2019-es birkózó-világbajnokság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Birkózó-világbajnokság
(2019)
Adatok
OrszágKazahsztán
Rendező városNur-Szultan
Dátumszeptember 14–22.
Fő helyszínBarisz Aréna
Nemzetek95
Sportolók872
Versenyszámok30
Honlaphttps://unitedworldwrestling.org

 ← 20182021 → 

A 2019-es birkózó-világbajnokságot Kazahsztán fővárosában, Nur-Szultanban, a Barisz Arénában rendezték 2019. szeptember 14. és 22. között.[1]

A világbajnokságot a Nemzetközi Birkózószövetség rendezte, a sportolók 30 versenyszámban mérték össze tudásukat szabad- és kötött fogásban. A világbajnokságon összesen 872 birkózó lépett szőnyegre, 250 nő, 622 férfi.

Az olimpiai súlycsoportok versenyeiben a hat legjobb birkózó kvalifikációt szerzett a 2020-as tokiói olimpiára.[2] Az olimpiai súlycsoportok a következők voltak: női szabadfogásban az 50, 53, 57, 62, 68 és 76 kg-os súlycsoportok, kötöttfogásban a férfiaknál a 60, 67, 77, 87, 97 és a 130 kg-os súlycsoportok, a férfi szabadfogásban az 57, 65, 74, 86, 97 és a 125 kg-os súlycsoportok.

A magyar válogatott 18 sportolóval (13 férfi, 5 nő) vett részt a viadalon.[3]

A sportág történelmének sajátosságai miatt (1904 és 1951 közt csak kötöttfogásban rendeztek birkózó világbajnokságokat) ez volt a kötöttfogású birkózó-világbajnokságok közül a 61., a férfi szabadfogású birkózó-világbajnokságok közül az 50. és az 1987 óta megrendezésre kerülő női szabadfogású birkózó-világbajnokságok közül a 31. világbajnokság. (Női szabadfogásban 1992-ben, 1996-ban, 2000-ben, 2008-ban és 2012-ben is rendeztek világbajnokságot.) A kombinált -minden fogásnemet tartalmazó- világbajnokságok között ez volt a 26. világverseny.

A magyar csapat[szerkesztés]

A nőknél az 53 kg-os súlycsoportban Dénes Mercédesz, a női 65 kg-os súlycsoportban Sleisz Gabriella, a 62 kg-os súlycsoportban Sastin Marianna indult. Barka Emese az 57 kg-os súlycsoportban képviselte Magyarországot, míg Németh Zsanett a 76 kg küzdelmeiben vett részt.[4]

Kötöttfogásban Torba Erik (60 kg), Krasznai Máté (67 kg), Korpási Bálint (72 kg), Lőrincz Tamás (77 kg), Lévai Zoltán (82 kg), Lőrincz Viktor (87 kg), Kiss Balázs (97 kg), Lám Bálint (130 kg) indult.[5]

Szabadfogásban 65 és 74 kg-ban a honosított Iszmail Muszukajev és Kurmagomedov Murad, 86 kg-ban Veréb István, 92 kg-ban Tóth Bendegúz, 125 kg-ban pedig Ligeti Dániel képviselte a magyar színeket.[6]

A magyar birkózók eredményei[szerkesztés]

Az első versenynapon lépett szőnyegre a férfi kötöttfogás 72 kg-os súlycsoportjának nyolcaddöntőjében Korpási Bálint. Ellenfele a kirgiz Ruszlan Tszarev volt. A mérkőzés eredménye 6-0-lett a magyar birkózó javára. Szintén 6-0 lett az eredménye az azeri Szanan Szulejmenov ellen vívott mérkőzésnek a negyeddöntőben. Az elődöntő során az orosz Abujazid Ruszlanovics Mancigovval került szembe a magyar, aki 8-0-ra legyőzte, így Korpási Bálint búcsúzott a világbajnokságtól.

A 82 kilogrammos súlycsoportban, kötöttfogásban versenyzett Lévai Zoltán. Első ellenfele a selejtezők során a svéd színekben induló Bogdan Kourinnoi volt, akit 9-0-ra vert. A nyolcaddöntőben a dán színeket képviselő Rajbek Alvievich Bisultanovval 3-3-as döntetlen volt a mérkőzés eredménye, ám a dán birkózó technikailag többet érő akciókat hajtott végre, így ő jutott tovább.

A második versenynapon lépett szőnyegre Kiss Balázs a férfi kötöttfogás 97 kg-os selejtezőjében. Ellenfele az osztrák Daniel Gastl volt, akit 9-7-re vert. A legjobb tizenhat közé jutás során a kubai Gabriel Alehandro Rosillo Kindelan azonban 9-0-ra győzött az ellenfél, így Kiss Balázsnak véget ért a világbajnokság.

A második versenynapon lépett szőnyegre Krasznai Máté, ahol a 67 kg-osok selejtezői során az azeri Rəsul Çunayev volt az ellenfele. Az azeri győzött 8-0-ra.

