Ulysses S. Grant

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ulysses S. Grant
Ulysses Grant 1870-1880.jpg
Az Egyesült Államok 18. elnöke
Hivatali idő
1869. március 4.1877. március 3.
Alelnök(ök) Schuyler Colfax (1869–1873)
Henry Wilson (1873–1875)
nem volt (1875–1877)
Előd Andrew Johnson
Utód Rutherford B. Hayes
Katonai pályafutása
Csatái Amerikai polgárháború
Született 1822. április 27.
Point Pleasant, Ohio
Elhunyt 1885. július 23. (63 évesen)
Wilton, New York
Párt Republikánus Párt

Házastársa Julia Dent Grant
Foglalkozás katona (tábornok)
Iskolái West Point
Vallás metodista

Ulysses S. Grant aláírása
Ulysses S. Grant aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ulysses S. Grant témájú médiaállományokat.

Ulysses Simpson Grant (született Hiram Ulysses Grant) (1822. április 27.1885. július 23.) egyesült államokbeli katona, politikus, hazája 18. elnöke 1869 és 1877 között. Nemzetközi hírnevét az amerikai polgárháború során szerezte az unió hadseregének tábornokaként.

Bár hivatásom szerint katona vagyok, sohasem szerettem a háborút, és csak akkor pártoltam azt, ha a béke eszközének láttam.
– Ulysses S. Grant

Ifjúsága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ulysses S. Grant régi amerikai családban született az Ohio állami Point Pleasentben. Apjának bőrkikészítő vállalkozása volt, így a család szerény jómódban élt. 1839-ben, szándékával ellentétesen, jelölték egy megüresedett West Point-i kadéti helyre, ahova felvételt is nyert. Az iskolában fegyelmezetlen volt, nem vette komolyan a munkát, de kivételes esze így is hozzásegítette, hogy a hadi akadémiát elvégezze.[1]

A katona[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Mexikó ellen vívott háborúban tett szolgálatai után se katonai karrierje, se a civil szférában betöltött állásai nem hoztak különösebb sikert számára. Az áttörést az amerikai polgárháború jelentette, melynek első éveiben az Illinois állambeli katonai kiképzések eredményességével hívta fel magára a figyelmet. Katonai vezetőként aratott győzelmei döntőnek bizonyultak a háború menetében, megnyitva az utat a déli államok inváziója felé. Serege 1863-as chattanoogai győzelme után Abraham Lincoln kinevezte az uniós hadsereg élére.

Míg csapatai Georgia állam területén folytattak hadmozdulatokat, ő maga a déli Robert E. Lee tábornokkal szemben a Konföderáció fővárosának, a Virginia állambeli Richmond bevételét készítette elő és felügyelte. A harcok hatalmas veszteségeket eredményeztek, ami felzaklatta a közvéleményt, de Lincoln kiállt tábornoka mellett, és támogatta a hadsereg veszteségeinek fedezését. Végül 1865 áprilisában a jelentős túlerőben lévő északi csapatok áttörték a déliek védelmét, és bevették Richmondot, megadásra kényszerítve Lee tábornokot.

A hadtörténészek általános értékelése alapján Grant a történelem legjobb hadvezérei közé tartozik. Vicksburgi hadjáratát szerte a világon tanulmányozzák katonai szakértők.

A politikus[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1867-ben szembefordult Andrew Johnson elnökkel, és 1868-ban a Republikánus Párt színeiben elnyerte az elnöki széket. A hadsereg ügyes felhasználásával radikális reformokkal újraszervezte pártját a déli államokban. Kemény lépéseket tett az olyan szervezetek megfékezésére, mint a Ku-Klux-Klan.

Ugyan Grant maga becsületes maradt, szemet hunyt közeli munkatársai korrumpálódása felett, és kiállt mellettük, mikor üzelmeik nyilvánosságra kerültek. Megakadályozta a polgári szolgálat reformját, és 1872-ben ellehetetlenítette a Republikánus Párt berkeiben működő reformmozgalmat. Az 1873-as gazdasági válság okozta recesszió hatásait képtelen volt visszafordítani. Mindezek miatt a politikai szakértők az Egyesült Államok kevésbé jelentős elnökei közé sorolják, bár tekintélye az utóbbi években valamelyest megnőtt a feketék jogainak támogatása miatt.

1880-ban nem tudta harmadszorra is megnyerni az elnöki választásokat.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. John Keegan: Az amerikai polgárháború (202-203. oldal), ISBN-978-963-05-9203-1

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ulysses S. Grant témájú médiaállományokat.
Elődje:
Andrew Johnson
Az Amerikai Egyesült Államok elnöke
1869. március 4.1877. március 3.
Utódja:
Rutherford B. Hayes