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s Sticky & Sweet Tour dates (North America). Sticky & Sweet Tour Archive. madonna.com. (Hozzáférés: 2008. június 2.)[halott link]
 30. a b c d Sticky & Sweet Tour dates (Rest of the World). Sticky & Sweet Tour Archive. madonna.com. (Hozzáférés: 2008. augusztus 18.)[halott link]
 31. Sticky & Sweet Tour dates (Europe). Sticky & Sweet Tour Archive. Madonna's Official Website. [2008. szeptember 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. június 2.)
 32. Sticky & Sweet Tour dates. Sticky & Sweet Tour Archive. Madonna's Official Website. [2008. szeptember 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. június 1.)
 33. a b c d e f g h i j k l m n o p q Billboard Boxscore”, Kiadó: Nielsen Business Media, Inc.. (Hozzáférés: 2008. október 2.)  
 34. a b c d e f g h Billboard Boxscore”, Kiadó: Nielsen Business Media, Inc.. (Hozzáférés: 2008. november 13.)  
 35. a b c d Billboard Boxscore”, Kiadó: Nielsen Business Media, Inc.. (Hozzáférés: 2008. november 26.)  
 36. a b c d e f Billboard Boxscore”, Kiadó: Nielsen Business Media, Inc.. (Hozzáférés: 2008. október 2.)  
 37. a b c Billboard Boxscore”, Kiadó: Nielsen Business Media, Inc.. (Hozzáférés: 2008. december 31.)  
 38. a b Billboard Boxscore”, Kiadó: Nielsen Business Media, Inc.. (Hozzáférés: 2009. február 4.)  
 39. a b c d Billboard Boxscore”, Kiadó: Nielsen Business Media, Inc.. (Hozzáférés: 2009. július 15.)  
 40. a b c d e Billboard Boxscore”, Kiadó: Nielsen Business Media, Inc.. (Hozzáférés: 2009. augusztus 5.)  
 41. a b c Billboard Boxscore”, Kiadó: Nielsen Business Media, Inc.. (Hozzáférés: 2009. augusztus 12.)  
 42. a b c d e Billboard Boxscore”, Kiadó: Nielsen Business Media, Inc.. (Hozzáférés: 2009. augusztus 19.)  
 43. a b c d Billboard Boxscore”, Kiadó: Nielsen Business Media, Inc.. (Hozzáférés: 2009. szeptember 2.)  
 44. a b Billboard Boxscore”, Kiadó: Nielsen Business Media, Inc.. (Hozzáférés: 2009. szeptember 16.)  
 45. a b Heldman, Breanne: Don't Cry, Argentina. MadRod Didn't Cause Delay. E! Online. E! Entertainment Television, Inc., 2008. december 4. (Hozzáférés: 2008. december 4.)
 46. a b c Live Nation Global Touring (2009-04-02). "Already the #1 Highest Grossing Tour Of Any Solo Artist - Madonna's 'Sticky & Sweet' Summer Tour Reigns Supreme". Sajtóközlemény. Elérés: 2009-04-06. Archiválva 2009. április 6-i dátummal a Wayback Machine-ben Archivált másolat. [2009. április 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. május 15.)
 47. Archivált másolat. [2009. július 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 22.)
 48. http://www.madonna.com/news/title/ljubljana-show-cancelled
 49. Koha, Nui Te; J. Moran: Madonna set for Melbourne return. Sunday Herald Sun. Herald and Weekly Times, 2008. március 2. [2012. szeptember 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 27.)
 50. Madonna set to tour Down Under, adopt another child. The Sunday Telegraph. Queensland Newspapers, 2008. március 2. [2012. december 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 27.)
 51. Madonna's coming! What's it worth to you?. Yahoo News (Australia). Yahoo! Pty Limited, 2008. október 28. [2008. november 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 27.)
 52. Te Koha, Nui: Madonna dumps Aussie tour dates. Sunday Telegraph. News Limited., 2008. november 30. [2008. december 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. december 10.)
 53. Adams, Cameron: Madonna, Britney Spears set to tour Australia in 2009. Herald Sun. The Herald and Weekly Times Ltd, 2009. január 29. [2012. szeptember 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. január 29.)
 54. Grossweiner, Bob; Jane Green: Madonna extends Sticky & Sweet tour but not in North America. Ticket News, 2009. január 30. [2013. február 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. február 3.)
 55. Madonna concert stage collapses. BBC News, 2009. július 16. (Hozzáférés: 2009. július 16.)
 56. Agotadas en 24 horas las 70.300 entradas del concierto de Madonna en Tallinn. Lavanguardia.es, 2009. március 9. [2009. augusztus 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. március 10.)
 57. Madonna to hold two gigs in Israel. United Press International, 2009. június 11. (Hozzáférés: 2009. június 11.)
 58. a b c d Madonna's Sticky & Sweet Tour: The Beat Goes On!. The New Your Times, 2008. szeptember 3. [2016. március 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. szeptember 26.)
 59. Madonna suspende primer show en Buenos Aires por problemas técnicos (spanyol nyelven). La Nación, 2008. december 3. [2009. augusztus 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. december 5.)
 60. Blackberry.com Madonna Sticky & Sweet Tour. [2009. május 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. június 7.)
 61. http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/showbiz/tv/2481174/Madonna-lands-Sky-deal.html
 62. Bernstein, Jacob: Madonna's Costumes for Her Sticky and Sweet Tour. Women's Wear Daily, 2008. augusztus 5. (Hozzáférés: 2008. augusztus 14.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Sticky and Sweet Tour
A Wikimédia Commons tartalmaz Sticky and Sweet Tour témájú médiaállományokat.