Like a Virgin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Madonna
Like a Virgin
stúdióalbum
Megjelent1984. november 12.
Felvételek1984. áprilisszeptember
StílusPop · dance-pop · dance-rock
Nyelvangol
Hossz43:10
KiadóSire  · Warner Bros.
ProducerNile Rodgers
Madonna-kronológia
Like a Virgin & Other Big Hits!
(1984)
Like a Virgin
(1984)
True Blue
(1986)
Kislemezek az albumról
 1. "Like a Virgin"
  Megjelent: 1984. október 31.
 2. "Material Girl"
  Megjelent: 1984. november 30.
 3. "Angel"
  Megjelent: 1985. április 10.
 4. "Into the Groove"
  Megjelent: 1985. július 15.
 5. "Dress You Up"
  Megjelent: 1985. július 31.
SablonWikidataSegítség

A Like a Virgin az amerikai énekes-dalszerző Madonna második stúdióalbuma, melyet a Sire Records kiadó jelentetett meg 1984. november 12-én. Madonna debütáló albumának sikere után az album producere szeretett volna lenni, azonban a kiadó nem engedélyezte számára. Madonna hat dalt írt a lemezre, melyek közül öt dalnál mint társszerző szerepel Steve Bray mellett. A lemez producerének Nile Rodgerst választották a David Bowie-val végzet közös munkának köszönhetően. Az album felvételeit gyors ütemben vették fel a New York-i Power Station Stúdióban. Bernard segítségül hívta korábbi együttesének a Chic-nek tagjait, így vett részt a felvételekben Bernard Edwards basszusgitáros, és Tony Thompson, aki dobon játszott. Jason Corsaro hangmérnök arra kérte Rodgers-t, hogy digitálisan rögzítse az albumot. Ekkor ez egy új technika volt, melyet akkoriban vezettek be.

Az album fényképeit Steven Meisel készítette. Madonna azt szerette volna, ha az album címe és a borító összhangban vannak, és ezzel provokáló képet mutat, melyhez hozzájárul saját vallási neve, a Madonna, valamint Jézus anyja Mária, a római katolikus egyház és a születés kereszténységének fogalma. Habár nem volt lényeges eltérés zeneileg a két album között, Madonna mégis úgy érezte, hogy a "Like a Virgin" erősebb dalokból áll. A megjelenés után az album vegyes kritikákat kapott a zenekritikusoktól, azonban kereskedelmi siker lett. A Billboard 200-as listán 1. helyezett lett az album, és a történelemben először fordult elő, hogy női előadó 5.000.000 eladott példányszámot produkáljon albumának eladásából az Egyesült Államokban. Később az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége a 10.000.000 eladott példányszám végett gyémánt tanúsítvánnyal jutalmazta az albumot. Az album szintén első helyezett volt Németországban, Hollandiában, Új-Zélandon, Spanyolországban, és az Egyesült Királyságban. Az album továbbra is minden idők legkelendőbb albuma, és világszerte több mint 21.000.000 példányszámú eladással büszkélkedhet.

Az albumról öt kislemez jelent meg, köztük az amerikában első helyezést elért Like a Virgin, és az első brit helyezést elért Into the Groove című dalok. Az album népszerűsítésére Madonna turnéra indult. A The Virgin Tour csak Észak-Amerikai városokban került megrendezésre. A "Like a Virgin" az 1980-as évek kulturális "tárgyaként" elérte jelentőségét, mellyel Madonna bebizonyította, hogy ő nem egy egyslágeres csoda, és ezáltal folyamatos alapot tudott biztosítani a zenei világban. Dalai megosztóak voltak mint a konzervatívak által, akik folyamatosan kritizálták, valamint a fiatalabb nők körében is, akik megpróbálták őt utánozni, különösen a Material Girl és a Like a Virgin című dalokra. J. Randy Taraborelli szerző szerint minden fontos művésznek van legalább egy olyan albuma karrierje során, mely kritikus, ugyanakkor kereskedelmileg sikeres, mely a művész számára varázslatos pillanat. Madonna számára a "Like a Virgin" album csak egy meghatározó pillanat volt.

Előzmények[szerkesztés]

Nile Rodgers-et választották az album producerének, a David Bowieval végzett közös munkának köszönhetően.

Az egykori táncosként dolgozó New York-i Madonna Ciccone a világ számára egyszerűen csak Madonna néven vált ismertté, amikor 1983-ban megjelentette Madonna című debütáló albumát. Az albumon olyan slágerek találhatóak, mint a Holiday, a Borderline, vagy a Lucky Star. Az album az év egyik legkelendőbb albuma volt, és ezáltal segített Madonnának az 1980-as évek egyik legmeghatározóbb új előadójává válni.[1] Amikor elkezdett dolgozni második albumán, Madonna úgy érezte, hogy első albumán sikerült bemutatni az "utcai intelligens tánckirálynő" személyiségét, és ezt a koncepciót meg is akarta tartani.[2] Szerinte munkája kifizetődő lett, ezért itt volt az ideje, hogy szilárddá tegye magát a jövőben.[2]

A "Like a Virgin" albumon Madonna szeretett volna a lemez producere lenni, érezvén, hogy zenéjének különféle aspektusainak ellenőrzése szükséges.[3] Madonna azt mondta: "Megtanultam a leckét a debütáló albumon felvételei közben, és azt, ahogyan – Reggie Lukas a debütáló lemezem producere is vízben hagyott a projekt közben, ezáltal nem bízhatsz a férfiakban." Utalva arra, amikor Reggie Lucas Madonna producere a véleménykülönbségek miatt félúton otthagyta a felvételeket.[2] A Warner Bros. azonban második albumán nem adta meg neki a lehetőséget arra, hogy a lemez producere legyen. Ezt J. Randy Taraborrelli a Madonna életrajzi könyvében így kommentálta.

A Warner Bros. egy "idős ember hierarciája" mely soviniszta környezetben dolgozik, mert úgy kezelnek mint egy szexi kislányt. Bizonyítanom kellett a rajongóknak, és a lemezkiadónak, hogy érdemes vagyok arra, hogy felvételeket készítsek. Ez történik akkor ha lány vagy. Prince-vel, vagy Michael Jacksonnal ez nem történik meg. Mindezekért nekem kellett harcolnom, és meggyőzni az embereket. Utána ismét problémába ütköztem, amikor megpróbáltam meggyőzni a lemezkiadót, hogy több vagyok, mint egy sima énekesnő. Meg kellett nyernem ezt a harcot.[3]

Végül Nile Rodgers-t választotta Madonna az album producerének, a Warner jóváhagyásával. Madonna leginkább az 1970-es évek Chic nevű együttesének tagjaként végzett munkája miatt választotta Rodgerst, valamint a legutóbbi David Bowie 1983-as "Let's Dance" című albumának munkálatai alapján. Madonna megjegyezte: "Amikor készítettem a lemezt, annyira izgatott voltam, és örültem, hogy együtt dolgozhatom Nile Rodgers-szel. Nem hittem el, hogy a lemezkiadó pénzt adott arra, hogy vele dolgozhassak".

