Into the Groove

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Madonna
Into the Groove
Kislemez a Like a Virgin albumról
B-oldalShoo-Bee-Doo
Megjelent1985. július 15.
Formátum7" · 12" · CD Single
Felvételek1984
StílusDance · Pop  · Posztdiszkó
Nyelvangol
Hossz3:55 (edit)
8:31 (extended remix)
KiadóSire  · Warner Bros.
SzerzőMadonna  · Stephen Bray
ProducerMadonna  · Stephen Bray
Madonna-kronológia
"Angel"
(1985)
"Into the Groove"
(1985)
"Dress You Up"
(1985)
Videóklip
Hivatalos videóklip
SablonWikidataSegítség

Az Into the Groove című dal az amerikai énekesnő Madonna 1985. július 15-én megjelent kislemeze a Like a Virgin című albumáról, amelyet a Sire Records adott ki. A dal az 1985-ben bemutatott Kétségbeesve keresem Susant című film betétdala. A dal Madonna második stúdióalbumának, a Like a Virgin-nek (1984) Észak-Amerikán kívüli újrakiadásán szerepelt. A dalt Madonna akkor írta, amikor táncosként dolgozott, és közben egy Puerto Rico-i férfit nézett, aki az erkélyen volt. A dalt eredetileg Mark Kamins-nak írta Madonna, azonban úgy döntött, hogy felhasználja a Desperately Seeking Susan című film betétdalaként.

Az "Into the Groove" szintetizátorokból és dobgépekből áll. Madonna hangját kettős módon követi a kórus. A dal szövege egyszerű, mint egy meghívó egy táncra az énekesnővel. Ugyanakkor szexuális érzelmekkel és felhanggal bír. A dal pozitív kritikákat kapott a zenekritikusoktól, és kereskedelmileg is sikeres dal volt. Az "Into the Groove" a slágerlisták élén szerepelt Ausztráliában, Belgiumban, Írországban, Japánban, Hollandiában, Új-Zélandon, Spanyolországban és 1. helyezett volt az Egyesült Királyságban. A dal csak 12" inches kislemezen volt elérhető az Egyesült Államokban az "Angel" című dallal közösen, és emiatt nem került fel a Billboard Hot 100-ra.

A dalhoz készült videóklip a filmből átvett képkockákból áll. A dalt Madonna a legtöbb koncertjén előadta. Legutóbb a Rebel Heart Tour-on (20152016). A dalt számos művész is feldolgozta, köztük Dannii Minogue ausztrál énekesnő, aki egyesítette a dalt a "Don't Wanna Lose This Feeling" című dalával. Az 1980-as évek végére az "Into the Groove" a Billboard magazin szerint az Évtized kislemeze volt.

Előzmények[szerkesztés]

Az "Into the Groove"-ot Madonna és akkori barátja Stephen Bray írta. Az énekes kezdetben Mark Kamins barátnőjének, Chyne-nek írta a dalt, és felvett egy demót, melyet Kamins később módosítani szeretett volna. Madonna azonban úgy gondolta, hogy a dal megfelelő lenne a Desperately Seeking Susan című filmhez, és a végső változatot rögzítette Bray-vel a filmhez. Amikor Kamins megtudta, hogy Madonna felhasználta a dalt, dühös lett, mert nem tájékoztatta arról, hogy a filmhez fogja használni. Madonna ezt válaszolta: "Kemény vagyok, és ambiciózus, pontosan tudom, hogy mit akarok, ha szart csinálok az az én dolgom".[1] Az "Into the Groove" végül nem kerül fel a filmzenei albumra, hanem Madonna második Like a Virgin című stúdióalbumán szerepel.[2] A Time magazinnak Madonna elmondta, hogy a dalt akkor írta, amikor egy latin fiút nézett az erkélyen.[3] A dalt "dorky"-nak írta, melyet Madonna tovább magyarázott:

