Oryx

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Oryx
Evolúciós időszak: ?Késő pliocén - jelen, 2,7–0 Ma
Nyársas antilop (Oryx gazella)
Nyársas antilop (Oryx gazella)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Ruminantiamorpha
Alrend: Kérődzők (Ruminantia)
Alrendág: Pecora
Öregcsalád: Bovoidea
Család: Tülkösszarvúak (Bovidae)
Alcsalád: Lóantilopformák (Hippotraginae)
Sundevall, 1845
Nem: Oryx
(Blainville, 1816)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Oryx témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Oryx témájú kategóriát.

Az Oryx az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a tülkösszarvúak (Bovidae) családjába és a lóantilopformák (Hippotraginae) alcsaládjába tartozó nem.

Ez a taxon négy nagytestű antilopot összefoglaló emlősnem. Ezek közül három Afrika száraz részein él, míg az egyik az Arab-félsziget lakója. Szőrzetük fajtól függően világos szürke vagy fehér, a pofán és a lábakon fekete mintázattal. A hosszú szarvaik majdnem egyenesek. Ezek közül kivételt képez a kardszarvú antilop, melynek szarvai meggörbültek, a lábain hiányzanak a fekete mintázatok, a pofáján a szemek környékén halványbarna foltozás látható és a nyaka okker sárgásbarna.

Az arab bejzát csak a fogságban végzett tenyészprogramok mentették meg a kihalástól. Manapság több helyre is visszatelepítették. [1] A kardszarvú antilopot vadon kihaltnak minősítették; kizárólag állatkertekben és tenyészprogramok keretében létezik.[2][3] Állatkertekben vagy vadasparkokban több ezer példánya megtalálható világszerte.[2] Néhány Oryx-faj, köztük a kardszarvú antilop is néhány Amerikai Egyesült Államokbeli (Texas és Új-Mexikó) vadasparkban látható. Az új-mexikói White Sands National Monumenthez tartozó White Sands Rakétakísérleti Telepre betelepítettek néhány nyársas antilopot, melyek elszaporodva inváziós fajjá váltak.[4][5]

Neve[szerkesztés]

Az Oryx megnevezés görög eredetű, Ὂρυξ vagy óryx = „egy fajta antilop”; többes számban óryges. Hérodotosz görög történetíró egy líbiai „Orus” nevű gazelláról ír. Ez a megnevezés az oruttoo vagy orussoo igékből eredhet, és jelentése: „ásni” vagy „az, amelyik ás”.[6] Köztudott tény, hogy Oryx-fajok gyökerek vagy gumók, és hűvösebb talajréteg után ásnak.

Életmódja[szerkesztés]

Az összes faj ebben a nemben a sivatagokat és félsivatagokat kedveli. Hosszú időn keresztül bírják víz nélkül. Akár 600 fős csordát is alkothatnak. Az újszülött borjú néhány perc múlva lábra áll és együtt menekül a csordával. Úgy a bikának, mint a tehénnek hosszú és állandó szarva van. A szarv keskeny és egyenes, a kardszarvú antilop kivételével. Egyes beszámolók szerint ezek az antilopok oroszlánt is ölhetnek a szarvaikkal. A nagyra becsült szarvuk miatt az ember mértéktelenül vadászta őket, emiatt az idők során mindegyikük a kihalás szélére sodródott.

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe az alábbi 4 élő faj tartozik:

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. {{{assessors}}} (2011). Oryx leucoryx. In: IUCN 2011. IUCN Red List of Threatened Species. Downloaded on 20 June 2011.
  2. a b {{{assessors}}} (2008). Oryx dammah. In: IUCN 2008. IUCN Red List of Threatened Species. Downloaded on 12 February 2011.Database entry includes justification for why this species is listed as extinct in the wild.
  3. "Reviving a Breed", iht.com, January 2007, web: iht7. Archiválva 2007. szeptember 4-i dátummal a Wayback Machine-ben.
  4. {{{assessors}}} (2008). Oryx beisa. In: IUCN 2008. IUCN Red List of Threatened Species. Downloaded on 12 February 2011.Database entry includes a brief justification of why this species is of Near Threatened.
  5. State of New Mexico, NM-PDF-Oryx Archiválva 2012. július 21-i dátummal a Wayback Machine-ben.
  6. Dr. J. H. Thiel, Beknopt Grieks-Nederlands Woordenboek 4e Ed.(Wolters Groningen
  7. East African Oryx - Facts, Diet, Habitat & Pictures on Animalia.bio. animalia.bio . (Hozzáférés: 2020. május 29.)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Oryx című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.