Vérszérum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vérszérum előkészítése koleszterinteszthez
Vérvizsgálati kémcső, benne az elválasztott sárga színű vérszérummal és a vörös színű vörösvérsejtekkel

A vérszérum, vagy más néven vérsavó a vér azon része, amely nem tartalmaz vérsejteket (vörösvérsejt és fehérvérsejt), sem pedig véralvadási faktorokat; lényegében fibrinogénmentes vérplazma. A fentiekből következően nem alvad meg. A vérszérum tartalmazza a véralvadásban (koagulációban) részt nem vevő fehérjéket, az összes elektrolitot, ellenanyagokat, antigéneket, hormonokat, és az exogén anyagokat (pl. gyógyszerek, kábítószerek és mikroorganizmusok).

A vérszérum tanulmányozásának tudománya a szerológia. A szérumot számos diagnosztikai teszthez, többek közt a vércsoport meghatározáshoz is használják.

A vérszérum elengedhetetlen tényező az önmegújító embrionális őssejtek és a citokin leukémia gátló faktor kombinációjához.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Serum (blood) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • szerk.: Martin, Elizabeth A.: Concise Medical Dictionary, 7th, Oxford, Anglia: Oxford University Press (2007). ISBN 0-19-280697-1. Hozzáférés ideje: 2009. szeptember 8. 
  • Wang, Wendy; Srivastava, Sudhir.szerk.: Breslow, Lester: Serological Markers, Encyclopedia of Public Health 4. New York: Macmillan Publishers (United States), 1088–1090. o. (2002). Hozzáférés ideje: 2009. szeptember 8. 

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]