Rodgers emlékezett arra, amikor először látta Madonnát fellépni a New York-i klubban 1983-ban. A Time magazin interjújában Rodgers elmondta: "Elmentem a klubba, hogy megnézzek egy másik énekesnőt éneklés közben, azonban amikor odaértem Madonna volt a színpadon. Megkedveltem a színpadi mozgását, majd rögtön találkoztunk. Folyamatosan arra gondoltam, hogy a fenébe, ő egy csillag, de abban az időben még nem volt az. Mindig is szerettem volna vele dolgozni, és a "Like a Virgin" egy tökéletes lehetőségnek tűnt.[4]

Felvételek[szerkesztés]

Az album felvételei gyors ütemben zajlottak a New York-i Power Station Stúdióban. Rodgers felhívta korábbi együttesének a Chic-nek a basszusgitárosát Bernard Edwards-ot, és Tony Thompsont, aki dobolt, hogy közreműködjenek néhány dalban az albumon. Rodgers úgy döntött, hogy gitárosként is részt vesz az album felvételein Edwards kérésére, segítségükért cserébe. A felvételek csak délután kezdődtek, mivel Rodgers általában késő esti partikon vett részt, és nem volt hozzászokva a kora reggeli felkeléshez. Az ütemterv Madonna számára is nehéz volt, aki az Upper West Side úszóklubba járt, ahol úszott, majd onnan sétált be a stúdióba. Rodgers emlékezett arra, hogy Madonna igazi kemény munkás volt, és hihetetlenül kitartó. Megjegyezte: "Mindig lenyűgözött Madonna hirtelen megítélése a lemez elkészítésekor. Soha nem láttam olyat, aki jobban csinálná, ez az igazság. Amikor elkészítettük az albumot, az volt a tökéletes összhang, melyet már a stúdióba érkezés első napjától tudtam. A dolog köztünk egyben volt emberi, szexuális, szenvedélyes, és kreatív...pop volt".

Jason Corsaro a lemez hangmérnöke meggyőzte Rodgerst, hogy használjon digitális rögzítést. Ez az új technika abban az időben jött be, és Corsaro szerint a felvételek jövője lesz. Ennek érdekében Corsario egy Sony 3324 tipusú 24 sávos digitális keverőt használt, és egy Sony F1 kétsávost a keverések közben. Madonna rögzítette a dalokat egy kicsi, fából készült zongoraszobában, a C Stúdió hátuljában, mely R&B szoba néven is ismert volt. Corsaro egy szivaccsal körülvett sztereo AKG C24 elektroncsöves mikrofont használt, valamint Schoeps mikrofon előerősítőt, és egy Pultec hangszínszabályzót. Miután a dalokat jóváhagyták, Robert Sabino hozzáadta a dalokhoz a billentyűs részeket, melyet többnyire Sequential Circuits Prophet-5, valmaint néhány Rhodes zongorával hoztak létre, míg Rodgers szintén Synclavier-en játszott. Madonna mindig jelen volt a felvételeknél, és a keveréseknél, bár nem kellett volna kötelezően ott tartózkodnia. Nile is folyton jelen volt, soha nem hagyta el a stúdiót.

Borító és cím[szerkesztés]

Esküvői ruha, melyet Madonna az album borítójának fotózásán viselt

A borítót és az album képeit Steven Meisel készítette, aki rendszeresen együttműködött Madonnával.[5][6] Madonna azt akarta, hogy az album címe provokáló legyen, és kapcsolatot teremtsen saját vallási neve és Jézus anyja, Mária római katolikus egyházi szerepe, és a szűzies kereszténység fogalma között. A címre utalva Madonna azt akarta, hogy az album borítója vegyes üzeneteket tartalmazzon. Graham Thompson író azt írta, hogy "Madonna egy szatén lapon feküdt, ölében csokorra, és esküvői ruhában. Egy közelebbi vizsgálat során kiderül, hogy ez Madonna imádni való és szexualizált képe, mely a borítóról sugárzik. A nehéz smink az ajkai felé mutat, a felborzolt haja, és a szorosan illeszkedő mellszobor, valamint a teljes hosszúságú kesztyű képe nem az erény, hanem a vágy fokozása." Thomson szerint a kép mégjobban fokozódik az általa viselt övvel a "Toy Boy" felirattal. A kép nem egyértelmű ábrázolása azon a téren alapszik, hogy Madonna karrierjének ezen a pontján nem csak a vágy tárgyaként, hanem vágyakozó női alanyként mutatta meg magát.[5]

Erlewine megjegyezte, hogy a "Steven Meisel-féle borító" ugyanolyan kulcsfontosságú volt, mint maga az album zenéje.[7] William McKeen a Rock and Roll is here to stay szerzője úgy gondolta, hogy a kép újabb kiváltó és tanúsító tény arra, hogy Madonna az utolsó korszak nőinek és fiatal lányainak utolsó esélye, és megtestesítője, meglehetősen hűvösen.[8] Arianne Phillips jelmeztervező kommentálta a "Like a Virgin" megjelenését: "Ez volt a popkultúra, és divat egyik történelmi legmegdöbbentőbb felszabadító, és befolyásoló pillanata. A divat soha nem volt azonos ezzel.[9] Madonna kijelentette: "Mindig is szerettem a macska-egér játékot a sztereotípiákkal" A "Like a Virgin" boírítója erre klasszikus példa. Az emberek azon gondolkodnak, hogy ki vagyok, akire hasonlítok? Szűz Mária vagy egy prostituált? Ez volt a két szélsőséges nőkép, melyet ismertem, és játszani akartam velük. Arra voltam kíváncsi, hogy össze tudom-e olvasztani őket. A Szűz Mária jelképet és a prostituáltét. A fénykép azt sugallja, hogy függetlenedhetsz. Te tudod hova akarsz tartozni. Ha szűz akarsz lenni, hát az leszel. De ha prostituált akarsz lenne, a te jogot eldönteni, hogy mi legyél".[10]

Összetétel[szerkesztés]

A Like a Virgin egy sokkal erősebb album, mint az előző. Ezért választottam olyan dalokat, melyek erősek, és nem töltelékalbumot szerettem volna, hanem hogy minden dal sláger legyen az albumról. - Madonna nyilatozik a Like a Virgin című albumról.

