Deeper and Deeper

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Madonna
Deeper and Deeper
Kislemez az Erotica albumról
B-oldalDeeper and Deeper
(instrumental)
Megjelent1992. november 17.
Formátum7" · 12" · CD Single
Felvételek1991. november 13.
Manhattan, New York
Sound Works Stúdió
Astoria,,New York
StílusDiszkó · Dance
Nyelvangol
Hossz4:54 (album edit)
7:25 (shep's classic 12)
KiadóSire  · Warner Bros. · Maverick
SzerzőMadonna  · Shep Pettibone  · Anthony Shimkin
ProducerMadonna  · Shep Pettibone
Madonna-kronológia
"Erotica"
(1992)
"Deeper and Deeper"
(1992)
"Bad Girl"
(1993)
SablonWikidataSegítség

A Deeper and Deeper című dal az amerikai énekesnő Madonna második kimásolt kislemeze ötödik Erotica című stúdióalbumáról. A dalt Madonna és Shep Pettibone írta és készítette, valamint Anthony Shimkin is részt vett a munkálatokban. A dalt a Maverick Records jelentette meg 1992. november 17-én. A dal rövid változata felkerült Madonna második válogatásalbumára, a GHV2-re 2001-ben. A "Deeper and Deeper" egy táncorientált dal, melyben akusztikus gitárok és kasztanyetta szerepel. Lírai módon a dal a szexuális vágyról szól, bár vitatják azt, hogy valójában egy homoszexuális férfiről szól.

A dalt a zenekritikusok pozitívan értékelték, és Madonna egyik legerősebb diszkó ihletésű dalának nevezték, mely frissítő táncorientált dal volt. A dal kereskedelmileg is sikeres volt, az amerikai Billboard Hot 100-as listán a 7. helyezést érte el, és több országban is sikeres volt, többek között Belgiumban, Kanadában, Dániában, Finnországban, Írországban, Új-Zélandon, és az Egyesült Királyságban is, ahol Top 10-es volt.

A dalhoz készült klipet Bobby Woods rendezte, melyet Andy Warhol és Luchino Visconti olasz rendező tiszteletére szántak. A filmben lévő Madonna Edie Sedgwick karakterébe bújik, aki elmegy egy éjszakai klubba, hogy találkozzon barátaival. A dalt Madonna három koncertturnéján adta elő. Legutóbb a 20152016-os Rebel Heart Tour részeként.

Előzmények[szerkesztés]

Madonna és háttérénekesei Donna De Lory, és Niki Harris az 1993-as The Girlie Show világturnén a "Deeper and Deeper" előadása közben.

1992-ben Madonna megalapította saját multimédiás szórakoztató cégét a Maverick-et, mely egy lemezkiadóból (Maverick Records), illetve egy filmgyártó cégből áll (Maverick Films), valamint társult zenei kiadói, televíziós műsorszóró, könyvkiadási és értékesítési részlegekből áll.[1] A vállalkozás első két projektje az ötödik stúdióalbuma, az Erotica volt, illetve a Madonnát ábrázoló Sex című fényképalbum. Az albumot Madonna elsősorban Shep Pettibone producerrel hozta létre. Pettibone először az 1980-as években kezdett el együtt dolgozni Madonnával, és számos kislemezének remixét készítette el.[2] Pettibone mellett André Betts producer is közreműködött, aki korábban a Justify My Love című dal társszerzője is volt, amely Madonna válogatás lemezén a The Immaculate Collection-on szerepelt.[2] Madonna azt mondta, hogy érdekli a Pettibone és Betts közös munkája, mivel zenei stílusuk és zenei megközelítésük szempontjából a spektrum másik végéből származnak, azonban mindketten kapcsolódnak az utcához, és még mindig fiatalok és éhesek a zenére.[3]

