Frédéric Cuvier

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Frédéric Cuvier
Frédéric Cuvier by Ambroise Tardieu.jpg
Életrajzi adatok
Született1773. június 28.
Montbéliard,
Elhunyt1838. május 13. (64 évesen)
Strasbourg,
Pályafutása
Szakterület zoológia, őslénytan

Hatással voltak rá Georges Cuvier,
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Frédéric Cuvier témájú médiaállományokat.

Georges Frédéric Cuvier (Montbéliard, 1773. június 28.Strasbourg, 1838. május 13.) francia zoológus és paleontológus. Georges Cuvier a nagy francia természettudós öccse. Zoológiai szakmunkákban nevének rövidítése: „F. Cuvier”.

Életútja[szerkesztés]

Frédéric Cuvier a ma Franciaországhoz tartozó Doubs megyében, a svájci határhoz közeli Montbéliard-ban született. Hugenotta ősei a reformáció óta éltek ott. Apja Jean George Cuvier hadnagyként szolgált a Svájci Gárdában és a város megbecsült polgára, anyja pedig Anne Clémence Chatel volt. A család nem volt tehetős, az apa szerény nyugdíja biztosította megélhetésüket.

Frédéric Párizsba bátyja hívására érkezett és ott jelentős természettudományi munkát végzett. 1803-ban kinevezték a Francia Természettudományi Múzeumban (Muséum d'Histoire Naturelle) az állatok főfelügyelőjének. 1826-ban a Francia Tudományos Akadémia (Académie des Sciences) választott tagja lett, majd az 1837-ben létrehozott összehasonlító élettan elnöki tisztét töltötte be. 1835-ben a Royal Society is felvette külsős tagjának. Kutatásai során foglalkozott az emlősök fogazatával és besorolásával, valamint a cetekkel is.

Tudományos munkásságának elsimerése, hogy egyéb más eredményei mellett ő nevezett el több állatnemet, mint például az óriástatu (Priodontes) és az ürge (Spermophilus), de a fajok közül a vörös macskamedve (Ailurus fulgens), a folyami disznó (Potamochoerus larvatus) , a fürge gibbon (Hylobates agilis) és a homoki gazella (Gazella leptoceros) első tudományos leírója is ő volt.

Publikációi[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Éloge Historique (francia nyelven) (pdf). academie-sciences.fr. (Hozzáférés: 2014. január 1.)