Taraborelli szerint Madonna és Rodgers együttes energiája segítette elő a "Like a Virgin" sikerességét.[11] Madonna együttműködött egykori barátjával, Steve Bray-vel, akivel társszerzőként szerzett dalokat az albumra. Az album zenei összetételére vonatkozóan Bray megjegyezte: "Mindig is készítettem alapokat a zenékhez".[12] A "Material Girl" című dallal kezdődik az album, melyet Peter Brown és Robert Rans írtak. Madonna elmondta, hogy a dal témája hasonló volt az ő életének akkori helyzetéhez. Elmondása szerint a dal provokatív volt, ezért vonzotta őt.[13][14] A "Material Girl"-ben new wave stílusú elemek állnak, és szintetizátoros robothang ismétli a refrént. A dalszövegek a materializmussal azonosulnak, amikor Madonna gazdag életet szeretne, nem pedig romantikát és kapcsolatokat.[15][16] Az "Angel" a második dal az albumon, melyet Madonna és Steve Bray írtak. Ez volt a egyik első dal mely kész volt az albumra. A dalt Madonna állítása szerint egy lány ihlette, aki az angyal megmentett, és később beleszeret.[17] A dal három akkordból áll, és emelkedő hangnemben szól, amely veresként és kórusként is szolgál. Hangos harmoniákkal rendelkezik, ahol a fő refént megismétlik. A vezető dal a "Like a Virgin" melyet Billy Steinberg és Tom Kelly írt. Steinberg elmondta, hogy a dalt személyes romantikus élményei inspirálták. A dalt Madonnának Mihael Ostin választotta a Warner Bros. által, miután meghallgatta a Kelly által énekelt demó változatot.[18] Rodgers kezdetben úgy érezte, hogy a dal nem megfelelő Madonnának, ám később megváltoztatta a véleményét, miután a dallam megragadt a fejében. Végül felismerte a dal potenciáját: "Bocsánatot kértem Madonnától, és azt mondtam neki, hogy Tudod..ha ez annyira fülbemászó, hogy négy napig a fejembe marad, akkor lehet valami a dalból. Csináljuk meg.." A "Like a Virgin" egy tánc orientált dal, mely két dallamból áll. Madonna hangja magasan szól, miközben a dobok folyamatosan hallatszanak a basszusgitárral közösen. Rikky Rooksby szerint a dalszövegek nem egyértelműek, és rejtett üzeneteket továbbítanak. Szexuális értelemben a dalszövegeket különféle módon lehet értelmezni a különböző emberek számára.[19]

Az "Over and Over" című dalban Madonna határozottan énekel, és félti magát a csalódásoktól. A dal dobok, szintetizátorok hangjaiból áll, és három akkordos előrehaladással rendelkezik.[20] Érzelmi pillanat volt a stúdióban,amikor Madonna feldolgozta az 1978-as Rose Royce általi "Love Don't Live Here Anymore" című dalt. Rodgers visszaemlékezett erre: "Madonna még soha nem lépett fel élő zenekarral. Én nagyon nagy szeretettel voltam feléje, és azt mondtam neki: Madonna menj oda, énekelj, én követni foglak". Madonna kezdetben tétovázott, de az élő fellépések emlékezetes eredményeket hoztak számára. Énekelt, érzelmeivel küzdött, sírni kezdet, de hagytam a lemezen. A dalt és Madonna énekhangját akusztikus gitárok és húros hangszerek kísérték. Thompson pedig dobolt a második versszakban. A dal végén Madonna hangja olyan volt mint egy soul énekesé.[21]

amerikai "Into the Groove" kiadás

Az "Into the Groove" a "Like a Virgin" 1985-ös újrakiadásának 6. dala. Soha nem jelent meg egyetlen Észak-Amerikai kiadáson sem. Madonna inspirációja a dal mögött az volt, hogy akkoriban táncosként dolgozott, miközben írta a dalt, az erkélyen egy jóképű Puerto Rico-i srácot nézett. A dalt Madonna eredetileg Mark Kamins barátjának írta, azonban később úgy döntött, hogy a dalt felhasználja az 1985-ös Desperately Seeking Susan című filmben.[22] Az album többi dalával ellentétben az "Into the Groove" a Sigma Sound Stúdióban került felvételre, melyet Madonna és Steve Bray készített.

A "Dress You Up" volt az a utolsó dal, melyet az albumhoz adtak, mivel azt Andrea LaRusso és Peggy Stanziala dalszerzők későn juttatták el a stúdióba.[23] Bár Rodgers elutasította, hogy az albumra kerüljön, mert nem volt idő a dalt megírni hozzá, és felvenni az albumra, azonban Madonna szorgalmazta a dal felvételét, hogy szerepeljen a stúdióalbumon, mivel tetszett neki a dalszöveg.[24] A dal egy dob alappal vezérelt tándal, melyet gitárok, ének, és hangszerek kísérnek. A dalszövegek a divat és szex körül forognak, és ezek metaforája. Összehasonlítva az öltözködést a szenvedéllyel. A "Shoo-Bee-Doo" a Motown zenei stílus jegyeit hordozza magával. A lassú bevezetéstől kezdve a dal doo-woop műfaja hasonlít a 60-as évek eleji tánccsapatok dalaira, mint a Shirelles vagy a Crystals. A szaxofonon Lenny Pickett játszik. A dalszöveg a kapcsolatok problémáiról szól. A "Pretender" kórussal kezdődik, majd versebe megy át. A dalszöveg csábításról és bizonytalanságról szól, melyet egy olyan nő érez, aki szerint a dolgok túl gyorsan mennek vele és a férjével. A "Stay" az utolsó dal az albumról, mely olyan, mintha valaki a mikrofont csapkodná, és folyamatosan beszél, majd végül elhalkul.

Promóció[szerkesztés]

Élő előadások[szerkesztés]

Kislemezek[szerkesztés]

# Kislemez Megjelenés
1. Like a Virgin 1984. október 31.
2. Material Girl 1985. január 23.
3. Angel 1985. április 10.
4. Dress You Up 1985. július 24.

A Like a Virgin című dalt 1984 vége felé adták ki az album vezető kislemezeként. A dal pozitív visszajelzéseket kapott mind a kortárs, mind a hagyományos kritikusoktól, akik gyakran nevezték a dalt Madonna meghatározó dalának. Az amerikai Billboard Hot 100-as listán ez lett az első No. 1. dala, miközben Ausztráliában, Kanadában és Japánban is toplistás lett. Más országokban is Top 10-es helyezést ért el a dal.[25][26][27] A kislemezt 1985. január 10-én az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége arany minősítéssel jutalmazta az eladott 1.000.000 példányszám alapján. Ez volt az aranylemez követelménye 1989 előtt.[28][29] A videoklip Madonnát ábrázolja Velencében, ahogyan gondolázik, és fehér esküvői ruhát visel, miközben a palota körül sétál.[30][31] A videóval a tudósok rámutattak Madonna szexuálisan független nő ábrázolására. Az oroszlánmaszkot viselő férfi megjelenésének szimbolizmusára, és összehasonlították a videó erotikáját a vitalitással.[32]

A Material Girl volt a második kislemez, mely 1984 novemberében megjelent.[33] A kritikusok gyakran emlegették a "Material Girl"-t és a "Like a Virgin"-t együtt, amellyel Madonna ikonná vált. A dal sikeres volt Ausztráliában, Belgiumban, Kanadában, Írországban, Japánban és az Egyesült Királyságban, ahol 5. helyezést ért el.[34][35] Az Egyesült Államokban a 2. helyen szerepelt a Billboard Hot 100-as listán.[36] A dal videóját egy Marilyn Monroe dal, a "Diamonds Are a Girl's Best Friend" ihlette, mely az 1953-as Gentleman Prefer Blondes című film betétdala.[37] A videóban lévő átfedések története hasonló. A videóban egy hollywoodi producer megpróbálja megnyerni egy színésznő szívét, melyet Madonna játszik. Amikor felfedi, hogy a dallal ellentétben a lány nem anyagias, és nincs lenyűgözve a pénztől, és drága ajándékoktól. A producer úgy tesz, mint aki pénztelen, és randevút kér a lánytól.[38] Az Angel volt a 3. kislemez az albumról, mely vegyes kritikákat kapott.[39][40] Az egyik csoport klasszikusnak nevezte, míg a másik alulértékelte a többi Madonna kislemezhez képest. A dal végül az 5. egymást követő Top 5-ös dala lett az énekesnőnek az amerikai Billboard Hot 100-on, a dance listán pedig első lett.[41][42]

A Dress You Up a negyedik Top 5-ös kislemez lett az Egyesült Államokban.[43] Ausztráliában, Kanadában, Írországban, Új-Zélandon és az Egyesült Királyságban is Top 10-es helyezés lett.[44][45]

Kritikák[szerkesztés]

Értékelések
Értékelő Értékelés
AllMusic 4.5/5
Blender 3/5[46]
Christgau Record Guide B[47]
Encyclopedia of Popular Music 3/5[48]
Entertainment Weekly A
Q 4/5
The Rolling Stone Album Guide 3/5[49]
Slant Magazine 3.5/5
Spin Alternative Record Guide 9/10[50]

A Q magazin szerint a "Like a Virgin" egy olyan album, mely Madonnát helyesen a sztratoszférába hajtotta, és jól tette. A dalok okosak, viccesek, ugyanakkor szexi, és ellenállhatatlan.[51] Taraborelli azt mondta: "A Like a Virgin" olyan volt, mely tükrözi Madonnát, és az album sokoldalúbb, és művésziesebb előadóművészként mutatja be Madonnát. Az ének ezen az albumon reflektálóan élesebb, szemben korai munkáival. Michel Paoletta a Billboard-től azt írta az albumról, hogy a rajta lévő dalok tánc-rock orientáltak, és folyamatos lendületet biztosítanak.[52] Stephen Thomas Erlewine az AllMusictól úgy gondolta, hogy az album összességében kevesebb, részben azért, mert a kislemezek annyira jók, valamint az előző album stílusa lenyűgöző volt. Debby Miller a Rolling Stone magazintól Madonna debütáló albumát részesítette előnyben, szerinte jobb mint a "Like a Virgin".[53]

Jim Farber az Entertainment Weekly-től azt írta: "Amellett, hogy Madonna "kurvás" stílusát olyan zeneszámokkal emelték fel, mint a Like a Virgin, ragaszkodtak a 80-as évek stílusának dalaihoz, mint a Dress You Up amellyel a dinasztia korszakának túllépésére építettek.[54] Alfred Solo a Stylus magazintól emlékezett arra, hogy amikor meghallgatta az album dalait milyen reakciókat váltott ki belőle: "Sok kritikus összehasonlította Madonna debütáló albumát a második "Like a Virgin" albummal, amikor Nile Rodgers bátorította a dalok rögzítését, a debütálás "nyers szenvedélye" mellett számolva. Azonban ez teljesen értelmetlen volt, mert Madonna összekeverte a közvetlenség és számítás fogalmait. Rodgers azonban ideálisan együttműködött a felvételek alatt.[55] Stephen Holden a New York Times-től azt mondta, hogy: "Ezzel a rágós hanggal, amely egyszerre jó ötlet, hogy Madonna visszatér az utcai énekesek stílusához, és a rock and roll stílusú lánycsapatok hagyományához, mely megelőzte a The Beatles-t. De ezek a lánycsapatok a Shirelessből és Ronettes-ből, imádják a barátaik autóit, hasonló frizurákat vágatnak maguknak, és lázadnak, Madonna szempontjából ez inkább önérdekű. Ez a szerelmi ügyekben összehasonlítható vásárló, és a saját piaci értékek borzasztó érzése. A "fényes és új" érzés nem csak a szeretetteljes énekes hangjában van jelen, hanem az albumon is érezhető".[56]

Mark Damsker a Los Angeles Timesből azt írta az albumról: "Madonna vibrációja néha annyira robusztusnak hangzik az albumon".[57] Lou Papineau azt írta a The Providence Journal-nak: A "Like a Virgin" albumon Madonna bizonyítja, hogy sekélyes, de szeszélyes."[58] Sal Cinquemani a Slant Magazintól pozitív értékelést adott az albumra, és hozzátette: "Bár nem olyan innovatív, mint a debütáló album, a "Like a Virgin" az egyik legmeghatározóbb pop-mű Reagan korszakában. Az olyan dalok, mint a "Shoo-Be-Doo" című ballada, vagy a Rose Royce feldolgozás, a "Love Don't Live Here Anymore", vagy az "Angel" és az ellenállhatatlan "Dress You Up" hozzájárult az énekesnő sikerességéhez, mellyel egymást követő Top 5-ös slágerlistás helyezést ért el. Összesen 16-ot. A "Stay" és az "Over and Over" című dalok az album gyöngyszemei.[59] Ed Stevenson a People magazintól úgy érzi, hogy Madonnának van humorérzéke, bár ő olyan sok önrétegbe van burkolózva. Olyan ez, mint egy paródia, amit néha nehéz megmondani...Ezt támasztja alá Nile Rodgers veterán szaktudása, akinek a közreműködése segített Madonnának tolerálható "kis bolyhos" táncdalokat készíteni.[60] Madonna figyelemfelkeltő áttörése dalszövegeivel és videoklipjeivel alapozta meg öntudatos helyét a pop világban.[61]

Sikerek[szerkesztés]