Pettibone szerint Madonna az Icon magazinban megjelent "Erotica Diaries" című cikkében arról írtak, hogy Pettibone négy dalt vett fel szalagra, melyet Madonna meghallgatott, mielőtt Chicagoba utazott volna, a "A League of Their Own" című filmforgatásra. A dalok tetszettek neki,[4] majd a forgatás befejezése után Madonna New York-ban találkozott Pettibone-val, hogy 1991 novemberében elkezdjék a közös munkát. Az ütemtervük eleinte szórványos volt. Egy hétig voltak a stúdióban, aztán két héten át Steven Meisel-vel dolgozott a Sex könyvön. Időnként találkozott André Betts-szel is.[4] Az első dal, melyet Madonna és Pettibone elkészített, az Erotica volt, aztán a "Deeper and Deeper", és a Rain. Míg Madonna a dalszövegeken dolgozott, Pettibone a zenét írta.[4] Madonnának nem tetszett a dal, amelyet rögzített. Azt akarta, hogy az Erotica olyan legyen, mintha a harlemi sikátorban vették volna fel, mely nem volt könnyű feladat Madonna hangja végett, mondta Pettibone. A "Deeper and Deeper" első felvett változata nem volt jó, így különböző variációkat próbáltak ki, de végül Madonna azt akarta, hogy a dal közepén legyen egy flamenco gitárszóló. Pettibone így emlékezett erre:

A "Deeper and Deeper" egyike volt azoknak a dalokban, amellyel mindig is problémája volt. A dal közepe nem volt megfelelő. Kipróbáltunk különböző dolgokat, és változtatásokat, de nem működött semmi. Végül Madonna azt akarta, hogy a dal közepén legyen egy flamenco gitár, amely hangosan szól. Nem tetszett a gondolat, hogy egy Philly house dalt készítsek, és a La Isla Bonita szerű gitárszólót tegyem a dalba. De ő ezt akarta, hát megkapta.

Összetétel[szerkesztés]

A "Deeper and Deeper" című dalt Madonna, Shep Pettibone, és Anthony Shimkin írta. A produceri munkálatokat Madonna és Pettibone látta el. A dalt a New York-i Sound Works Stúdióban vették fel. A közreműködő személyzet között Pettibone is részt vett, billentyűs hangszereken játszott, és a dal programozását is ő végezte Shimkin-nel. Paul Pesco gitáron közreműködött, míg Dennis Mitchell és Robin Hancock a felvételvezetők voltak a felvétel során. A keveréseket George Karras végezte. A háttérénekesek Niki Haris, és Donna De Lory voltak. A "Deeper and Deeper" egy disco ihletésű dal, amely a szexuális megszállottságról szól.[5] Dan Cadan a 2001. évi GHV2 összeállítás belső jegyzeteiben szereplő szöveg szerint a dal egy meleg fiatalemberről szól. "'I can't help falling in love, I fall deeper and deeper the further I go', he sings as he disappears deep into the dark shaft". A dal azzal kezdődik hogy Madonna ismétli a Deeper and Deeper szavakat.[6] A bevezetőben a "when you know the notes to sing you can sing most anything" szöveg a Muzsika hangjában lévő Do-Re-Mi-re utal. A dalban disco szintetizátor hangok is találhatóak, valamint kis Philly house beütések, flamenco gitár. Az Alfred Publishing Inc. által kiadott kották szerint a dal 120 BPM / perc ütemű, mely C-mollban íródott. Madonna hangja F 13 és G között helyezkedik el. A dal alapszintje G 7 -Cm 7 / G akkord progresszió.[7] A dal vége felé Madonna idéz korábbi Vogue című slágerének soraiból: "You got to just let your body move to the music/You got to just let your body go with the flow". Georges Claude Guilbert a Madonna Postmodern Myth szerzője szerint a "Vogue" idézet javítja a dal végét, a végső posztmodern csavarban.

Kritikák[szerkesztés]

Megjelenésekor a "Deeper and Deeper" általános kritikát kapott a zenekritikusoktól. J. Randy Taraborrelli, a Madonna: An Intimate Biography szerzője megjegyezte, hogy a "Deeper and Deeper" egy változó ütemű dal. A dalban lévő house groove-ok a tradicionális New York-i klubokra jellemzőek. A Rolling Stone magazintól Arion Berger szerint az album a disco hangulatok pillanatát idézi, hozzátéve, hogy érzelmi rezonanciát áraszt. Az Erotica album áttekintése során Cinquemani azt írta, hogy a dal az "Erotica" album azon kevés dalának egyike volt, amelyek nem sújtották, vagy tompították el Pettibone gazdag produkcióját. Hozzátette továbbá, hogy a dal mai is ugyanolyan jól hangzik, mint egy évtizeddel ezelőtt. 2011-ben a Slant magazin a dalt a 33. helyre sorolta saját "The 100 Best Singles of the 1990s" albumán.

