James Shields

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
James Shields
USA szenátor
Hivatali idő
1849. október 27. – March 3, 1855 – 1855. március 3.
ElődSidney Breese
UtódLyman Trumbull
Katonai pályafutása
Csatái

Született1806. május 10.
Altmore, Tyrone megye, Írország
Elhunyt1879. június 1.
Ottumwa (Iowa)
PártDemokrata Párt

Foglalkozásmatróz, ügyvéd, politikus
Valláskatolikus

James Shields aláírása
James Shields aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz James Shields témájú médiaállományokat.

James Shields (May 10, 1806[* 1] – 1879. június 1.) ír születésű amerikai politikus volt, a Demokrata Párt tagja, az Amerikai Egyesült Államok hadseregének tisztje és az egyetlen olyan személy az államok történetében, aki három különböző állam szenátora volt. Shieldset megválasztották először Illinois szenátorának, amelyet 1849-tól 1855-ig szolgált a 31., 32. és 33. Kongresszus tagjaként. 1858-ban megválasztották Minnesota szenátorává és a 35. Kongresszusban 1859-ben tette le hivatalát. Ezt követően 1879-ben Missouriban is megválasztották a 45. Kongresszusi gyűlésbe, de még abban az évben meghalt.

Élete[szerkesztés]

Shields eredetileg Írországban született és 1826-ban emigrált az Egyesült Államokba. Rövid ideig matróz volt és Québecben élt, mielőtt letelepedett Kaskaskiában, ahol is jogot tanult és aztán jogászként praktizált. 1836-ban megválasztották Illinois állam törvényhozó gyűlésébe képviselőnek, majd később állami számvevő lett. Számvevőségi munkáját a fiatal Abraham Lincoln kritizálta, aki akkori jegyesével, későbbi feleségével, Mary Toddal) sorozatban publikálta ingerlő hatású, álnév alatt megjelentetett cikkeit a helyi lapban. Shields párbajra hívta ki Lincolnt, melyen 1842. szeptember 22-én a két fél megjelent és békét kötött. Később barátok lettek.

1845-ben Shieldset kinevezték az Illinois-i Legfelsőbb Bíróság tagjának. A mexikói-amerikai háború kitörésekor az önkéntesek dandártábornoka lett. A háború alatt kétszer sebesült meg. 1848-ban a szenátus jelölte és kinevezte Oregon territoriális kormányzójának, de Shields ezt elutasította. Illinois-i szenátori megbízatása után Minnesotába költözött és megalapította Shieldsville városát. Ezek után megválasztották Minnesota szenátorának. Az amerikai polgárháború kitörése után megint katonai pályára lépett. Az önkéntes erők vezérőrnagyaként szolgált; személyesen nem volt jelen, de az ő csapatai győzték le Stonewall Jacksont a Kernstowni ütközetben. Shields röviddel később beadta leszerelési kérelmét. Többszöri költözés után Shields Missouri államban kötött ki és további három hónapot szolgált a szenátusban. 1879-ben meghalt és azóta a róla mintázott, Illinois állam által állított szobor áll a Nemzeti Szoborcsarnokban.

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Shields születési idejéről ellentmondó adatok vannak. Néhányan 1806. május 6-ra teszik,[1] mások 1806. május 12-ére,[2][3] megint mások pedig 1810-re datálják.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]