A második versenynapon lépett szőnyegre Lőrincz Viktor a férfi kötöttfogás 87 kg-os súlycsoportjában, ahol a legjobb tizenhat közé jutás során ellenfele a türkmén Shyhazberdi Ovelekov volt, akit 9-0-ra vert. A nyolcaddöntőben a kirgiz Atabek Aziszbekov ellen 8-1-re győzött. A negyeddöntőben a kínai Dzsunije Na volt ellenfele, akit 3-1-re múlt felül. Az elődöntő során ellenfele az üzbég Rusztam Asszakalov volt, akivel 1-1-es döntetlenük során Lőrincz akciói bizonyultak erősebbnek, így a döntőbe jutott a magyar birkózó. Ott az ukrán Zsan Venszanovics Belenyuk volt az ellenfél, aki 2-1-re megnyerte a mérkőzést. Lőrincz Viktor ezüstérmet szerzett, valamint olimpiai kvótát a 2020. évi nyári olimpiai játékokra.

Torba Erik a harmadik versenynapon lépett szőnyegre a férfiak 60 kg-os súlycsoportjában, kötöttfogásban. Ellenfele a legjobb tizenhat közé jutás során az orosz Szergej Alekszandrovics Jemelin volt, aki 9-0-ra győzött. Az orosz továbbjutása miatt Torba bekerült a vigaszágba, ahol a román Razvan Arnaut legyőzte 5-0-ra, így búcsúzott a világversenytől.

A 77 kg-osok legjobb 16 közé jutása során Lőrincz Tamás 3-0-ra legyőzte az üzbég Jalgaszbaj Berdimuratovot. Ezt követően a nyolcaddöntőben az ukrán Volodimir Jakovliev ellen nyert 5-2-re. A negyeddöntőben a litván Paulius Galkinas ellen nyert 5-0-ra. Az elődöntőben a kazah Aszkat Dilmukhamedovval mérkőzött meg, akivel 1-1-es döntetlen alakult ki, de a magyar birkózó értékesebb akciói miatt továbbjutott. A döntőben a svéd Alex Michel Bjurberg Kessidis volt az ellenfele, akit 8-0-ra legyőzött.

A 130 kg-osok selejtezői során Lám Bálint ellen 6-3-ra győzött a román Alin Alexuc Ciurariu.

A negyedik versenynapon lépett szőnyegre Dénes Mercédesz. A női szabadfogású birkózás 53 kg-os selejtezőjében a dél-koreai Kim Hjongdzsu (김형주) volt az ellenfele, akit 6-1-re legyőzött. A nyolcaddöntőben azonban a fehérorosz Vanesza Kaladzsinszkaja 6-2-re győzött ellene.

Az ötödik versenynapon lépett szőnyegre Barka Emese a női szabadfogás 57 kg-os súlycsoportjában. Első ellenfele a selejtező során a kazah Emma Tisszina volt, akit 9-0-ra legyőzött. A nyolcaddöntők során azonban a brazil Giullia Rodriguez Penalber de Oliveira 8-3-ra győzött ellene, így Emese búcsúzott a világbajnokságtól.

A női szabadfogás 65 kg-os súlycsoportjában Sleisz Gabriella a nyolcaddöntőben a svéd Malin Johanna Mattsson ellen 4-0-ra kikapott, így búcsúzott a világbajnokság folytatásától.

A női szabadfogás 76 kg-os selejtezői során Németh Zsanett ellenfele a kanadai Erica Elizabeth Wiebe volt, aki legyőzte őt 5-1-re.

A hatodik versenynapon lépett szőnyegre a női szabadfogás 62 kg-os súlycsoportjában Sastin Marianna, ahol a legjobb 16 közé jutás során legyőzte az olasz Aurora Campagnát 7-2-re. A nyolcaddöntők során a dél-koreai Cshö Dzsie (최지애) volt az ellenfele, akit 10-0-ra legyőzött. A negyeddöntők során a moldovai Mariana Cherdivara Esanu ellen győzött 5-3-ra. Az elődöntőben azonban a bolgár Tajbe Juszein 10-0-ra győzött ellene. A bronzmérkőzésen a svéd Henna Katarina Johansson 4-1-re legyőzte.

A férfi szabadfogás 65 kg-os súlycsoportjában a selejtezők során győzött Iszmail Muszukajev palaui ellenfele, Christian Etpison Nicolescu ellen, 14-4-re. Ezt követően a grúz Vladimer Kinchegashvili ellen győzött 5-1-re a legjobb 16 közé jutás során. A nyolcaddöntőben a san marinói Malik Michael Amine ellen nyert 8-0-ra. A negyeddöntőben a török Selahattin Kilicsallayan ellen nyert 15-2-re. Az elődöntőben azonban az orosz Gadzsimurad Rasidov legyőzte 3-2-re. A hetedik versenynapon a bronzmérkőzésen a japán Otoguro Takuto ellen nyert 5-3-ra.

A hetedik versenynapon lépett szőnyegre a férfi szabadfogás selejtezője során Murad Kuramagomedov. Első ellenfele, a palaui Guy Robert de Lumeau Jr. volt, akit 14-2-re legyőzött. A legjobb 16 közé jutás során a kolumbiai Nestor Joaguin Tafur Barrios volt az ellenfele, akit 3-0-ra legyőzött. A nyolcaddöntőben azonban az amerikai Jordan Burroughs legyőzte 6-4-re.

A férfi szabadfogás 92 kg-os súlycsoportjában lépett szőnyegre Tóth Bendegúz, aki a nyolcaddöntőben kikapott a grúz Irakli Mcituritól 8-0-ra.

A férfi szabadfogás 125 kg-os súlycsoportjában lépett szőnyegre Ligeti Dániel, aki a selejtezők során az indiai Szumit Szumit ellen győzött 2-0-ra. A nyolcaddöntőben azonban az üzbég Khaszanboj Rakhimov legyőzte 5-0-ra.

A férfi szabadfogás 86 kg-os súlycsoportjában lépett szőnyegre Veréb István, aki a legjobb 16 közé jutás során az ukrán Olekszij Domanytszkij ellen győzött 4-3-ra. A nyolcaddöntők során azonban az iráni Hasszán Jazdani legyőzte 9-2-re. Az iráni továbbjutása miatt vigaszágon puerto ricói Jaime Yusept Espinal ellen mérkőzhetett, amit megnyert 10-2-re. A második vigaszági mérkőzését azonban 11-1-re elvesztette az orosz Artur Naifonov ellen.

Események[szerkesztés]

Első versenynap[szerkesztés]

Az első versenynapon a kötöttfogású selejtezőkre, nyolcaddöntőkre, negyeddöntőkre és elődöntőkre került sor az 55 kg – 63 kg – 72 kg – 82 kg súlycsoportokban.

Kötöttfogás, 55 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Vigaszág:

Elődöntők:

Kötöttfogás 63 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Vigaszág:

Kötöttfogás 72 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Vigaszág:

Kötöttfogás 82 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Vigaszág:

Második versenynap[szerkesztés]

A második versenynapon a kötöttfogású 55 kg – 63 kg – 72 kg – 82 kg súlycsoportokban kerül sor a döntőkre és a bronzmérkőzésekre. Ezen kívül a 67 kg – 87 kg – 97 kg súlycsoportok mérkőzései kerültek sorra, az elődöntőkig bezárólag.

Kötöttfogás 55 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Kötöttfogás 63 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Kötöttfogás 72 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Kötöttfogás 82 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Kötöttfogás 67 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Legjobb 16 közé jutás:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Kötöttfogás 87 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Legjobb 16 közé jutás:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Kötöttfogás 97 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Legjobb 16 közé jutás:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Harmadik versenynap[szerkesztés]

A harmadik versenynapon rendezték a 67 kg – 87 kg – 97 kg súlycsoportok döntőit, melyek egyúttal olimpiai olimpiai súlycsoportok is. Ezen kívül ezen a versenynapon kerültek sorra a 60 kg – 77 kg – 130 kg súlycsoportok mérkőzései az elődöntőkig bezárólag.

Kötöttfogás 67 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Kötöttfogás 87 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Kötöttfogás 97 kg[szerkesztés]

Vigaszág

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Kötöttfogás 60 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Legjobb 16 közé jutás:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Kötöttfogás 77 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Legjobb 16 közé jutás:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Kötöttfogás 130 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Negyedik versenynap[szerkesztés]

A negyedik versenynapon rendezték meg a 60 kg – 77 kg – 130 kg súlycsoportok döntőit. A 77 és a 130 kg-os súlycsoport első hat helyen szerzett eredményei olimpiai kvótát érnek. A negyedik versenynapon kezdődtek meg a női versenyszámok az: 50 kg – 53 kg – 55 – 72 kg súlycsoportok selejtezőitől kezdve az elődöntőkig bezárólag.

Kötöttfogás 60 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Kötöttfogás 77 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Kötöttfogás 130 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Női szabadfogás 50 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Női szabadfogás 53 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Női szabadfogás 55 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Női szabadfogás 72 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Ötödik versenynap[szerkesztés]

Az ötödik versenynapon rendezték meg a női szabadfogás 50 kg – 53 kg – 55 kg – 72 kg vigaszági mérkőzéseit, bronzmeccseit és ezen súlycsoportok döntőit. A női szabadfogású birkózás 50 és 53 kg-os súlycsoportjának első hat helyezettje egyúttal olimpiai kvótát is szerzett. Ezeken kívül sorra kerültek a női szabadfogás 57 kg – 59 kg – 65 kg – 76 kg súlycsoportok versenyeit a selejtezőktől kezdve az elődöntőkkel bezárólag.

Női szabadfogás 50 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Női szabadfogás 53 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Női szabadfogás 55 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Női szabadfogás 72 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Női szabadfogás 57 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Női szabadfogás 59 kg[szerkesztés]

Ebben a súlycsoportban 18 versenyző lépett szőnyegre a világbajnokságon.