A Gay Star News a dalt a 11. helyre helyezte saját "The Definitive Ranking of Madonna's Top 55 Songs" listáján, melyről Joe Morgan azt írta: "Nem csak fertőző, és magával ragadó, de a legjobb tánc himnusz, melynek dalszövegei egy fiúról szólnak, aki elfogadja homoszexualitását.[8] A Q magazin kritikusa Phil Sutcliffe a dalt az album legnagyobb meglepetésének nevezte, és azt érezte, hogy a dal egy tisztelgés Kylie-nak. Stephen Thomas Erlewine az AllMusic-tól úgy gondolta, hogy a dal a Rain mellett a "Deeper and Deeper" Madonna legjobb és legteljesebb zenéinek egyike.[9] Matthew Jacobs a The Huffington Post-tól a dalt a 35. helyre helyezte saját Madonna kislemezeinek listáján.[10] A The Baltimore Sun-tól J.D. Considine úgy vélte, hogy a dal egy olyan hagyományos klub dal, mely kirobbanó, és legalább olyan sikeres, mint a legtöbb Madonna kislemez.[11] Az Erotica album hallgatása közben Paul Verna a Billboard-tól úgy nyilatkozott, hogy a dal egy játékos diszkó privitizmus.[12] Az Entertainment Weekly-től David Browne úgy jellemezte a dalt, hogy olyan, mint amikor egy expressz vonat száguld hajnali 4 órakor.[13] Charlotte Robinson a PopMatters.com oldaláról pozitív véleménnyel volt a dal iránt, melyről azt írta, hogy a dal kissé robotikus, mely egy nagyszerű pop dal arról, mennyire fontosak "anya és apa tanácsai".[14]

Sikerek[szerkesztés]

A "Deeper and Deeper" 1992. december 5-én debütált a Billboard Hot 100 38. helyen,[15] majd 1993. január 3-án a 7. helyre sikerült jutnia.[16] A dal a Hot Dance Club Play lista 2. helyezést érte el.[17][18] A Billboard Hot 100-as év végi összesített listán a dal a 66. helyezést érte el.[19] Kanadában a dal az RPM Top Singles kislemezlistán az 5. helyen debütált 1993. január 23-án,[20] majd három hét elteltével a 2. helyre került február 13-án.[21] A dal az RPM Adult Contemporary listán is helyezést ért el, ott a 35. helyezett lett.[22] Az RPM összesített 1993-as év végi listáján a 34. helyen szerepelt a dal.[23]

A dal az Egyesült Királyság kislemezlistáján a 6. helyezést érte el 1992. december 12-én, és 9 héten át volt helyezett a listán.[24] 2008 óta a kislemezből több mint 136.000 példányt értékesítettek az országban.[25] Ausztráliában a "Deeper and Depper" az ARIA kislemezlistán a 11. helyen szerepelt az 1992. december 13-i héten. Ebben a pozícióban összesen három hétig tartózkodott, a listán pedig 10 héten keresztül volt helyezés.[26] Franciaországban az egyetlen kislemez volt az Erotica albumról, mely a SNEP kislemezlista 17. helyén szerepelt. Ebben a pozícióban egy hétig volt helyezett, összesen pedig 7 héten keresztül szerepelt a listán. Ausztráliában a 30. helyezést érte el a dal,[27] más országokban pedig, úgy mint Belgium, Írország, Új-Zéland Top 10-es volt a toplistákon.[28][29]

Videóklip[szerkesztés]

A "Deeper and Deeper" videoklipjét 1992. november 7-8-án készítették a Ren-Mar Stúdióban, és a hollywoodi Roxbury éjszakai klubban. A klipet Bobby Woods rendezte.[30][31] A videót Andy Warhol amerikai művész, és az olasz Luchino Visconti rendező tiszteletének áldozták.[30][32] George Claude Guilbert a Madonna Postmodern Myth című könyvében az alábbiakat írta:

Madonna egyszerre tiszteleg Warhol és Visconti felé. A klip a 30-as évektől egészen a 60-as évek, és a 70-es évek hangulatát idézi. Isadora Duncan-t, és Dita Parlo-t, valamint Ingrid Thulint eleveníti fel az 1969-es La caduta degli dei (The Damned) című filmből, de újjáéled az 1968-as Flesh és az 1970-es Trash című filmek underground hangulata is a klipben. De felevelenedik John Travolta Saturday Night Fever című 1977-es filmjének hangulata is. A disco tükörgömbök a 30-as évek és a 70-es évek hangulatát idézik.

