Konon pápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Konon pápa
a katolikus egyház vezetője
Konon.jpg
Született 630 k., Trákia
Szicília
Megválasztása 686. október 21.
Pontifikátusának
vége
687. szeptember 21.
Elhunyt 687. szeptember 21.
Róma
Előző pápa
Következő pápa
V. János
I. Szergiusz

Konon (latinul Conon), (kb. 630687. szeptember 21.) léphetett 83.-ként Szent Péter nyomdokaiba 686. október 21-én. Rövid pontifikátusa egy évig sem tartott.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Trákiában született, egy ott szolgáló tiszt gyermekeként. Szicílián nevelkedett, itt került közeli kapcsolatba az egyházzal. Rómában szentelték fel pappá, és egyszerűségével, tiszteletreméltó megjelenésével és tudásával népszerű lett a klérus körében. Amikor V. János pápa meghalt, a pápaválasztó zsinat két pártra szakadt. Az egyikben a klérus tagjai foglaltak helyet, akik Péter archipresbitert szerették volna a pápai trónuson látni, míg a másik oldalon a hadsereg jelöltje Theodorórosz pap (a későbbi ellenpápa) volt. A vita csak másfél hónapig tartott, ugyanis Konon személyében olyan egyházfőt találtak, aki mindenkinek megfelelt. Miután megválasztották Konont, levélben kérték ki a ravennai exarcha véleményét. Az exarcha megerősítésének megérkeztével Rómába, 686. október 21-én a keresztény nyáj legfőbb pásztorává szentelték fel.

Még uralkodásának kezdetén érkeztek meg Rómába a császári követek, amelyek értesítették a pápát IV. Kónsztantinosz haláláról, és gyermeke II. Jusztinianosz trónra lépéséről. A birodalom új ura Kononnak megírta, hogy elfogadja a hatodik egyetemes zsinat döntéseit, és mindenben követi majd apja gyakorlatát. Biztosítékként a császár újabb adókat engedett el az egyházat sújtó terhek közül. Konon fogadta Szent Kilián ír szerzetest és kíséretét. A pápa felszentelte Kiliánt püspökké, és meghagyta neki, hogy menjen kíséretével Frankföldre, és ott hirdesse az igét, térítse a barbár népet.

Röviddel trónra lépése után súlyosan megbetegedett. Hosszú betegség után végül 687. szeptember 22-én meghalt. Testét a Szent Péter-bazilikában helyezték örök nyugalomra.

Művei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Reinhard Barth: Pápák: Szent Pétertől XVI. Benedekig. Pécs: Alexandra. 2008. 72–74. o. ISBN 978 963 370 953 5.
  • Paolo Bertolini: Conone. In: Enciclopedia dei Papi. Roma. 2000. On-line elérés
  • Magyar katolikus lexikon VI. (Kaán–Kiz). Főszerk. Diós István; szerk. Viczián János. Budapest: Szent István Társulat. 2001. Online hozzáférés
  • Horace Mann: Pope Conon. in: Catholic Encyclopedia 4. New York: Robert Appleton Company. 1908. On-line elérés

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]


Előző pápa:
V. János
Római pápa
686687
Vatikán címere
Következő pápa:
I. Szergiusz