Selejtezők:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Női szabadfogás 65 kg[szerkesztés]

Ebben a súlycsoportban 17 versenyző lépett szőnyegre a világbajnokságon.

Selejtező:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Női szabadfogás 76 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Hatodik versenynap[szerkesztés]

A hatodik versenynapon rendezték a női szabadfogás 57 kg – 59 kg – 65 kg – 76 kg súlycsoportok döntőit. A női szabadfogású birkózás 57 és 76 kg-os súlycsoportjában elért első hat helyezés egyúttal olimpiai kvótaszerzést is jelent. A női szabadfogás 62 kg – 68 kg és a férfi szabadfogás 57 kg – 65 kg súlycsoportok nyolcaddöntőit, negyeddöntőit és elődöntőit rendezték meg.

Női szabadfogás 57 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Női szabadfogás 59 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Női szabadfogás 65 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Női szabadfogás 76 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Női szabadfogás 62 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Legjobb 16 közé jutás:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Női szabadfogás 68 kg[szerkesztés]

Legjobb 16 közé jutás:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Férfi szabadfogás 57 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Legjobb 16 közé jutás:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Férfi szabadfogás 65 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Legjobb 16 közé jutás:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Hetedik versenynap[szerkesztés]

A hetedik versenynapon rendezték a női 62 kg – 68 kg, illetve a férfi szabadfogás 57 kg – 65 kg súlycsoportok döntőit, illetve vigaszági mérkőzéseit. A női szabadfogású birkózás 62 és 68 kg-os, valamint a férfi szabadfogás 57 kg-os súlycsoportjának első hat helyezése egyúttal olimpiai kvótaszerzést is jelent. Továbbá a férfi szabadfogás 70 kg – 74 kg – 92 kg – 125 kg selejtezőit az elődöntőkig bezárólag.

Női szabadfogás 62 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Érdekesség, hogy, 1994 óta, mióta Kirgizisztán részt vesz a birkózó világbajnokságokon, azóta Aisuluu Tynybekova az első felnőtt birkózójuk, aki aranyérmet szerez a közép-ázsiai ország számára. Kirgizisztánnak korábban összesen 9 érmet sikerült világbajnokságokon szereznie.[32]

Női szabadfogás 68 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Férfi szabadfogás 57 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Férfi szabadfogás 65 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Férfi szabadfogás 70 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Férfi szabadfogás 74 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Legjobb 16 közé jutás:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Férfi szabadfogás 92 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Férfi szabadfogás 125 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Nyolcaddöntők

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Nyolcadik versenynap[szerkesztés]

A nyolcadik versenynapon rendezték a férfi szabadfogás 70 kg – 74 kg – 92 kg – 125 kg súlycsoportok döntőit, illetve a 61 kg – 79 kg – 86 kg – 97 kg súlycsoportok selejtezőit, az elődöntőkkel bezárólag. A férfi szabadfogás 74, illetve 125 kg-os súlycsoportjának első hat helyezése egyúttal olimpiai kvótaszerzést is jelent.

Férfi szabadfogás 70 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Férfi szabadfogás 74 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Férfi szabadfogás 92 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Férfi szabadfogás 125 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Férfi szabadfogás 61 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Férfi szabadfogás 79 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Férfi szabadfogás 86 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Legjobb 16 közé jutás:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Férfi szabadfogás 97 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Kilencedik versenynap[szerkesztés]

A kilencedik -és egyben utolsó- versenynapon rendezték meg a férfi szabadfogás 61 kg – 79 kg – 86 kg – 97 kg súlycsoportok döntőit, illetve a záróünnepséget. A férfi szabadfogás 86, illetve 97 kg-os súlycsoportjainak első hat helyezése egyúttal olimpiai kvótaszerzést is jelent.

Férfi szabadfogás 61 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Férfi szabadfogás 79 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Férfi szabadfogás 86 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Érdekesség, hogy Myles Azem Amine első hat közé történő bejutása egyben San Marino első olimpiai kvótája birkózásban.[42]

Döntő:

Az indiai Deepak Punia sérülés miatt feladta a mérkőzést, annak kezdete előtt. Így az eredmény: 0-0. Hasszán Aliazám Jazdanicsaráti a világbajnok.

Férfi szabadfogás 97 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Összesített éremtáblázat[szerkesztés]

Jelmagyarázat: (A táblázatban Magyarország csapata eltérő háttérszínnel, az egyes számoszlopok legmagasabb értéke vagy értékei vastagítással kiemelve.)

# nemzet arany ezüst bronz összesen
1.  Oroszország 9 5 5 19
2.  Amerikai Egyesült Államok 5 0 2 7
3.  Grúzia 4 0 2 6
4.  Japán 3 3 3 9
5.  Azerbajdzsán 1 3 2 6
6.  Törökország 1 2 1 4
 Ukrajna 1 2 1 4
8.  Irán 1 1 5 7
9.  Magyarország 1 1 2 4
10.  Kuba 1 1 0 2
11.  Kanada 1 0 0 1
 Kirgizisztán 1 0 0 1
 Észak-Korea 1 0 0 1
14.  Kazahsztán 0 3 4 7
15.  Svédország 0 2 1 3
16.  Kína 0 1 5 6
17.  India 0 1 4 5
18.  Üzbegisztán 0 1 3 4
19.  Örményország 0 1 1 2
 Bulgária 0 1 1 2
21.  Olaszország 0 1 0 1
 Románia 0 1 0 1
23.  Németország 0 0 4 4
24.  Mongólia 0 0 3 3
25.  Észtország 0 0 2 2
 Szerbia 0 0 2 2
27.  Észak-Macedónia 0 0 1 1
 Fehéroroszország 0 0 1 1
 Franciaország 0 0 1 1
 Lengyelország 0 0 1 1
 Nigéria 0 0 1 1
 Svájc 0 0 1 1
 Szlovákia 0 0 1 1
Összesen 30 30 60 120

Éremszerzők[szerkesztés]

  *   Olimpiai kvótaszerző súlycsoport

versenyszám arany ezüst bronz
férfi kötöttfogás
55 kg GEO Nugzari Curcumia Kazahsztán Korlan Zsakansa AZE Eldəniz Əzizli
JPN Ogava Sóta
60 kg JPN Kenicsiró Fumita RUS Szergej Jemelin KAZ Meirambek Ainagulov
Irán Alireza Nedzsáti
63 kg JPN Óta Sinobu RUS Sztyepan Mailovics Marjanyan KAZ Almat Kebiszpajev
Örményország Szlavik Galsztjan
67 kg Kuba Ismael Borrero RUS Artyom Szurkov Németország Frank Stäbler
Szerbia Nemes Máté
72 kg Oroszország Abujazid Ruszlanovics Mancigov Üzbegisztán Aram Vardanyan Magyarország Korpási Bálint
Bulgária Aik Mnatszakanian
77 kg Magyarország Lőrincz Tamás Svédország Alex Bjurberg Kessidis Irán Mohammadali Garadzsi
Üzbegisztán Jalgaszbaj Berdimuratov
82 kg Grúzia Lasa Gobadze Azerbajdzsán Rafiq Hüseynov Irán Szaíd Abdavali
Kína Csien Haj-tao
87 kg Ukrajna Zsan Belenyuk Magyarország Lőrincz Viktor Üzbegisztán Rusztam Asszakalov
Németország Denis Kudla
97 kg Oroszország Musza Jevlojev Örményország Artur Alekszanján Szerbia Mihail Kadžaja
Törökország Cenk İldem
130 kg Törökország Rıza Kayaalp Kuba Oscar Pino Hinds Észtország Heiki Nabi
Grúzia Jakob Kadzsaja
férfi szabadfogás
57 kg Oroszország Zaur Rizvanovics Ugujev Törökország Szulejman Atli Kazahsztán Nuriszlam Artasz Szanajev
India Ravi Kumar
61 kg Grúzia Beka Lomtadze Oroszország Magomedraszul Muszajevics Idriszov Irán Behnám Eszhág Ehszánpór
India Rahul Balasaheb Aware
65 kg Oroszország Gadzsimurad Rasidov Kazahsztán Daulet Szorajevicz Nijazbekov India Bajrang Punia Kumar
Magyarország Iszmail Muszukajev
70 kg Oroszország David Albertovics Baev Kazahsztán Nurkozsa Kaipanov Irán Junesz Aliakbár Emamicsogádzsi
Lengyelország Magomedmurad Szaidpaszajevics Gadzhiev
74 kg Oroszország Zaurbek Kazbekovics Szidakov Olaszország Frank Chamizo Marquez Amerikai Egyesült Államok Jordan Burroughs
Franciaország Zelimkhan Khadijev
79 kg Amerikai Egyesült Államok Kyle Douglas Dake Azerbajdzsán Cəbrayıl Həsənov Oroszország Gadzsi Kamilovics Nabijev
Szlovákia Taimuraz Salkazanov
86 kg Irán Hasszán Jazdani India Deepak Punia Svájc Stefan Reichmuth
Oroszország Artur Egyikovics Najfonov
92 kg Amerikai Egyesült Államok J’Den Cox Irán Alireza Mohammad Karimimachiani Oroszország Alihan Lukmanovics Zsabrailov
Grúzia Irakli Mcituri
97 kg Oroszország Abdulrasid Bulacsevics Szadulajev Azerbajdzsán Şərif Şərifov Amerikai Egyesült Államok Kyle Frederick Snyder
Észak-Macedónia Magomedgadzsi Omardibirovics Nurov
125 kg Grúzia Geno Petriasvili Törökország Taha Akgül Üzbegisztán Khaszanboj Rakhimov
Ukrajna Olekszandr Joszipovics Hocjanyivszkij
női szabadfogás
50 kg Azerbajdzsán Mariya Stadnik Románia Alina Emilia Vuc Oroszország Jekatyerina Igorevna Polescsuk
Kazahsztán Valentina Ivanovna Islamova-Brik
53 kg Észak-Korea Pak Jongmi Japán Mukaida Maju India Vinesh Phogat
Kína Pang Csien-jü
55 kg Amerikai Egyesült Államok Jacarra Gwenisha Winchester Japán Nanami Irie Mongólia Bolortudzsa Bat Ocsir
Oroszország Olga Nikolaevna Horoszhavtszeva
57 kg Japán Kavai Riszako Kína Zsung Ning-ning Fehéroroszország Irina Alekszandrauna Kuracskina
Nigéria Odunayo Adekuoroye
59 kg Kanada Linda Morais Oroszország Ljubov Mihajlovna Ovcsarova Kína Pej Hszing-zsu
Mongólia Sóvdor Bátardzsavin
62 kg Kirgizisztán Aisuluu Tynybekova Bulgária Tajbe Juszein Japán Kavai Jukako
Svédország Henna Katarina Johansson
65 kg Oroszország Inna Trazhukova Ukrajna Irina Koljadenko Kína Vang Hsziao-csien
Azerbajdzsán Elis Manolova
68 kg Amerikai Egyesült Államok Tamyra Mariama Mensah Svédország Anna Jenny Eva Maria Fransson Németország Anna Carmen Schell
Mongólia Battszeszeg Soronzonbold
72 kg Oroszország Natalia Vorobjova Ukrajna Alina Vjacseszlavivna Berezsna Sztadnik Macsinia Kína Pa Liha
Japán Furuicsi Maszako
76 kg Amerikai Egyesült Államok Adeline Maria Gray Japán Szuzuki Hiroe Észtország Epp Mäe
Németország Aline Focken