Számlista[szerkesztés]

  • US / Japan 3" / 7" single
  1. "Deeper and Deeper" (Album Edit) – 4:54
  2. "Deeper and Deeper" (Instrumental) – 5:31
  • UK / European / Australian CD single
  1. "Deeper and Deeper" (Album Edit) – 4:54
  2. "Deeper and Deeper" (Shep's Deep Makeover Mix) – 9:09
  3. "Deeper and Deeper" (David's Klub Mix) – 7:40
  4. "Deeper and Deeper" (Shep's Classic 12") – 7:27
  5. "Deeper and Deeper" (Shep's Fierce Deeper Dub) – 6:01
  6. "Deeper and Deeper" (Shep's Deep Beats) – 2:57
  • US 12" / Cassette maxi-single/ UK 12" Picture Disc / Germany 12" maxi-single
  1. "Deeper and Deeper" (Shep's Classic 12") – 7:25
  2. "Deeper and Deeper" (Shep's Deep Makeover Mix) – 9:09
  3. "Deeper and Deeper" (Shep's Deep Beats) – 2:57
  4. "Deeper and Deeper" (David's Klub Mix) – 7:38
  5. "Deeper and Deeper" (David's Love Dub) – 5:35
  6. "Deeper and Deeper" (Shep's Deeper Dub) – 6:08

  • US CD maxi-single
  1. "Deeper and Deeper" (Album Edit) – 4:54
  2. "Deeper and Deeper" (Shep's Deep Makeover Mix) – 9:09
  3. "Deeper and Deeper" (David's Klub Mix) – 7:40
  4. "Deeper and Deeper" (Shep's Classic 12") – 7:27
  5. "Deeper and Deeper" (Shep's Fierce Deeper Dub) – 6:01
  6. "Deeper and Deeper" (David's Love Dub) – 5:39
  7. "Deeper and Deeper" (Shep's Deep Beats) – 2:58
  • Japanese/Australian CD Single / EP
  1. "Deeper and Deeper" (Shep's Deep Makeover Mix) – 9:09
  2. "Deeper and Deeper" (David's Klub Mix) – 7:38
  3. "Deeper and Deeper" (Shep's Classic 12") – 7:25
  4. "Deeper and Deeper" (Shep's Fierce Deeper Dub) – 5:58
  5. "Deeper and Deeper" (David's Love Dub) – 5:37
  6. "Deeper and Deeper" (Shep's Deep Beats) – 2:57
  7. "Bad Girl" (Extended Mix) – 6:29
  8. "Erotica" (Kenlou B-Boy Instrumental) – 5:54
  9. "Erotica" (Underground Tribal Beats) – 3:30
  10. "Erotica" ( Dub) – 4:53
  11. "Erotica" (House Instrumental) – 4:49
  12. "Erotica" (Bass Hit Dub) – 4:47

Közreműködő személyzet[szerkesztés]

  • Madonna - ének , dalszerző , producer
  • Shep Pettibone - dalszerző, producer, szekvenálás , billentyűk , programok
  • Anthony Shimkin - dalszerző, szekvenálás, billentyűk, programok
  • Joe Moskowitz - billentyűzetek
  • Paul Pesco - gitárok
  • Dennis Mitchell - hangmérnök
  • Robin Hancock - hangmérnök
  • George Karras - keverőmérnök
  • Donna DeLory - háttérvokál
  • Niki Haris - háttérvokál

Slágerlista[szerkesztés]

Heti összesítések[szerkesztés]

Slágerlista (1992–93) Legjobb
helyezések
Ausztrália (ARIA)[33] 11
Ausztria (Ö3 Austria Top 40)[34] 30
Belgium (Ultratop 50 Flanders)[35] 10
Kanada Top Singles (RPM)[36] 2
Kanada Adult Contemporary Tracks (RPM)[37] 21
Kanada Dance/Urban (RPM) 1
Denmark (IFPI)[38] 8
European Hot 100 (Billboard)[39] 9
Finland (IFPI)[40] 4
Franciaország (Single Top 100)[41] 17
Németország (Media Control Charts)[42] 26
Iceland (Íslenski Listinn Topp 40)[43] 13
Írország (IRMA) 7
Italy (Musica e dischi)[44] 1
Hollandia (Top 40)[45] 17
Hollandia (Single Top 100)[46] 20
Új-Zéland (Recorded Music NZ)[47] 9
Poland (LP3)[48] 22
Svédország (Sverigetopplistan)[49] 22
Svájc (Schweizer Hitparade)[50] 23
Egyesült Királyság (UK Singles Chart)[51] 6
US Billboard Hot 100[52] 7
US Hot Dance Club Songs (Billboard)[53] 1
US Hot Dance Singles Sales (Billboard)[54] 1
US Mainstream Top 40 (Billboard)[55] 2
US Rhythmic (Billboard)[56] 14
Zimbabwe (ZIMA)[57] 15

Év végi összesítések[szerkesztés]

Slágerlista (1993) Helyezések
Belgium (Ultratop 50 Flanders)[58] 95
Canada Top Singles (RPM) 34
Canada Dance/Urban (RPM)[59] 31
Netherlands (Dutch Top 40)[60] 158
US Billboard Hot 100 66

Minősítések[szerkesztés]

Ország Minősítés Eladás
Ausztrália (ARIA) [61] arany 35.000
Egyesült Királyság (BPI) [62] 136.854

Források[szerkesztés]

  1. Holden, Stephen. „Madonna Makes a $60 Million Deal”, The New York Times, 1992. április 20. (Hozzáférés: 2015. július 25.) 
  2. a b Madonna: Erotica Album Review. Slant Magazine, 2007. február 24. (Hozzáférés: 2015. július 25.)
  3. Flick, Larry (1992. november 28.). „The Man Behind Madonna's 'Erotica'”. Billboard, New York. ISSN 0006-2510. (Hozzáférés: 2015. július 25.)  
  4. a b c Pettibone, Shep. „Erotica Diaries — Written by Shep Pettibone”, ShepPettibone.com. [2011. augusztus 30-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2015. július 25.) 
  5. Lenig 2010, p. 144
  6. Rooksby 2004, p. 40
  7. Ciccone, Madonna: 'Deeper and Deeper' by Madonna (Solero). Alfred Publishing Inc., 1993. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 26.)
  8. The Definitive Ranking of Madonna’s Top 55 Songs. Gay Star News, 2014. augusztus 15. [2020. február 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 26.)
  9. Erlewine, Stephen Thomas: [Deeper and Deeper az AllMusicon Erotica > Overview]. AllMusic. Rovi Corporation. (Hozzáférés: 2015. július 25.)[halott link]
  10. The Definitive Ranking Of Madonna Singles. The Huffington Post, 2015. március 10. (Hozzáférés: 2015. július 25.)
  11. Like it or not, album has a beat you can dance to”, The Baltimore Sun, 1992. október 23. (Hozzáférés: 2015. július 25.) 
  12. (1992. október 24.) „Album Reviews: Madonna - Erotica”. Billboard 104 (43), 62. o. (Hozzáférés: 2015. július 25.)  
  13. Erotica Review. Entertainment Weekly, 1992. október 23. (Hozzáférés: 2015. július 25.)
  14. Madonna - Greatest Hits Volume 2. PopMatters, 2001. november 12. (Hozzáférés: 2015. július 25.)
  15. The Billboard Hot 100: Week of December 5, 1992. Billboard. (Hozzáférés: 2016. február 1.)
  16. The Billboard Hot 100: Week of January 30, 1993. Billboard. (Hozzáférés: 2015. július 25.)
  17. Madonna > Awards. Allmusic. Rovi Corporation. (Hozzáférés: 2015. július 25.)
  18. Madonna Album & Song Chart History. Billboard Adult Pop Songs for Madonna. [2015. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 25.)
  19. (1993. december 25.) „1993 The Year in Music, Special Double Issue”. Billboard 105 (52). ISSN 0006-2510.  
  20. Top Singles - Volume 57, No. 2, January 23 1993. RPM. Library and Archives Canada. [2016. március 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 25.)
  21. Top Singles - Volume 57, No. 5, February 13 1993. RPM. Library and Archives Canada. [2016. január 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 25.)
  22. Adult Contemporary - Volume 56, No. 25, December 19 1992. RPM. Library and Archives Canada. [2017. október 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 25.)
  23. The RPM Top 100 Hit Tracks of 1993. Library and Archives Canada. Hozzáférés ideje: 2019. november 24. 
  24. Madonna: Artist Chart History. Brit kislemezlista. (Hozzáférés: 2015. július 25.)
  25. The immaculate guide to 50 years of Madonna. Music Week, 2008. augusztus 19. [2008. augusztus 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 25.)
  26. Australian-charts.com – Madonna – Deeper and Deeper. ARIA Top 50 Singles. [2015. augusztus 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 25.)
  27. Austriancharts.at – Madonna – Deeper and Deeper. Ö3 Austria Top 40. [2008. december 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 26.)
  28. Ultratop.be – Madonna – Deeper and Deeper (dutch nyelven). Ultratop 50. (Hozzáférés: 2015. július 25.)
  29. The Irish Charts – Search Results – Deeper and Deeper. Ír slágerlista. [2009. június 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 25.)
  30. a b Guilbert 2002, p. 69
  31. Bret 2015, p. 110
  32. Rosenthal 2012, p. 272
  33. "Australian-charts.com – Madonna – Deeper and Deeper". ARIA Top 50 Singles. (Hozzáférés ideje: 2015. július 25.)
  34. "Madonna – Deeper and Deeper – Austriancharts.at" (német nyelven). Ö3 Austria Top 40. (Hozzáférés ideje: 2015. július 25.)
  35. "Ultratop.be – Madonna – Deeper and Deeper" (holland nyelven). Ultratop 50. (Hozzáférés ideje: 2015. július 25.)
  36. "RPM Top Singles." RPM. Library and Archives Canada. (Hozzáférés ideje: 2015. július 25.)
  37. "RPM Adult Contemporary Tracks." RPM. Library and Archives Canada. (Hozzáférés ideje: 2020. május 6.)
  38. Top 10 Sales in Europe, 16. o. (1993. január 16.). Hozzáférés ideje: 2020. február 23. 
  39. Hits of the World. Billboard, 1993. január 16. (Hozzáférés: 2016. november 7.)
  40. Top 10 Sales in Europe, 16. o. (1993. február 6.). Hozzáférés ideje: 2020. február 23. 
  41. "Lescharts.com – Madonna – Deeper and Deeper" (francia nyelven). Les classement single. (Hozzáférés ideje: 2015. július 25.)
  42. "Madonna – Deeper and Deeper". Offiziellecharts.de. GfK Entertainment. (Hozzáférés ideje: 2018. október 17.)
  43. Íslenski Listinn Topp 40 (28.01.1993 – 04.02.1993) (izlandi nyelven). Dagblaðið Vísir – Tónlist. (Hozzáférés: 2018. március 7.)[halott link]
  44. Top 10 Sales in Europe, 12. o. (1993. január 9.) 
  45. "Nederlandse Top 40 – Madonna search results" (holland nyelven) Dutch Top 40. (Hozzáférés ideje: 2015. július 25.)
  46. "Dutchcharts.nl – Madonna – Deeper and Deeper" (holland nyelven). Single Top 100. (Hozzáférés ideje: 2018. április 2.)
  47. "Charts.org.nz – Madonna – Deeper and Deeper". Top 40 Singles. (Hozzáférés ideje: 2015. július 25.)
  48. Notowanie nr574 [archivált változat] (polish nyelven). LP3 (1993. február 12.). Hozzáférés ideje: 2019. november 9. [archiválás ideje: 2019. szeptember 6.] 
  49. "Swedishcharts.com – Madonna – Deeper and Deeper". Singles Top 60. (Hozzáférés ideje: 2015. július 25.)
  50. "Madonna – Deeper and Deeper – swisscharts.com". Swiss Singles Chart. (Hozzáférés ideje: 2015. július 25.)
  51. "Madonna: Artist Chart History". Official Charts Company. (Hozzáférés ideje: 2015. július 25.)
  52. "Madonna Chart History (Hot 100)". Billboard. (Hozzáférés ideje: 2015. július 25.)
  53. "Madonna Chart History (Dance Club Songs)". Billboard. (Hozzáférés ideje: 2015. július 25.)
  54. Hot Dance Music/Maxi-Singles Sales (PDF), 31. o. (1993. január 30.). Hozzáférés ideje: 2019. november 21. 
  55. "Madonna Chart History (Pop Songs)". Billboard. (Hozzáférés ideje: 2015. július 25.)
  56. "Madonna Chart History (Rhythmic)". Billboard. (Hozzáférés ideje: 2015. július 25.)
  57. Kimberley, Christopher. Zimbabwe Singles Chart Book: 1965–1996 
  58. "Jaaroverzichten 1993: Singles" (in Dutch). Ultratop Flanders. Retrieved August 15, 2018.
  59. RPM Top 50 Dance Tracks of 1993. Library and Archives Canada 
  60. Jaarlijsten 1993 (dutch nyelven). Stichting Nederlandse Top 40. (Hozzáférés: 2019. december 1.)
  61. Ryan 2011, p. 174
  62. Jones, Alan: The immaculate guide to 50 years of Madonna. Music Week, 2008. augusztus 19. [2008. augusztus 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. február 21.)