Afrikai farkas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Afrikai farkas
Evolúciós időszak: Középső pleisztocén - jelen, 0,6–0 Ma
Tanzániai példány
Tanzániai példány
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Kutyaalkatúak (Caniformia)
Család: Kutyafélék (Canidae)
Alcsalád: Valódi kutyaformák (Caninae)
Nemzetség: Kutyák (Canini)
Nem: Canis
Linnaeus, 1758
Faj: C. anthus
Tudományos név
Canis anthus
(F. Cuvier, 1820)
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Afrikai farkas témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Afrikai farkas témájú médiaállományokat és Afrikai farkas témájú kategóriát.

Az afrikai farkas (Canis anthus) az emlősök (Mammalia) osztályának ragadozók (Carnivora) rendjébe, ezen belül a kutyafélék (Canidae) családjába tartozó faj.

Korábban, azaz 2015-ig az aranysakál (Canis aureus) afrikai állományának vélték; manapság viszont önálló fajnak számít.[1][2] A mitokondriális DNS szerint, nem az aranysakállal, hanem inkább a szürke farkassal (Canis lupus) és a prérifarkassal (Canis latrans) áll közelebbi rokonságban.[1][3]

Előfordulása[szerkesztés]

Az afrikai farkas előfordulási területe Nyugat- és Észak-Afrika, valamint Közép- és Kelet-Afrikának az északi részei. Legdélibb állományai Tanzániában vannak. Elterjedésének északibb részein gyakoribb.

Alfajai[szerkesztés]

  • Canis anthus algirensis (Wagner, 1841)
  • Canis anthus anthus (F. Cuvier, 1820)
  • Canis anthus bea (Heller, 1914)
  • egyiptomi farkas (Canis anthus lupaster) (Hemprich & Ehrenberg, 1833) - korábban a szürke farkas alfajának vélték, Canis lupus lupaster név alatt
  • Canis anthus riparius (Hemprich & Ehrenberg, 1832)
  • Canis anthus soudanicus (Thomas, 1903)

Megjelenése[szerkesztés]

A két nem között alig van nemi kétalakúság. A faj átlagos marmagassága 40 centiméter, testtömege 7-15 kilogramm. Pofája és fülei megnyúltak, azaz hosszúkásak. A farka eléggé rövid, csak 20 centiméter hosszú. Bundájának színe a sárgástól az ezüstös szürkéig változik; végtagjai vöröses árnyalatúak; farkán apró, fekete pontok vannak.

Életmódja[szerkesztés]

Főleg a sivatagi élethez van hozzászokva, de 1800 méteres tengerszint fölötti magasságban is megfigyelték. Legfőbb tápláléka a gerinctelenek és a gazellaborjú méretű kisemlősök. Néha nagyobb állatokra is vadászik. Étrendjét dögökkel, emberi hulladékkal és gyümölcsökkel egészíti ki.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b (2015. augusztus 17.) „Genome-wide Evidence Reveals that African and Eurasian Golden Jackals Are Distinct Species”. Current Biology 25, 2158–65. o. [2015. november 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. DOI:10.1016/j.cub.2015.06.060. PMID 26234211. (Hozzáférés: 2016. május 10.)  
  2. Arnold, C.: Meet the First New Canine Found in 150 Years. National Geographic, 2015. július 30. (Hozzáférés: 2015. augusztus 2.)
  3. (spanyolul) Urios, Vicente; Donat-Torres, Maria P.; Ramírez, Carlos; Monroy-Vilchis, Octavio; Hamid Rgribi-Idrissi (2015): El análisis del genoma mitocondrial del cánido estudiado en Marruecos manifiesta que no es ni lobo (Canis lupus) ni chacal euroasiático (Canis aureus). figshare. http://dx.doi.org/10.6084/m9.figshare.1524971 Retrieved 08:25, Sep 14, 2015 (GMT)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az African golden wolf című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]