Frédéric Cuvier

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Frédéric Cuvier
Ambroise Tardieu metszete
Ambroise Tardieu metszete
Életrajzi adatok
Született1773. június 28.
Montbéliard,
Elhunyt1838. május 13. (64 évesen)
Strasbourg,
Ismeretes mint
  • botanikus
  • őslénykutató
  • fizikus
  • zoológus
  • egyetemi oktató
GyermekekFrédéric Cuvier
Pályafutása
Szakterületzoológia, őslénytan
Szakmai kitüntetések
Foreign Member of the Royal Society (1835. június 4.)

Hatással voltak ráGeorges Cuvier,
A Wikimédia Commons tartalmaz Frédéric Cuvier témájú médiaállományokat.

Georges Frédéric Cuvier (Montbéliard, 1773. június 28.Strasbourg, 1838. május 13.) francia zoológus és paleontológus. Georges Cuvier a nagy francia természettudós öccse. Zoológiai szakmunkákban nevének rövidítése: „F. Cuvier”.

Életútja[szerkesztés]

Frédéric Cuvier a ma Franciaországhoz tartozó Doubs megyében, a svájci határhoz közeli Montbéliard-ban született. Hugenotta ősei a reformáció óta éltek ott. Apja Jean George Cuvier hadnagyként szolgált a Svájci Gárdában és a város megbecsült polgára, anyja pedig Anne Clémence Chatel volt. A család nem volt tehetős, az apa szerény nyugdíja biztosította megélhetésüket.

Frédéric Párizsba bátyja hívására érkezett és ott jelentős természettudományi munkát végzett. 1803-ban kinevezték a Francia Természettudományi Múzeumban (Muséum d'Histoire Naturelle) az állatok főfelügyelőjének. 1820-ban a Leopoldina Német Természettudományos Akadémia tagjává választották.[1] 1826-ban a Francia Természettudományi Akadémia (Académie des Sciences) választott tagja lett, majd az 1837-ben létrehozott összehasonlító élettan elnöki tisztét töltötte be. 1835-ben a Royal Society is felvette külsős tagjának. Kutatásai során foglalkozott az emlősök fogazatával és besorolásával, valamint a cetekkel is.

Tudományos munkásságának elismerése, hogy egyéb más eredményei mellett ő nevezett el több állatnemet, mint például az óriástatu (Priodontes) és az ürge (Spermophilus), de a fajok közül a vörös macskamedve (Ailurus fulgens), a folyami disznó (Potamochoerus larvatus) , a fürge gibbon (Hylobates agilis) és a homoki gazella (Gazella leptoceros) első tudományos leírója is ő volt.

Publikációi[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Éloge Historique (francia nyelven) (pdf). academie-sciences.fr. [2014. január 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. január 1.)