A "Like a Virgin" album felvételeit 1984 szeptemberében fejezték be, de az album kiadását Madonna frusztráltsága miatt – későbbre halasztották debütáló albumának folytatandó értékesítése végett, ami megközelítette a kétmillió eladott példányszámot az Egyesült Államokban.[62] A "Like a Virgin" a 70. helyen debütált 1984. december 1-én a Billboard 200-as albumlistán.[63][64] Az album december 8-már Top 10-es helyezés volt.[65] Egy hónap elteltével az album csúcsot döntött 1985. február 9-én, ahol három hétig volt helyezett.[66] Az album a Top R&B / Hip Hop albumlistán is az első helyezett volt.[67] 1985 júliusáig a "Like a Virgin" album lett az első női album, melyből 5.000.000 eladott példányt értékesítettek az Egyesült Államokban.[68] Az album tízszeres platina helyezést, és gyémánt helyezést ért el a tízmillió eladott példányszám végett. Az 1985-ös összesített listán az album a 3. helyen végzett, és Madonna lett az év pop művésze.[69] A Nielsen SoundScan 1991-es megjelenése után az albumból további 574.000 példányt értékesítettek, valamint további 882.000 darabot adtak el a BMG Music Clubban, melyet a Nielsen SoudScan nem számol. Kanadában az album az RPM albumlistán a 70. helyen debütált 1984. november 10-én. A 3. helyezést 1985. február 16-án érte el.[70] Az album összesen 74. hétig volt a listán, és a kanadai Hanglemezgyártók Szövetsége (CRIA) gyémánttal jutalmazta az album 1.000.000 eladott példányszámot.[71] A "Like a Virgin" az RPM lista 100 legjobb albumának listáján a 6. helyezett volt az 1985-ös évben.[72] 1986 júniusától az albumból több mint 750.000 példányt értékesítettek Latin-Amerikában.[73]

Az Egyesült Királyságban a "Like a Virgin" a 74. helyen debütált az albumlistán 1985. január 12-én.[74] Az album azonban a következő nyolc hónapban ingadozott a listán, és csak szeptemberben érte el a slágerlista csúcsát.[75] A slágerlista élén összesen 152 hétig maradt helyezés.[76][77] Az album a brit Hanglemezgyártók Szövetsége által platina helyezést ért el, a több mint 1.000.000 eladott példányszám alapján. Franciaországban az album az 5. helyen debütált a francia albumlistán 1985. október 6-án és 8 héti volt helyezett. A Syndicat National de l'Éditin Phonographique (SNEP) kétszeres platinával díjazta az eladott 600.000 példányszámot. Ausztráliában a Kent Music Report albumlistán a 2. helyet érte el az album, és kétszeres platina minősítést kapott a 490.000 eladott példányszám alapján.[78] Új-Zélandon slágerlistás első helyezett lett, és ötszörös platinát kapott a RIANZ által, a 75.000 eladott példányszám alapján. Az album Németországban, Hollandiában, és Spanyolországban is első helyezett lett, miközben Ausztriában, Japánban, Svédországban, és Svájcban Top 5-ös lett. Az album Európa legjobb 100 albuma között az első volt két hét az 1985. november 23-i héten. Az albumból világszerte több mint 21.000.000 példányt dtak el, így minden idők egyik legkelendőbb albumává vált.[79]

Hatása[szerkesztés]

A "Like a Virgin" album megjelenését Stephen Holden a The New York Times-től így kommentálta: "Nincs olyan jelenség, mely jobban szemlélteti a Madonna néven ismert 24 éves pop szirén sikerét, amit egyik napról a másik napra ért el." Az egy hónappal karácsony előtt megjelent albumból több mint kétmillió példányt adtak el.[80] In 2016, Billboard ranked at number nine in the list of Certified Diamond Albums From Worst to Best.[81] A tizenévesek a szüleikkel sorakoztak az üzletekben, hogy megvásárolják a lemezt. Ez olyan volt, mint a 60-as években, mikor a The Beatles lemezekkel történt ugyanez. Madonna bebizonyította, hogy ő nem egy egyslágeres csoda az első album kiadásával, melyből világszerte 12 millió fogyott. 2016-ban a Billboard a legrosszabb és legjobb albumok listáján a 9. helyre sorolta az albumot. Az évtized albumlistáján a Billboard által pedig az 5. helyre került, mint női előadóművész által elért legmagasabb csúcs.[82]

Taraborrelli úgy érezte, hogy a "Like a Virgin" Madonna szokatlan pop-ösztöneinek portréja, melyet türelmetlen, de lelkes lendület vesz körül, a kreatív növekedés iránt, hogy jó lemezt készítsen. Az album sikere világossá tette, hogy mi volt Madonna igazi személyisége, mint utcai "tánckirálynő" vagy Marilyn Monroe, vagy inkább Marlene Dietrich. Noha az album vegyes értékelést kapott, Taraborelli szerint az tény, hogy a megjelenés idejében sok ember nem tudott ellenállni a lemez kritizálásának, a Madonna iránti folyamatos és egyre lenyűgöző bizonyság érdekében. Madonna számára a "Like a Virgin" csak egy meghatározó pillanat volt.[22][83]

Chris Smith a 101 Albums That Changed Popular Music című könyv szerzője úgy gondolta, hogy Madonna az album születésével képes maga elé állítani a reflektorfényt. Azt gondolta, hogy amit korábban a rocksztárok megtettek szexuálisan , Madonna jóval túllépett rajta, és hatalmi viszonyok országos fókuszává vált a szex, faj, nemi hovatartozás, és vallás, valamint számos társadalmi témák. Az album a The 10 Greatest Sophomore Albums of All Time listán 2. helyezett lett, és ezzel úgy gondolták, hogy Madonna örökre popkirálynő marad.[84]

Számlista[szerkesztés]

Like a Virgin - Normál kiadás
# CímSzerző(k)Producer Hossz
1. Material Girl
Nile Rodgers 4:01
2. AngelRodgers 3:56
3. Like a VirginRodgers 3:38
4. Over and Over
 • Madonna
 • Bray
Rodgers 4:12
5. Love Don’t Live Here AnymoreMiles GregoryRodgers 4:47
6. Dress You Up
 • Andrea LaRusso
 • Peggy Stanziale
Rodgers 4:01
7. Shoo-Bee-DooMadonnaRodgers 5:16
8. Pretender
 • Madonna
 • Bray
Rodgers 4:30
9. Stay
 • Madonna
 • Bray
Rodgers 4:07
Like a Virgin– 1985 re-issue edition
# CímSzerző(k)Producer Hossz
6. Into the Groove
 • Madonna
 • Bray
 • Madonna
 • Bray
4:44
7. Dress You Up
 • LaRusso
 • Stanziale
Rodgers 4:01
8. Shoo-Bee-DooMadonnaRodgers 5:16
9. Pretender
 • Madonna
 • Bray
Rodgers 4:30
10. Stay
 • Madonna
 • Bray
Rodgers 4:07
Like a Virgin – 2001 remastered edition (bonus tracks)
# CímSzerző(k)Producer Hossz
10. Like a Virgin (Extended Dance Remix)
 • Kelly
 • Steinberg
Rodgers 6:08
11. Material Girl (Extended Dance Remix)
 • Brown
 • Rans
Rodgers 6:07

Megjegyzés

 • Az "Into the Groove" csak az 1985-ös újrakiadáson szerepel, az Észak-Amerikai kiadáson kívül. A 2001-es remaszterelt változat nem tartalmazza.

Közreműködő személyzet[szerkesztés]

 • Madonna - vezető ének (minden dal) , háttér vokál (1., 2. és 7. dalok)
 • Bernard Edwards - basszusgitár (1., 3., 5. és 7. dalok)
 • Brenda King - háttér vokál (7. dal)
 • Curtis King - háttér vokál (1., 2. és 4–9. dalok)
 • Lenny Pickett - szaxofon szóló (7. dal)
 • Nile Rodgers - Minden gitár (1–4 és 6–9 dalok) , Synclavier (1 és 9 dalok) , Roland Juno 60 synth (1) , akusztikus gitár (5) , húros hangszerek (5) , húros karmester (5)
 • Robert Sabino - szintetizátor (2–9 szám) , basszus szintetizátor (2–6, 8 és 9) , akusztikus zongora (7)
 • Nathaniel S. Hardy Jr. - szintetizátor
 • Frank Simms - háttér vokál (1., 2. és 4–9. dalok)
 • George Simms - háttér vokál (1., 2. és 4–9. dalok)
 • Dave Weckl - dobok
 • Tony Thompson - dobok (1., 3., 5. és 7. dalok)

Design[szerkesztés]

 • Jeri McManus - művészeti irány, tervezés
 • Jeffrey Kent Ayer - művészeti irány, tervezés
 • Steven Meisel - fotó
 • Maripol - stylist

Produkció[szerkesztés]

 • Madonna - producer ("Into the Groove")
 • Stephen Bray - producer ("Into the Groove")
 • Nile Rodgers - producer (minden dal kivéve "Into the Groove")
 • Jason Corsaro - hangmérnök (minden dal , audio keverés (minden dal)
 • Budd Tunick - termelési igazgató
 • Bob Ludwig - hangmérnök
 • Jimmy Bralower - dobgép programozása (2., 4., 6., 8. és 9. dalok)

Hanglemezkiadó[szerkesztés]

 • Sire Records - lemezkiadó, amerikai szerzői jog tulajdonos (1984, 1985)
 • Warner Bros. Records - amerikai marketing és forgalmazó (minden kiadás), lemezkiadó, szerzői jogok tulajdonosa (2001)
 • WEA International - nemzetközi forgalmazó, nemzetközi szerzői jogok tulajdonosa (minden kiadás)

Slágerlista[szerkesztés]

Heti összesítések[szerkesztés]

Slágerlista (1984–86) Legjobb
helyezések
 Ausztrália (ARIA) 2
 Ausztria (Ö3 Austria Top 40)[85] 3
 Kanada Top Albums/CDs (RPM)[86] 3
 Hollandia (Dutch Charts Album Top 100)[87] 1
 Dánia (Hitlisten Album Top 40)[88] 22
Európai Unió Európa European Albums (IFPI)[89] 1
 Finnország (Suomen virallinen lista)[90] 8
 Franciaország (SNEP)[91] 5
 Németország (Offizielle Top 100)[92] 1
 Japán (Oricon)[93] 2
 Új-Zéland (Recorded Music NZ Top 40 Albums)[94] 1
 Norvégia (VG-lista Album Top 40)[95] 6
 Spanyolország (Promusicae)[96] 1
 Svédország (Sverigetopplistan Top 60 Albums)[97] 3
 Svájc (Schweizer Hitparade Top 100 Albums)[98] 3
 Egyesült Királyság (UK Albums Chart)[99] 1
 USA Billboard 200[100] 1
 Egyesült Államok Top R&B/Hip-Hop Albums 10

Év végi összesítések[szerkesztés]

Slágerlista (1985) Helyezések
 Ausztrália (Kent Music Report) 3
 Ausztria Austrian Albums Chart[101] 9
 Kanada Canadian Albums Chart[102] 6
 Hollandia Dutch Albums Chart[103] 2
 Franciaország French Albums Chart[104] 8
 Németország German Albums Chart[105] 4
 Japán Japanese Albums Chart 8
 Új-Zéland New Zealand Albums[106] 2
 Svájc Swiss Albums Chart[107] 8
 Egyesült Királyság UK Albums Chart[108] 3
 Egyesült Államok Billboard 200[109] 3
Slágerlista (1986) Helyezések
 Hollandia Dutch Albums Chart[110] 11
 Egyesült Államok Billboard 200[111] 52

Minden idők slágerlistája[szerkesztés]

Slágerlista Helyezés
 Egyesült Államok Billboard 200 (Women)[112] 65

Minősítések[szerkesztés]

Ország Minősítés Eladás
 Ausztrália (ARIA) 7x platina 490.000
 Belgium (BEA) [113] platina 75.000
 Brazília [114] 700.000
 Kanada (Music Canada) gyémánt 1.000.000
 Finnország (Musiikkituottajat) arany 35.398
 Franciaország (Syndicat National de l’Édition Phonographique)[115] 2x platina 634.500
 Németország (BVMI) 3x arany 750.000
 Hongkong (IFPI Hongkong) platina 20.000
 Olaszország (FIMI)[116] 2x platina 400.000
 Japán (ORICON Charts)[117] 935.430
 Új-Zéland (RMNZ) 5x platina 75.000
 Spanyolország (PROMUSICAE) platina 100.000
 Svájc (IFPI Switzerland) 2x platina 100.000
 Egyesült Királyság (BPI)[118] 3x platina 1.000.000
 Egyesült Államok (RIAA) gyémánt 10.000.000
Világszerte 21.000.000

Források[szerkesztés]

 1. Rosen 1996, p. 283
 2. a b c Taraborrelli 2002, p. 87
 3. a b Taraborrelli 2002, p. 85
 4. Smith, Ubarly (1986. szeptember 1.). „Rodgers: Is He Back in 'Chic'?”, Manhattan 71 (12). ISSN 0040-781X.  
 5. a b Thompson 2007, p. 130
 6. Cross, Martha (1992. október 12.). „Madonna's Magician Steven Meisel25 (40), Kiadó: New York Media LLC. ISSN 0028-7369. (Hozzáférés: 2010. június 18.)  
 7. Erlewine, Stephen Thomas: Like a Virgin – Madonna. AllMusic . (Hozzáférés: 2009. december 7.)
 8. McKeen 2000, p. 231
 9. Inside Madonna's material world: Queen of Pop's most famous costumes go on display for one night only at pop-up exhibition. Daily Mail, 2013. április 29. (Hozzáférés: 2013. szeptember 25.)
 10. Voller 1999, p. 18
 11. Taraborrelli 2002, p. 88
 12. Morton 2002, p. 768
 13. Feldman 2000, p. 195
 14. Scaggs, Austin (2009. október 29.). „Madonna Looks Back: The Rolling Stone Interview”. Rolling Stone, San Francisco 1090 (9), 51. o. ISSN 0035-791X.  
 15. Rooksby 2004, p. 16
 16. Guilbert 2002, p. 43
 17. Bego 2000, p. 186
 18. Bronson 2003, p. 600
 19. Rooksby 2004, p. 17
 20. Rooksby 2004, p. 18
 21. Rooksby 2004, p. 19
 22. a b Taraborrelli 2002, p. 89
 23. Bego 2000, p. 34
 24. Rooksby 2004, p. 20
 25. The Billboard Hot 100: Week Ending December 22, 1984. Billboard, 1984. december 22. (Hozzáférés: 2010. január 8.)
 26. Top Singles – Volume 41, No. 19, January 19, 1985. RPM. RPM Music Publications Ltd, 1985. január 19. [2014. október 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 8.)
 27. Madonna – Like a Virgin (song) (dutch nyelven). Ultratop 50. Hung Medien. (Hozzáférés: 2010. január 8.)
 28. Madonna – Like a Virgin. Recording Industry Association of America, 1985. november 1. (Hozzáférés: 2009. június 3.)
 29. Rock Music, etc., Terms. Georgetown College, 1999. október 26. [2011. május 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 8.)
 30. Taraborrelli 2002, p. 765
 31. Plant 2002, p. 419
 32. Guilbert 2002, p. 78
 33. Madonna: Material Girl. Madonna.com. [2009. július 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. március 4.)
 34. Top Singles – Volume 42, No. 4, April 06 1985. RPM. RPM Music Publications Ltd, 1985. április 6. [2012. október 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 28.)
 35. Madonna – Material Girl (song) (dutch nyelven). Ultratop 50. Hung Medien. (Hozzáférés: 2010. január 28.)
 36. The Billboard Hot 100: Week Ending March 16, 1985. Billboard, 1985. március 9. (Hozzáférés: 2010. január 28.)
 37. Metz & Benson 1999, p. 277
 38. Cook 2000, p. 169
 39. Fouz-Hernández & Jarman-Ivens 2004, p. 60
 40. Erlich, Nancy (1985. április 27.). „Billboard Review: Pop Singles”. Billboard, New York 97 (17), 60–68. o. ISSN 0006-2510. (Hozzáférés: 2010. február 16.)  
 41. Grein, Paul (1985. június 29.). „Chart Beat: Another Milestone For Madonna”. Billboard, New York 97 (26), 4, 55. o. ISSN 0006-2510. (Hozzáférés: 2010. február 16.)  
 42. Chin, Brian (1985. június 15.). „Dance Trax”. Billboard, New York 97 (24), 58. o. ISSN 0006-2510. (Hozzáférés: 2010. február 16.)  
 43. The Billboard Hot 100: Week Ending October 5, 1985. Billboard, 1985. október 5. (Hozzáférés: 2010. február 23.)
 44. Top Singles – Volume 43, No. 5, October 12, 1985. RPM. RPM Music Publications Ltd, 1985. október 12. (Hozzáférés: 2010. február 23.)
 45. Madonna – Dress You Up (song). Ultratop 50. Hung Medien. (Hozzáférés: 2010. február 22.)
 46. Power, Tony (2003. december 1.). „Madonna: Like a Virgin”. Blender, New York (22). [2004. augusztus 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 10.)  
 47. Christgau, Robert. Madonna: Like a Virgin, Christgau's Record Guide: The '80s. Pantheon Books (1990). ISBN 0-679-73015-X. Hozzáférés ideje: 2009. április 7. 
 48. Larkin, Colin. The Encyclopedia of Popular Music, 5th concise, Omnibus Press (2011). ISBN 0-85712-595-8 
 49. Walters, Barry. Madonna, The New Rolling Stone Album Guide, 4th, Simon & Schuster, 508–09. o. (2004). ISBN 0-7432-0169-8 
 50. Spin Alternative Record Guide. Vintage Books, 235. o. (1995). ISBN 0-679-75574-8 
 51. Ross, Jonathan (2001. július 1.). „Madonna: Like a Virgin”. Q, London (178), 131. o.  
 52. Paoletta, Michael (1984. november 24.). „Album Reviews: Spotlight”. Billboard, New York 96 (47). ISSN 0006-2510. (Hozzáférés: 2010. január 21.)  
 53. Miller, Debby. „Madonna: Like A Virgin”, Rolling Stone, 1985. január 2.. [2014. október 15-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. június 21.) 
 54. Farber, Jim. „The Girl Material”, Entertainment Weekly, 2001. július 20.. [2012. október 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. június 21.) 
 55. Soto, Alfred: Madonna – Like a Virgin/The Immaculate Collection. Stylus, 2007. október 23. [2013. március 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. június 21.)
 56. Holden, Stephen. „Madonna's Siren Song”, The New York Times, 1985. január 6. (Hozzáférés: 2010. június 21.) 
 57. Damsker, Matt: Pop Album Reviews: Madonna. Los Angeles Times, 1985. március 24. [2012. június 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. június 21.)
 58. Papineau, Lou: Madonna proves she's shallow, but spunky. The Providence Journal, 1985. június 4. [2012. június 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. június 21.)
 59. Cinquemani, Sal: Madonna: Like a Virgin (Remaster). Slant Magazine, 2001. szeptember 9. (Hozzáférés: 2010. június 21.)
 60. Metz & Benson 1999, p. 3
 61. Metz & Benson 1999, p. 15
 62. Rooksby 2004, p. 15
 63. BILLBOARD 200 – Chart archive. Billboard, 1984. december 1. (Hozzáférés: 2015. május 18.)
 64. The Billboard 200: Week Ending December 8, 1984. Billboard, 1984. december 8. (Hozzáférés: 2010. június 21.)
 65. The Billboard 200: Week Ending December 8, 1984. Billboard, 1984. december 8. (Hozzáférés: 2010. június 21.)
 66. The Billboard 200: Week Ending February 9, 1985. Billboard, 1985. február 9. (Hozzáférés: 2010. június 21.)
 67. (1985. február 9.) „Billboard Top Black Albums: Week Ending February 9, 198597 (6). ISSN 0006-2510. (Hozzáférés: 2010. június 21.)  
 68. Schwed, Mark (1985. június 7.). „Everyone A Star at High-tech Bar”. Orlando Sentinel. [2017. október 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. szeptember 27.)  
 69. Grein, Paul (1985. augusztus 10.). „Hot Madonna: July Fills Her Coffers With RIAA Metal”. Billboard, New York 97 (32), 7. o. ISSN 0006-2510. (Hozzáférés: 2016. szeptember 27.)  
 70. Top Albums/CDs – Volume 41, No. 23, February 16, 1985. RPM. RPM Library Archives, 1985. február 16. [2014. október 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. június 21.)
 71. Top Albums/CDs – Volume 44, No. 5, April 26, 1986. RPM. RPM Library Archives, 1986. április 26. [2012. október 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. június 21.)
 72. RPM Top 100 Albums of 1985. RPM. RPM Library Archives, 1985. december 28. [2012. október 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. június 21.)
 73. (1986. június 28.) „WEA Intl Projects Best Year But DAT Concerns Cornyn98 (26), 80. o. ISSN 0006-2510. (Hozzáférés: 2020. április 4.)  
 74. UK Albums Chart – Week of January 12, 1985. Official Charts Company, 1985. január 12. (Hozzáférés: 2010. június 23.)
 75. UK Albums Chart – Week of September 21, 1985. Official Charts Company, 1985. szeptember 21. (Hozzáférés: 2010. június 23.)
 76. Artist Chart History: Madonna. Official Charts Company. (Hozzáférés: 2010. június 23.)
 77. UK Albums Chart – Week of October 10, 1985. Official Charts Company, 1985. október 12. (Hozzáférés: 2010. június 23.)
 78. Kent, David. Australian Chart Book 1970–1992, Illustrated, Sydney: Australian Chart Book, 444. o. (1993). ISBN 0-646-11917-6 
 79. Reporter, Daily. „Contrasting fortunes as Madonna and Jacko turn 50”, The Age, 2008. augusztus 15.. [2011. augusztus 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2009. augusztus 24.) 
 80. Blackler, Zoë (2008. augusztus 15.). „Madonna's 50 most memorable moments”. ISSN 0956-1382.  
 81. Unterberger, Andrew: All 88 Diamond-Certified Albums Ranked From Worst to Best: Critic's Take. Billboard, 2016. szeptember 29. (Hozzáférés: 2017. március 7.)
 82. Flick, Larry: Michael Jackson, Madonna Are Tops In `Decade' Poll. Billboard, 1990. május 26. (Hozzáférés: 2020. január 29.)
 83. Taraborrelli 2002, p. 164
 84. Roffman, Michael. „The 10 Greatest Sophomore Albums of All Time: 02. Madonna – Like a Virgin”, Consequence of Sound, 2017. június 19. (Hozzáférés: 2017. december 6.) 
 85. "Madonna - Like a Virgin" (német nyelven). Austriancharts.at. Hung Medien. (Hozzáférés ideje: 2017. július 23.)
 86. "Top RPM Albums: Issue 9583". www.bac-lac.gc.ca (Hozzáférés: 2017. június 23.)
 87. "Madonna – Like a Virgin" (holland nyelven). Dutchcharts.nl. Hung Medien. (Hozzáférés ideje: 2017. július 23.)
 88. "Madonna – Like a Virgin". Danishcharts.com. Hung Medien. (Hozzáférés ideje: 2017. július 23.)
 89. (1985. november 23.) „Europarade” (dutch nyelven), Amsterdam 9 (47), Kiadó: Nationale Hitkrant Productions. ISSN 0165-4942.  
 90. Sisältää hitin. Keuruu: Otava, 201. o. (2006. április 22.). ISBN 951-1-21053-X 
 91. Les 'Charts Runs' de chaque Album Classé – select Madonna (french nyelven). Syndicat National de l’Édition Phonographique. [2008. augusztus 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. szeptember 21.)
 92. "Madonna – Like a Virgin" (német nyelven). GfK Entertainment Charts. (Hozzáférés ideje: July 23, 2017)
 93. Okamoto, Satoshi. Oricon Album Chart Book: Complete Edition 1970–2005. Roppongi, Tokyo: Oricon Entertainment, 372. o. (2006). ISBN 4-87131-077-9 
 94. "Madonna – Like a Virgin". Charts.org.nz. Hung Medien. (Hozzáférés ideje: 2017. július 23.)
 95. "Madonna – Like a Virgin". Norwegiancharts.com. Hung Medien. (Hozzáférés ideje: 2017. július 23.)
 96. Salaverri, Fernando. Sólo éxitos: año a año, 1959–2002, 1st, Spain: Fundación Autor-SGAE (2005. szeptember 1.). ISBN 84-8048-639-2 
 97. "Madonna – Like a Virgin". Swedishcharts.com. Hung Medien. (Hozzáférés ideje: 2017. július 23.)
 98. "Madonna – Like a Virgin". Swisscharts.com. Hung Medien. (Hozzáférés ideje: 2017. július 23.)
 99. "Madonna | Artist | Official Charts". UK Albums Chart. The Official Charts Company. (Hozzáférés ideje: 2016. május 21.)
 100. "Madonna Chart History (Billboard 200)". Billboard.
 101. Jahreshitparade 1985. Austriancharts.at, 1985. december 15. (Hozzáférés: 2017. május 17.)
 102. RPM Top 100 Albums of 1985. RPM, 1985. december 28. [2012. július 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. május 17.)
 103. Dutch charts jaaroverzichten 1985. Dutchcharts.nl, 1985. december 23. (Hozzáférés: 2017. május 17.)
 104. Les Albums (CD) de 1985 par InfoDisc. infodisc.fr. [2012. október 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. október 2.)
 105. Top 100 Album-Jahrescharts (german nyelven). GfK Entertainment. offiziellecharts.de. (Hozzáférés: 2015. december 5.)
 106. Top Selling Albums of 1985. Recorded Music NZ. (Hozzáférés: 2016. február 25.)
 107. Schweizer Jahreshitparade 1985. Hitparade.ch, 1985. december 21. (Hozzáférés: 2017. május 17.)
 108. UK decade 80s. everyhit.com. (Hozzáférés: 2017. május 17.)
 109. Billboard 200 Top Albums 1985. Billboard. [2013. augusztus 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 24.)
 110. Dutch charts jaaroverzichten 1986. Dutchcharts.nl, 1986. december 23. (Hozzáférés: 2017. május 17.)
 111. Billboard Magazine – 1986: The Year in Music & Video. Billboard. Nielsen Business Media, 1986. december 27. (Hozzáférés: 2016. március 23.)
 112. Greatest of All Time Billboard 200 Albums By Women. Billboard . Prometheus Global Media. (Hozzáférés: 2018. február 7.)
 113. European Gold & Platinum Awards 1986, 33. o. (1986. december 27.). Hozzáférés ideje: 2019. július 7. 
 114. Souza, Tárik de (1987. szeptember 30.). „Disco rico em país pobre” (portuguese nyelven). Jornal do Brasil. (Hozzáférés: 2020. március 31.)  
 115. Les Meilleures Ventes de CD / Albums "Tout Temps" (francia nyelven). InfoDisc. (Hozzáférés: 2019. február 13.)
 116. Gold & Platinum Awards 1987, 44. o. (1987. december 26.). Hozzáférés ideje: 2019. július 7. 
 117. Oricon Album Chart Book: Complete Edition 1970–2005.. Roppongi, Tokyo: Oricon Charts (2006. április 22.). ISBN 4-87131-077-9 
 118. Myers, Justin. „Madonna's Official biggest selling albums”, Official Charts Company, 2019. június 8. (Hozzáférés: 2019. június 8.)