Bunker Hill-i csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bunker Hill-i csata
Bunker Hill by Pyle.jpg

Konfliktus Amerikai függetlenségi háború
Időpont 1775. június 17.
Helyszín Charlestown, Massachusetts
Eredmény Brit győzelem
Szemben álló felek
Union flag 1606 (Kings Colors).svg Nagy-Britannia Egyesült Királysága US flag 13 stars – Betsy Ross.svg A tizenhárom gyarmat
Parancsnokok
Union flag 1606 (Kings Colors).svg William Howe
Union flag 1606 (Kings Colors).svg Sir Robert Pigot
Union flag 1606 (Kings Colors).svg James Abercrombie
Union flag 1606 (Kings Colors).svg John Pitcairn[1]
Union flag 1606 (Kings Colors).svg Henry Clinton
Királyi Haditengerészet
Union flag 1606 (Kings Colors).svg Samuel Graves
US flag 13 stars – Betsy Ross.svg Israel Putnam
US flag 13 stars – Betsy Ross.svg William Prescott
US flag 13 stars – Betsy Ross.svg Joseph Warren[2]
US flag 13 stars – Betsy Ross.svg Seth Pomeroy
US flag 13 stars – Betsy Ross.svg John Stark
Szemben álló erők
3200 fő gyalogság [3] 2400 fő gyalogság [4]
Veszteségek
226 fő elesett (köztük 19 tiszt)
828 fő sebesült (ebből 62 tiszt)
Összesen: 1054 fő
115 fő elesett
35 fő sebesült
30 fő hadifogságba esett
Térkép
Bunker Hill-i csata (USA)
Bunker Hill-i csata
Bunker Hill-i csata
Pozíció az USA térképén
é. sz. 42° 22′ 35″, ny. h. 71° 03′ 39″Koordináták: é. sz. 42° 22′ 35″, ny. h. 71° 03′ 39″

A Bunker Hill-i csata az amerikai függetlenségi háború kezdetén Boston ostroma idején lezajlott fegyveres összecsapás, amelyet 1775. június 17-én vívtak meg a Breed's Hill magaslat környezetében a brit csapatok és amerikai telepesek. Névadó a szomszédos Bunker Hill volt, amit csak érintőlegesen vontak be a harcokba és mindkét félnek elsődleges célként szerepelt az eredeti terveiben. Gyakran előfordul Breed's Hill-i csataként is.

Négy nappal korábban, 1775. június 13-án a koloniális csapatok ostrom alá vonták Boston városát és megtudták, hogy a brit tábornokok csapatok áthelyezését tervezik a városon kívülre, hogy ellenőrzésük alá vonják a környező magaslatokat. Válaszlépésként erre egy 1200 fős telepes csapatot különítettek el William Prescott vezetésével, akik feltűnés nélkül bevették Bunker Hill-t és Breed's Hill-t, amit áprilisban a britek kiürítettek, majd azonnal körvédelmi földsáncok (redoubt) kiépítésébe kezdtek Breed's Hill-en, enyhén megerődített vonalakat hoztak létre a Charlestown-félsziget nagy részén.

Amikor a britek másnap észlelték a telepesek új pozícióit, azonnal a megtámadásukra indultak William Howe tábornok vezetésével. Két rohamot vezettek az erődvonal ellen, csapataikat hajókkal kirakva a félszigetre, mely rohamokban jelentős veszteségeket szenvedtek, azonban végül a harmadik rohammal a britek lefoglalták a telepesek állásait, miután a redoubt kifogyott a töltényekből. Ezt követően a telepes erők visszavonultak Cambridge felé Bunker Hill-en keresztül elhagyva a félszigetet, azonban a britek itt okozták nekik a legnagyobb veszteségeket.

Noha a csatát a britek nyerték meg, jelentős veszteségeket szenvedtek el: több mint 800 katona sebesült meg és 226 meghalt, köztük nagy számmal tisztek. Ez a csata is egy példája a pürrhoszi győzelmeknek, hiszen annak közvetlen előnye, a magaslat bevétele nem hozott jelentős változást az ostrom ügyében, azonban a veszteség, ami közel harmadát tette ki a kirakott brit erőknek, jelentősnek tekinthető (az észak-amerikai brit csapatok tiszti állományát figyelembe véve is). Ezzel szemben a telepesek csapatai a rendezett visszavonulásokkal újraszerveződtek, csak kis veszteségeket szenvedtek. Ez az ütközet is jól példázza, hogy a kiképzetlen és tapasztalatlan amerikai telepes csapatok hajlandóak és képesek felvenni egy összecsapást a reguláris haderő alakulataival szemben egy vezetett szabályos ütközetben, ádáz küzdelemben.

Boston ostromát végül nem sikerült a briteknek megtörniük, Thomas Gage tábornokot visszahívták Angliába és Howe tábornok vette át a főparancsnoki posztot tőle. Az amerikai telepes és hazafi, orvos, Joseph Warren mint altábornagy is ebben az ütközetben vesztette életét.


Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. A harcban elesett.
  2. A harcban elesett
  3. Chidsey p. 90 says the initial force requested was 1,550, but Howe requested and received reinforcements before the battle began. Frothingham p. 137 puts the total British contingent likely to be over 3,000. Furthermore, according to Frothingham p. 148, additional reinforcements arrived from Boston after the second attack was repulsed. Frothingham, p. 191 notes the difficulty in attaining an accurate count of British troops involved.
  4. Chidsey p. 122 counts 1,400 in the night-time fortification work. Frothingham is unclear on the number of reinforcements arriving just before the battle breaks out. In a footnote on p. 136, as well as on p. 190, he elaborates the difficulty in getting an accurate count.