Ponttáblázat[szerkesztés]

A csapatok pontozása a következők szerint alakul: Az első helyezettek 10 pontot kapnak, a második helyezettek 9 pontot, a két bronzérmes egyaránt nyolc-nyolc pontot kap, az ötödik helyezettek egyaránt hat-hat pontot kapnak, a hetedik helyezett 4 pontot kap, a nyolcadik 3 pontot, a kilencedik kettő pontot, a tizedik helyezett 1 pontot kap. Ezek összesítése adja meg a nemzetek csapatai által szerzett összesített pontszámot.[45]

Helyezés Férfi szabadfogás Férfi kötöttfogás Női szabadfogás
Ország Pontok Ország Pontok Ország Pontok
1. RUS Oroszország 190 RUS Oroszország 132 JPN Japán 137
2. KAZ Kazahsztán 103 UZB Üzbegisztán 80 RUS Oroszország 108
3. USA Amerikai Egyesült Államok 94 GEO Grúzia 79 USA Amerikai Egyesült Államok 105
4. IRN Irán 75 IRN Irán 60 CHN Kína 102
5. GEO Grúzia 85 KAZ Kazahsztán 72 UKR Ukrajna 92
6. IND India 79 JPN Japán 65 KAZ Kazahsztán 53
7. AZE Azerbajdzsán 50 HUN Magyarország 64 MGL Mongólia 49
8. UZB Üzbegisztán 49 CUB Kuba 57 AZE Azerbajdzsán 48
9. TUR Törökország 48 ARM Örményország 55 GER Németország 42
10. JPN Japán[46] 34 GER Németország[47] 50 SWE Svédország[48] 41

Versenyszámok időrendje[szerkesztés]

 S   Selejtezők  D   Döntők
Férfi kötöttfogás
2019 szeptember Szo
14
V
15
H
16
K
17
55 kg S D
60 kg S D
63 kg S D
67 kg S D
72 kg S D
77 kg S D
82 kg S D
87 kg S D
97 kg S D
130 kg S D
Női szabadfogás
2019 szeptember K
17
Sze
18
Cs
19
P
20
50 kg S D
53 kg S D
55 kg S D
57 kg S D
59 kg S D
62 kg S D
65 kg S D
68 kg S D
72 kg S D
76 kg S D
Férfi Szabadfogás
2019 szeptember Cs
19
P
20
Szo
21
V
22
57 kg S D
61 kg S D
65 kg S D
70 kg S D
74 kg S D
79 kg S D
86 kg S D
92 kg S D
97 kg S D
125 kg S D

A versenyen részt vevő nemzetek[szerkesztés]

A világbajnokságon 95 ország 872 versenyzője vett részt, közülük 250 nő, 622 férfi. Ez az egy évvel korábbi világbajnoksághoz képest 5 országgal és 38 versenyzővel kevesebb résztvevőt jelent. Az alábbi felsorolásban az országok nevei mellett az adott nemzet által ezen a világbajnokságon nevezett sportolóinak száma szerepel zárójelben.

Résztvevő országok csapatainak összetétele[szerkesztés]

A listában szereplő rövidítések: KF – Kötöttfogás, SZF: Szabadfogás, NSZF: Női Szabadfogás.

A 2019-es világbajnokságon érvényes szabályok[szerkesztés]

Általános szabályok[szerkesztés]

A Nemzetközi Birkózó Szövetség által elfogadott új szőnyegek átmérője 9 méter kellett, hogy legyen, melyet ugyanolyan vastagságú, 1,5 méteres szegélynek kellett öveznie. A bemelegítéshez, az edzésekhez is ugyanilyen szőnyegeket kellett biztosítani. A 9 méteres kör külső 1 méteres sávját narancssárga sáv jelölte. Az emelvény, amelyen a szőnyeget elhelyezték nem lehetett magasabb, mint 1 méter 10 centiméter és nem lehetett alacsonyabb fél méternél. A szőnyeggel együtt sem haladhatta meg a küzdőtér a 2 méteres magasságot. Minden mérkőzés előtt és, amennyiben szükséges volt, a mérkőzés megszakításakor a szőnyegek tisztításáról és fertőtlenítéséről gondoskodni kellett. Mindkét versenyző edzőjének a szőnyeg ugyanazon oldalán kellett tartózkodnia. A piros színben versenyző edzője a bal, a kék színben versenyző birkózó edzője a jobb oldalon volt. A versenyző mellkasán, a mezen fel kellett tüntetni az ország azonosítóját. A hátán is szerepelnie kellett az ország azonosítójának és fölötte félkörívben a versenyző nevét kellett feltüntetni. A versenyzők fülvédői, térdvédői, cipői nem tartalmazhattak fémet, vagy élesen kiálló kemény anyagból készült részeket. A birkózók cipőit erősen meg kellett kötniük és le kellett ragasztaniuk ragasztószalaggal, hogy azok meccs közben semmiképpen se kötődhessenek ki. A versenyzők más ország logóját, vagy emblémáját nem viselhették. Tilos volt a különböző síkosítóanyagok és olajok használata. Tilos volt fáslit viselni, azonban orvosi utasításra ettől eltérhettek, azzal a megkötéssel, hogy azokat rugalmas szalagokkal rögzítik. Tilos volt óra, ékszer, vagy egyéb sérüléseket okozó eszköz viselése mérkőzés közben. Tilos volt a női sportolóknak dróttal megerősített melltartó viselete. Bármely versenyző, aki részt vett a világbajnokságon, annak rendelkeznie kellett nemzetközi versenyengedéllyel. A nemzetközi versenyengedély garantálja az esetleges sérülések esetén a kórházi ellátásra való jogosultságot. Az engedélyt minden évben meg kell újítani. A szenior világbajnokságon csak a huszadik életévüket betöltött versenyzők indulhatnak, ám szülői engedély és orvosi engedély birtokában a 18. életév betöltése is elegendő a felnőttek közti indulásra. Minden olyan birkózó, aki a döntőben részt vevőktől korábban kikapott, a vigaszági mérkőzésbe került. Ha egy súlycsoportban hat birkózónál kevesebb lett volna, akkor körmérkőzés vette volna kezdetét, azaz mindegyik birkózó mindegyik ellen kellett, hogy megmérkőzzön. Az első négy helyezettnek (a két bronzérem miatt), részt kellett vennie az éremosztó ünnepségen. A felnőtt világbajnokságok időtartama 7 nap. Minden mérkőzés két háromperces félidőből állt. A mérkőzés akkor is véget ért, ha kötöttfogásban 8 pont, szabadfogásban 10 pont, vagy annál több a különbség az egyik fél javára. A mérkőzés végeztével minkét versenyző köteles volt kezet fogni ellenfele edzőjével. Ennek elmulasztása fegyelmi vétségnek számít.[49][50]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Astana to Host 2019 Senior Wrestling World Championships. [2019. március 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 11.)
  2. BÁCSI PÉTER A LEHETŐ LEGTÖBB OLIMPIAI KVÓTÁBAN REMÉNYKEDIK, 2019. szeptember 5.
  3. Megvan az olimpiai kvalifikációs vb-csapat, 2019. szeptember 6.[halott link]
  4. Kapitányok a világbajnokság előtt 2. – Ritter Árpád, nők. birkozoszov.hu Magyar Birkózó Szövetség. (Hozzáférés: 2019. szeptember 12.)[halott link]
  5. Bronzérmet nyert a birkózóvébén Korpási Bálint. hvg.hu. (Hozzáférés: 2019. szeptember 15.)
  6. Birkózás: új szelek – öt magyar lép szőnyegre szabadfogásban a vb-n. Nemzeti Sport Online. (Hozzáférés: 2019. szeptember 14.)
  7. a b c Greco Roman results 55 kg Men. unitedworldwrestling.org. [2020. szeptember 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 14.)
  8. Upcoming Matches Mat C. twitter.com United World Wrestling. (Hozzáférés: 2019. szeptember 14.)
  9. Upcoming Matches Mat B. twitter.com United World Wrestling. (Hozzáférés: 2019. szeptember 14.)
  10. Results GR 63 kg Men. unitedworldwrestling.org. (Hozzáférés: 2019. szeptember 14.)[halott link]
  11. Mat D Upcoming Matches. twitter.com United World Wrestling. (Hozzáférés: 2019. szeptember 14.)
  12. Results Greco Roman 72 kg Men. unitedworldwrestling.org. [2020. november 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 14.)