Amikor a dalt írtam az Avenue B. 4. emeleti lakásomban tartózkodtam, és ott volt szemben az erkélyen egy nagyszerű Puerto Rico-i fiú, akivel randizni szerettem volna, mielőtt a dalt megírtam. Végül kimentem vele, és a dalt be is fejeztem mielőtt az utolsó randevúm lett volna vele. Örültem, hogy nem folytatódott... A táncparkett nagyon varázslatos hely volt számomra, amikor táncosként dolgoztam. A dalhoz ennek nagyon sok köze van. A szabadságérzés tánc közben, és saját testem, ahogy elengedem magom, és a zenével fejezem ki érzelmeimet. Mindig varázslatos helynek gondoltam ezt, még akkor is, ha ez nem volt extázis. Az "Into the Groove" elsődleges inspirációja ez volt.[4]

Az "Into the Groove" című dalhoz készült videót a film képkockáiból állították össze. A dalszövegek gyakran megegyeztek a képekkel. A Doug Dowdle féle Parallax Productions egy olyan cég volt a 80-as években, akik úttörő szerepet játszottak a filmmel összekapcsolt zenei videók rendezésében, és elkészítésében. A klipet Susan Seidelman rendezésével készítették. Önálló klip azért nem készült a dalhoz, mert már öt Madonna videó volt köztudatban, és folyamatosan sugározta az MTV.[5] A Rolling Stone újságnak 2009-ben Madonna adott egy interjút, melyben elmondta: "Az Into the Groove egy új dal, melyet későn vettünk fel, de úgy tűnik, mindenkinek tetszik".[6]

Összetétel[szerkesztés]

Az "Into the Groove" egy dance-pop dal,mely Madonna beszédes bevezetőjével kezdődik.[7] Ez követik a dobok és a szintetikus basszushangok. Majd belép a kórus, ahol Madonna hangja duplázódik, majd növekszik. A szintetikus vonal ellenpontja a fő dallamnak, kontrasztot adva ezzel. A dal "hídja" ahol Madonna a "Live out your Fantasy"-t énekli, éneke az alsóbb regiszterben szerepel. A Musicnotes.com által a dal közepes tempóban 116 BPM / perc ütemmel szól, és C-mol kulcsban van beállítva. Madonna hangja a C 4 és D 5 közötti hangskálán terjed. Ez egy alap fekvencia a CM7-B ♭ / C-CM7-A ♭ akkordmenet között.

A dalhoz Shep Pettibone készített remixet, mely szerepel az 1987-es You Can Dance című összeállításon. Ebben a változatban a c'mon kifejezés folyamatosan ismétlődik a dal elején, majd az első verse csak kb. 90. másodperc után kezdődik el. Miután a "Now I know you're mine" énekli, van egy kis szünet, majd ismétlés a mondatokban a "step to the beat" and "c'mon" szavakkal. Az utolsó verse visszhangot tartalmaz az énekben, mely a mondatok átfedését okozza. A remix kongás hangszerekkel ér véget. Pettibone a dalt újrakeverte Goh Hotoda mellett a The Immaculate Collection (1990) összeállításhoz.

A dalszöveg roppant egyszerű, olyan mint egy meghívó a táncolni akaró énekesnővel. Az egyszerű dalszöveg ellenére a dal szexuális érzelmekkel és felhanggal bír. Hasonlóan Madonna "Like a Virgin" (1984) című kislemezéhez, az "Into the Groove2-ban lírai rész is szerepel a félénk lányoknak. Az "At night I lock the door so no-one else can see" című sor azt sugallta, hogy Madonna nem volt annyira bolond, mint ahogyan a provokatív képe mutatta. Barker szerint a nosztalgikus emberek azonnal felismerték a dalszövegeit az éjszakai klubokban. Hozzátéve, hogy a "Only when I'm dancing can I feel this free," című szöveg azt a szabadságot fejezi ki, melyet a táncparkett nyújt.

Felvétel[szerkesztés]

Madonna és Bray a dalt újra felvették és megváltoztatták a dalszöveg egy részét. Bray a felvételeket így kommentálta: "A dal alapja, és "csontváza" (zenéje) el volt készítve, azonban Madonna úgy változtatott a szemöldökén és a haján, mint a dalszövegen.[1] Az "Into the Groove" felvételei a Sima Sound Stúdióban zajlottak. A felvételen Madonna barátja Erika Bellen is jelen volt, és figyelte az egész folyamatot. Az Andrew Morton féle életrajzi könyvben megjegyezte, hogy ponton Bray nehézségekbe ütközött, mert szerinte a dallam nem volt összhangban a kompozíció többi részével. A nehézségek ellenére Madonna a mikrofonhoz lépett és énekelte: ""Live out your fantasy here with me". Bray problémája végül megoldódott. Belle úgy emlékezett, hogy tapasztalataira támaszkodva minden helyre került.[1]

Madonna 2003-ban átalakította a dalt és "Into the Hollywood Groove" remixként adta elő, mely az eredeti "Into the Groove2 első szakaszát, valamint a "Hollywood" című dalának első versszakát tartalmazza. A dalszövegek kissé megváltoztak, és a dalban Missy Elliot rappel. A dal ezen változatát 2003-ban egy Gap reklámban használták fel, melyben Madonna és Missy Elliot Gap farmert viseltek.[8] A dalhoz egy másik változat is készült Josh Harris és Omar Galenao jóvoltából "The Passengerz" néven, mely szerepel Madonna Remixed & Revisited nevű 2003-as remix albumán.[9]

Sikerek[szerkesztés]

Az Egyesült Államokban a "Crazy for You" és a "Material Girl" megjelenése az egymással versengő problémák miatt az "Into the Groove" 7" inches kislemezként jelentették meg, hogy ne legyen verseny az "Angel" című dallal, a Like a Virgin albumról kimásolt 3. kislemezzel.[10] Az "Into the Groove" végül az "Angel" kislemez B. oldalán kapott helyet, így nem tudott a Billboard Hot 100-as listára felkerülni.[11][12] A dal a Hot Dance Club Songs 40. helyén debütált,az 1985. június 1-i megjelenéskor.[13] Négy hét elteltével a dal elérte a slágerlista csúcsát a Hot R&B / Hip-Hop Songs kislemezlistán, és a 19. helyre került.[14] Az "Into the Groove" Madonna legtöbbet játszott dala volt a Billboard Recurrent Airplay játszási listán. 1985. július 30-án az "Angel / Into the Groove" arany minősítést kapott az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége által az eladott 1.000.000 példányszám alapján 1989 előtt.[15] Ez volt az első arany helyezéssel jutalmazott kislemez az 1981-ben megjelent Frankie Smith dal a "Double Dutch Bus" óta.[16] A dal a 12. helyezett volt az Év végi összesített dance slágerlistán. A 12-es vinylből 600.000 példányt értékesítettek a Hot Dance Singles Eladási lista alapján, ahol az 1. helyre került a kislemez.[17][18]

A dal az Egyesült Királyság kislemezlistáján a 4. helyen debütált 1985. július 27-én, és ez lett a akkori legmagasabb pozícióban debütáló dal, a slágerlista akkori történetében. A dal a slágerlista élére került és négy hétig volt listavezető. Összesen 14 hétig volt slágerlistás helyezés. A dal Madonna első 1. helyezést elért kislemeze volt az Egyesült Királyságban. Az első helyezés miatt Madonna Holiday című dala csupán a 2. volt a slágerlistán. Emiatt Madonna volt az első olyan női előadó az Egyesült Királyságban, akinek két slágere is jelen volt az 1. és a 2. helyen a slágerlistán.[19] A dalt a Brit Hanglemezgyártók Szövetsége arany helyezéssel jutalmazta az eladott 500.000 példányszám alapján. Az eladások 2018 óta 957.000-re nőttek, és az ország legnagyobb eladásokat produkáló felvétele lett. A dal az Egyesült Királyság 3. legjobban fogyó kislemeze volt Jennifer Rush "The Power of Love" és Elaine Paige és Barbara Dickson "I Know Him So Well" című kislemeze után. Ausztráliában a dal az "Angel"-lel közösen a Kent Music Chart top helyezettje volt. Az országban ez volt a 2. legkeresettebb kislemez 1985-ben. Európában, Óceániában, és Afrikában top slágerlistás volt a dal, valamint Belgiumban, Írországban, Hollandiában, Új-Zélandon, és Spanyolországban is a slágerlista élén tetőzött. Top 5-ös helyezés volt Franciaországban, Németországban, Norvégiában, Dél-Afrikában, Svédországban, Svájcban, és az European Hot 100 kislemezlistán is.[20][21][22] A Music & Media szerint a dalból 1985 szeptemberéig mintegy 1,5 millió példányt adtak el.

Élő előadások[szerkesztés]

Az "Into the Groove" a harmadik dal volt a The Virgin Tour turnén 1985-ben. Madonna kék átlátszó felsőben énekelt, mely felfedte jellegzetes fekete melltartóját. Csipkés nadrágban állt a színpadra, és számos kereszt volt a nyakában és a fülében.[23] Haja meg volt kötve. Volt egy csörgő a kezében, ugyanúgy mint a két férfi táncosnál, akikkel előadta a dalt.[24] Az eladást Detroitban rögzítették, és szerepel a Madonna Live: The Virgin Tour című video kiadványon is. Az 1985. július 13-án megrendezett Live Aid koncerten is előadta.[25] She also performed it on her Live Aid concert on July 13, 1985.[26]

Az 1987-es Who’s That Girl világturnén az "Into the Groove2 a második és utolsó dal volt ráadásként. Az előadás során viselt ruhát Andy Warhol művész ihlette. Egy laza nadrágból állt, melynek oldalán egy Campbell leves volt, előtte az U betű, és hátul a "DANCE" szó, melyet úgy terveztek, hogy amikor Madonna megfordul a közönség el tudja olvasni: "U [Can] Dance].[27] Az ének közepén egy fiatal fiú csatlakozott Madonnához a színpadon, ahol együtt táncoltak. Madonna ezután rózsaszín bolero kabátot viselt. Az előadás végén az énekesek és táncosok is együtt énekeltek, majd együtt meghajoltak és befejezték az előadást.[28] A Who’s That Girl: Live in Japan felvételeit Tokióban vették fel 1987. június 2-án.[29] Illetve a dal a Ciao Italia: Live from Italy című kiadványon is szerepel a japán változat mellett, melyet Torinóban rögzítettek 1987. szeptember 4-én.[30]

Három évvel később a Blond Ambition világturnén Madonna a dalt ismét az ráadásként adták elő. A dalt Niki Haris és Donna De Lory-val adta elő az énekesnő. Lory-t három macho srác csábítja el, akik bőrkabátban vannak. A lányok arra kérték a fiút, hogy bizonyítsák szeretetüket, és azon gondolkodtak, hogy szükség esetén használjanak-e óvszert?! Ezután a dal Shep Pettibone extended remixét énekelték el a dalnak.[31] Az előadásnak két különböző változata ismert. Az egyik a Blon Ambition – Japan Tour 90, melyet 1990. április 27-én Jokohamaban rögzítettek.[32] A másik a Franciaország beli Blond Ambition World Tour Live, melyet Nizzában 1990. augusztus 5-én rögzítettek.[33] A 2004-es Re-Invention világturnén Madonna a dalt skót dudásokkal adta elő. Madonna fehér ujjatlan pólóban jelent meg a színpadon, a skót csapattal, Lorne Cousin vezetésével. A színpadon Missy Elliot a kivetítőn egy rapbetétet adott elő a dalban.[34]

Madonna előadás közben a Sticky & Sweet turnén

A dal a 20082009-es Sticky & Sweet turnén is elhangzott. Az előadáson Cassius "Toop Toop" , Frankie Smith "Double Dutch Bus" és a Sugarhill Gang "Apache (Jump On It)", valamint Madonna "Jump" című dalainak elemeit csempészték bele a dalba.[35][36] A dalt Madonna rövidnadrágban, és pólóban adta elő, miközben a DJ pultra ugrott. Elkezdték énekelni a dalt, miközben rajzfilm figurák jelentek meg a kivetítőn, és Madonna barátja táncolt a háttérben. A dal végén a Double Dutch közjátékként táncolt. 2015-ben az "Into the Groove" szerepelt a Rebel Heart Tour részeként is, ahol flamenco stílusú medley-ben adta elő a dalt a "Dress You Up", "Everybody" és a "Lucky Star" című dalokkal együtt. A műsor végén Madonna latin és cigány ihletésű ruhákba öltözött, melyeket Alessandro Michele készített a Gucci számára, mely flamenco kalapból, csipkéből, szoknyából, és testnadrágból állt.[37][38]

Feldolgozások[szerkesztés]

A dalt a Sonic Youth nevű alternatív rockcsapat Ciccone Youth álnéven dolgozta fel 1986-ban, és megjelentette kislemezen is, majd a The Whitey című albumon is szerepelt 1988-ban.[39] Dal Bozzio a Missing Persons nevű new wave csapattal vette fel a dalt, mely tisztelgés volt Madonna előtt, így felkerült a Virgin Voices: A Tribute To Madonna Vol. 2. című albumra is.[40] Jeremy Jay alternatív pop-énekes 2007-ben vette fel a dalt saját változatában. A dal felkerült a Through the Wilderness nevű pszichedelikus folk-albumra is.[41] A francia pop-rock csapat Superbus 2002-ben dolgozta fel a dalt, és jelentette meg Aéromusical című albumukon. Ez volt a 3. és egyben utolsó kimásolt kislemezük az albumról.[42]

2003-ban a dalt Dannii Minogue használt fel a "Don't Wanna Lose This Feeling" című dalában, mely 4. és egyben utolsó kislemeze volt a Neon Nights című albumáról. Az "Into the Groove" zenei alapját és Madonna énekhangját használta fel, bár Minogue énekhangját megváltoztatták, hogy illeszkedjen a dalhoz.[43] 1985-ben és 2017-ben Anita Mui, hongkongi énekes és Priscilla Chan vette fel a dalt kantoni nyelven.

Számlista[szerkesztés]

  • UK 7" single / UK 7" Limited Edition Picture Disc
  1. "Into the Groove" – 4:43
  2. "Shoo-Bee-Doo" – 5:16
  • Japanese 7" single
  1. "Into the Groove" – 4:43
  2. "Physical Attraction" (Edit) – 3:55
  • UK 12" single
  1. "Into the Groove" – 4:43
  2. "Everybody" – 4:52
  3. "Shoo-Bee-Doo" – 5:16

  1. "Into the Groove" (Extended Remix) – 8:31
  2. "Into the Groove" (Remix Dub) – 6:22
  3. "Everybody" (Extended Remix) – 7:06
  • German CD single, 3" CD single (1989)
  1. "Into the Groove" – 4:43
  2. "Who’s That Girl" (extended version) – 6:29
  3. "Causing a Commotion" (Silver Screen Mix) – 6:39

Közreműködő személyzet[szerkesztés]

  • Madonna – író , ének , producer
  • Stephen Bray – író, producer
  • Shep Pettibone – mix , kiegészítő produkció, audio szerkesztés
  • Andy Wallace – remix keverés
  • The Latin Rascals – hangszerkesztés
  • Ritts gyógynövény – fényképész

