Ku-Klux-Klan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ku-Klux-Klan tagok, egy fénykép alapján készült metszeten

A Ku-Klux-Klan (röviden: KKK, vagy Klan) több korábbi, illetve jelenleg is működő, titkosan szerveződő társaság neve, melyek az Amerikai Egyesült Államok területén működnek. Sok ezer ártatlan embert félemlítettek, korbácsoltak és öltek meg bőrszínük, hitük, meggyőződésük miatt.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Első Ku-Klux Klan[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az első Ku-Klux-Klant 1865. december 24-én Tennessee államban hat háborús veterán, név szerint Calvin E. Jones, John B. Kennedy, Frank O. McCord, John C. Lester, Richard R. Reed, James R. Crowe alapította. A csoport neve Ku-Klux-Klán lett, mely egyes vélemények szerint a görög „küklosz” (latinosan: kyklos) (kör) szóból eredeztethető, mások azonban puszta hangutánzó szóként értelmezik, a puska ropogása után. A Ku-Klux-Klán legfőbb célja a feketékre vonatkozó jogkiterjesztések megakadályozása volt. Az eredeti célkitűzésektől való eltávolodás, és az erőszak elharapózása vezethetett a feloszlatásához, 1871 tavaszán, amikor életbe lépett az ún. Klán-törvény.

logó

Második Ku-Klux Klan[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Másodjára 1915-ben Atlantában alapította újra William Joseph Simmons metodista pap. Eleinte nemcsak a négereket üldözték, hanem a bevándorló katolikusokat is. Napjainkban a Ku-Klux-Klan tagjai a feketék és zsidók helyett egyre inkább a spanyol anyanyelvű bevándorlók ellen fordultak.

Harmadik Ku-Klux-Klan[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A harmadik Ku-Klux-Klan nem is néger emberek irtásával foglalkozott, hanem inkább katolikus és spanyol bevándorlókat öltek. Katolikus templomokat robbantottak fel. A Ku-Klux-Klan tagja csak fehér protestáns amerikai lehet.

Tagság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 20. században folyamatosan csökkent a tagok száma.[1][2][3][4][5]

évszám tagok száma
1920. 4.000.000
1924. 6.000.000
1930. 30.000
1970. 2.000
2006. 5.000


A tagdíj évi 10 dollár volt. A tagoknak 2-3 dollárért a kámzsát és a talpig érő fehér ruhát is meg kellett venniük. A kivégzőosztag tagjai fekete ruhát, kámzsát viseltek.

A szervezet utódai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Titkok és talányok könyv

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ku-Klux-Klan témájú médiaállományokat.