  13. Vb-elődöntőbe menetelt, de ott nagyon kikapott a magyar birkózó. 24.hu. (Hozzáférés: 2019. szeptember 14.)
  14. Day 1 Qualifications. twitter.com United World Wrestling. (Hozzáférés: 2019. szeptember 14.)
  15. Results GR 82 kg Men. unitedworldwrestling.org. (Hozzáférés: 2019. szeptember 14.)[halott link]
  16. Results GR 87 kg Men. unitedworldwrestling.org. [2021. március 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 15.)
  17. Results GR 97 kg Men. unitedworldwrestling.org. [2020. augusztus 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 15.)
  18. Results GR 67 kg Men. unitedworldwrestling.org. [2019. szeptember 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. október 11.)
  19. Results GR 87 kg Men. unitedworldwrestling.org. [2021. március 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. október 11.)
  20. Results GR 60 kg Men. unitedworldwrestling.org. (Hozzáférés: 2019. szeptember 17.)[halott link]
  21. Results GR 77 kg Men. unitedworldwrestling.org. (Hozzáférés: 2019. szeptember 17.)[halott link]
  22. Results GR 130 kg Men. unitedworldwrestling.org. [2020. október 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 17.)
  23. Results Women 50 kg. unitedworldwrestling.org. [2019. szeptember 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 17.)
  24. Results Women 53 kg. unitedworldwrestling.org. (Hozzáférés: 2019. szeptember 17.)[halott link]
  25. Results Women 55 kg. unitedworldwrestling.org. (Hozzáférés: 2019. szeptember 17.)[halott link]
  26. Results 72 kg Women. unitedworldwrestling.org. (Hozzáférés: 2019. szeptember 17.)[halott link]
  27. Results woman 57 kg. unitedworldwrestling.org. (Hozzáférés: 2019. szeptember 20.)[halott link]
  28. Results woman 59 kg. unitedworldwrestling.org. (Hozzáférés: 2019. szeptember 20.)[halott link]
  29. Results woman 65 kg. unitedworldwrestling.org. (Hozzáférés: 2019. szeptember 20.)[halott link]
  30. Results woman 76 kg. unitedworldwrestling.org. (Hozzáférés: 2019. szeptember 20.)[halott link]
  31. Results Woman 62 kg. unitedworldwrestling.org[halott link]
  32. Tynybekova Grabs Historic Gold for Kyrgyzstan at Women’s 62kg; Russia Rakes in 2 Freestyle Titles. unitedworldwrestling.org. (Hozzáférés: 2019. szeptember 22.)
  33. Results Woman 68 kg. unitedworldwrestling.org. [2019. szeptember 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 20.)
  34. Results Freestyle 57 kg Men. unitedworldwrestling.org. [2019. szeptember 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 21.)
  35. Results Freestyle 65 kg Men. unitedworldwrestling.org. (Hozzáférés: 2019. szeptember 21.)[halott link]
  36. Results 70 kg FS. unitedworldwrestling.org. [2020. március 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 21.)
  37. Results 74 kg FS. unitedworldwrestling.org. [2020. július 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 21.)
  38. Results 92 kg FS. unitedworldwrestling.org. [2019. november 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 21.)
  39. Results 125 kg FS. unitedworldwrestling.org. (Hozzáférés: 2019. szeptember 21.)[halott link]
  40. Results 61 kg FS Men. unitedworldwrestling.org. (Hozzáférés: 2019. szeptember 22.)[halott link]
  41. Results 79 kg FS Men. unitedworldwrestling.org. (Hozzáférés: 2019. szeptember 22.)[halott link]
  42. Amine Makes History by Qualifying San Marino for Tokyo 2020 by Making 86kg Semmis. unitedworldwrestling.org. (Hozzáférés: 2019. szeptember 22.)
  43. Results 86 kg FS Men. unitedworldwrestling.org. [2019. november 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 22.)
  44. Results 97 kg FS Men. unitedworldwrestling.org. [2020. március 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 22.)
  45. General rules. unitedworldwrestling.org. (Hozzáférés: 2019. október 6.)
  46. Team rankings Freestyle. unitedworldwrestling.org. [2020. május 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 22.)
  47. Results Team Rankings Greco Roman. unitedworldwrestling.org. [2020. május 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 22.)
  48. Team Rankings Woman's Freestyle. [2020. május 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 22.)
  49. General rules. unitedworldwrestling.org. (Hozzáférés: 2019. október 6.)
  50. A birkózás nemzetközi szabályai. birkozoszov.hu. (Hozzáférés: 2019. október 11.)
  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap