Philipp Jakob Cretzschmar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Philipp Jacob Cretzschmar.

Philipp Jakob Cretzschmar (1786. június 11.1845. május 4.) – német orvos, ornitológus.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Cretzschmar Hesse tartományban, Sulzbach községben született, és a würzburgi egyetemen tanult orvoslástant. Később anatómiát és zoológoát tanított a Senckenberg Orvosi Intézetben, Frankfurtban.

Cretzschmar volt az egyik alapítója és második igazgatója az 1817-ben alapított Senckenberg Természettudományi Társulatnak. Ott találjuk az alapító tagok sorában a neves természetkutatót, Eduard Rüppellt is, s a későbbiekben Cretzschmar és Rüpell közös erőfeszítések árán publikálták Rüppell afrikai kutatóútjainak eredményeit. A kiadvány, amely "Atlas of Rüppell's Travels in Northern Africa" címen jelent meg (1826–30), tartalmazott egy ornitológiai fejezetet is, melyet Cretzschmar jegyzett, leírva benne mintegy 30 új madárfajt, köztük olyanokat, mint a Meyer aranyosvállú papagája (Poicephalus meyeri), a núbiai túzok (Neotis nuba), az óriásgém (vagy góliátgém, Ardea goliath), a szuharbújófélék közé tartozó csíkos prínia (vagy sivatagi prínia, Scotocerca inquieta) és a rozsdás sármány (Emberiza caesia).

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Philipp Jakob Cretzschmar című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.