Slágerlista[szerkesztés]

Heti összesítések[szerkesztés]

Slágerlista (1985) Legjobb
helyezések
Australia (Kent Music Report)[44]
az "Angel"-lel együtt
1
Ausztria (Ö3 Austria Top 40)[45] 6
Belgium (Ultratop 50 Flanders)[46] 1
European Hot 100 Singles (Eurotipsheet)[22] 1
European Airplay Top 50 (Eurotipsheet)[47] 1
Franciaország (Single Top 100)[48] 2
Németország (Media Control Charts)[21] 3
Iceland (RÚV)[49]
1
Írország (IRMA)
1
Hollandia (Top 40)[50] 1
Hollandia (Single Top 100)[51] 1
Új-Zéland (Recorded Music NZ)[52] 1
Norvégia (VG-lista)[53] 4
Spain (PROMUSICAE) 1
Svédország (Sverigetopplistan)[54] 3
Svájc (Schweizer Hitparade)[55] 2
Egyesült Királyság (UK Singles Chart)[56] 1
US Hot Dance Club Songs (Billboard)[57]
az "Angel"-lel együtt
1
US Hot R&B/Hip-Hop Songs (Billboard)[58] 19

Év végi összesítések[szerkesztés]

Slágerlista (1985) Helyezések
Australia (Kent Music Report)
az"Angel"-lel együtt
2
Germany (Official German Charts)[59] 21
Netherlands (Single Top 100)[60] 8
New Zealand (Recorded Music NZ)[61] 4
Switzerland (Schweizer Hitparade)[62] 9
UK Singles (Official Charts Company) 3
US Hot Dance Club Songs (Billboard) 12

Minősítések[szerkesztés]

Ország Minősítés Eladás
Franciaország (SNEP)[63] arany 533.000
Görögország (IFPI Greece)[64] 4000
Olaszország (FIMI)[65] arany 300.000
Japán (Orion Charts)[66] 152.440
Új-Zéland (RMNZ)[67] arany 10.000
Egyesült Királyság (BPI)[68] platina 957.000
Amerikai Egyesült Államok (RIAA) arany 1.000.000


Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Morton 2002, p. 168
  2. Desperately Seeking Susan: Soundtrack from the film > Overview. AllMusic. (Hozzáférés: 2010. július 10.)
  3. Taraborrelli 2002, p. 89
  4. Cresswell 2006, p. 243
  5. Bego 2000, p. 120
  6. Scaggs, Austin (2009. október 29.). „Madonna Looks Back: The Rolling Stone Interview”. Rolling Stone. [2015. február 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 24.)  
  7. Madonna – Into the Groove. AllMusic. (Hozzáférés: 2017. január 30.) „Like her other songs of the time, "Into the Groove" was an infectious, fluffy dance-pop confection that drew legions of fans, as well as considerable backlash...”
  8. Susman, Gary. „Madonna will shill for the Gap”, Entertainment Weekly, 2003. július 16. (Hozzáférés: 2010. február 18.) 
  9. Rooksby 2004, p. 67
  10. Rooksby 2004, p. 19
  11. Bronson 2003, p. 674
  12. Trust, Gary. „Weekly Chart Notes: Fall Out Boy Covers ... Fall Out Boy; Taylor Swift, Pink Floyd Set Marks”, Billboard, 2013. április 28. (Hozzáférés: 2013. május 3.) 
  13. Chin, Brian (1985. június 1.). „Hot Dance/Disco Club Play”. Billboard, New York 97 (22), 68. o. ISSN 0006-2510. (Hozzáférés: 2010. február 19.)  
  14. Chin, Brian (1985. június 29.). „Hot Dance/Disco Club Play”. Billboard, New York 97 (25), 64. o. ISSN 0006-2510. (Hozzáférés: 2010. február 19.)  
  15. Grein, Paul. „New Golden Rule: 500,000 Sales Mark for All Singles”, Los Angeles Times, 1989. május 14. (Hozzáférés: 2010. december 22.) 
  16. Grein, Paul (1985. augusztus 10.). „Hot Madonna: July Fills Her Coffers With RIAA Metal”. Billboard, New York 97 (32), 7. o. ISSN 0006-2510. (Hozzáférés: 2010. február 16.)  
  17. Chin, Brian (1985. december 28.). „Dance Trax”. Billboard, New York 97 (52), 45. o. ISSN 0006-2510. (Hozzáférés: 2010. február 19.)  
  18. Chin, Brian (1985. augusztus 3.). „12 Inch Singles Sales”. Billboard, New York 97 (31), 64. o. ISSN 0006-2510. (Hozzáférés: 2010. február 19.)  
  19. McAleer 2004, p. 262
  20. Salaverri, Fernando. Sólo éxitos: año a año, 1959–2002, 1st (spanish nyelven), Spain: Fundación Autor-SGAE (2005. szeptember 1.). ISBN 84-8048-639-2 
  21. a b "Madonna – Into the Groove". Offiziellecharts.de. GfK Entertainment. (Hozzáférés ideje: 2014. december 14.)
  22. a b European Top 100 Singles. Eurotipsheet, 1985. október 14. (Hozzáférés: 2020. március 16.)
  23. Clerk 2002, p. 41
  24. Clerk 2002, p. 49
  25. Madonna. Madonna Live: The Virgin Tour (VHS). Warner Home Video.
  26. Metz & Benson 1999, p. 319
  27. Morton 2002, p. 200
  28. Layton 2004, p. 110
  29. Madonna. Who’s That Girl – Live in Japan (VHS). Warner Home Video.
  30. Madonna. Ciao Italia: Live from Italy (VHS). Warner Home Video.
  31. Fouz-Hernández & Jarman-Ivens 2004, p. 73
  32. Madonna. Blond Ambition – Japan Tour 90 (VHS). Warner-Pioneer Japan.
  33. Madonna. Blond Ambition World Tour Live (Laserdisc). Pioneer Artists.
  34. Hand, John. „Madonna's loyal following”, BBC News, 2004. augusztus 13. (Hozzáférés: 2010. február 19.) 
  35. Kreps, Daniel. „Madonna Exclusive Sticky & Sweet Tour Video: 'Into The Groove”, Billboard, 2009. október 27. (Hozzáférés: 2010. február 19.) 
  36. Albiston, Isabel. „Madonna at Cardiff's Millennium Stadium: Review”, The Daily Telegraph, 2008. augusztus 24.. [2009. április 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. február 19.) 
  37. Warner, Sam. „Madonna kicks off her Rebel Heart Tour with a hit-packed set: See the first photos”, Digital Spy, 2015. szeptember 10.. [2015. szeptember 12-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2015. szeptember 12.) 
  38. Maza, Erik. „First Look: Madonna's 'Rebel Heart' Tour Designer Costume Sketches”, Women's Wear Daily, 2015. szeptember 8. (Hozzáférés: 2015. szeptember 8.) 
  39. Torreano, Bradley: [Into the Groove az AllMusicon Whitey Album > Overview]. Allmusic. Rovi Corporation, 1998. szeptember 9. (Hozzáférés: 2010. február 19.)
  40. Huey, Steve: [Into the Groove az AllMusicon Virgin Voices: A Tribute to Madonna, Vol. 2 > Overview]. Allmusic. Rovi Corporation, 1999. május 23. (Hozzáférés: 2010. február 19.)
  41. Deusner, Stephen M.: Various Artists Through the Wilderness: A Tribute to Madonna. Pitchfork, 2007. november 30. (Hozzáférés: 2016. november 30.)
  42. 'Aeromusical: Superbus Album. Yahoo!. (Hozzáférés: 2010. február 19.)[halott link]
  43. Slomowicz, Ron: Dannii Minogue Interview. About.com. The New York Times Company, 2005. szeptember 12. [2005. szeptember 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 19.)
  44. Kent, David. Australian Chart Book 1970–1992. Australian Chart Book, St Ives, N.S.W (1993). ISBN 0-646-11917-6 
  45. "Madonna – Into the Groove – Austriancharts.at" (német nyelven). Ö3 Austria Top 40. (Hozzáférés ideje: 2014. december 14.)
  46. "Ultratop.be – Madonna – Into the Groove" (holland nyelven). Ultratop 50. (Hozzáférés ideje: 2014. december 14.)
  47. European Airplay Top 50. Eurotipsheet, 1985. szeptember 2. (Hozzáférés: 2020. március 16.)
  48. "Lescharts.com – Madonna – Into the Groove" (francia nyelven). Les classement single. (Hozzáférés ideje: 2014. december 14.)
  49. Madonna Chart History. RÚV, 2016. március 22. (Hozzáférés: 2017. május 24.)
  50. "Nederlandse Top 40 – Madonna search results" (holland nyelven) Dutch Top 40. (Hozzáférés ideje: 2014. december 14.)
  51. "Dutchcharts.nl – Madonna – Into the Groove" (holland nyelven). Single Top 100. (Hozzáférés ideje: 2014. december 14.)
  52. "Charts.org.nz – Madonna – Into the Groove". Top 40 Singles. (Hozzáférés ideje: 2014. december 14.)
  53. "Norwegiancharts.com – Madonna – Into the Groove". VG-lista. (Hozzáférés ideje: 2014. december 14.)
  54. "Swedishcharts.com – Madonna – Into the Groove". Singles Top 60. (Hozzáférés ideje: 2014. december 14.)
  55. "Madonna – Into the Groove – swisscharts.com". Swiss Singles Chart. (Hozzáférés ideje: 2014. december 14.)
  56. "Madonna: Artist Chart History". Official Charts Company. (Hozzáférés ideje: 2014. december 14.)
  57. "Madonna Chart History (Dance Club Songs)". Billboard. (Hozzáférés ideje: 2014. december 14.)
  58. "Madonna Chart History (Hot R&B/Hip-Hop Songs)". Billboard. (Hozzáférés ideje: 2014. december 14.)
  59. Top 100 Single-Jahrescharts (german nyelven). Offiziellecharts.de. (Hozzáférés: 2015. december 5.)
  60. Jaaroverzichten — Single 1985. Dutchcharts.nl. (Hozzáférés: 2011. március 13.)
  61. Top Selling Singles of 1985. Recorded Music NZ. (Hozzáférés: 2016. február 25.)
  62. Schweizer Jahreshitparade 1985 (german nyelven). Swiss Music Charts. Hung Medien. [2013. november 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 21.)
  63. Les Singles en Or (french nyelven). Infodisc.fr. [2014. november 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. június 29.)
  64. Madonna Mania Now Spreading All Over Europe. Music & Media, 1985. szeptember 23. (Hozzáférés: 2018. június 10.)[halott link]
  65. European Gold & Platinum Awards 1986, 33. o. (1986. december 27.). Hozzáférés ideje: 2019. július 7. 
  66. Oricon Album Chart Book: Complete Edition 1970–2005.. Roppongi, Tokyo: Oricon Charts (2006. április 25.). ISBN 4-87131-077-9 
  67. Scapolo, Dean. The Complete New Zealand Music Charts: 1966–2006. Wellington: Dean Scapolo and Maurienne House (2007). ISBN 978-1877443-00-8 
  68. Myers, Justin: Madonna Top 20 biggest songs on the official chart. Official Charts Company, 2018. augusztus 25. (Hozzáférés: 2018. augusztus 25.)
  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap