Kardszarvú antilop

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Kardszarvú antilop
Oryx Dammah.jpg
Természetvédelmi státusz
Vadon kihalt
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Alrend: Kérődzők (Ruminantia)
Alrendág: Pecora
Család: Tülkösszarvúak (Bovidae)
Alcsalád: Lóantilopformák (Hippotraginae)
Nem: Oryx
Faj: O. dammah
Tudományos név
Oryx dammah
(Cretzschmar, 1827)
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Kardszarvú antilop témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kardszarvú antilop témájú médiaállományokat és Kardszarvú antilop témájú kategóriát.

A kardszarvú antilop (Oryx dammah) a párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a tülkösszarvúak (Bovidae) családjába és a lóantilopformák alcsaládjába tartozó ritka, afrikai kérődző. Eredeti élőhelyéről, a Szahara és a szavannák közt elterülő kopár, sivatagos-félsivatagos vidékről, amely Szenegáltól egészen Szudánig húzódik, mára gyakorlatilag kipusztult a mértéktelen vadászat miatt.

Elterjedése[szerkesztés]

A kardszarvú antilop ma már gyakorlatilag csak Csád és Niger területén fordul elő, de ott is csak nagyon alacsony példányszámban. Tunéziában egy visszatelepített populáció él. Sokszor érkeznek meg nem erősített jelentések a faj felbukkanásáról Burkina Faso, Mali és Szudán területén.

Megjelenése[szerkesztés]

A kardszarvú antilop teste és pofája alapvetően krémszínű-fehér, míg nyaka a rozsdavörös és barna különféle árnyalataiban pompázhat a szeménél húzódó „maszkhoz” és olykor a farához hasonlóan. A borjak sárgás szőrzettel jönnek a világra. A nemek hasonlóak, bár a bikák nagyobbak, a tehenek szarva pedig karcsúbb. A nyársas antilopok tömege 100-210 kilogramm között mozog, marmagasságuk 90-140 centiméter, hosszuk átlagosan 1,7 méter.

A kardszarvú antilop nevét hosszú, hátrafelé görbülő, hegyes szarvairól kapta, melyek átlagosan 1 méter hosszúak – bár már 1,2 méteres trófeákat is dokumentáltak. Nem csoda, hogy a vadászok kedvelt zsákmánya volt. Egyébként ez az egyetlen antilopfaj az Oryx nemben, amelynek a szarvai hátrafelé hajlanak.

Életmódja[szerkesztés]

A kardszarvú antilopok általában 20-40 fős csordákban élnek, amelyekben tehenek és fiatal borjaik élnek egy idős domináns bika vezetése alatt. A fiatal bikák ritkán magányosan, inkább kisebb bikacsordákat alkotva kóborolnak, míg az idősebbek territóriumot tartanak fenn, és a nőstényeket igyekeznek ezek határain belül tartani. Rendszeres a hímek közti összecsapás, azonban ez a legritkábban jár komoly sérüléssel. A gyengébb bika általában fejét leszegve meghunyászkodik.

Kardszarvú antiloptehén

Mivel a környezeti viszonyok mostohák, az antilopok nagy utakat – olykor száz kilométert is megtesznek, hogy lédús növényekhez jussanak. A kardszarvú antilop táplálékát szinte kizárólag fűfélék képezik.

A nap legforróbb részét lehetőleg árnyékos helyen töltik pihenve. Vízigényüket főleg innen fedezik, míg az esőzések idején az időszakos vízfolyásokból is isznak. Kiváló szaglásukkal hatalmas távolságból is megérzik a nedves időjárás közeledtét.

A hatalmas hőséghez és a vízhiányhoz, a testfelépítésük is alkalmazkodott. A szívüktől az agyukig vezető artériák az orrüregük közvetlen környezetében futnak, és a vérük ott akár 2 °C-ot is hűlhet. Vízbőség idején ürülékükkel és vizeletükkel folyadékot leadva is csökkenthetik a testhőmérsékletüket. Azonban általában éppen a folyadék tartalékolására van szükség, amire a kardszarvú antilop különleges eszközt fejlesztett ki. Nagy forróságban testhőmérsékletét akár 46,6 °C-ra is megemelheti, ami azért segít, mert ilyenkor kevesebb vizet kell elpárologtatnia a különbségek kiegyenlítéséhez.

Szaporodása[szerkesztés]

kardszarvú antilop borjú

Az udvarlást sajátos körtánc jellemzi. A rituálé során, a bika és a tehén egymás mellett áll, de ellenkező irányba néznek, majd elkezdenek körbe-körbe forogni, követve egymást. Ez akkor ér véget, ha a tehén megáll, és lehetőséget ad a bikának a párzás megkezdésére, vagy – ha nem áll készen – elhagyja a kört, vagy a másik irányba kezd futni.

A megtermékenyített tehén 8-9 hónapig vemhes, és minden alkalommal egyetlen borjat hoz a világra, amely születésekor 9-15 kilogrammot nyom, és az antilopok többségéhez hasonlóan hamarosan lábra áll, és követi anyját.

Védettsége[szerkesztés]

Az IUCN által kiadott Vörös Lista 2000-es adatai szerint a kardszarvú antilop a szabad természetből élőhelyének rombolása és a vadászat miatt, teljesen kipusztult. A CITES I. függelékében szerepel a faj, azaz a kihalás veszélye fenyegeti. Szerepel továbbá a Vándorló Fajok Konvenciója (CMS) I. függelékében és a CMS száhel–szaharai antilopok megmentéséért kidolgozott cselekvési tervében.

Ennek ellenére a kilátások jók a faj megmentésére, köszönhetően annak, hogy fogságban sok példánya él, és jól szaporodik – Amerikában és a Dél-afrikai Köztársaságban például sportvadászati célból tenyésztik. (Magyarországon csak a debreceni Nagyerdei Kultúrparkban él egy pár.) Az elmúlt években több visszatelepítési kísérlet történt, elsősorban Tunéziában.

Rokonai[szerkesztés]

Scimitar-Horned Oryx.jpg

A kardszarvú antilop mellett az Oryx nemnek három faja ismeretes:

Források[szerkesztés]

Lóantilopformák (Hippotraginae)
Addax Oryx Gazella Namibia(1).JPG Arab bejza
Fakó lóantilop Bejza
Fekete lóantilop Kardszarvú antilop
Kék lóantilop Nyársas antilop