2019-es birkózó-világbajnokság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Birkózó-világbajnokság
(2019)
Adatok
Ország Kazahsztán
Rendező városNur-Szultan
Dátum szeptember 14–22.
Fő helyszín Barisz Aréna
Nemzetek 95
Sportolók 872
Versenyszámok 30
Honlap https://unitedworldwrestling.org

 ← 20182021 → 

A 2019-es birkózó-világbajnokságot Kazahsztán fővárosában, Nur-Szultanban, a Barisz Arénában rendezték 2019. szeptember 14. és 22. között.[1]

A világbajnokságot a Nemzetközi Birkózószövetség rendezte, a sportolók 30 versenyszámban mérték össze tudásukat szabad- és kötött fogásban. A világbajnokságon összesen 872 birkózó lépett szőnyegre, 250 nő, 622 férfi.

Az olimpiai súlycsoportok versenyeiben a hat legjobb birkózó kvalifikációt szerzett a 2020-as tokiói olimpiára.[2] Az olimpiai súlycsoportok a következők voltak: női szabadfogásban az 50, 53, 57, 62, 68 és 76 kg-os súlycsoportok, kötöttfogásban a férfiaknál a 60, 67, 77, 87, 97 és a 130 kg-os súlycsoportok, a férfi szabadfogásban az 57, 65, 74, 86, 97 és a 125 kg-os súlycsoportok.

A magyar válogatott 18 sportolóval (13 férfi, 5 nő) vett részt a viadalon.[3]

A sportág történelmének sajátosságai miatt (1904 és 1951 közt csak kötöttfogásban rendeztek birkózó világbajnokságokat) ez volt a kötöttfogású birkózó-világbajnokságok közül a 61., a férfi szabadfogású birkózó-világbajnokságok közül az 50. és az 1987 óta megrendezésre kerülő női szabadfogású birkózó-világbajnokságok közül a 31. világbajnokság. (Női szabadfogásban 1992-ben, 1996-ban, 2000-ben, 2008-ban és 2012-ben is rendeztek világbajnokságot.) A kombinált -minden fogásnemet tartalmazó- világbajnokságok között ez volt a 26. világverseny.

A magyar csapat[szerkesztés]

A nőknél az 53 kg-os súlycsoportban Dénes Mercédesz, a női 65 kg-os súlycsoportban Sleisz Gabriella, a 62 kg-os súlycsoportban Sastin Marianna indult. Barka Emese az 57 kg-os súlycsoportban képviselte Magyarországot, míg Németh Zsanett a 76 kg küzdelmeiben vett részt.[4]

Kötöttfogásban Torba Erik (60 kg), Krasznai Máté (67 kg), Korpási Bálint (72 kg), Lőrincz Tamás (77 kg), Lévai Zoltán (82 kg), Lőrincz Viktor (87 kg), Kiss Balázs (97 kg), Lám Bálint (130 kg) indult.[5]

Szabadfogásban 65 és 74 kg-ban a honosított Iszmail Muszukajev és Kurmagomedov Murad, 86 kg-ban Veréb István, 92 kg-ban Tóth Bendegúz, 125 kg-ban pedig Ligeti Dániel képviselte a magyar színeket.[6]

A magyar birkózók eredményei[szerkesztés]

Az első versenynapon lépett szőnyegre a férfi kötöttfogás 72 kg-os súlycsoportjának nyolcaddöntőjében Korpási Bálint. Ellenfele a kirgiz Ruszlan Tszarev volt. A mérkőzés eredménye 6-0-lett a magyar birkózó javára. Szintén 6-0 lett az eredménye az azeri Szanan Szulejmenov ellen vívott mérkőzésnek a negyeddöntőben. Az elődöntő során az orosz Abujazid Ruszlanovics Mancigovval került szembe a magyar, aki 8-0-ra legyőzte, így Korpási Bálint búcsúzott a világbajnokságtól.

A 82 kilogrammos súlycsoportban, kötöttfogásban versenyzett Lévai Zoltán. Első ellenfele a selejtezők során a svéd színekben induló Bogdan Kourinnoi volt, akit 9-0-ra vert. A nyolcaddöntőben a dán színeket képviselő Rajbek Alvievich Bisultanovval 3-3-as döntetlen volt a mérkőzés eredménye, ám a dán birkózó technikailag többet érő akciókat hajtott végre, így ő jutott tovább.

A második versenynapon lépett szőnyegre Kiss Balázs a férfi kötöttfogás 97 kg-os selejtezőjében. Ellenfele az osztrák Daniel Gastl volt, akit 9-7-re vert. A legjobb tizenhat közé jutás során a kubai Gabriel Alehandro Rosillo Kindelan azonban 9-0-ra győzött az ellenfél, így Kiss Balázsnak véget ért a világbajnokság.

A második versenynapon lépett szőnyegre Krasznai Máté, ahol a 67 kg-osok selejtezői során az azeri Rəsul Çunayev volt az ellenfele. Az azeri győzött 8-0-ra.

A második versenynapon lépett szőnyegre Lőrincz Viktor a férfi kötöttfogás 87 kg-os súlycsoportjában, ahol a legjobb tizenhat közé jutás során ellenfele a türkmén Shyhazberdi Ovelekov volt, akit 9-0-ra vert. A nyolcaddöntőben a kirgiz Atabek Aziszbekov ellen 8-1-re győzött. A negyeddöntőben a kínai Dzsunije Na volt ellenfele, akit 3-1-re múlt felül. Az elődöntő során ellenfele az üzbég Rusztam Asszakalov volt, akivel 1-1-es döntetlenük során Lőrincz akciói bizonyultak erősebbnek, így a döntőbe jutott a magyar birkózó. Ott az ukrán Zsan Venszanovics Belenyuk volt az ellenfél, aki 2-1-re megnyerte a mérkőzést. Lőrincz Viktor ezüstérmet szerzett, valamint olimpiai kvótát a 2020. évi nyári olimpiai játékokra.

Torba Erik a harmadik versenynapon lépett szőnyegre a férfiak 60 kg-os súlycsoportjában, kötöttfogásban. Ellenfele a legjobb tizenhat közé jutás során az orosz Szergej Alekszandrovics Jemelin volt, aki 9-0-ra győzött. Az orosz továbbjutása miatt Torba bekerült a vigaszágba, ahol a román Razvan Arnaut legyőzte 5-0-ra, így búcsúzott a világversenytől.

A 77 kg-osok legjobb 16 közé jutása során Lőrincz Tamás 3-0-ra legyőzte az üzbég Jalgaszbaj Berdimuratovot. Ezt követően a nyolcaddöntőben az ukrán Volodimir Jakovliev ellen nyert 5-2-re. A negyeddöntőben a litván Paulius Galkinas ellen nyert 5-0-ra. Az elődöntőben a kazah Aszkat Dilmukhamedovval mérkőzött meg, akivel 1-1-es döntetlen alakult ki, de a magyar birkózó értékesebb akciói miatt továbbjutott. A döntőben a svéd Alex Michel Bjurberg Kessidis volt az ellenfele, akit 8-0-ra legyőzött.

A 130 kg-osok selejtezői során Lám Bálint ellen 6-3-ra győzött a román Alin Alexuc Ciurariu.

A negyedik versenynapon lépett szőnyegre Dénes Mercédesz. A női szabadfogású birkózás 53 kg-os selejtezőjében a dél-koreai Kim Hjongdzsu (김형주) volt az ellenfele, akit 6-1-re legyőzött. A nyolcaddöntőben azonban a fehérorosz Vanesza Kaladzsinszkaja 6-2-re győzött ellene.

Az ötödik versenynapon lépett szőnyegre Barka Emese a női szabadfogás 57 kg-os súlycsoportjában. Első ellenfele a selejtező során a kazah Emma Tisszina volt, akit 9-0-ra legyőzött. A nyolcaddöntők során azonban a brazil Giullia Rodriguez Penalber de Oliveira 8-3-ra győzött ellene, így Emese búcsúzott a világbajnokságtól.

A női szabadfogás 65 kg-os súlycsoportjában Sleisz Gabriella a nyolcaddöntőben a svéd Malin Johanna Mattsson ellen 4-0-ra kikapott, így búcsúzott a világbajnokság folytatásától.

A női szabadfogás 76 kg-os selejtezői során Németh Zsanett ellenfele a kanadai Erica Elizabeth Wiebe volt, aki legyőzte őt 5-1-re.

A hatodik versenynapon lépett szőnyegre a női szabadfogás 62 kg-os súlycsoportjában Sastin Marianna, ahol a legjobb 16 közé jutás során legyőzte az olasz Aurora Campagnát 7-2-re. A nyolcaddöntők során a dél-koreai Cshö Dzsie (최지애) volt az ellenfele, akit 10-0-ra legyőzött. A negyeddöntők során a moldovai Mariana Cherdivara Esanu ellen győzött 5-3-ra. Az elődöntőben azonban a bolgár Tajbe Juszein 10-0-ra győzött ellene. A bronzmérkőzésen a svéd Henna Katarina Johansson 4-1-re legyőzte.

A férfi szabadfogás 65 kg-os súlycsoportjában a selejtezők során győzött Iszmail Muszukajev palaui ellenfele, Christian Etpison Nicolescu ellen, 14-4-re. Ezt követően a grúz Vladimer Kinchegashvili ellen győzött 5-1-re a legjobb 16 közé jutás során. A nyolcaddöntőben a san marinói Malik Michael Amine ellen nyert 8-0-ra. A negyeddöntőben a török Selahattin Kilicsallayan ellen nyert 15-2-re. Az elődöntőben azonban az orosz Gadzsimurad Rasidov legyőzte 3-2-re. A hetedik versenynapon a bronzmérkőzésen a japán Otoguro Takuto ellen nyert 5-3-ra.

A hetedik versenynapon lépett szőnyegre a férfi szabadfogás selejtezője során Murad Kuramagomedov. Első ellenfele, a palaui Guy Robert de Lumeau Jr. volt, akit 14-2-re legyőzött. A legjobb 16 közé jutás során a kolumbiai Nestor Joaguin Tafur Barrios volt az ellenfele, akit 3-0-ra legyőzött. A nyolcaddöntőben azonban az amerikai Jordan Burroughs legyőzte 6-4-re.

A férfi szabadfogás 92 kg-os súlycsoportjában lépett szőnyegre Tóth Bendegúz, aki a nyolcaddöntőben kikapott a grúz Irakli Mcituritól 8-0-ra.

A férfi szabadfogás 125 kg-os súlycsoportjában lépett szőnyegre Ligeti Dániel, aki a selejtezők során az indiai Szumit Szumit ellen győzött 2-0-ra. A nyolcaddöntőben azonban az üzbég Khaszanboj Rakhimov legyőzte 5-0-ra.

A férfi szabadfogás 86 kg-os súlycsoportjában lépett szőnyegre Veréb István, aki a legjobb 16 közé jutás során az ukrán Olekszij Domanytszkij ellen győzött 4-3-ra. A nyolcaddöntők során azonban az iráni Hasszán Jazdani legyőzte 9-2-re. Az iráni továbbjutása miatt vigaszágon puerto ricói Jaime Yusept Espinal ellen mérkőzhetett, amit megnyert 10-2-re. A második vigaszági mérkőzését azonban 11-1-re elvesztette az orosz Artur Naifonov ellen.

Események[szerkesztés]

Első versenynap[szerkesztés]

Az első versenynapon a kötöttfogású selejtezőkre, nyolcaddöntőkre, negyeddöntőkre és elődöntőkre került sor az 55 kg - 63 kg - 72 kg - 82 kg súlycsoportokban.

Kötöttfogás, 55 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Vigaszág:

Elődöntők:

Kötöttfogás 63 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Vigaszág:

Kötöttfogás 72 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Vigaszág:

Kötöttfogás 82 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Vigaszág:

Második versenynap[szerkesztés]

A második versenynapon a kötöttfogású 55 kg - 63 kg - 72 kg - 82 kg súlycsoportokban kerül sor a döntőkre és a bronzmérkőzésekre. Ezen kívül a 67 kg - 87 kg - 97 kg súlycsoportok mérkőzései kerültek sorra, az elődöntőkig bezárólag.

Kötöttfogás 55 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Kötöttfogás 63 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Kötöttfogás 72 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Kötöttfogás 82 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Kötöttfogás 67 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Legjobb 16 közé jutás:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Kötöttfogás 87 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Legjobb 16 közé jutás:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Kötöttfogás 97 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Legjobb 16 közé jutás:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Harmadik versenynap[szerkesztés]

A harmadik versenynapon rendezték a 67 kg - 87 kg - 97 kg súlycsoportok döntőit, melyek egyúttal olimpiai olimpiai súlycsoportok is. Ezen kívül ezen a versenynapon kerültek sorra a 60 kg - 77 kg - 130 kg súlycsoportok mérkőzései az elődöntőkig bezárólag.

Kötöttfogás 67 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Kötöttfogás 87 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Kötöttfogás 97 kg[szerkesztés]

Vigaszág

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Kötöttfogás 60 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Legjobb 16 közé jutás:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Kötöttfogás 77 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Legjobb 16 közé jutás:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Kötöttfogás 130 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Negyedik versenynap[szerkesztés]

A negyedik versenynapon rendezték meg a 60 kg - 77 kg - 130 kg súlycsoportok döntőit. A 77 és a 130 kg-os súlycsoport első hat helyen szerzett eredményei olimpiai kvótát érnek. A negyedik versenynapon kezdődtek meg a női versenyszámok az: 50 kg - 53 kg - 55 – 72 kg súlycsoportok selejtezőitől kezdve az elődöntőkig bezárólag.

Kötöttfogás 60 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Kötöttfogás 77 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Kötöttfogás 130 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Női szabadfogás 50 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Női szabadfogás 53 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Női szabadfogás 55 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Női szabadfogás 72 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Ötödik versenynap[szerkesztés]

Az ötödik versenynapon rendezték meg a női szabadfogás 50 kg - 53 kg - 55 kg - 72 kg vigaszági mérkőzéseit, bronzmeccseit és ezen súlycsoportok döntőit. A női szabadfogású birkózás 50 és 53 kg-os súlycsoportjának első hat helyezettje egyúttal olimpiai kvótát is szerzett. Ezeken kívül sorra kerültek a női szabadfogás 57 kg - 59 kg - 65 kg - 76 kg súlycsoportok versenyeit a selejtezőktől kezdve az elődöntőkkel bezárólag.

Női szabadfogás 50 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Női szabadfogás 53 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Női szabadfogás 55 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Női szabadfogás 72 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Női szabadfogás 57 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Női szabadfogás 59 kg[szerkesztés]

Ebben a súlycsoportban 18 versenyző lépett szőnyegre a világbajnokságon.

Selejtezők:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Női szabadfogás 65 kg[szerkesztés]

Ebben a súlycsoportban 17 versenyző lépett szőnyegre a világbajnokságon.

Selejtező:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Női szabadfogás 76 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Hatodik versenynap[szerkesztés]

A hatodik versenynapon rendezték a női szabadfogás 57 kg - 59 kg - 65 kg - 76 kg súlycsoportok döntőit. A női szabadfogású birkózás 57 és 76 kg-os súlycsoportjában elért első hat helyezés egyúttal olimpiai kvótaszerzést is jelent. A női szabadfogás 62 kg - 68 kg és a férfi szabadfogás 57 kg - 65 kg súlycsoportok nyolcaddöntőit, negyeddöntőit és elődöntőit rendezték meg.

Női szabadfogás 57 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Női szabadfogás 59 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Női szabadfogás 65 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Női szabadfogás 76 kg[szerkesztés]

Vigaszág:

Bronzmérkőzés:

Döntő:

Női szabadfogás 62 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Legjobb 16 közé jutás:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Női szabadfogás 68 kg[szerkesztés]

Legjobb 16 közé jutás:

Nyolcaddöntők:

Negyeddöntők:

Elődöntők:

Férfi szabadfogás 57 kg[szerkesztés]

Selejtezők:

Legjobb 16 közé jutás: